Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Jak opravit cokoliv sloužícího k pořízení fotografie - rady a nápady od šikulů či přímo profíků


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
76 odpovědí na toto téma

#51 Nicole

Nicole

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 128 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 14 duben 2020 - 07:53:59

Existuje aj toto - vyzerá to celkom profi a presné, trochu možno odradí cena cca 30 eur za to čidlo, aplikácia je zadarmo... Ale ak by sa zložili viacerí temnokomorníci, nebolo by to až také hrozné.

https://www.filmomat.eu/photoplug

Byl jsi rychlejší :D To čidlo prý není potřeba, už nevím kde jsem to četla, ale zkusím to dohledat.


  • 0

#52 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 391 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 205

Publikováno 14 duben 2020 - 08:06:43

 

Zkoušel někdo z vás pomoci záznamníku zvuku s grafickým ukazatelem měřit čas závěrky?

Mám na mobilu jednu apku která umí i grafický záznam stopy tak mě napadlo že bych zkusil změřit čas rychlosti závěrky. Samozřejmě s předsklopením zrcadla.

Možná to někdo z vás zkoušel jinak...s jinou apkou...jednodušeji?

Je na to přímo speciální aplikace pro Android, četla jsem o tom nedávno na nějakém zahraničním fóru, ale nezkoušela jsem ji (zatím). https://play.google...._speed&hl=en_US

 

To som napísal príspevok predtým - len na to treba zakúpiť svetlocitlivé čidlo za cca 30 eur. Predáva ho v EU nemecký fotoimpex...


  • 0

#53 Nicole

Nicole

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 128 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 14 duben 2020 - 08:56:10

 

 

Zkoušel někdo z vás pomoci záznamníku zvuku s grafickým ukazatelem měřit čas závěrky?

Mám na mobilu jednu apku která umí i grafický záznam stopy tak mě napadlo že bych zkusil změřit čas rychlosti závěrky. Samozřejmě s předsklopením zrcadla.

Možná to někdo z vás zkoušel jinak...s jinou apkou...jednodušeji?

Je na to přímo speciální aplikace pro Android, četla jsem o tom nedávno na nějakém zahraničním fóru, ale nezkoušela jsem ji (zatím). https://play.google...._speed&hl=en_US

 

To som napísal príspevok predtým - len na to treba zakúpiť svetlocitlivé čidlo za cca 30 eur. Predáva ho v EU nemecký fotoimpex...

 

Je tam psáno, že časy delší než 1/30 s to změří i bez čidla, podle zvuku. To čidlo nemůže být těžké vyrobit, 30 € by za to dal leda někdo kdo neví co s penězi.


  • 0

#54 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 873 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 550

Publikováno 14 duben 2020 - 09:03:49

Taky zde : 

http://www.temnakomo...ky/#entry437545


  • 0

#55 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 234 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 133

Publikováno 14 duben 2020 - 11:37:11

Co jsem před lety měřil, tak mechanický závěrky extra přesný nejsou, elektronicky řízený sedí. Po zralé úvaze si tím, stejně jako Keko, hlavu nelámu.

Ono se z nějakých 20% času nestříií :-)


  • 0

#56 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 234 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 133

Publikováno 14 duben 2020 - 12:14:28

 

 

 

Zkoušel někdo z vás pomoci záznamníku zvuku s grafickým ukazatelem měřit čas závěrky?

Mám na mobilu jednu apku která umí i grafický záznam stopy tak mě napadlo že bych zkusil změřit čas rychlosti závěrky. Samozřejmě s předsklopením zrcadla.

Možná to někdo z vás zkoušel jinak...s jinou apkou...jednodušeji?

Je na to přímo speciální aplikace pro Android, četla jsem o tom nedávno na nějakém zahraničním fóru, ale nezkoušela jsem ji (zatím). https://play.google...._speed&hl=en_US

 

To som napísal príspevok predtým - len na to treba zakúpiť svetlocitlivé čidlo za cca 30 eur. Predáva ho v EU nemecký fotoimpex...

 

Je tam psáno, že časy delší než 1/30 s to změří i bez čidla, podle zvuku. To čidlo nemůže být těžké vyrobit, 30 € by za to dal leda někdo kdo neví co s penězi.

 

Vsadim pivo, že to čidlo je buď fotodioda, nebo fototranzistor s odporem, korunový záležitosti.


  • 0

#57 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 875 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 140

Publikováno 14 duben 2020 - 14:02:41

Čidlo je fototranzistor BPX38 + rezistor 4,7kOhm. Fototranzistor podle mě vyhoví každý širokospektrální. Zapojení viz. 

 

photoplug.jpg

 

Konektor je 4pin. Chtít za tohle 30EUR je chucpe.


  • 1

#58 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 644 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 183

Publikováno 14 duben 2020 - 17:52:09

Neviem ako vy, ale ja za pracu dostavam zaplatene. A viete kolko stoji xcode rocna licencia a  moznost dostat aplikaciu to Apple appstoru ? 


  • 0

#59 barney

barney

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 129 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 14 duben 2020 - 20:32:46

Pozdravy všem, potřebuji vlepit tři malé kovové šroubečky do kusu plastu. Ty šroubečky už pěkně vykotlaly závity v plastu, takže tam nedrží. Celý čudl se otáčí, takže tam nějaké síly na šroubky působí, otáčí se proti pérku, čili ztuha.

Čím tam vlepit ty šroubky a jak?


  • 0

#60 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 234 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 133

Publikováno 14 duben 2020 - 21:54:51

Neviem ako vy, ale ja za pracu dostavam zaplatene. A viete kolko stoji xcode rocna licencia a  moznost dostat aplikaciu to Apple appstoru ? 

Taky mi za práci platí. Nakolik ta licence příjde ?

Ale debata nebyl o tom jak prodat aplikaci, ale o tom jak změřit závěrku. A na to stačí součástky za pár korun a cokoli, co lze použít jako stopky. Arduino určitě bude mít něco na měření času. 


  • 1

#61 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 644 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 183

Publikováno 14 duben 2020 - 22:23:33

 

Neviem ako vy, ale ja za pracu dostavam zaplatene. A viete kolko stoji xcode rocna licencia a  moznost dostat aplikaciu to Apple appstoru ? 

Taky mi za práci platí. Nakolik ta licence příjde ?

Ale debata nebyl o tom jak prodat aplikaci, ale o tom jak změřit závěrku. A na to stačí součástky za pár korun a cokoli, co lze použít jako stopky. Arduino určitě bude mít něco na měření času. 

 

Ale ved ano, samozrejme. Reagujem len na to ze ked niekto vyroby zariadenie a aplikaciu na meranie, tak za to chce dostat aj zaplatene. Aj na to arduino nieco ma, ale svet div sa ..Aj to arduino nieco stoji. Takze ak chces merat asi to bude nieco stat.. Alebo sa na to vykaslat a ak to naozaj nieje velky problem pri exponovani neriesit, film to poberie. Ak to chces riesit tak sup servis ;)


  • 0

#62 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 234 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 133

Publikováno 14 duben 2020 - 22:57:55

 

 

Neviem ako vy, ale ja za pracu dostavam zaplatene. A viete kolko stoji xcode rocna licencia a  moznost dostat aplikaciu to Apple appstoru ? 

Taky mi za práci platí. Nakolik ta licence příjde ?

Ale debata nebyl o tom jak prodat aplikaci, ale o tom jak změřit závěrku. A na to stačí součástky za pár korun a cokoli, co lze použít jako stopky. Arduino určitě bude mít něco na měření času. 

 

Ale ved ano, samozrejme. Reagujem len na to ze ked niekto vyroby zariadenie a aplikaciu na meranie, tak za to chce dostat aj zaplatene. Aj na to arduino nieco ma, ale svet div sa ..Aj to arduino nieco stoji. Takze ak chces merat asi to bude nieco stat.. Alebo sa na to vykaslat a ak to naozaj nieje velky problem pri exponovani neriesit, film to poberie. Ak to chces riesit tak sup servis ;)

 

Osobně si myslím, že není třeba se babrat v tom, o kolik procent mi závěrka ujíždí. Pro potřeby uživatele je to nepodstatný, pro opraváře závěrek důležitý měřák. 

Na přesnější měření by to chtělo doladit tvarovač, ale žádná raketová věda.

Ta licence je jen paušál, nebo paušál plus procenta z prodeje ? Zatím jsem se o to nezajímal, jen jsem zvědavej :-)


  • 0

#63 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 644 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 183

Publikováno 15 duben 2020 - 08:40:52

samozrejme to platis rocne a aj nieco z ceny aplikacie. ale to si dohladas na webe :)

 

pre kutilov https://emulsive.org...4il1wmyLpvWqCWk


  • 0

#64 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 234 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 133

Publikováno 15 duben 2020 - 10:02:14

Dík.

Ten arduino vehement je drsnej, zvlášť lepicí páska ve filmový dráze. No, zatím mi fototrazistor a osciloskop mi přijde jednodušší. A kdo nemá oscik, ať si tam dá zvukovku :-)


  • 0

#65 samusko

samusko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 479 příspěvků(y)
Reputace: 149

Publikováno 15 duben 2020 - 10:43:04

mna by zaujimalo co urobis, ked zistis ze 1/200 ide 1/129.


  • 0

#66 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 797 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 883

Publikováno 15 duben 2020 - 10:47:52

mna by zaujimalo co urobis, ked zistis ze 1/200 ide 1/129.

... rozpadne sa mi svet, ako ho poznam. :shock: :shock: :shock:

 

 

 

 

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


  • 0

#67 samusko

samusko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 479 příspěvků(y)
Reputace: 149

Publikováno 15 duben 2020 - 11:01:54

 

mna by zaujimalo co urobis, ked zistis ze 1/200 ide 1/129.

... rozpadne sa mi svet, ako ho poznam. :shock: :shock: :shock:

 

 

 

 

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

Mal som tam napisane 1/200 "je" 1/129. Potom som si povedal, ze to prepisem na "ide" aby sa tu nevyskytol niekto kto sa toho hned chyti :-P


  • 0

#68 otecinternetu

otecinternetu

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 květen 2020 - 12:40:22

Využil jsem karantény k opravě fotoaparátu AGFA Optima 1535 (takový malý dálkoměr v braunovském designu s nádherně velkým hledáčkem). Původní poruchu (vypadlý šroubek kalibrace dálkoměru) jsem sice opravil, ale teď zase nefunguje expozimetr, respektive závěrka pořád cvaká jedním časem.

 

Na tohle už si netroufnu, netušíte prosím kam to nejlépe dát opravit? Do Škody nebo jinam?


  • 0

#69 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 693 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 320

Publikováno 31 červenec 2020 - 20:02:40

Kolegovia,
ako sa zmeria/odhadne závit?
Je to na popruhové očko z ruského Horizontu, jedno mi chýba (a je tam krásna diera takže ju v prvom rade chcem zakryť, o pútko až tak nejde). Dakde by som pohľadal, len ani neviem či CCCP nemalo vlastné normy.

Mal som síce dáke základy strojariny, ale dávno a zrovna takéto praktické veci nie (zato sme rátali prútové sústavy).

Přiložený soubor (y)


  • 0

#70 patriot

patriot

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 1 srpen 2020 - 07:29:46

závitová měrka


  • 0

#71 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 693 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 320

Publikováno 1 srpen 2020 - 11:52:54

Vďaka, toto vidím prvý raz.
Niečo takéto?

https://naradie-tool...1662580117.html

Len či je to metrický závit :)
  • 0

#72 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 797 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 883

Publikováno 1 srpen 2020 - 12:11:12

Vďaka, toto vidím prvý raz.
Niečo takéto?

https://naradie-tool...1662580117.html

Len či je to metrický závit :)

Citaj s porozumenim:
"LIMIT Závitové mierky metrické 0,25-6 na meranie stúpania závitov skrutiek"


 


  • 0

#73 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 693 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 320

Publikováno 1 srpen 2020 - 12:17:08

Čítam.
Skôr ma zaujíma, či na Horizonte sú použité metrické závity? Čiže či s tou mierkou vôbec zmeriam.
  • 0

#74 patriot

patriot

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 1 srpen 2020 - 13:12:32

důležité je stoupání, dále profil zubu(měrka pěkně zapadne), průměr snad netřeba zmiňovat, pak požít vhodné závitové očko, pokud takové neseženeme, svěříme práci majiteli soustruhu


  • 0

#75 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 693 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 320

Publikováno 1 srpen 2020 - 16:16:29

Patriot, dík, už sa začínam chytať.
  • 0

#76 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 496 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 328

Publikováno 1 srpen 2020 - 19:23:28

já si takhle naběhl s nádobou na party plyn na nafukovací balonky, origo je dělaná beznadějně na jedno použití, přes ventil ji nelze plnit a já ji potřeboval na dvoře do sestavy ke kompresoru

tak ohřát, vyšroubovat zalepený ventil, ale ouha na nádobě jsoucí závit nelze sehnat, mají to schválně, pomůže jen soustružník

nakonec jsem ten ventil chirurgicky řízl flexou a ejhe v něm byl schovaný jeden palcový závit, kde jsem se chytil! a šlo to to i bez odborníka, to byla velká euforie to vítězství nad italskými pacholky, ventil šel zpátky do tělesa nádoby a do něj palcový hadičník 1/4 a už tlakuju o 107


  • 0

#77 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 797 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 883

Publikováno 1 srpen 2020 - 23:08:41

Čítam.
Skôr ma zaujíma, či na Horizonte sú použité metrické závity? Čiže či s tou mierkou vôbec zmeriam.

Ahá, ja ťuňťo :)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních