Přejít na obsah


Fotka

Kvalita skenu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
38 odpovědí na toto téma

#1 petrhlavicka

petrhlavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 březen 2016 - 19:09:57

Dobrý den,

 

vím skenovat filmy je taková trošku prasárna, kterou ovšem občas dělávám když si chci prohlédnout pořízenou fotografii a zvážit jestli ji nazvětšovat nebo něco poslat kamarádům. Před nedlouhem jsem se s kolegou zapředl do diskuze na jak velké rozlišení se vlatně vylatí skenovat filmy tzn. kde je hranice dpi za kterou se film už nevyplatí skenovat jelikož jsme na hranici jeho zrna. Tato otázka mi pořád vrtala hlavou rozhodl jsem se tedy poptat zde. Nevíte někdo jaké max. dpi se vyplatí skenovat kinofilm? Za odpovědi budu rád :)


  • 0

#2 JirkaM

JirkaM

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 981 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 962

Publikováno 14 březen 2016 - 20:24:57

No - pokud čekáš informaci typu "je to 3185 dpi"..... nedobereš se jí.

Je tolik proměnných... kvalita filmu, kvalita objektivu, vyvolání, kvalita objektivu skeneru, rovina filmu, zaostření, skenovací software, ... i skenerista může leccos pokazit...cílová velikost tisku...pozorovací vzdálenost...

Pro mne bylo přínosné a dostatečné porovnání výsledků skenování diáků Velvia, (mé snímky, mé skeny, pevné objektivy Nikon vyšší amatérské třídy, žádné suprprofi objektivy nemám, fotky ze stativu) - 2900 dpi na Nikon Coolscan IV-ED ve srovnání se skeny z Fabiova Nikonu Coolscan 4000 (4000 dpi) - přínos v množství detailů nepatrný, datový nárůst značný, někdy viditelný rozdíl v nižším šumu v některých hlubokých stínech (= přínos multiskenování, které Coolscan IV-ED nemá = asi standardní marketingový softwarový naschvál, a i zde by bylo diskutabilní, zda by více nepomohla lepší expozice diáku, což ovšem zpětně nezměniš)...

Samozřejmě netvrdím, že mé diáky jsou detailově a kresebně maximální možné - někdo je má třeba kvalitnější a porovnání by vyznělo více směrem k vyšším DpI...


  • 0

#3 petrhlavicka

petrhlavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 březen 2016 - 20:58:15

Je mi jasné, že  v praxi se člověk potýká s různými proměnými.... Otázku jsem myslel spíše ze zvědavosti jestli existují nějaké tabulky k tomuto tématu nebo tak. Osobně v praxi skenuji max 4000dpi. k občasnému nasdílení na internetu či jako bližší náhled mi to bohatě postačuje...


  • 0

#4 JirkaM

JirkaM

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 981 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 962

Publikováno 14 březen 2016 - 21:21:09

4000 dpi jako náhled na internetu? .... úžasné, tak velký internet já zatím nemám ... jaké rozlišení mají dnešní monitory?


  • 0

#5 Fire

Fire

    Nováček

  • Předplatitel
  • 213 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 102

Publikováno 14 březen 2016 - 21:40:38

Skeny negativů za prasárnu nemám. Při digitalizaci filmového archivu z let jinošských jedu na 1200 dpi. Maximum které použiju na snímky, které jsou kvalitní a o které extra stojím je 2400 dpi.

Tohle tahám z deskového skeneru Epson V550. Dedikovaný kinofilmový skener zvládne víc, a bubnový ještě víc, ale říkám si proč? Když jsem fotil do alba, tak mi 10×15 bohatě stačilo :)
  • 0

#6 salo

salo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 398 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 70

Publikováno 14 březen 2016 - 23:49:08

Souhlas, já jedu negativy standardně na 2400 dpi, kino i svitek. Můj skener sice zvládne i 4800 dpi, ale doba skenování a velikost souboru tím neúměrně naroste a rozdíl v kvalitě oproti 2400 nepozoruji. Pro archivaci to považuji za dostatečné.


  • 0

#7 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 444 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 472

Publikováno 14 březen 2016 - 23:55:27

Na 10x15 staci sken 1200x1800 bodov. Na A4 tak staci 6 milionov bodov. V prvom pripade staci 1200DPI a v druhom 2400DPI. A4 sa pozoruje vo vystretych rukach. Pokial toto staci svojim rozlisenim, potom vacia fotografia umerne vo vacsej vzdialenosti pozadujuc rovnaky pozorovaci uhol, 2400DPI staci rovnako dobre.

Myslim, ze sa to DPI trosku precenuje. Co tak spravny kontrast, spravna gama, spravna farebna korekcia, ostrost sama (s DPI nesuvisi)...


  • 0

#8 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 63

Publikováno 15 březen 2016 - 09:02:19

já si dovolím přispět s informací, že na 9x13 je se zdrojovou fotkou v 640x480 vidět, že je to málo, u 960x720 už je to vlastně ok. takže cokoli kolem 1024x768 pro 9x13, tedy přepočteně ~1200x800 pro 10x15 je s kvalitou tisku typu cewe plně dostačující. jinak obecně co jsem vypozoroval u svých filmů (převážně F100, HP5), tak láme se to někde mezi 1600 a 3200dpi. více než 3200 nemá smysl, jen dostaneš větší sken s větším zrnem, více detailů na mých filmech není (alespoň dle zkušenosti s Epsonem V500). Přímé srovnání skenu 6x6 políčka z Flexarety (F100@Excel) tisknutého u fotoškody na Kodak papír a zvětšeniny z tohoto políčka na Fomabrom skrze Belar105mm říká, že zvětšenina je viditelně o hodně lepší.


  • 0

#9 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 816 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 120

Publikováno 15 březen 2016 - 09:48:13

Levné flatbedy mají optické rozlišení nepřesahující 2000 DPI, třeba ten Bobův Epson končí někde kolem 1500 DPI.

Nemluvě o tom, že s diáky si flatbed absolutně neporadí (tedy, možná tak historické profikousky typu Topaz, Heidelberg apod.).

 

Ostatně hodně již bylo probráno zde:

 

www.temnakomora.cz/topic/7300-skenování-negativů/

 

Za sebe bych řekl, že stačí 11000 DPI na bubnu:

 

https://www.flickr.c...in/photostream/


  • 1

#10 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 15 březen 2016 - 20:04:38

Já na kinofilm koupil scanner v Lidlu. 1000kč. Nic moc, ale na podívání bohatě stačí, diáky zvládá celkem hezky. Spíš než drahej scan, bych koupil nějakou dražší středoformátovou mašinku v ceně dobrýho scanu.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#11 dravec

dravec

    Nováček

  • Předplatitel
  • 248 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 145

Publikováno 15 březen 2016 - 21:47:14

na náhledy na net skenuju na Epson V600 v rozlišení 1800 dpi (víc ten skenr nemá a i tohle číslo je diskutabilní). Pak to doostřim, zmenšim, doostřim... na formát tak 800-1000 dpi delší strana. Na net stačí, na tisk jen pro nenáročný jedince. Nechal jsem si teď nějaký sf diáky skenovat na flextight X5 pro eventuelní velkoformátovej tisk a ten rozdíl je jako mezi trakařem a raketoplánem.


  • 0

#12 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 63

Publikováno 15 březen 2016 - 22:22:56

na náhledy na net skenuju na Epson V600 v rozlišení 1800 dpi (víc ten skenr nemá a i tohle číslo je diskutabilní). Pak to doostřim, zmenšim, doostřim... na formát tak 800-1000 dpi delší strana. Na net stačí, na tisk jen pro nenáročný jedince. ...

Dovolím si trošku oponovat: ono taky záleží jak pak člověk následně ten sken zpracuje. Dovolím si tvrdit, že pro běžné domácí užití je sken z V600 (což je přeznačenej V500 s držákem ne na 6x12, ale 6x22, jiné rozdíly mezi nimi nejsou) plně vyhovující klidně i pro A3(+). Já třeba leckerý věci skenuju s více různými expozicemi, pak to blenduju v GIMPU / proháním skrze Rawtherapee atd. atd. atd. Celé je to jen proto, že Epson prodává V850 za zlodějskou částku, kterou odmítám zaplatit (o jiných skenerech ani nemluvě) a tak omezení V500 z významné části obcházím tímto. Samozřejmě to nejde obejít zcela.


  • 0

#13 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 377 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 783

Publikováno 16 březen 2016 - 07:13:08

je milé,  že  temnokomorníci tak hezky  ožijí,  pokud  nemusej  do  temné komory,  ale  usednou k PC  v obýváku :-)


  • 3

#14 dravec

dravec

    Nováček

  • Předplatitel
  • 248 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 145

Publikováno 16 březen 2016 - 07:33:19

Bob van Sikorski: ale jo A3 z toho lze dostat, ale je to boj a výsledek vůbec neodpovídá a) vynaloženýmu úsilí, B) kvalitě záznamu na sf diapozitiv. V porovnání s profi skenem je to šmíra ;-)

 

jirin_ol: po víkendový senaci v koupelně je pro mě celkem přijatelný udílet panský rady od kompu doma či v práci :-)


  • 0

#15 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 63

Publikováno 16 březen 2016 - 09:02:16

jirin_ol: já bych klidně temnokomorničil, ale teď prostě nemám čas (malý dítě) ni komoru (krátce po přestěhování), takže sken a cewe jsou pro mě aktuálně jediná možnost jak udělat rodinné fotoalbum a ... "mít pokoj od manželky" :mrgreen:  ... jednoho dne ale ty digitální fotky nahradím poctivou prací v komoře, doufám. ale to se týká jen čb, do zvětšování barvy v domácích podmínkách se pouštět nebudu, už na barevný film nefotím (všimli jste si jak nechutně kinofilmy či svitky zdražují?).


  • 1

#16 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 983 příspěvků(y)
Reputace: 453

Publikováno 16 březen 2016 - 09:21:37

Já to nepozoruji. Manželka v naší drogerii prodává barevné negativy Kodak ColorPlus 36/200 víc jak deset let za furt stejnou cenu 79,- Kč.


  • 0

#17 FPL

FPL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 82 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 9

Publikováno 16 březen 2016 - 10:40:35

Muze mit smysl jit i kousek nad realne opticke rozliseni scanneru - na te vetsi plose se pohodlneji udelaji retuse a pak se to da zmensit.


  • 0

#18 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 17 březen 2016 - 19:39:07

Zeptám se, má někdo zkušenost s levnějšími skenery na kino?

Negativy z RZ67 ofocuji (většinou makro 1:2 a skládám 6 fotek), protože s půjčeným V600 jsem spokojen nebyl.

Zvažuji ale zakoupení nějakého menšího foťáku a ofocovat třeba 36 snímků se mi moc nechce.

Koukal jsem třeba na skenery Plustek Opticfilm 7xxx či 8xxx. Dle internetu OK, ale má někdo osobní zkušenost? Strop mám tak 5000-6000, klidně ebay.


  • 0

#19 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 444 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 472

Publikováno 17 březen 2016 - 20:01:14

Zeptám se, má někdo zkušenost s levnějšími skenery na kino?

Negativy z RZ67 ofocuji (většinou makro 1:2 a skládám 6 fotek), protože s půjčeným V600 jsem spokojen nebyl.

Zvažuji ale zakoupení nějakého menšího foťáku a ofocovat třeba 36 snímků se mi moc nechce.

Koukal jsem třeba na skenery Plustek Opticfilm 7xxx či 8xxx. Dle internetu OK, ale má někdo osobní zkušenost? Strop mám tak 5000-6000, klidně ebay.

Plustek - preco nie. Ael priprav sa na hodiny stravene skenovanim a bez naozaj dobreho softveru (nie toho prilozeneho) farebny negativ nenaskenujes k spokojnosti. Takze CB filmy urcite, diaky tiez, farebne negativy e-e.


  • 0

#20 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 17 březen 2016 - 20:10:39

keko, fotím jen čb, takže to je v pořádku, ale teď jsem se podíval, jak dlouho trvá sken jednoho políčka při rozumném rozlišení 2400dpi a je to teda víc, než jsem čekal. Navíc si to film neposunuje, takže u toho člověk musí celou dobu sedět :/.

Takže to asi zůstanu u středního formátu, jen najdu něco lehčího než je erzeta :)


  • 0

#21 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 816 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 120

Publikováno 17 březen 2016 - 22:01:37

za ty peníze koupíš Nikon Coolscan IV ED či ekvivalentní Minoltu

nějakými obskurnostmi bych se nezabýval - kvalita skenu se dá dosáhnout obstojná, ale za cenu hrozného opruzu při skenování a v postprocesu

 

velice slušné výsledky za málo peněz dává Canon FS4000US, jediná potíž je neexistence driverů pro Win Vista a vyšší


  • 0

#22 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 444 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 472

Publikováno 17 březen 2016 - 22:19:28

Pozor na jednu zavaznu skutocnost Vacsina starych skenerov ma ovladace pre starsie opracne systemy, tie nepobezia na novych pocitacoch. Aj ja mam jeden obstarozny Nikon, funguje iba s SCSI kartou dnes neexistujuceho vyrobcu ... Tolko pblemov ... zlaty zvacsoak. Od roku 1954 sa nezmenila zasuvka :) A edisonova patica este dlhsie.


  • 0

#23 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 17 březen 2016 - 22:30:24

za ty peníze koupíš Nikon Coolscan IV ED či ekvivalentní Minoltu

nějakými obskurnostmi bych se nezabýval - kvalita skenu se dá dosáhnout obstojná, ale za cenu hrozného opruzu při skenování a v postprocesu

 

velice slušné výsledky za málo peněz dává Canon FS4000US, jediná potíž je neexistence driverů pro Win Vista a vyšší

Tak ten Nikon jsem nikde za takový peníze neviděl, spíše 9000+. A to ještě z USA, takže daň a clo. Na paladixu je teď LS50 za 10500. 

Vypadají ale velmi dobře, hlavně mne zaujala Minolta, díky za tip.


  • 0

#24 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 17 březen 2016 - 22:33:12

keko, pracuji v IT, takže bych si dokázal poradit, ale je pravda, že to není tak jednoduché, jak jsem si myslel.


  • 0

#25 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 444 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 472

Publikováno 17 březen 2016 - 23:21:52

keko, pracuji v IT, takže bych si dokázal poradit, ale je pravda, že to není tak jednoduché, jak jsem si myslel.

Nezozenies fungujucu SCSI kartu uz neexistujceho vyrobcu, napr.


  • 0

#26 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 18 březen 2016 - 00:28:01

 

keko, pracuji v IT, takže bych si dokázal poradit, ale je pravda, že to není tak jednoduché, jak jsem si myslel.

Nezozenies fungujucu SCSI kartu uz neexistujceho vyrobcu, napr.

 

Myslel jsem spíše na nutnost mít starší operační systém atd. I když i ty SCSI karty se dají řešit, ale samozřejmě ne vždy se poštěstí.

Jen pro zajímavost, o jaký Nikon se jedná?


  • 0

#27 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 209 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 47

Publikováno 18 březen 2016 - 12:18:50

Četl jsem anabázi na jednom zahraničním fóru, kde se snažili uvést do provozu starý kinofilmový skener od Minolty (Dimage Multi Pro) s SCSI rozhraním.

Použili k tomu převodník Ratoc U2SCX (USB) a ten co to rozchodil s tím v podstatě rok laboroval, než to vychytal aby to fungovalo na 100%. Musel si nechat i vyrobit i nějaký redukční kabel SCSI, protože ten Ratoc má konektor high-density a přímo do Minolty nepasuje. Pak bylo třeba vychytat přesné pořadí zapínání zařízení a připojování, následně přijít stylem pokus/omyl na nastavení DIP přepínačů na skeneru. K tomu samozřejmě nastavení SCSI ID a terminace. Ale ano, vychytal to a šlape mu to s Vuescanem.

 

Ty kinofilmove skenery SCSI se dají sehnat za dobré peníze, jenže pak se s tím člověk musí fakt poprat, aby to připojil k modernímu PC.

 

Mě zatím stačí obyč Canonscan 4400F - na to ukazování fotek na webu ideál, nepotřebuju s tím honit vodu. Za těch 600Kč z Aukra to byl OK kup. Snad si časem udělám temnou a naučím se fotky zvětšovat (ty co za to budou stát). Vybavení komplet je, zbývá jen místo...


  • 0

#28 Runner

Runner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 113 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 18 březen 2016 - 13:41:01

...a přitom to stačilo zapojit přes fire wire 1394 :)


  • 0

#29 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 18 březen 2016 - 14:18:09

Koukám na internet, Dimage Multi Pro má opravdu i firewire. Na RFF fóru někdo koupil firewire kartu a během pár minut fungoval na i na Win 7 x64.

Ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :)


  • 0

#30 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 209 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 47

Publikováno 18 březen 2016 - 14:57:23

Teď na to znova koukám, dotyčný psal Minolta Scan Multi...ale vyhazuje mi to jenom verzi PRO a ta má i IEE1394. Že by měl nějakou starší verzi? Nevím.


  • 0

#31 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 18 březen 2016 - 15:45:09

Teď na to znova koukám, dotyčný psal Minolta Scan Multi...ale vyhazuje mi to jenom verzi PRO a ta má i IEE1394. Že by měl nějakou starší verzi? Nevím.

 

Tak to pak jo,  verze bez odznačení "PRO" firewire nemá.

http://www.imaging-r...DS/DSM/DSMA.HTM


  • 0

#32 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 348 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 233

Publikováno 18 březen 2016 - 18:25:41

Ja som mal rozbehanú starú Minoltu cez SCSI pred pár rokmi. Riešenie jednoduché: separátny starý PC, na ktorom bol W95 a vuescan. Žiadne problémy, všetko offline. potom na USB a upraviť inde :)
  • 0

#33 petrhlavicka

petrhlavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 březen 2016 - 21:07:28

wow děkuji moc za všechny postřehy!


  • 0

#34 Marvl

Marvl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 leden 2017 - 12:27:15

 

na náhledy na net skenuju na Epson V600 v rozlišení 1800 dpi (víc ten skenr nemá a i tohle číslo je diskutabilní). Pak to doostřim, zmenšim, doostřim... na formát tak 800-1000 dpi delší strana. Na net stačí, na tisk jen pro nenáročný jedince. ...

Dovolím si trošku oponovat: ono taky záleží jak pak člověk následně ten sken zpracuje. Dovolím si tvrdit, že pro běžné domácí užití je sken z V600 (což je přeznačenej V500 s držákem ne na 6x12, ale 6x22, jiné rozdíly mezi nimi nejsou) plně vyhovující klidně i pro A3(+). Já třeba leckerý věci skenuju s více různými expozicemi, pak to blenduju v GIMPU / proháním skrze Rawtherapee atd. atd. atd. Celé je to jen proto, že Epson prodává V850 za zlodějskou částku, kterou odmítám zaplatit (o jiných skenerech ani nemluvě) a tak omezení V500 z významné části obcházím tímto. Samozřejmě to nejde obejít zcela.

 

Dobrý den, všiml jsem si že máte zkušenosti s Epson V500. Mohl(i) by jste mi objasnit rozdíl mezi Epsonem V550 a V600 (aktuálně prodávané modely)? Primárně bych rád skenoval cb negativy 6x6 a 35mm (je mi jasné že u 35 to nebude taková sláva a
že V600 se dá použít u středoformátu i pro "profi" použití, jen je potřeba vědět jak na to a mít správný software). Tedy poznám rozdíl mezi V550 a V600? Díky


  • 0

#35 PauIie

PauIie

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 132 příspěvků(y)
  • LocationBratislava DNV
Reputace: 40

Publikováno 7 leden 2017 - 15:18:35

Marvl - rozdiel medzi V550 a V600 je v softvérovej výbave pribalenej ku skeneru.


  • 0

#36 FPL

FPL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 82 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 9

Publikováno 7 leden 2017 - 19:54:38

U tech Epsonu je jeste trosku problem, ze ty jejich drzaky stoji za [censored]. Daji se koupit alternativni s ANR skly od betterscanning, ktere maji i doladitelnou vyskou od skla a ted hodne lidi prisaha na nejake univerzalni "lomo cosi" holdery (ale s temi nemam zadne prakticke zkusenost)i.
  • 0

#37 Glerin

Glerin

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 71 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 3

Publikováno 7 leden 2017 - 20:17:16

Pokud chci skenovat ihned po uschnutí negativů, je pravda, že si s tím ty originální držáky (mám V550) nedokáží moc poradit. Používám pak na svitek  drožák Lomography Digitaliza 120. Bohužel ale třeba u 6x7 nenaskenuji 3 snímky naráz.

 

Chci ještě zkusit dát negativ přímo na sklo skeneru a na to plácnout ANR sklo...


  • 0

#38 Marvl

Marvl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 leden 2017 - 21:36:11

Marvl - rozdiel medzi V550 a V600 je v softvérovej výbave pribalenej ku skeneru.

ok díky :)


  • 0

#39 Jentu

Jentu

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 7 leden 2017 - 21:41:31

Ja používám Epson V550 na W10, na to domácí žvýkání to bohatě stačí, používám rozlišení 3200, a s držáky nemám sebemenší problém :-)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních