Přejít na obsah


Fotka

Jaký dedikovaný 35mm skener

skener 35mm

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
28 odpovědí na toto téma

#1 lukee

lukee

    Nováček

  • Předplatitel
  • 144 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 22 srpen 2017 - 10:26:46

Ahoj, když teď potřebuji sdílet fotky na negativech, používám Epson V300 Photo.  Koukám po nějakém dedikovaném 35mm skeneru, který by mi dal lepší výsledky než můj flatbed skener, na druhou stranu nechci utrácet 20 tisíc třeba za Coolscan IV ED. Díval jsem se, že starší Coolscany (LS-30, LS-1000 a podobné hračky na SCSI) se dají dneska na eBayi sehnat za pár peněz, tak se chci zeptat, jestli bych si s těmito skenery kvalitativně pomohl? Optické rozlišení to má 1,5-2x větší než můj Epson (dedikovaný Nikon kolem 2700dpi, Epson má reálně 1000-1500dpi) a mělo by to mít i autofocus skenovací hlavy, takže by to mělo podávat detailnější a ostřejší fotky. Je to tak? Nebude LS-30 nebo LS-1000 vyhozený cash? Díky.


  • 0

#2 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 22 srpen 2017 - 11:52:27

http://www.filmscann...oolscan5ED.html

http://www.filmscann...scan5000ED.html

http://www.filmscann...scan4000ED.html

http://www.filmscann...olscanIVED.html

http://www.filmscann...oolscanIII.html

http://www.filmscann...eScanDual3.html

http://www.filmscann...eScanDual4.html

http://www.filmscann...lite5400II.html

http://www.filmscann...roScan3600.html

více:

http://www.filmscann...stberichte.html

osobní zkušenost mám s Nikon LS50, LS40,  Minolta ScanDual 4,  Elite5400 II,   všechny byly  na čb kino  výborné (i když  flextightu se  nevyrovnají ani zdaleka, co jsem možnost vidět měl),  na  bar.negativ  bez  problémů  taky,  kresbu a detail v hodně tmavých pasážích barevných diapozitivů jsou schopny jakž takž  vytahat  Elite5400II, LS50 a 40.  

Osobně:  flatbad jsem ochoten použít jen na  svitky a větší negativy,  jinak  jen  pro prču  a  rychlý náhled či pro minidigifoto pro e-mail přílohy nebo na FB  :-)  

(nechci se dotknout majitelů a  obhájců deskových skenerů s přídomky "pro",  jejich osobní preference respektuji,  takže  prosím,  za ty mé mě nekamenujte. Díky za pochopení)


  • 0

#3 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 409 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 83

Publikováno 22 srpen 2017 - 12:10:02

nezabudni ze vela tych scannerov je starych, cize aj to scsi bude uz dnes nepouzitelne. Cize bude treba starsie pc/mac


  • 1

#4 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 599 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 22 srpen 2017 - 16:45:27

Dedikovaný kinofilmový skener má dnes smysl jen takový, který má připojení k PC buď přes USB a nebo FireWire. Zprovoznit SCSI na něčem s Windows 7 nebo novějším OS je hodně velká výzva. Osobně jsem četl, od jednoho co to zkoušel, pár informací a trvalo mu to rok.Problémy s kabely, problémy s ovladači, problémy s kartou řadiče SCSI, atd.

 

Souhlasím s tím co píše jirin_ol. Já mít ty finance, tak se koukám po Minoltě Dimage Scan multi PRO a měl bych vyřešený i svitek.


  • 0

#5 FPL

FPL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 15

Publikováno 22 srpen 2017 - 17:12:40

Jedna ta Minolta je ted na eBay za velmi rozumnou cenu: http://www.ebay.com/...ZkAAOSwT-FZCzz0


  • 0

#6 lukee

lukee

    Nováček

  • Předplatitel
  • 144 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 22 srpen 2017 - 17:41:24

Díky za komentáře. HW pro mě problém není, prostě vytáhnu ze šuplíka starý laptop nebo ze sklepa staré PC, které bude jen na skenování. Dokážu si to i naskriptovat, ať mi ten starý vergl ukládá naskenované TIFFy přímo do hlavního PC s Lightroomem... Otázka zní, jestli si pomůžu s LS-30 nebo LS-1000 oproti tomu Epsonu?


  • 0

#7 Lubajs

Lubajs

    Nováček

  • Předplatitel
  • 187 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 22 srpen 2017 - 20:39:40

Jedna ta Minolta je ted na eBay za velmi rozumnou cenu: http://www.ebay.com/...ZkAAOSwT-FZCzz0

 

a jaký je kvalitativní rozdíl mezi scany středoformátu z Minolty a Coolscanu 9000, nemá někdo zkušenost?


  • 0

#8 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 599 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 22 srpen 2017 - 21:49:24

Akorát že zrovna tahle má jenom SCSI rozhraní. Chce to verzi PRO s FireWire. A nebo jinak pořešit nějaké starší PC s SCSI řadičem. Něco tak z éry Windows 95.


  • 0

#9 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 23 srpen 2017 - 06:38:35

Dle mého názoru vyvinutého po  mnoha měsících  skenování archivů   nejde jen o peníze,  jde i o čas.   Ty  první  filmové skenery byly žroutem času,   než to přelouskalo jedno filmové políčko...  proto jsem ti  navrhl  seznam,  po  čem  se  poohlédnout.   (Spěchat  v tomto  směru nemá cenu,   občas  se  podaří  narazit  na  aukcích v  US  na  dobré pořízení,  i za cenu  drahé dopravy a cla+DPH.   Svého  času  dělával v Texasu, v Houstonu,  repase Nikon scannerů  jeden  šikovný pán, bývalý zaměstnanec konstrukčního a vývojového odd. Nikon USA,  dokonce  českého příjmení a původu.  U něj jsem  za  velmi  příznivou cenu  koupil  skener jako nový,  a  to  LS50,  za cenu  na íbeji obvyklou pro hodně jetou LS30). 


  • 0

#10 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 409 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 83

Publikováno 23 srpen 2017 - 07:05:10

Akorát že zrovna tahle má jenom SCSI rozhraní. Chce to verzi PRO s FireWire. A nebo jinak pořešit nějaké starší PC s SCSI řadičem. Něco tak z éry Windows 95.

tak na takom minilabe DKS je pc s windows xp a scsi scannerom :)


  • 0

#11 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 248 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 23 srpen 2017 - 07:52:51

Jedna ta Minolta je ted na eBay za velmi rozumnou cenu: http://www.ebay.com/...ZkAAOSwT-FZCzz0

 

No ta je tusim rovno na SCSI :(


  • 0

#12 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 248 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 23 srpen 2017 - 07:59:25

 

Akorát že zrovna tahle má jenom SCSI rozhraní. Chce to verzi PRO s FireWire. A nebo jinak pořešit nějaké starší PC s SCSI řadičem. Něco tak z éry Windows 95.

tak na takom minilabe DKS je pc s windows xp a scsi scannerom :)

 

To je pravda, ale ked mas podporu zo strany predajcu, alebo komunity, da sa kadeco prekonat.

DKS patri k zariadeniam, ktore su po cyklotronoch najkomplikovanejsimi zariadeniami na svete. Technologia je kompilatom: mechaniky, slaboprudu, silnoprudu, logickej elektroniky, vysokofrekvencnej elektroniky, optiky, chemie, regulacie, vypoctovej techniky, chemie, sietovych zapojeni vsetkych typov ....

Staci ked zalomis opticky kabel, ten typ nepoznali ani ludia optiku predavajuci ...


  • 0

#13 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 409 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 83

Publikováno 23 srpen 2017 - 08:06:38

hel napriklad k nej odporucaju :

 

"Recommended SCSI Board:
Adaptec AHA-1510B, AHA-1520B, AHA-1540CP, AHA-2910B, AHA-2910C, AHA-2920C, AHA-2940, AHA-2940U/W/AU/UW/U2W, SCSI Card 19160/29160/29160N, AVA-2902E/2903B/2906
 

 

2940 ma win 7 drivre a aj 29160 :)


  • 0

#14 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 409 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 83

Publikováno 23 srpen 2017 - 08:07:37

Keko jasne videl som to zvnutra..cele zle..ale ten scanner a pc by slo pouzit aj samotne:)
 

EDit: tak som si to tu domotal


  • 0

#15 Karel01

Karel01

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 21 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 10 září 2017 - 22:29:24

myslíte, že by tohle mohla být alternativa k  EPSON 500/600 popř. CANON 9000F?

Papírově to vypadá dobře, ovšem udávané rozlišení 4416 x 2944 bude asi softwarově dopočítané.

 

https://tinyurl.com/ybj7omuu


  • 0

#16 FPL

FPL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 198 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 15

Publikováno 11 září 2017 - 08:45:00

To 4416x2944 neni rozliseni, ale velikost fotky v px, ktera z toho leze. To by tak odpovidalo cca 3000 DPI.
Vyhnul bych se tomu sirokym obloukem - prodavaji to za 200€, takze je zrejme v jake kvalite asi bude sensor a "optika".
  • 0

#17 lukee

lukee

    Nováček

  • Předplatitel
  • 144 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 11 září 2017 - 09:08:05

Tak možná jsem přišel na to, jak donutit Epson V300 skenovat i 6x6 negativy. na eBayi se dají koupit prosvětlovací destičky, třeba tato:

http://www.ebay.com/...UMAAOSwAvJXDIhz

 

Mimo to, že by to šlo použít jako prosvětlovací pult (dělají to v různých velikostech), možná by to šlo i napasovat na flatbed skener, čili použít to jako víko skeneru. Otázka je, jak si ten flatbed skener poradí s negativem, který bude připlácnutý na skle. Myslím si totiž, že ten skener má jen dvě pozice autofocusu skenovací hlavy, papír přímo na skle a film v drážku. Kdybych dal negativ na sklo, asi bych musel v ovládací aplikaci skeneru říct, že skenuju papírovou předlohu, problém ale je, že přitom skener zapíná podsvětlení v hlavě... Když vyberu, že skenuju film z drážku, skener nezapne světlo v hlavě, ale zase pravděpodobně nafocusuje cca 2mm nad rovinu skla.


  • 0

#18 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 599 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 99

Publikováno 11 září 2017 - 10:10:25

Na Canoscanu 4400F jsem svitky skenoval na skle, připlácnuté tenkým krycím skle. Shora přes to LED bílý matný panel 60x30cm. Skenoval sem to v reflexním režimu - kdy sice svítila trubice ve vozíku skeneru, ale nijak to nevadilo.

 

Ten panel je v podstatě to samé z odkazu, jenom je to stropní svítidlo vlastně. Měřil sem expozimetrem jeho svítivost na plný výkon a ukazovalo to 14EV při ISO100.

 

Nedávno sem pořídil starší 8400F, tak už to nepoužívám.


  • 0

#19 past

past

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 40 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 srpen 2018 - 16:25:59

Mám tu Minoltu DimageScan Elite 5400 II. Srovnání mám s Nikon CoolScanem 9000.

 

Z toho Nikonu je méně vidět zrno, podle mě částečně vlivem toho, že má zářivku a Minolta LCD světlo. Monžštví detailů je dost podobné, i když má ta moje Minolta větší papírové rozlišení. Možní tam toho mám o chlup víc, když je to foceno na jemný film a fakt dobrým objektivem, ale není to velký rozdíl. D taky podobné (co vytáhneme ze stínů v diáku). 

 

Praktický rozdíl je, že než se Nikonu zahřeje lampa na konstantní barevnost a naskenuje první proužek filmu (musí mít ve VueScanu zapnutou funkci pro pomalejší posun, jinak dělá proužky), tak mám tou Minoltou skoro naskenovaný celý film. Dělá políčko v plném rozlišení asi 1min. (ČB) až 2 (barva s infra). Taky ta Minolta jede přes USF a ne FireWire, čili jde připojit celkem ke všemu i dnes. A LCD zdroj světla sice možná trošku zvýrazňuje zrno, ale zase dojem ostrosti je fakt dobrý a hlavně LCD neodejdou tak  snadno, jako katodové trubice. Taky to zabírá místa asi jako externí CD mechanika, tím, že je jen na 135 film.

 

Barevnost má o něco pěknější kolega s Nikonem, hlavně u slajdů, i když se mi líbí i moje barvy. Ale to je těžké srovnání, protože si koupil kalibrační slajdy a skener zkalibroval. Já ne.


  • 0

#20 past

past

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 40 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 srpen 2018 - 16:31:38

Jinak k původní otázce na zlepšení oproti V300, to se moc srovnat nedá. Z většiny fotek s tou Minoltou na 5400 DPI (reálně jistě o něco méně, ale ne o moc) vytáhnu vše, co v nich je, nebo je to aspoň hodně blízko. Jiná otázka je, na co ten 38 Mpix obrázek je potřeba, ale tu teď asi neřešíme :-) 


  • 0

#21 arfsoul

arfsoul

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 33

Publikováno 28 srpen 2018 - 16:36:16

Taky pouzivam Minoltu 5400 a musim teda rict ze se v rozumne kvalite (na tisk 40x60cm) ani nahodou nedostanu na casy kolem 2 minut jak je psano vyse. Jeden snimek mi to skenuje cca hodinu, mozna i vic... 2700 dpi + 4x pruchod. Pri pouziti 5400dpi + 8x pruchod jsou vysledky lepsi, ale casove bych se zblaznil...


  • 0

#22 past

past

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 40 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 srpen 2018 - 16:39:37

DimageScan Elite, nebo DimageScan Elite II? Časy skenu jsou diametrálně odlišné. Já mám ten druhý, čelo z černého plastu, ne z kovu. Ten původní model se liší ve víc věcech, vč. zdroje světla. LED je jen ten DimageScan Elite II.


  • 0

#23 past

past

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 40 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 28 srpen 2018 - 16:46:37

Skenuju teda ale na 1 průchod. Ve VueScanu jde zapnout i Multi Sampling, kde to na kazdém bodu přečte (zaznamená signál) opakovaně, ale rozdíl je na hranici rozlišitelnosti. Výjimečně použiju pro složitou scénu s tmavými stíny dvojitý průchod, to pak trvá 2x déle. Ale porád jednotky minut na plné rozlišení. Rozdíl ve výsledku je taky ale hodně malý, čili to skoro neužívám. 

 

Hodina teda zní ale šíleně i kdyby to byl ten starší a pomalejší model. Skoro to zní, jako by byl připojený přes USB-1, to by tak mohlo odpovídat, než ta data protečou. Nebo to je tím jeho speciálním systémem pro rozptýlení světla? Nemáš ho zapnutý? Ten údajně zpomaluje zásadně.

 

Já když chci změkčit zrno, tak to dělám v software až později. 


  • 0

#24 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 981 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 151

Publikováno 28 srpen 2018 - 16:52:14

arfsoul: to je nějaké podivné, takové časy neodpovídají ani 1.verzi toho skeneru

 

https://www.paladix....te-5400.html#SV

 

nepřipojuješ to přes USB1.1? i když to snad ani v dnešní době nejde :)


  • 0

#25 arfsoul

arfsoul

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 33

Publikováno 28 srpen 2018 - 17:24:44

Tak jo, mam prvni verzi, 5400 Elite. Pres usb1.1 urcite pripojeny neni. Pouzivam Dimage Scan software, ktery je pry pomalejsi (ale scanner mam pujceny a nemam potrebu k tomu kupovat neco dalsiho).

A omlouvam se, oprava: 2700dpi 4x pruchod barva: 34 minut. (zrovna zmereno).


  • 0

#26 Halka

Halka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 100 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 8

Publikováno 28 srpen 2018 - 22:02:38

Vidíš na svojom výstupe nejaký rozdiel oproti 1x pass skenovaniu? Ja som sa svoju 5400 rozhodol moc "nedrať", skenujem 2700 DPI a ukladám rovno výstupy z preview-u. Párkrát som si povedal že to porovnám a spravil som regulérny, dvoj-prechodový scan, a nedokázal som vidieť rozdiel. Ale pracujem len s BW negatívmi, možno tam nie je dôvod riešiť multisampling / multiexpozíciu, a dáva to zmysel len u diákov?


  • 0

#27 arfsoul

arfsoul

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 33

Publikováno 29 srpen 2018 - 07:43:23

Rozdil vidim v barevnych negativech, kdy pri 4x multisampling dochazi k mensimu barevnemu (digitalnimu) sumu u vyslednych skenu. Rozdil mezi 4x a 8x uz jsem nepozoroval (ani pri 5400dpi). Fotim Portru 400 exponovanou na 200, vyvolanou jako 400.


  • 0

#28 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 917 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 901

Publikováno 29 srpen 2018 - 08:47:42

několikanásobný průchod  jsem  využíval  pouze  při  skenování barevných diapozitivů (Minolta i  Nikon filmscanner), kde to výrazně pomohlo prokreslení nejtmavších partií,  u  čb  negativů  mi to  nedávalo smysl, densita  u  běžných  čb negativů  není  tak  silná   rozdíl v obraze u jednoho průchodu  a více průchodů  žádný.  


  • 0

#29 past

past

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 40 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 srpen 2018 - 09:12:50

Já to u svého skeneru mám asi jako @jirin_on, čili rozdíl v šumu nepozoruju ani když dám 16x multisampling. Čili to nepoužívám, i když to ani moc nezdržuje, protože nedělá víc průchodů, jen víckrát odečte hodnoty. Ale u diáků ve stínech je někdy vidět zlepšení při Multi exposure. Čili to používám, kde chci prokreslit hluboké stíny. Ale jen na tom diáku, jinde rozdíl prakticky není.


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:skener, 35mm

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních