Přejít na obsah


Fotka

Vyvolani HP5ky


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
254 odpovědí na toto téma

#1 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 256 příspěvků(y)
Reputace: 71

Publikováno 29 březen 2007 - 19:10:28

seslo se mi na stole nekolik svitku a kino HP5ky, exp. jako 400, nikdy jsem ji nevolal,delam na TriX. V cem ji volate? Neni nad osobni zkusenosti :wink:

Diky
Kamil
  • 0

#2 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 29 březen 2007 - 20:18:47

rodinal, lc 29
  • 0

#3 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 076 příspěvků(y)
Reputace: 225

Publikováno 29 březen 2007 - 20:39:01

X-Tol 1+1
  • 0

#4 Nikec

Nikec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 26 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 březen 2007 - 06:48:54

ID 11, 1+1, nebo 1+3
  • 0

#5 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 30 březen 2007 - 07:36:48

Docela se mi líbila kombinace HP5 svitek na 800 volané v ID-11 1+1. No ale když to máš na ISO 400...
Každopádně v ID-11 tím nic nezkazíš a bude to hezky jemnozrnej film.
  • 0

#6 HI

HI

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 16 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 březen 2007 - 08:33:59

u mna naj kodak HC 110
  • 0

#7 IngKarelCheval

IngKarelCheval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 237 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 březen 2007 - 09:08:49

Svitek HP5 jedine v ID11 1+1 vynikajici tonalita, ostrost a bez zrna na 50*60.
  • 0

#8 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 1 duben 2007 - 16:53:09

hoj, teď sem to vytáh z tý lc29 - no to je tonalitka, úžasnej film. voproti tomu roleji r3 v rhs - to se vůbec nedá srovnat a přitom světelný podmínky stejný!
  • 0

#9 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 025 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 1 duben 2007 - 17:05:24

V LC 29 (1+19) jsem volala neopan 400 a taky jsem příjemně koukala 8O
Ovšem cena vývojky je poněkud vyšší.
Nadruhou stranu...když mi na něčem hodně záleží, proč to v LC 29 nevymáchat, že jo? :wink:
  • 0

#10 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 1 duben 2007 - 20:39:20

jak edo hodnotíš hp5 versus ten neopan?
jestli máš teda tohle srovnání?
můj názor je zhruba ve vláknu vo emulzích
  • 0

#11 abs

abs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 370 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 1 duben 2007 - 20:53:34

Volal jsem jen jednou exponovanou na 800 v Rodinalu 1+50. Při dvaceti stupních 16 minut, s překlapěním po dvou minutách. Výsledek byl ve světlech o chlup více krytý, než bych chtěl, i když stále zvětšovatelný. Zrno bylo překvapivě dost jemné - na zvětšenině 30x40 nepatrné. Na iso 400 bych to viděl tak na 10 minut.
  • 0

#12 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 025 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 1 duben 2007 - 21:46:10

mamiak:
No, přijde mi, že Neopan 400 zachytí o něco více (větší tonální rozsah) než HP5, ale HP5 má nějak větší šťávu, je o něco drsnější.
Asi budu muset přijít jak na něj :wink:

Možná by se ten Neopan hodil na větší formát, než momentálně dělám (zatím max 30x40), ale to jsou jenom takový úvahy.
  • 0

#13 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 3 duben 2007 - 20:49:12

kua, teď sem to zvětšil. to je paráda. tomu řikam koule a nemyslim teda rozhodně zrno ..

já se prostě nemůžu zbavit dojmu, že tyhle klasický filmy sou stejně nepřekonatelný. zkusil sem už kdeco a stejně nakonec vždycky sám, rád, musim uznat, že ...

fp4, hp5 ... to je nádhera. eště musim někdy votestovat ten trix. ten mi schází vyzkoušet
  • 0

#14 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 025 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 3 duben 2007 - 21:00:00

Zkoušela jsem Tri-x 320 exponováno na 320
Nemám ale ještě zvětšeno - volala jsem v Rodinalu 1+50 - a tonálně se mi ten negativ dost líbí.

Měla jsem zatím jenom jeden svitek je to 220.
O víkendu Gorgi přiveze z fotoškoda další 4 kousky (akorát by mohly být levnější :roll:
  • 0

#15 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 025 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 3 duben 2007 - 21:11:52

mamiak: tu FP4+ mácháš taky v LC-29?

Psala jsem Gorgimu, že je to vývojka spíš pro filmy s vyšší citlivostí (chce vyměnit ID-11 za LC-29)
Já bych asi klidně u nizších citlivostí zůstala u ID-11 nebo Rodinalu a na ty vyšší citlivosti vzala právě LC-29
  • 0

#16 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 3 duben 2007 - 21:19:07

no píšou to no. já nevim, zkoušel jsem to voboje ale úplně přímý srovnání nemam. na ty pomalejší filmy doporučujou ilfordi ilfosol, ale na to sou dost rozporný reference a hlavně prej nic nevydrží, což je velká votrava
  • 0

#17 KGB

KGB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 20

Publikováno 31 březen 2009 - 14:07:53

v sobotu jsem volal Ilford Pan 400 exponovanej a volanej jak 1600 v LC 29 1+9 pri case 6'30'' preklapeni 10'' z kazde minuty a vysledek me opravdu prekvapil :wink: opravdu mlaskozni :lol:
  • 0

#18 martins

martins

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 403 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 31 březen 2009 - 14:34:10

Ja hp5 svitek volám v Id 1+0 a jsem spokojenej,,jeden svitek jsem volal v rodinalu 1+25 a taky se mi to líbí,ale pak jsem dělal později další a už se mi to nepovedlo,přitom expozičně a scénou to bylo stejny.V galerce tu mám fotky z hp5 jedna je z filmu a je v ID 11 1+0
  • 0

#19 misok

misok

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 31 březen 2009 - 14:50:25

FP4+ a HP5+ su velmi tolerantne filmy. Neuspesne som sa snazil najst pre HP5+ nieco vynimocne, lebo sa mi to zdalo dobre vo vsetkom co som skusil. Rodinal, d76, Thonrtonovu a+b aj A49. Ta posledna je moj standard, riedenie podla nalady. Z tych menej zvycajnych si pominam ze 'spontanne' akty pri interierovom osvetleni, TLR z ruky, e.i. cca 1600, A49 1+3, 40 min nizsia agit. vychadzali naozaj krasne.
  • 0

#20 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 574 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 4 červen 2009 - 15:23:47

Jak by jste volali HP5+ pušnutou na 1600, nebo 3200, v ATM 49? Časy jsem všude našel jenom základní, nevím, jak dlouho to volat a jak ředit a jestli vůbec ředit.
  • 0

#21 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 4 červen 2009 - 15:30:10

na tý krabce v tom pytlíku máš napsaný ty prodlužovací faktory. základ pro hápépětku bych tipnul z hlavy někde kolem sedmi, vosmi minut, ale to tam bude taky a tak to prostě jenom vynásob :wink:
  • 0

#22 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 574 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 4 červen 2009 - 15:35:29

na tý krabce v tom pytlíku máš napsaný ty prodlužovací faktory. základ pro hápépětku bych tipnul z hlavy někde kolem sedmi, vosmi minut, ale to tam bude taky a tak to prostě jenom vynásob :wink:


Kdybych uměl německy, tak bych i násobil, ale takhle nevím kolik a čím... :)
  • 0

#23 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 4 červen 2009 - 15:40:33

já ti na to večer mrknu :wink:
  • 0

#24 nicodeme

nicodeme

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 273 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 4 červen 2009 - 15:40:50

S push procesem nemám u ATM49 pražádnou zkušenost, ale co se týče ředění:
- u stocku časy dle údajů výrobce (vydatnost 6 filmů, od třetího ale vždy o jednu minutu volat déle)
- při ředění 1+1 násobit čas 1,3 až 1,5x
- při ředění 1+2 násobit čas 1,7 až 2x
  • 0

#25 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 574 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 4 červen 2009 - 19:21:28

S push procesem nemám u ATM49 pražádnou zkušenost, ale co se týče ředění:
- u stocku časy dle údajů výrobce (vydatnost 6 filmů, od třetího ale vždy o jednu minutu volat déle)
- při ředění 1+1 násobit čas 1,3 až 1,5x
- při ředění 1+2 násobit čas 1,7 až 2x


Díky, ale stále nevím podle čeho určím jestli mám násobit 1,3, nebo 1,5x.
Taky nevím, jaký čas pro push, na 1600 a 3200. Nemám se od čeho odrazit. Jak to děláte vy? Neříkejte, že si to musím odzkoušet, protože každý z vás předsi nevolá v "nějakém" vymyšleném čase a po každé jinak. Potřebuji jeden konkrétní čas, ke konkrétnímu ředění a citlivosti. Úpravy časů budu dělat až bude první filmek vyvolán. Děkuji.
  • 0

#26 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 574 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 4 červen 2009 - 19:42:01

Hledám, zkoumám, počítám. Opravte mě, když se pletu.
Fotím na HP5+ jako 3200, volám v ředěné vývojce ATM 49, 1+2.
Našel jsem tohle
Takže, 7,5 min x 4,5 x 2 se rovná 67,5 minut. Je to možné?
  • 0

#27 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 4 červen 2009 - 19:45:02

tak martine, pro +1.clonu je to x 1,333 a pro +2.clony je to 1,3332 :)
zní to sice podivně, ale mně to chodí pěkně, multiplikuju samozřejmě zednicky x1,3 :wink:
  • 0

#28 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 4 červen 2009 - 19:46:41

ten výpočet je nějkaká blbost - kdes vzal x4,5? :wink:
  • 0

#29 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 574 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 4 červen 2009 - 19:48:23

ten výpočet je nějkaká blbost - kdes vzal x4,5? :wink:

na tom odkazu
  • 0

#30 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 4 červen 2009 - 19:49:04

jo už to vidim, kdes to vzal, ale pro atomal bych rozhodně volil compensating developer, takže max. x2,5 a kdoví jestli...
  • 0

#31 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 574 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 4 červen 2009 - 19:51:05

A jsem z toho vůl. Počítat moc neumím, obzvlášť tohle, exponometrie mi jde stejně jako prezidentování. Potřebuji konkrétní časy ke konkrétním filmům, jinak se z toho zblázním...
  • 0

#32 Lama

Lama

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 113 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 červen 2009 - 08:30:29

kino HP5+ v Prescysol EF, paradna tonalita prijemne zrno na 30x40
  • 0

#33 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 6 červen 2009 - 21:30:12

kino HP5+ ve 3měsíce starým microphenu, navolaný na 1600 http://jinyprostor.c...kaz-_-Brian.htm
  • 0

#34 MICHAL

MICHAL

    Nováček

  • Předplatitel
  • 204 příspěvků(y)
Reputace: 19

Publikováno 11 červen 2009 - 10:23:53

Co kdybys prozradil čas,teplotu,ředění.Ta fotka je dobrá!
  • 0

#35 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 067 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 251

Publikováno 11 červen 2009 - 10:48:52

Hledám, zkoumám, počítám. Opravte mě, když se pletu.
Fotím na HP5+ jako 3200, volám v ředěné vývojce ATM 49, 1+2.
Našel jsem tohle
Takže, 7,5 min x 4,5 x 2 se rovná 67,5 minut. Je to možné?

no asi to nikdo nedělá, tak není žádná rada
já bych to navrhnul pro atomal 20° 1+1 22 minut, překlápět normálně a na konci +/- podle světla v jakým to bylo exponováno
jestli na tom filmu záleží a máš ještě jeden tak kousek exponuj a vyvolej před tím
atomal je hodnej, věřím, že to tam budeš mít kloudný tak jako tak, ale hodina je mi hodně
  • 0

#36 himself

himself

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 585 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 červen 2009 - 11:05:11

Já se přidám - jsem sice úplně amatér, ale zrovna s HP5 už nějakou zkušenost mám. Nafotil jsem několik svitků na 800 a na 1600 a rozhodl jsem se pro Microphen 1+0. Výsledek je podle mě velmi koukatelný
  • 0

#37 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 11 červen 2009 - 11:07:15

Co kdybys prozradil čas,teplotu,ředění.Ta fotka je dobrá!

Nevím jestli to bylo na mě.
Ale je to microphen STOCK, teplota 24°C, 12minut,otáčím nepřetržitě celou dobu vyvolávání. Ten microphen je ale dost unavenej.Několik měsíců starej.Jinak s čerstvím bych to volal tak při 20°C
  • 0

#38 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 616 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 11 červen 2009 - 17:36:49

Já zatím koupal HP5 i FP4+ jen 1x a oba v microphenu 1+0 a čas co jsem někde našel asi na digitální pravdě,nebo obalu od microphenu a vyšlo to docela dobře...zjistil jsem,že mě expozimetr u yashicy ukazuje blbosti...na papír měkké gardace to,ale byli velice pěkné fotky.
Je to hodně pružný film.Co mě překvapilo,že žádné viditelné zrno se nekonalo.
Příště tu HP5 zkusím v rodinalu.
Tak jak mě u digitálu vadil šum,tak zrno můžu :lol:
  • 0

#39 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 13 červen 2009 - 12:37:55

Vyvolal jsem pár HP5ek exponovaných jako 400 ve Fomadonu Excel 1+1 12 minut při 20 stupních s překlápěním dle Kodaku a vyšlo to pěkně. Zrno decentní, ostrost slušná, densita od oka v pořádku. náhledové skeny bez námitek. Akorát nevím jak se to bude zvětšovat, takže nemůžu pět ódy, nicméně mi to přijde jako dobrá kombinace. Nemám rád, když kvůli vývojce musím snižovat ISO.
  • 0

#40 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 14 červen 2009 - 12:04:31

Vyvolal jsem pár HP5ek exponovaných jako 400 ve Fomadonu Excel 1+1 12 minut při 20 stupních s překlápěním dle Kodaku a vyšlo to pěkně. Zrno decentní, ostrost slušná, densita od oka v pořádku. náhledové skeny bez námitek. Akorát nevím jak se to bude zvětšovat, takže nemůžu pět ódy, nicméně mi to přijde jako dobrá kombinace. Nemám rád, když kvůli vývojce musím snižovat ISO.


Ještě se mi nestalo že bych kvuli vývojce snižoval ISO .... zrovna ohledně microphenu mě všechno tlačí k podexponovvání.Možná v případě Fomáckých vývojek... ale i tak mi ta představa zní divně... "mám špatnou vývojku musim to přeexponovat"
  • 0

#41 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 14 červen 2009 - 12:13:56

Spousta lidí v praxi běžně exponuje o jeden či dva EV víc s vývojkami jako je Perceptol nebo ID-11 (a mnoha dalšími), prostě protože jejich film v těchto vývojkách nedává tu citlivost, která je uvedena na krabičce. Citlivost filmu závisí na mnoha proměnných, a jednou z nich je vyvolávací proces. Zrovna zmíněný Microphen je vývojka která zvyšuje rychlost filmu, stejně jako do jisté míry Xtol, takže tvůj závěr je logický. Zkus vyvolat třeba HP5 při nominátní citlivosti v Perceptolu. Zjistíš, že dosahuje asi tak ISO 200, maximálně. S Fomou to nemá nic společného (Fomadon Excel je prakticky totéž co Xtol).
  • 0

#42 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 14 červen 2009 - 12:15:43

"mám špatnou vývojku musim to přeexponovat"

Je špatná představa. Spíš bych to formuloval "Mám vývojku se kterou moje 400ka dává ISO 200, takže to musím exponovat správně, tj. jako dvoustovku".
  • 0

#43 Brian

Brian

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 516 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 14 červen 2009 - 12:21:45

hele, tak nevim jak je to s tím X-tolem ale u tý ID-11 ... zkoušel jsi měnit čas? Nebo to trochu naředit. Tak 1+1. Já s tou ID-11 i navolávám HP5ku a vychází docela v pohodě. Teda já dělám v D-76 což je teda verze od Kodaku ale jinak je to shodná receptura
  • 0

#44 frdrx

frdrx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 151 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 14 červen 2009 - 12:35:44

Tu ID-11 jsem uvedl jenom jako příklad, docela nešťastně, protože je to vývojka navržená tak, aby dávala nominátní citlivost. Začínal jsem s ní, ale dávno jsem s ní nedělal. Nicméně, lidi běžně píšou, že s ní exponujou třeba Tri-X při ISO 320 nebo Acros jako ISO 80. Samozřejmě, je to strašně individuální. Záleží samozřejmě na ředění, na času a na tom jak člověk/stroj měří. Ztrátu citlivosti danou vývojkou nelze považovat za vadu vývojky, ale její vlastnost. Jenom to nemám rád.
  • 0

#45 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 14 červen 2009 - 17:19:04

nominální citlivost dává ADOX MQ BORAX - používá se pro testování dle DIN.
Metol – 2 g
Siřičitan sodný anh. – 80 g
Hydrochinon – 4 g
Borax – 4 g
Bromid draselný – 0,5 g
Voda do 1000 ml.
vyvolávací časy jako D-76 + 10-20%
  • 0

#46 spooky

spooky

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)
  • LocationTrenčín, Slovakia
Reputace: 15

Publikováno 14 červen 2009 - 23:19:55

Ja vyvolávam HP5+ v Microphene 1+0 a je to OK. Fotky 18x24 v pohode.
Ilford udáva:
1600: 20 stupnov, riedenie 1+0, 11 min.
3200: 20 stupnov, riedenie 1+0, 16 min.
  • 0

#47 prema

prema

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 558 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 15 červen 2009 - 07:54:33

Měl bych takový dotaz.Vcelku často se setkávým právě s hláškami typu"skutečná citlivost tohodle 100 ISO filmu v kombinaci s tamtou vývojkou je dle mého spíše 80 " ,nebo " vhodnější je tuhle čtyřstovku exponovat jako 360 " a pod. Může mi někdo vysvětlit,jakým způsobem se k té citlivosti např. 80 ISO dopracujete ? Jak to měříte ? A za další,jste si opravdu jisti,že korekce citlivosti filmu o 15, 20 % bude mít ve finále při použití BW materiálu nějaký dopad na pozitiv ? Dělám dost dlouho ve všech možných světelných podmínkách a upřímně řečeno,příjde mi to při užití BW materiálu dost mimo..Nedovedu si opravdu představit,že bych výše zmíněné rozdíly v ISO v řádu 15 % vůbec zaznamenal.Myslím,že při vlastní expozici a stanovení expozičních hodnot se běžně člověk / nebo expozimetr/ sekne i o víc a na filmu to ani / nijak negativně / nezaregistrujete.Zvláště při užití vývojek typu ID 11.
  • 0

#48 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 442 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 274

Publikováno 15 červen 2009 - 07:57:58

Dost dobře jsem vyvolal PAN400 exp. jako 1600 ve vývojce DS-10. Bližší ve fóru receptář / DS-10 a DS-12.
  • 0

#49 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 15 červen 2009 - 09:15:01

Měl bych takový dotaz.Vcelku často se setkávým právě s hláškami typu"skutečná citlivost tohodle 100 ISO filmu v kombinaci s tamtou vývojkou je dle mého spíše 80 " ,nebo " vhodnější je tuhle čtyřstovku exponovat jako 360 " a pod. Může mi někdo vysvětlit,jakým způsobem se k té citlivosti např. 80 ISO dopracujete ? Jak to měříte ? A za další,jste si opravdu jisti,že korekce citlivosti filmu o 15, 20 % bude mít ve finále při použití BW materiálu nějaký dopad na pozitiv ? Dělám dost dlouho ve všech možných světelných podmínkách a upřímně řečeno,příjde mi to při užití BW materiálu dost mimo..Nedovedu si opravdu představit,že bych výše zmíněné rozdíly v ISO v řádu 15 % vůbec zaznamenal.Myslím,že při vlastní expozici a stanovení expozičních hodnot se běžně člověk / nebo expozimetr/ sekne i o víc a na filmu to ani / nijak negativně / nezaregistrujete.Zvláště při užití vývojek typu ID 11.


Ahoj,

no tu 1/3 clony lze poznat fakt jen porovnanim a vedle sebe a to jen nekde. A pokud to neni jedno volani a exponovani myslim si jak rikas ze to fakt poznat nejde.

Ja jsem si pro sebe udelal EI indexy mych filmu ktere pouzivam Foma 100 Fp4 PanF Hp5 je to pro muj proces a vyslo to nasledovne
Foma 100 EI 50 1clona
Fp4 125 EI 80 2/3 clony
PanF 50 EI 25 1 clona
Hp5 400 EI 250 2/3clony

Jedna se vsak jen o jednu vyvojku AM74 :-P odpovida mi to ale i pro Rodinal. Pri pouziti jine vyvojky to uz bude zase jinak. Tam uz to neresim. Pokud chci extremni presnost ktera mne vlastne zajima jen u portretu tak pouziji AM74 jinak to nejak zvlast neresim a vsechno co fotim zhruba exponuji s temi korekcemi.
  • 0

#50 Hrabe_Orlok

Hrabe_Orlok

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 26 listopad 2009 - 22:18:35

Mel bych snad jen dotaz jestli tech 11 minut, 1/50 pri pouziti Rodinalu opravdu sedi. (zdroj Digitaltruth)...

jake mate prosim zkusenosti s R09 new (Rodinalem) a HP5+? ... mel jsem to na plane jeste dneska vecer volat... ale vzhledem k tomu ze jsem se tu moc nedocetl o Rodinale ale spis o jinych vyvojkach nevim jestli nemam pockat a koupit radci jinou vyvojku... jde o dulezite radoby "cvaky"

mnohokrat dekuju
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních