mám možnost pořídit si tohle monstrum za velmi dobré peníze. Ovlivněn jednak čtením toho webu, přirozenou touhou pořídit si tenhle formát (pánové velkoformátníci prominou, ale dál už nejdu, to už je masochismus

Popíšu situaci. Kino už mi prostě nestačí. Klidně přiznám, že něco jako Mamiya 645AFD by se mi libilo, ale ten čip je prostě stejně nějak malej a ty vobrázky co z toho lezou jsou až moc sterilní a dokonalý. Tak jsem si pořídil PSixe. Žádná sláva, já vím, ale mě to nepřijde špatný. Fotí se mi s tím docela dobře. S výsledky jsem vcelku spokojenej. Ale mechanicky je to málo spolehlivý. Ne že by to nefungovalo, ale s 6x6 už to nejsou většinou výcvaky, jak na kinu. Tady už vo něco jde a mě se nechce svěřovat tyhle okýnka do libovůle nějakýho NDRráckýho pánaboha.
Takže jak z toho ven? To co můžu koupit je set tělo RB67 Pro S, waist level finder a 2x back 120. Čili komplet, ale bez skla (blesky a ty další serepetičky jako měřící prisma nechci, páč je nepotřebuju, měřím expozimetrem).
Takže má s tím někdo zkušenosti? Nejlíp někdo, kdo má i toho PSixe? Nebo ho asi spíš měl, že_

To nejdůležitější. Použití je tak z 80% na krajinu a přírodu. Zajimavý by bylo použití na makro (zbylých 20%, ale to je pro začátek asi moc velký sousto. Jinými slovy žádný akční focení, všechno stativ a času dost na to to poštelovat.
Skladba materiálu je z 80% bw (FP4 a HP5, Foma 100 a 400) a zbytek dia, většinou Provie, Velvie. Printy prakticky jen z cb zatím 30x40, ale chtěl bych zkusit 50x60.
A ted mraky otázek:
1. Jak velká a těžká kráva to je? Jak blbě nebo dobře se s tím ve srovnání s tím PSixem pracuje? Unese to vůbec můj Manfrotto 055PROB? Six je celkem v pohodě, klidně bych se jěště i omezil.
2. Co za skla se k tomu dá za rozumný peníze pořídit? Hlavně teda nějaká slušná širočina (až potom bych řešil základák). Vím jen, že existuje Sekor 50/4.5 C, ale jak je to dobrý netuším. Má smysl vůbec takhle uvažovat? Nejsou všechny skla v tomhle segmentu, kterej byl určenej pro profi použití, prostě dostačující?
3. Nedaly by se náhodou použít skla na PSixe? Myslím, že tohle asi nepůjde, co? Nevím, jestli ty Zeissy jsou schopny to vykreslit, resp. jestli náhodou tady už jsou třeba objektivy výhradně s centrální závěrkou?
4. Jak je to s dostupností příslušenství u nás? Sklo bych řešil zřejmě přes Ebay, kde je výběr vcelku slušný (teda ve aspoń ve Státech) a ceny příznivé.
5. Mají všechny backy schopnost otočit se o 90° kvůli komponování na výšku a nebo to umí jen některé? Neumím si představit otáčet tělo s šachtou. U čtverce tohle řešit nemusím.
6. Co za základák by jste doporučili?
7. No a nakonec to makro. Dělá to tady někdo.... Dělá to vůbec někdo?
Jinak co jsem tak koukal, tak systém je to vcelku zajímavý. Variabilní. Docela se mi chce říct, že by to mohlo uspokojit moji SF touhu jednou pro vždy. Ale vím, že je to blbost.

Byl bych rád za jakýkoli (tedy i negativní) reakce, postřehy, zkušenosti. Samo nejlíp od lidí, který ji tu maj a nebo o tom něco vědí.

Jinak další věci s tím související, jako že mám jen Opemuse do 6x6 a 80tku Componona nechám ma další vlákno až podle toho, jak se to vyvine.
Zatím díky moc
Kjuba
P.S. Skara, jsem se rozepsal. Gratuluju všem, který to dočetli až sem