'koja', on 13 May 2012 - 20:00, said:
Mám to teda chápat, že to je dané vinětací a nejedná se o korekci ostření ale expozice?
Ne. Vinětace do toho nevztupuje. Je to pouze o měřítku zvětšení resp. vzdálenosti objektivu od filmu v poměru k vzdálenosti při nekonečnu. Pokud fotím se základním objektivem na nekonečno nebo třeba na vzdálenost 2 metry, žádnou korekci počítat nemusím. pokud ale půjdu fotit detail třeba ze 30cm, nějakou plusovou korekci už započítat musím, protože objektiv "osvětluje" podstatně větší plochu než při normálních snímacích vzdálenostech, tudíž na jednotku plochy dává méně světla (velikost filmu je konstantní).
pokusím se vysvětlit názorně na příkladu velkoformátu, neb tam to funguje tak, jak má a je snadno představitelné. Mám základní objektiv s ohniskem 150mm. Při focení na nekonečno je vzdálenost středu opt. soustavy 150mm od filmu, korekce žádná.
pro snímání v měřítku 1:1 potřebuju dostat objektiv od filmu 300mm daleko. V tento okamžik mi ale osvětluje 4x větší plochu, musím tedy expozici prodloužit 4x (resp. připočítat 2EV).
pro jistotu jsem si to ověřil na následujícím odkazu, nebyl jsem si jistý velikostí korekce, jen výjimečně fotím velké detaily a přidávám spíš empiricky.
http://www.salzgeber...disc/index.htmlpodobný princip funguje i u menších formátů, je to tam ale krapátko zamotané složitostí konstrukcí objektivů a tenhle jednoduchý vzoreček už neplatí. U RZty máš ale chytrý graf, který potřebnou korekci zobrazuje. samozřejmě při TTL měření se nic nepřipočítává, jenom při externím měření!!