Zdravím všechny po delší době...
No nedá mi to a vložím se do debaty. Osobně se přikláním k poslednímu příspěvku....
Měl jsem obě verze 65tky (jak C, tak KL) a musím říct, že jsem si nechal verzi C. Je dle mého skromného názoru opticky natolik KL verzi podobná, že jsem na mých fotografiích nezaznamenal rozdíl, který by stálo za to tu komentovat.... Naopak rozdíl v ceně a hlavně dostupnosti je zato dost velký.... V neprospěch KL verze, takže putovala dál.
Už kdysi dávno jsem si někde na netu přečetl dost důležitou informaci o sklech k RB67.... Všechny jsou kvalitativně plně dostačující. A to dle mě platí.
Mám krom 37mm a 500mm všechny skla buď ve verzích C nebo KL. Více teda KL, ale to je jen otázkou náhody. K těm KL jsem měl vždy v ruce i C verze a pratkicky nevidím podstatný rozdíl. A nebo nejsem schopen ani po těch letech co s tím fotím z těch skel vymáčknout tolik, aby se rozdíl projevil.
Moje rada, pokud někoho zajímá, je vykašlat se na laboratorní testy, liniový páry apod. Každýmu se stejně líbí něco jinýho. Koupil bych vzhledem k ceně, dostupnosti a výkonu jednoznačně C verzi. Je jich na Ebay dost. Ušetřený peníz proti KL verzi doporučuji investovat nějak smyslupněji....
Kjuba
P.S. Jo a nejstarším verzím bych se vyhnul. Absence vrstev je už opravdu znát. Třeba na 50tce.