Ahoj, tak poporade
- První a zásadní se týká času T. Opravdu nejde tento zrušit jinak, než saháním na foťák? Fotím často na dlouhé časy přes ND (několikaminutové expozice) a nemám tedy možnost dát přes objektiv krytku. Pokud to fakt jinak nejde, je to snad jediná poskvrna na téměř dokonalém foťáku.
T cas lze ovladat dratenkou pouze u K/L objektivu, C a starsi se musi zavirat bud pootocenim prstence casu nebo krytkou (neni s tim problem - u nekolikaminutovych expozic je to uplne v pohode)
- Mají všechny objektivy stejný průměr závitu? (mít jedno příslušenství by bylo moc fajn

)
90% objektivu ma zavit 77mm, jedine vyjimky jsou 75mm shift, 37mm rybi oko a nejaka extra dlouha skla..
- Fotíte tím někdo z ruky? Krom architekturních a přírodovních věcí, které dělám ze stativu, nebo ze země fotím portrét jak v aťasu, tak venku a u tohoto na práci ze stativu nejsem zvyklý.
nezkousel jsem - treba Vanurek odpovi
- Jak je to se synchronizací s bleskem. Kiev má x-sync na 1/30, což je venku se zábleskama v podstatě nepoužitelné, v aťasu to jde, ale dobrý pocit z toho nemám nikdy. Jde tady díky cetrálce synchronizovat třeba na 1/200? Jaký rozdíl je mezi "m" a "x" režimem?
Objektivy maji centralni zaverku, takze synchronizace by mela jit se vsemi casy
- Máte někdo zkušenosti z aťasu? Na Kievu mám matnici z Hassyho, takže je v tom krásně vidět (zvlášť v kombinaci s 80/2,8 sklem). Tady mě trochu děsí ta nižší světelnost objektivů v tom smyslu, jestli na matnici za svitu pilotky něco uvidím.
Matnice jsou hodne kvalitni, ale porovnani nemam, mam jen srovnani s BeatieScreen z Roleje, ale tam je jina svetlenost.
- Mají objektivy náhled DOF?
Ano, vsechny
- Existuje (a když, tak jak velké procento) výskyt např. špatně přetáčejících, netěsných zad? (Na Kievu mám troje záda, všechny naštěstí těsné, ale ani jedny nepřetáčí dobře a musím si film ručně posunovat).
zada se pripadne daji jednoduse pretesnit, o spatnem pretaceni jsem neslysel
- Jaká je poruchovost a servisovatelnost tohoto stroje?
Poruchove obecne moc nejsou, servis v CR provadi napr. pan Kocian z Prahy Modran.