Přejít na obsah

Fotka

...jen tak...

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
6399 odpovědí na toto téma

#4851 Erik Kurach

Erik Kurach

Tlampač (grafoman)

• Banned
  • PipPipPip
  • 2 252 příspěvků(y)
Reputace: 433

Publikováno 21 květen 2010 - 12:42:27

Vážení kolegové, taky jsem tam včera vlez, potřásl si pavučinami s mými
temnými kolegy, dal pořádnej stakan "zaostřováku" a tiše se vytratil. :oops: Erik
  • 0

#4852 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 21 květen 2010 - 12:45:01

Ten včerejšek byl fakt nějakej divnej. Mě se zase nějak rozdováděla Shanghaivoda při vyvolávání fotek z autoškolní zkoušky. Na skenech krásná tonalita a přímo božská ostrost, ale je to dost málo kontrastní, takže budu asi muset založit při zvětšování nenáviděný filtr 5 a ještě namíchat nějakou supertvrdou vodu :oops:

Začínám mít tušení, že ta věc potřebuje teplíčko. A nebo mi zvětral louh v koncentrátu druhé lázně.
  • 0

#4853 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 166 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 208

Publikováno 21 květen 2010 - 12:54:01

Tak to je, z roztoku louhu se stane sodová voda jedna dvě. Nešlo by to zesílit?
  • 0

#4854 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2010 - 12:59:32

Tak to je, z roztoku louhu se stane sodová voda jedna dvě. Nešlo by to zesílit?

Určitě šlo - doma je kýbl "teho onoho", ale jaksi žádná pořádná kyselinka k němu :oops: Ale já se nedám, nějakou tu tvrdovodu na papír uplácám.

Upraveno - Kraken.
  • 0

#4855 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2010 - 20:52:08

Děkuju Krakenovi za umravnění mého nevymáchaného otvoru :?:

Tak to vypadá, že tamto ono nebude potřeba. Negativ sice skoro není vidět, ale je řádně do hněda. Emmermannova tvrdovoda z toho na filtr 3 tahá krásné fotky :?:
  • 0

#4856 KGB

KGB

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 19

Publikováno 21 květen 2010 - 21:14:34

toz chce to neco na vzpamatovani po neuspechu takze basa piv a k tomu hudba :?: :?:

• 0

#4857 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 258 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 149

Publikováno 22 květen 2010 - 09:43:56

Zdar.
Hele narazil jsem na novou závadu ve vyvolávání. Na svitku Adox se mi podélně asi v jedné třetině na cca 4 políčkách objevily sytě černé fleky o velikosti do půl milimetru. Řekl by jsem tak velikosti dle normálního rozložení. -Od každé velikosti trochu. Vyskytují se jakoby v "mracích". Nepamatuji se, že za posledních 30 let by se mi něco takového povedlo. Má někdo nějaké vysvětlení???
Dík.
  • 0

#4858 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2010 - 10:38:05

Zdar.
Hele narazil jsem na novou závadu ve vyvolávání. Na svitku Adox se mi podélně asi v jedné třetině na cca 4 políčkách objevily sytě černé fleky o velikosti do půl milimetru. Řekl by jsem tak velikosti dle normálního rozložení. -Od každé velikosti trochu. Vyskytují se jakoby v "mracích". Nepamatuji se, že za posledních 30 let by se mi něco takového povedlo. Má někdo nějaké vysvětlení???
Dík.

Nebyla ta vývojka doma míchaná, nebo z prášku? Tohle se mi povedlo, když jsem by línej filtrovat a nerozpuštěný vyvolávače se nalepily na film. Taky to tvořilo "mraky."

Teď se dívám na flašku a zírám - je možný, aby mi 8 barytů Kentmere 24x30 vychlastalo cca čtyři deci tvrdovody? Včera jsem extra kvůli tomu míchal litr a z misky jsem slil půlku :?: A to jsem okapával. Možná proto mi na těch papírech odešel za večer přerušovač.
  • 0

#4859 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 258 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov

Publikováno 22 květen 2010 - 10:43:58

Ještě k těm neduhům.
Používám R9 od Fomy. No a mám láhev plnou cca do třetiny. Možná, že jsem něco nasál. Co na to vy, co používáte taky R9. :?: :?:
  • 0

#4860 tomas.kontakt

tomas.kontakt

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 22 květen 2010 - 10:47:09

Romane, mně se stalo s Fomou R09, že když ji delší čas nepoužívám, tak mi udělá krystalky, které musím před použitím vývojky nejdříve rozpustit - hodím lahvičku do teplé vody na půl hodiny a je to čisté. Když jsem to nedělal, tak jsem měl negativ taky tečkovaný..
  • 0

#4861 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2010 - 10:50:14

Ještě k těm neduhům.
Používám R9 od Fomy. No a mám láhev plnou cca do třetiny. Možná, že jsem něco nasál. Co na to vy, co používáte taky R9. :?: :?:

Jo, v té se sráží bordel na dně poměrně brzo. Tahám to z toho tenkým katetrem vyzískaným ze špitálu z angia. Levnější varianta je stříkačka a "aspirační slámka" (půjde objednat přes lékárnu - taková jehla, co má místo jehly hadičku a uvnitř filtr - používá se k natahování léků z lámacích ampulí, má zachytávat případné střepy). Stojí pár korun a při důkladném proplachování pár měsíců přežije.
  • 0

#4862 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 258 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov

Publikováno 22 květen 2010 - 11:05:15

Já jsem dostal jehlu dlouhou asi 15 cm. Odebral jsem 5 ml ode dna. Zde bude asi ten zakopanej pes. Pravda. Dříve jsem R9 nepoužíval. Míchal jsem D76.
  • 0

#4863 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 107

Publikováno 22 květen 2010 - 11:12:23

Já si R09 rozlévám do 10 lahviček po 25 ml. Naplním je vždy po hrdlo a dám do ledničky.Pak si podle potřeby odlévám.Překvapilo mě,že R09 v načaté lahvičce tak po 2-3 týdnech trošku změní barvu oproti plné.
  • 0

#4864 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 květen 2010 - 11:25:52

Já jsem dostal jehlu dlouhou asi 15 cm. Odebral jsem 5 ml ode dna. Zde bude asi ten zakopanej pes. Pravda. Dříve jsem R9 nepoužíval. Míchal jsem D76.

jojo, ten pes i když zakopán, ostudu udělá i tak. Již v návodu je psáno "před použitím důkladně promíchat". A jak zde již jeden pravil, zahřát a rozmíchat, pokud je vidět tendenci ke tvorbě krystalek na dně. Tohle nedělá jen Rodinal, ale i třeba nedostatečně po rozmíchání (rozpuštěná) a odstátá prášková vývojka... mám dojem, že vysoce alkalické krystalky, které ulpí na emulzi, splní svoji úlohu energicky a rychle, jde to raz dva.
  • 0

#4865 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2010 - 11:27:47

Já si R09 rozlévám do 10 lahviček po 25 ml. Naplním je vždy po hrdlo a dám do ledničky.Pak si podle potřeby odlévám.Překvapilo mě,že R09 v načaté lahvičce tak po 2-3 týdnech trošku změní barvu oproti plné.

Ta změna je stejně jenom kosmetická - volá to jak ďas, i když je to černé jak asfalt a na dně je kamení 8-)
  • 0

#4866 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 22 květen 2010 - 21:26:09

Pánové, není tu někdo z Valmezu nebo jeho blízkého okolí, nebo tam pravidelně jezd? A současně ten někdo dobře rozumí tělům Olympus OM??? pokud ano, prosím kontakt interní zprávou či e-mailem. Díky J.
  • 0

#4867 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 23 květen 2010 - 08:28:43

Mám dotaz. Vyvolal jsem Tmax 3200 v neředěný D76, u několika snímků se ty tmavý políčka na negativu rozpíjejí do okolí, vypadá to jako když se rozpije inkoust na papíře. Volal jsem to 13 minut, takže je to asi dost dobře vyvolaný, opravdu tmavý na negativu, až černý. Na skenech v pohodě.
  • 0

#4868 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 859 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 445

Publikováno 23 květen 2010 - 09:10:28

u hodně krytých míst na negativu (světlých - slunce, světlo v záběru apod.) to světlo někdy způsobí "přelezení" krytí negativu i mimo záběr a na negativu je to potom jako kanka v mezeře, nebo nahoře či dole
možná je to tenhle případ = občas se to stane a nejedná se se o vadu těla či zpracování
  • 0

#4869 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 09:22:36

u hodně krytých míst na negativu (světlých - slunce, světlo v záběru apod.) to světlo někdy způsobí "přelezení" krytí negativu i mimo záběr a na negativu je to potom jako kanka v mezeře, nebo nahoře či dole
možná je to tenhle případ = občas se to stane a nejedná se se o vadu těla či zpracování

to bude ono, fotril jsem proti slunci, díky
  • 0

#4870 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 258 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov

Publikováno 23 květen 2010 - 09:24:07

jojo, ten pes i když zakopán, ostudu udělá i tak. Již v návodu je psáno "před použitím důkladně promíchat". A jak zde již jeden pravil, zahřát a rozmíchat, pokud je vidět tendenci ke tvorbě krystalek na dně. Tohle nedělá jen Rodinal, ale i třeba nedostatečně po rozmíchání (rozpuštěná) a odstátá prášková vývojka... mám dojem, že vysoce alkalické krystalky, které ulpí na emulzi, splní svoji úlohu energicky a rychle, jde to raz dva.

Tak jo.
Před použitím zahřeju a budu filtrovat.
DÍK !!!!!!
Ještě k těm návodům.
Návod k použití již ztratil svoji podstatu. Nyní slouží k ochraně výrobce před zákazníkem. Typickým představitelem je farmaceut. průmysl. Přečtě te si letáček k lékům a dáte mi za pravdu.
  • 0

#4871 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 17:10:47

a ještě dva dotazy, jeden horší než druhej

1. proč je tak drahý vyrobit objektiv, kterej má větší světelnost, když jde jen o to udělat trochu větší otvírání clony? zdá se že čím širší nebo delší objektiv, tím je to větší technologickej problém a s tím souvisí vyšší cena světelnějších objektivů ale kde je v tý výrobě ten zádrhel nechápu

2. jde barevný negativ zvětšovat jako by to byl černobílej a dostat z toho černobílý zvětšeniny? - našel jsem doma prastarý barevný negativ... ty barvy mě nezajímaj, bral bych z toho tu černobílou verzi
  • 0

#4872 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 185 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 228

Publikováno 23 květen 2010 - 18:41:56

1) bo mosíš vyrobit věčí čočky. a vyrobit věčí čočku není levný, kor když má bejt kvalitní hele
2) jde, ale blbě. bo máš barevnou podložku. a bo propouští jinak světlo

pokud hledáš podrobnější odpovědi, hledej na foru či na gůglu, jsou tam;)
  • 0

#4873 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 23 květen 2010 - 18:42:55

a ještě dva dotazy, jeden horší než druhej
1. proč je tak drahý vyrobit objektiv, kterej má větší světelnost, když jde jen o to udělat trochu větší otvírání clony? zdá se že čím širší nebo delší objektiv, tím je to větší technologickej problém a s tím souvisí vyšší cena světelnějších objektivů ale kde je v tý výrobě ten zádrhel nechápu
2. jde barevný negativ zvětšovat jako by to byl černobílej a dostat z toho černobílý zvětšeniny? - našel jsem doma prastarý barevný negativ... ty barvy mě nezajímaj, bral bych z toho tu černobílou verzi

ad 2) lze. počítej ovšem s různou citlivostí papíru k různým barvám, tudíž budeš mít podání barev ve škále šedé poněkud jiné, než jsi zvyklý čb. panchromatickém negativu bez barevné filtrace.

ad 1) jednoduše: nejde jen o clonu, ale o průměr vstupního otvoru objektivu, který udává relativní světelnost (clonovou hodnotu). čím větší průměr, tím víc skla, kovu, antireflexních vrstev, jiné nároky na sklo i vlastní konstrukci objektivu (kvůli potlačení optických vad). Až nebudeš mít o dlouhých zimních večerech co dělat, študuj, jsou toho kvanta). U jednoduchých 6-7 čočkových objektivů s pevným ohniskem to ještě není tak markantní, u složitých 13 čočkových telezoomů s interním ostřením už vysoce světelné exempláře jsou docela masivní kusy. Proto zkrachovalo v 80tých letech, kdy se lámal chleba, tolik firem, které se snažily prioritně výrobu vysoce světelných a velmi kvalitních objektivů.
Pokud nezkrachovaly úplně, byly spolknuty firmami, které vsadily na kvantitu co nejlevněji vyráběnou... a drahou výrobu mnoha dobrých objektivů z cenových důvodů ukončily. Dnes cenové rozdíly mezi těmi málo- a vysoce- světelnými objektivy jsou podstatně vyšší, než byly třeba v 70tých letech, nikdo už si nedovolí prodávat za výrobní cenu.
  • 0

#4874 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 859 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 23 květen 2010 - 19:19:33

sem na to káp
jak synek pořád říkal, že to strašidlo je na tý velký matnici vzhůru nohama, tak jsem mu to strašidlo na garáž nakreslil obráceně pařáty nahoru a ejhle :?: na matnici už bylo správně :D
  • 0

#4875 Shopingjs

Shopingjs

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 118 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 19:38:03

Dlouho jsem tu nebyl, stalo se neco zajimaveho ?
  • 0

#4876 Shopingjs

Shopingjs

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 118 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 19:38:45

Kromě toho že už nemám premko
  • 0

#4877 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 23 květen 2010 - 19:45:54

vítej, už jsme si dělali starosti, co je s tebou... co to je "nemám premko?"
  • 0

#4878 Shopingjs

Shopingjs

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 118 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 19:49:57

vítej, už jsme si dělali starosti, co je s tebou... co to je "nemám premko?"

Vypršela mi platnost "premium účtu" na temné komoře (takový ten pás filmu vedle ikony u příspěvku)
  • 0

#4879 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 397

Publikováno 23 květen 2010 - 19:55:10

Dlouho jsem tu nebyl, stalo se neco zajimaveho ?

No, tak nějak dohromady nic. Někteří odcházejí, jiní přicházejí, myslím, že to tu celkem utěšeně žije. Uživatelé jsou poslední dobou nějací až podezřele hodní a nebo já jsem vyměknul :?:. Jenom těch informací tady přibyla hromada že z toho začíná vznikat i pro pamětníka dost hluboká (někdy skoro bezedná) studna vědomostí...
  • 0

#4880 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 21:11:54

díky všem za ty odpovědi, takhle mi to uplně stačí, zase vím nějaký základní věci nový
  • 0

#4881 Fill

Fill

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 264 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 126

Publikováno 23 květen 2010 - 21:21:25

Pomoooc, zítra mě čeká první zkouška dospělosti - maturita :?:.
Pomodlete se se mnou u temnobožstev.

Dej aby moje pamět zachycovala potřebnou látku stejně věrně, jako se to daří halogenidům stříbra a dnešní spánek působil jako svěcená voda vyvýjecí (nejlépe push +2).

Ág-men
  • 0

#4882 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)

Publikováno 23 květen 2010 - 21:25:36

hodně štěstí. Maturita není moc těžká, hlavně se nestresovat a něco vymyslet na místě. A mluvit, třeba i trochu mimo téma :?:. A nechat si poradit od zkušejících, snažej se pomoct, ne potopit.
  • 0

#4883 KGB

KGB

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 389 příspěvků(y)
Reputace: 19

Publikováno 23 květen 2010 - 23:50:06

takhle to dopada kdyz nekdo nechce palatit za vypiraci slauch :?:
Vložený obrázek
  • 0

#4884 kraken

kraken

Admin pro věci politické, teologické a sociální

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 198

Publikováno 24 květen 2010 - 04:38:26

Pomoooc, zítra mě čeká první zkouška dospělosti - maturita :D.

Dej aby moje pamět zachycovala potřebnou látku stejně věrně, jako se to daří halogenidům stříbra a dnešní spánek působil jako svěcená voda vyvýjecí (nejlépe push +2).

Ág-men

Fille maturita? A na co? Já mám sedm tříd základní školy a taky žiju, no.. :?:
  • 0

#4885 ypres_bass

ypres_bass

Obchodník zbožím prošlým

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 24 květen 2010 - 09:18:10

Ág-men

jestli ti to pomůže, tak mne zítra čekají už podruhé státnice a opět si nedávám moc nadějí - holt když si píšete BP po svém a kašlete na to co tam chtějí vidět, tak je to pak těžké.
  • 0

#4886 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 9

Publikováno 24 květen 2010 - 09:32:58

takhle to dopada kdyz nekdo nechce palatit za vypiraci slauch :D

Koukám, že strojař se prostě nezapře :D A ty scripta :?:
Já mám někde už delší dobu nachystanej článek, jak to udělat naprosto elegantně. Musím to někdy vyeditovat a poslat sem. Od doby, kdy jsem ho chystal jsem totiž konečně "vychytal" poslední problematickou součástku a teď je to opravdu jen z běžně dostupných a velmi levných "polotovarů".
Mimochodem, ta hlavní část z injekční stříkačky, tu tam mám taky :D . Takhle nějak vypadal i první návrh, prototyp vypadal ale trochu jinak, osvědčil se a používám ho dodnes.
  • 0

#4887 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2010 - 09:34:03

Fille maturita? A na co? Já mám sedm tříd základní školy a taky žiju, no.. :?:

Ano, Kraken je živoucím důkazem, že škola NENÍ základem života! :D.

Nějak bylo, nějak bude.

P.S.: a to nemylsím nic ani v nejmenším jízlivě či pejorativně, ale naprosto smrtelně vážně.
  • 0

#4888 sbriza

sbriza

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 24 květen 2010 - 10:38:30

Ág-men

jestli ti to pomůže, tak mne zítra čekají už podruhé státnice a opět si nedávám moc nadějí - holt když si píšete BP po svém a kašlete na to co tam chtějí vidět, tak je to pak těžké.

ty Ypresi, to by mě zajímalo, co jsi vymyslel. Nemáš diplomku někde na webu?
  • 0

#4889 Blekentvajt

Blekentvajt

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 034 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 24 květen 2010 - 11:43:46

chceš ji dát jako víkendovou přílohu do občasníku ? :( :(
  • 0

#4890 sbriza

sbriza

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 24 květen 2010 - 12:34:59

chceš ji dát jako víkendovou přílohu do občasníku ? :( :lol:

No, to zrovna nee :) , ale baví mě historie, a tak by mě zajímalo, co Ypres vyzkoumal.

Ypresy, pochlub se nám :(
  • 0

#4891 JirkaM

JirkaM

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 389 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 125

Publikováno 24 květen 2010 - 15:15:04

Kolegové,
opravdu nevím, kde se bere ta averze k nedostižnému digi světu.

Doporučuji si večer sednout, a od 20 hod na ČT 1 shlédnout radu Vacátka. Černobílý seriál z roku 1969. Vysílaný v "neodolatelné" HD kvalitě. Včetně všech škrábanců, šmouh a kazů. Fotmát pochopitelně zůstal 4:3.
Takže "data" pro HD rozlišení jsou na tom filmu již 40 let. Vycucat je do HD asi nedá moc práce. Pro někoho dobrý kšeft za koncesionářské peníze. Ale kdo by se s tím retušoval, že? Nicméně je zajisté nutno si na úplný zážitek pořídit nový hardvér, ideálně se 600 Hz, aby vám neunikl ani ten nejjemnější a nejrychlejší škrábaneček.

Jako u fotek, ani tady to není v první řadě o kvalitě zobrazení, ale sdělení. Které ze současných akčních digitálně točených a trikovaných kriminálek se všemi génii a pátrací technikou budou co mít říci za 40 let? A pokud ne, neodstatečným počtem dimenzí, zvukových knálů, nízkým rozlišením a digi metodami to asi nebude.

Přiznejte se, kdo skenujete "mrtvý" film v HD rozlišení? :( :(
  • 0

#4892 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 859 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 24 květen 2010 - 15:27:10

tuhle jsem zaslechl, že budou všechny ty starý výzmnamný filmy (barevný) přebarvovat, přelaďovat a cosi
podle mě ztratěj charakter, ty díla nějak znám a najednou mi je někdo dá jinak barevný a dopočítaný
já bych to nechal jak to je, například jsem odmítl i novou omáčku od manželky k nedělnímu masu
ne že bych za to byl kritizovanej, ale vynadala mi no :( :( že sem prej konzervativní a synek to chytá po mě, poněvadž tu omáčku taky nechtěl a to jsme prosím ochutnávali v separacích a neviděli jeden na druhýho
  • 0

#4893 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 861 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 401

Publikováno 24 květen 2010 - 15:39:22

No u nás na Slovensku sa to robí, projekt Digitalizácie Filmového archívu, a myslím si jednoznačne, že je to pozitívum.

Jednak sa vytiahnu staré, zaprášené (častokrát aj zaplesnené) kotúče, potom sa chemicky očistia, zreštaurujú (zlepky a pod), následne sken (presne do HD rozlíšenia :( Samozrejme, je to málo, chcelo by to tak 4K, ale je to "o peniazoch" ).

Potom sa film prečistí digitálne, odstránia sa škrabance, rysky, vady materiálu, častokrát je otázne, čo odstrániť a čo nie, takže sa konzultuje s tvorcami (režisér, kameraman, archív).
Následne sa častokrát ešte "doťukne" farebnosť s použitím nových technológií, vždy príde niekto z pôvodného tímu (režisér, kameraman, ak sú ešte nažive). A veľakrát si oni sami pochvaľujú, aké je to dnes jednoduché, retuše, kolorovanie...

Videl som pôvodnú, X-rokov vysielanú kópiu Karola Plicku, a nový, čerstvo preskenovaný materiál, to bol teda poriadny rozdiel!

Takže by som to až tak neodsudzoval, záleží samozrejme na tom, ako sa to robí, či zodpovedne, alebo "pre peniaze z fondov".

A výsledkom môže byť napríklad toto:

CD edícia

Výborné filmy, ktoré sa dnes už dosť ťažko zháňajú, a práve vďaka digitalizácii sa opäť objavili.

Len pár kecov, samozrejme :(
  • 0

#4894 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 861 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 401

Publikováno 24 květen 2010 - 15:47:32

Radim,
mi je někdo dá jinak barevný a dopočítaný
Presne o tom to je - aj starý, zaprášený a zaprasený obraz môžeš odniesť k "fuškárovi" alebo k reštaurátorovi, ktorý má svoj "kodex", remeslo, a vedomosti, a jednoducho to nedomrví (nedovolí si premaľovať niečo, čo na plátne bolo, zachová maximum z pôvodného diela, atď).

Ja som pričuchol ako k reštaurovaniu (závesné obrazy, plastiky), tak teraz aj k reštaurovaniu filmov, a ver tomu - niekedy je s tým neuveriteľne veľa práce, a aj keď by sa to dalo odfláknuť, pustiť "na automat", a kašľat na výsledok, tak sa to robí poctivo (až sa sám čudujem ) :(

Takže sa netreba báť o "přebarvení, dopočítaní" a pod, aspoň teda čo ja vidím okolo seba. Neviem ale dokedy (ono politika a peniaze sú mocné veličiny).

Ď.
  • 0

#4895 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 859 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 24 květen 2010 - 15:59:43

no když to budou dělat odborníci s citem
ale stejně bych jen čistil a zčíslicovatěl v původním stavu, neboť dál už nedochází k devastaci a další úpravy se dělají myšma a může to být letos, jako za dvacet let, ale nejsem filmař, tak vím houby :(
:lol: :( :)

-
dotaz:
jsem nyní hrdým :!: majitelem nějakých těch planfilmů skvělé neexistující firmy orwo a ptám se, do čeho to dávat a kolik to asi krmit?
mám to na hraní, tak nějaké ty vypadlé kousky emulze či co snad unesu
je to np 22 z fotografia praha a mám doma rodinal, am74, id11 a gédéelku :-)
nebo mě nasměrujte na vlákno
  • 0

#4896 zdenab2

zdenab2

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 24 květen 2010 - 16:30:29

že sem prej konzervativní

Já třeba nepoužívám mikrovlnku a mám k ní odpor.Dokonce ji doma nemáme a neumím ji ani zapnout.Přijde mě strašně nenormální takhle rozkmitávat částice.Od pradávna přece lidi vařili na ohni,že.
Navíc v práci dělám z VF(o řád vyšší frekvence než mikrovlnka)a tak su záření přežraný. :(
  • 0

#4897 LukasJ

LukasJ

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 24 květen 2010 - 17:06:57

No myslím, že kouzlo starých filmů je v jejich nedokonalosti. Digitalizovat ano, ale žádné úpravy. Nerad bych se doži pyšné princezny v barevném vydání. Děkuji, nechci.
  • 0

#4898 cuba

cuba

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 518 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 24 květen 2010 - 17:16:08

dotaz:
jsem nyní hrdým :( majitelem nějakých těch planfilmů skvělé neexistující firmy orwo a ptám se, do čeho to dávat a kolik to asi krmit?
mám to na hraní, tak nějaké ty vypadlé kousky emulze či co snad unesu
je to np 22 z fotografia praha a mám doma rodinal, am74, id11 a gédéelku :(
nebo mě nasměrujte na vlákno

krmit na 18 a čvachtat v čemkoliv .... jen to nemá rádo vývojky s vysokým PH.
  • 0

#4899 zajda

zajda

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: -2

Publikováno 24 květen 2010 - 18:25:56

upozorňuji, že rozhodně nechci rozpoutávat vášně,- klidně si představím nějaký kino, ale ovšem ne takhle prvočinitelně a s takhle strhujícím komentářem :)
http://www.aukro.cz/..._c640_6mpx.html
  • 0

#4900 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 24 květen 2010 - 18:30:44

upozorňuji, že rozhodně nechci rozpoutávat vášně,- klidně si představím nějaký kino, ale ovšem ne takhle prvočinitelně a s takhle strhujícím komentářem :)
http://www.aukro.cz/..._c640_6mpx.html

ale snaha o tvořivost a záchranu všeho, co se dá, se nedá upřít ani Patovi a Matovi :)
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních