Publikováno 26 květen 2010 - 12:25:02
Po velmi dlouhé nepřítomnosti v místní oáze klidu, analogu a normálnosti udělám na následujících řádcích něco, co jsem ještě nikdy neudělal a asi už nikdy neudělám.
Na začátku března mě začal už dost zlobit počítač, proč nevím dodnes. Čtrnáct dní předtím mi umřela fleška, kde jsem měl čerstvě a tudíž nezálohovaně pár věcí špendlíčkem vyhrabaných z hlouby internetové stoupy. Defragmentovat ten bordel co se tam vytvořil (vlastně ze dne na den, dost na to dbám) nešel, vypálit dočasné zálohy taky ne. 120 MB chyb na čemkoliv je celkem k ničemu. Na od vánoc nový WD My My Book á 1TB se dala skládáním po malých kouscích udělat celekm pohodlně nefragmentovaná záloha úplně všeho, vypálit ale nešla pořád. Disk jsem v neděli odpojil, překopal důkladně všechny disky a přeinstaloval. V pondělí připojím externí disk-a nic, ani neblikne, leda svítí-i když se točí. Počítač se kouše, souborový systém neznámý. U profi firmy zjištěno, že se cos potento v převaděči SATA-USB a snad i v elektronice disku, takže hlavy najely nad plotny moc brzo a z ploten je mikrogramodeska na 78 otáček. Ten zbytek se můžou pokusit zachránit-za 10k a víc.
Takže v pekle důležité digicvaky dvou vegetačních sezon do příloh diplomky, tři roky sbírané prameny na diplomku, pět let života v digicvacích včetně cvaků, které se ukazují proklatě (téměř existenčně)důležité... Zbytek zálohovaný je, tohle bylo akorát na čtyřech místech tří disků v holé a zabalené formě, protože je to důležité a ty placaté věci slepnou...
O čtyři dny odešel počítač nadobro skrzevá napájení USB, takže tvrdě elektrická závada, způsobená čertvíčím. Podle mravenčího puzzle, které jsem poskládal z reakcí na tyhle disky všude možně zřejmě došlo k tomu, že sem na přelomu srpen/září 209 přišla série, která nemá nic lepšího na práci než po zhruba dvou měsících začít prasit soubory (dával jsem za vinu počítači) a pak zhebnout přesně tímhle způsobem. Výrobce i prodejce samozřejmě za cokoliv týkajícího se dat nijak neručí. Dost se divím, že se na to vůbec dá zapisovat, protože za zapisovatelnost podle formulací podle všeho taky neručí a výměny vadných kusů jsou vlastně jejich dobrá vůle. z aco pak vlastně chtějí ten balík peněz vlastně nevím. Je to, jako by výrobce automobilu neručil a nijak neodpovídal za to, že se v jeho výrobku uprostřed jízdy neodpálí jím zabudovaný autodestrukční systém.
Zhubnul jsem přes týden asi osm kilo, za dva týdny už jsem se začal smát (znáte to-Ten Jackův smích, ten divnej řev...). Školitel to přijal s černým humorem, ve škole se to snad podaří dořešit.
Z posledních peněz jsem koupil slušný základ na práci, ale nakonec jsem po pár desítkách hodin studia o silové stránce počítače, s dírami vypálenými do hlavy skončil s páječkou a letlampou v hloubi té svině, což ji přivedlo zpět k životu a světe div se, zatím spolehlivějšímu než kdy předtím.
Na fatalitě výsledku jakéhosi řetězového procesu se nejvíc podepsaly mizerné kondenzátory stabilisující napájení USB, od nich dostal pekelný kouř i zdroj.
Vemte jako fakt, že ať koupíte dneska jakýkoliv zdroj a porovnáte ho se starými AT zdroji, co šlapou už 20 let ohledně poměru výkon(popř. procházející proud) lomeno filtrační kapacita, jsou všechny od 200,- do libovolně tisíc poddimenzované. I šestkrát. Rozdíl je akorát v tom, jak dlouho by filtrační elektolytické kondenzátory MĚLY vydržet. Ani zdroj za 5000,- není zárukou.
Výměna kondenzátorů zdroje se dá v klidu zvládnout doma-a to i na spoustě desek. Vůbec není od věci filtrační kapacity trochu (i třikrát) zvětšit-ovšem zachovat všude původní poměr (tj. poměry mezi větvemi a vstup-výstup. Vysoká kapacita na výstupu a původní na vstupu akorát rozkmitá zdroj a spíš dřív ho odpálí spolu se VŠÍM ostatním.)
Poučení:
Ať děláte cokolv, potřebujete počítače dva, v případě, že máte internet-tři. Jeden na internet a nic jiného.
Druhý na filmy, běžnou práci, hry a využití méně informovanými jedinci.
A ten hlavní, ten je jedině na seriosní práci a uložení toho, co potřebujete. Je ve velké, neforemné bedně, i když to žádný server není. Jeho zdroj by dokázal napájet svářečku. Všechny větráky spuštěné na plno by nafoukly balon před startem (jinak se samozřejmě sotva převalují). Před nimi filtry jak na Paříž-Dakar. Vzduch, žádná voda. Spousta malých disků DO 320 GB, ideálně osmdesátky a menší. U těch větších se prudce zvýšila hustota zápisu, resp. se ze 78 otáček stane microgroove na LP a jakýkoliv vakl nebo škrtnutí znamená, že hlavy jsou úplně mimo nebo ohoblují spoustu dat.
Přenos dat jedině kabelově-tedy na disketu nebo flešku, tu do kabely, přenést, vyjmout z kabely a přenést data. Žádné šlauchy, dta se v nich prostě ztrácí, zvlášť pokud jsou delší.
A hlavně, nespoléhejte na tiki techniku, je to spotřební zboží jako toaleťák.
Já to beru jako pomstu moderní "techniky" za to, že jsem ji přinutil sdílet stůl s něčím tak prediluviálním, jako jsou láhve inkoustu a pokoj s hodinami, které si sám opravuji a dávám dokupy.
Tohle je nesourodě vylité srdce, možná to ještě technicky doplním, pokud bude mít někdo něco k zlepšení elektrikářské (ne elektronické) kondice svého 1/0 mrchosviňáka, můžu ho odkázat, snad trochu poradit nebo mu vykecat díru do hlavy.
Včera jsem si aspoň opravil počítadlo snímků, vymetl prach (což zrychlilo exposimetr) a trochu pocajkoval Praktiku, kterou drahá polovička spolužačky na podzim upustila/hodila z výše ramen na hranu obrubníku se slovy "jé, já nevěděl že to v tom (smotek fotopouzder, o kterém jsem tři vteřiny předtím říkal "Bacha foťáky, já si to rozpletu") máš, sory". Uvolněné šroubení objektivu a roztento ostření dal dokupy hned vzápětí pan Maštalíř (za peníze z mé, ne poloviččiny kapsy), ty další věci se objevovaly postupně, včetně ulomené báze pro závěsné očko (2x7 mm duralu vlastně usmyknutých, koukal jsem jak puk). Jakštakš přes jaro (42 brázků) chodila, teď už to dál nešlo a peníze nejsou na důležitější věci, takže "doktor já". Zatím chodí i po mém zásahu, její odchod by mě mrzel, protože co se mnou zažila a vytrpěla by jiný foťák asi úplně nerozdýchal. Dost se divím, že ještě vůbec funguje.
Zítra jedu na vodu do Rakous, tak se snad dám dokupy i přes vyšší stavy.
Mějte se tu hezky a podstatně lépe než já v posledních týdnech.