Přejít na obsah


Fotka

Skenování negativů


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
851 odpovědí na toto téma

#101 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 22 srpen 2010 - 15:02:04

Zná někdo prográmek zdarma ke stažení? Zjistil jsem, že dodaný program je skutečně na dvě věci...
Děkuji.


Co teda používáš? To jsem nějak nepochytil, cos nakonec koupil za stroj.
  • 0

#102 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 667 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 313

Publikováno 22 srpen 2010 - 15:27:50

... kde to ještě není ono, tak Vuescan jako barevný pozitiv do čb škály ze zeleného kanálu...


Jiří,
toto ma celkom zaujalo - prosím ťa, máš pre to nejaký dôvod? V čom sa tento postup líši od štandardného "B and W" postupu? Ja skenujem ako BW negative, a rád sa prípadne nechám poučiť.

Dík,
Ďuro
  • 0

#103 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 22 srpen 2010 - 15:46:48

Podle me proto ze vysledek je ostrejsi a je kresba i tam, kde pri bw skenu je cista plocha. Kdyz se srovnaji vedle sebe RGB slozky po naskenovani bw predlohy, zeleny kanal by z nich mel byt nejostrejsi. Kdyby se to nechalo jako RGB, ostatni dva kanaly tu ostrost zase snizi.
  • 0

#104 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 667 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 313

Publikováno 22 srpen 2010 - 15:54:59

Hmm
logiku by to malo.
Žeby skener mal tiež "masku" RGBG? Ale snímač je lineárny, myslím, nie?
Resp. prečo by potom bol zelený kanál kvalitnejší, než ostatné dva?

Vo Vuescan-e je voľba myslím "make gray from": r/g/b/auto (urob šedú z č/z/m/auto).
Asi by to chcelo urobiť aspoň malý test.
  • 0

#105 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:00:06

Jeden test jsem na netu nasel:

http://www.largeform...o/1800F-bw.html

Fungovat to bude ovsem jen u bw predlohy, u barevne predlohy se obsah jednotlivych kanalu bude dost vyrazne lisit.
  • 0

#106 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:07:53

Myslim ze se to resilo i nekde na diskusnich forech o Epsonu - zeleny kanal ma nejmensi sum, nejvyssi ostrost a minimalni aberaci.

Mohlo by to ovsem fungovat i pro skenery jinych vyrobcu se stejnym nebo podobnym snimacem.
  • 0

#107 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:09:25

safra, já snad, ač jsem se chtěl už jen pasivně válet, udělám pár rescanů na V500...
  • 0

#108 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:09:36

Skenovani v cernobilem rezimu primo slouci RGB kanaly dohromady (coz nechceme), proto je lepsi skenovat jako barevnou predlohu a nasledne pouzit jen zeleny kanal.
  • 0

#109 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:11:07

Vyzkouset by se to melo, ale muj test bude neobjektivni - neznam nikoho, kdo by mel jiny skener schopny skenovat filmy nez Epson.
  • 0

#110 jakub.jira

jakub.jira

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 843 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 104

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:46:38

Vyzkouset by se to melo, ale muj test bude neobjektivni - neznam nikoho, kdo by mel jiny skener schopny skenovat filmy nez Epson.


mám canon 8800F, můžu to vyzkoušet, pokud se mi to podaří:-)
  • 0

#111 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 285

Publikováno 22 srpen 2010 - 16:55:19

Vyzkouset by se to melo, ale muj test bude neobjektivni - neznam nikoho, kdo by mel jiny skener schopny skenovat filmy nez Epson.

Mám na kinofilm Minoltu DS IV a na svitek Canon 8800F, software Vuescan. Dlouho jsem používal při skenování čb filmu volbu "Make gray from -> Auto", před časem jsem vyzkoušel napevno nastavit "Make gray from -> Green. Nepozoruji rozdíl. Pravděpodobně při volbě "Auto" Vuescan sám vybere nejlepší obraz.
  • 0

#112 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 22

Publikováno 22 srpen 2010 - 17:35:16

Zkousel jsem i s Nikonem COOLSCAN IV ED a nepozoroval jsem rozdil...
  • 0

#113 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 588 příspěvků(y)
Reputace: 83

Publikováno 22 srpen 2010 - 17:58:44

Zná někdo prográmek zdarma ke stažení? Zjistil jsem, že dodaný program je skutečně na dvě věci...
Děkuji.


Co teda používáš? To jsem nějak nepochytil, cos nakonec koupil za stroj.


Já to nenapsal? Tak to se omlouvám.
Koupil jsem Canon 9000F. Používám dodaný program, SilverFast a zkoušel jsem to přímo ze Zoneru 8. Ten byl pohodlnější, ale sekal se mi a nepracoval správně.
U Silverfastu neumím nastavit parametry tak, aby mi to naskenovalo negativ a dalo se na něj koukat. Všechno je nějak přepálené, světlé. A na filmu to ale vidím. Tam to je a v počítači ne.
Návod skoro žádný a já si z podobnou technikou rozumím čím dál míň. :-)
  • 0

#114 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 22 srpen 2010 - 18:37:29

http://www.grafika.c...e-dil2-tut.html


Musíš si nastudovat nastavení bílého a černého bodu. Automatické nastavení hodně ořezává začátek a konec křivky. Skenuje se do šediva.
  • 0

#115 Jurashek

Jurashek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
Reputace: -3

Publikováno 16 prosinec 2010 - 18:33:39

Chtěl bych se zeptat ostatních, co si myslí o tomhle digitalizátoru, myslíte že to bude stačit na normální domácí použítí? Co se týče kvality?

Digitalizace během několika sekund – na diapozitivy a negativy., rozlišení: 1 800 dpi, obrazový senzor: 5 megapixelů, automatické vyvážení barev Tak můžete archivovat své vzpomínky. Obrázky se přenášejí do počítače přes USB rozhraní. Držák na diapozitivy a držák na negativy. Včetně softwaru na zpracování obrázků a čisticího štětečku. Černý; (š x v x h) cca 9 x 17 x 9 cm. Obrázek http://t1.gstatic.co...l4PtGjayv5TrBsQ

Děkuju
  • 0

#116 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 18:58:40

Je tu ještě jedno podobné vlákno a z něj vyplynulo - nebrat.
  • 0

#117 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2010 - 19:27:04

ano, je tu ještě podobné vlákno, ale z něj nevyplynulo nic. Nikdo se neměl k tomu, aby to vyzkoušel a sdělil nám či ukázal výsledek, aby udělal porovnávací test, zatím to bylo pouze v teoretické rovině. :wink:
  • 0

#118 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 19:34:51

Bral jsem za bernou minci kolegu Dubrara a jeho hodnocení.
  • 0

#119 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 19:38:17

já si snad zařídím zápůjčku a mrknu se nějakému tomuto křápu na zoubek...
  • 0

#120 Jurashek

Jurashek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
Reputace: -3

Publikováno 16 prosinec 2010 - 19:43:32

a v čem byl problém?
  • 0

#121 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 prosinec 2010 - 20:12:24

Bral jsem za bernou minci kolegu Dubrara a jeho hodnocení.

ano, pan kolega Dubraro naprosto správně a jasně napsal pravdu o velmi pravděpodobných technických předpokladech. Ale .... dokud nevyzkouším a neuvidím na vlastní oči, co to umí nebo neumí, nemůžu doporučovat ani zavrhovat. obecně ani zde v tom konkrétním případě. Tyto krabičky se dnes prodávají v cenách od 32 do 50USD (+poštovné), nevím, jak u nás, už jsem dlouho v krámě s elektronickou, cosimarketu nebo tržnici nebyl, pokud bych to chtěl vyzkoušet, tak bych si asi zjistil, kde dají dejme tomu lhůtu pár dní na vyzkoušení a vrácení v případě, že neevyhovuje (tuším Globusy to tak před vánoci svého času dělaly), a zkusil to.
Pokud bych potřeboval hodně rychle pár skenů a vrazit to ve velikosti pohlednice na rajče apod., a pokud nebudu potřebovat prosvěcovat ultratemné diáky, pro tento účel za pár kaček by to fungovat mohlo... kdoví? dones mi to domů, já to klidně vyzkouším a výsledek porovnám s plnokrevnými skenery a pak se o zkušenost rád podělím. :wink:
  • 0

#122 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 16 prosinec 2010 - 20:32:22

Na normalni pouziti staci i Nikon D80 + Nikkor 55/3,5 Micro + 25mm mezikrouzek

Podle me je to urcite lepsi, nez tenhle 5 megapixelovy CMOS s cinske videokamery + cocka pochybne kvality + lampicka
  • 0

#123 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 20:44:53

Věřím tomu, že na náhledy to stačit bude. Ale, co si budeme povídat. Nároky okamžitě rostou a pak přijde zklamání :wink:

Uvidíme, jestli bude mít Bob možnost to vyzkoušet a dá nám pak vědět. Jeho recenze tuším Vuescanu se mi líbila.
  • 0

#124 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:06:13

to nebyla recenze, to byla jenom taková rychlovka z rychlíku ;-). mám v plánu delší povídání ...
  • 0

#125 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:09:13

Tak to se těším. Čím déle s ním dělám, tak tím více si připadám jak naprostý začátečník. ;-)
  • 0

#126 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:12:42

ještě ke skenování jeden postřeh, dovolím si ho sem takto odložit (pokud je to ve špatném threadu, omlouvám se a prosím o přesun postu).

jak jsem fotil na fomapan100professional v 6x9 voightlanderovi tuhle v lese, abych měl nějakou trochu pořádnější referenci, tak jsem za boha nebyl schopen udělat s epson V500 sken tak, aby nebyl rozmlželej. zkoušel jsem jak origo držák, tak položení a zatížení přímo na skle (což mi na kino často dobře funguje) a začal jsem mít pocit, že buď skener není schopnej tenhle film rozumně dávat, nebo mi blbne voight a ostří někam do řiti, ale ne na film. nicméně jsem teď udělal takové rychlé ověření (zatím mám pro pozitivní proces jen ten zvětšovák, vše další teprve budu řešit) a i přes belar105/4.5 ( ;-) ) je to po promítnutí na A4 papíry rozhodně DALEKO ostřejší než sken. je možné, že epson V500 fakt ten film neumí voskenovat?

vizte tak jak jsem tu mel tmu, napadlo me zkusit tohle ... i ta fotka dává od pohledu ostřejší "sken" než vuescan+v500 (a nastavením vuescanu to opravdu není, věřte mi). na fotce je A4, zvětšovákem jsem si to vyladil i na A3 a působí to opravdu velmi motivačně (ve smyslu "nakoupit chemii, papíry a ...")
  • 0

#127 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 22

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:26:41

No a...nedavas tam nahodou ten film naopak?
  • 0

#128 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:30:40

1. nedávám
2. v zoufalství jsem zkoušel i tohle ;-)
  • 0

#129 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:36:11

To ti dělal jenom tenhle BW film a jiná značka šla normálně?
  • 0

#130 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:38:23

HP5 mi dává lepší výsledky, ale přijde mi, že kino, který má typicky dost tenčí podložku, se skenuje daleko líp. a ten fomapan je řekl bych pevnější a silnější než svitkovej HP5, fakt se ani nekroutí, drží rovně.
  • 0

#131 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:47:53

Mně šel svitek foma 100 moc pěkně. Ale já mám 4490 a nevím jestli tam není jiný zdroj světla.
  • 0

#132 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:49:59

máme v podstatě stejné skenery, jen ty máš CCFL a já LED. nicméně od té doby jsem restartoval, jdu tomu dát ještě jeden pokus ;-).
  • 0

#133 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:57:47

Jak tak koukam, tak nekteri tomu ze ten "skener" je nepouzitelny neveri a musi se presvedcit osobne ;-)

Mel jsem to tady pred par lety, melo to stesti ze to neni moje, jinak by to letelo z okna.

On to v podstate neni skener, ale fotak s diaduplikatorem - jenom to foti diaky podsvicene LED diodama, proto to take umi ukladat na SD karty. Nema to zadne ostreni, takze vetsina snimku je castecne nebo zcela mimo hloubku ostrosti. To ze je to neostre prakticky vzdy je dano i mizernou optikou.

Kdyz se z toho ta kamera vymontuje, tak to bude mozne pouzivat i na foceni :)
  • 0

#134 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 prosinec 2010 - 21:58:05

Bral jsem za bernou minci kolegu Dubrara a jeho hodnocení.

ano, pan kolega Dubraro naprosto správně a jasně napsal pravdu o velmi pravděpodobných technických předpokladech. Ale .... dokud nevyzkouším a neuvidím na vlastní oči, co to umí nebo neumí, nemůžu doporučovat ani zavrhovat. obecně ani zde v tom konkrétním případě. Tyto krabičky se dnes prodávají v cenách od 32 do 50USD (+poštovné), nevím, jak u nás, už jsem dlouho v krámě s elektronickou, cosimarketu nebo tržnici nebyl, pokud bych to chtěl vyzkoušet, tak bych si asi zjistil, kde dají dejme tomu lhůtu pár dní na vyzkoušení a vrácení v případě, že neevyhovuje (tuším Globusy to tak před vánoci svého času dělaly), a zkusil to.
Pokud bych potřeboval hodně rychle pár skenů a vrazit to ve velikosti pohlednice na rajče apod., a pokud nebudu potřebovat prosvěcovat ultratemné diáky, pro tento účel za pár kaček by to fungovat mohlo... kdoví?


Krátce jsem si s něčím podobným hrál u jednoho známého - na recenzi to ani náhodou není, ale obecný pojem si učinit lze.
Podle mě to vůbec není špatné ani pro docela náročného uživatele, pokud si chce jen digitálně naindexovat archiv - jede to fakt rychle, co je na políčku je vidět dobře, i obsluha docela příjemná - v tomto bez námitek. Z negativu (BW i color) se navíc klidně s pomocí tohoto fotka 10x15 udělá ve slušné kvalitě, u diáku záleží na typu a expozici - viděl jsem to ve spojení s historickými Fomachromy (nebo to možná bylo Orwo) a tam bylo vše OK, ovšem třeba Velvia, zvláště mírně podexponovaná, by asi dostala trochu na frak.
Naproti tomu je to podle mého názoru zcela nepoužitelné pro někoho, kdo by chtěl jít nějakou "hybridní cestou" - naskenovat film a pak ho digitálně zpracovávat - na zisk nějakých seriózních dat pro další práci mi to tedy nepřipadalo dostatečné ani náhodou, to i trochu lepší deskový scanner typu Canon 9900F či Epson V500 je někde jinde ;-)
  • 0

#135 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:04:43

HP5 mi dává lepší výsledky, ale přijde mi, že kino, který má typicky dost tenčí podložku, se skenuje daleko líp. a ten fomapan je řekl bych pevnější a silnější než svitkovej HP5, fakt se ani nekroutí, drží rovně.


Jedna blbá otázka - měls pod zvětšovákem stejnou velikost jako na monitoru? Ono to často mate - člověk si řekne, že A3 je velká fotka, ale na monitoru si pak pustí 100% zvětšení a nedojde mu, že vlastně ukazuje fotku 60x80 nebo ještě větší...

A pak méně blbá otázka - nechals to po skenu doostřit? Tohle je hodně častá chyba (mimochodem dost typická pro příznivce analogu) - mají představu, že doostření či cokoli jiného v PS je něco nakaženého morem, ale ten výstup ze scanneru to prostě potřebuje...
  • 0

#136 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:09:31

Ještě pro boba - kdyžtak pošli ukázku, stačí výřez, hodně napoví, jak vypadá zrno. Já mám Epson V500 momentálně taky a při cca 3200dpi (víc je zcela nesmyslné zkoušet) se už prostě fotka začíná rozpadat do zrna, pokud by bylo zrno totálně rozmazané, tak je něco špatně.
  • 0

#137 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:21:15

shodou okolností mi to nedalo a ukázku jsem připravil. takže:

- sken negativu ve V500 je stejně "ostrý" při obou možnostech vložení negativu
- ukázka je ze skenu při 1600dpi versus zvětšení na A4 rozměr na belaru105/4.5 lehce přicloněném. obě ukázky prodělaly wavelett sharpen v gimpu při stejném nastavení. prosím berte na vědomí, že ukázka ze zvětšováno trpí tím, že to bylo promítáno nedobrým objektivem na obyčejný A4 papír a foceno digizrcadlem při iso400 na hodně dlouhý čas (15sec - zde to už zanese šum snímače). takže ukázka ze zvětšováku je co do detailů znehodnocena ve 3 různých aspektech, navíc jsem pak pochopitelně musel udělat pár korekcí v gimpu (srovnání úrovní, pootočení do správné roviny, aspoň trochu podobné nastavení jasu a kontrastu, inverze - 4. krok kdy ta ukázka dostala na zadek)

ukázka (1453x767, 915kB)

přesto je ukázka ze zvětšováku dle mého o něco ostřejší. na ukázce skenu si povšimněte, že prach na filmu je ostrej. evidentně ten skener nezaostřuje správně a jak jsem psal výše, zkoušel jsem i jiné uchycení než v tom origo držáku. z ukázky ze zvětšováku vytáhne wavelet sharpen náznak zrna (papír by to být neměl, ten je relativně jemnozrnný), u skenu ani ň, prostě mlha.
  • 0

#138 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:21:52

pardon: nahoře sken, dole zvětšovák-dslr-gimp
  • 0

#139 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:36:04

Já bych ještě zkusil rozlišení buď 2400, nebo 1200. Otázka je co při nastavení 1600 je fyzicky snímáno a co dopočítáno.

Prach je ostrý, tak bych spíš viděl problém v nějaké interferenci světlo, zrno snímač, či co.
  • 0

#140 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:37:05

Me prijdou nejostrejsi ty vady emulze/skrabance nebo co to je (cerne fleky/carky)
  • 0

#141 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:40:33

Hm, to se mi moc nelíbí, ten výstup z V500 by měl být o něco lepší. Může to být blbý kus, nedá se to vyloučit.

Ještě dotaz - píšeš GIMP a Vuescan - neděláš to náhodou v Linuxu? Pokud ano, tak by asi nebylo od věci to zkusit i ve Windows, v Linuxu je to bohužel tak trochu "připrasené", driver ke scanneru do LNX vlastně ani není od Epsonu a může se to chovat všelijak (Vuescan bude asi OK, ale driver pod ním může dělat problém).
  • 0

#142 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:41:18

zkoušel jsem i jiná dpi až po 3200, zkoušel jsem i sken přes různé barevné kanály, zkoušel jsem i řadu manuálních a sken jako pozitivu a následnou úpravu v gimpu, výsledek byl stále stejný: ta rozmlženina co vidíte. a skener je v naprostém pořádku, to jsem si ověřil.

kdybych měl ty nervy a pohrál si precizně s expozicí na dslr, aby ta ukázka ze zvětšováku byla blíže skutečnému stavu, bylo by na sronvání vidět daleko většího rozdílu. jenže já fakt nemám chuť si tady blbnout s dslr, tak mi holt věřte.

nicméně abych trochu odbočil, vy, kteří zvětšujete svitek a nemáte skener na transparentní matroš..., předpokládám, že si děláte kontakty?
  • 0

#143 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:41:31

LED prosvětlení škrábance zvýrazňuje.
  • 0

#144 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:43:09

Tome windows mohu zkusit o víkendu, dřív čas nebude, ale ja VÍM, že na kinu (P4, ektar100, HP5, cokoli) je to v linuxu v pohodě a jak jsem psal, svitek HP5 dává lepší výsledky.

jinak ano ... aktuálně ubuntu1010
  • 0

#145 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:45:17

Já bych ještě zkusil rozlišení buď 2400, nebo 1200. Otázka je co při nastavení 1600 je fyzicky snímáno a co dopočítáno.


Myslím že neradíš dobře - nativní rozlišení V500 by mělo být 3200dpi, proto je 1600dpi rozumný "násobek", problém bych čekal spíš při 1200/2400dpi.

Jinak ale já s mým kusem skenuji podle potřeby na 1600, 3200 a občas i těch 2400dpi a nepřipadá mi, že by se objevoval jakýkoli problém, ze kterého bych podezíral interpolaci...
  • 0

#146 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:45:28

Ještě se zeptám na kolik to děláš průchodů?
  • 0

#147 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:46:56

samozřejmě 1, moc dobře mám vyzkoušeno, že V500 netrefuje přesně pozici při více průchodech.
  • 0

#148 tomashr

tomashr

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 496 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:48:49

Tome windows mohu zkusit o víkendu, dřív čas nebude, ale ja VÍM, že na kinu (P4, ektar100, HP5, cokoli) je to v linuxu v pohodě a jak jsem psal, svitek HP5 dává lepší výsledky.

jinak ano ... aktuálně ubuntu1010


Tak pak to určitě zkus - jen pro porovnání a vyloučení zmatků při případné reklamaci... On je Linux pro fotografy fakt dost průser - třeba Epson je "jakoby" podporován, ale víš sám, jak to je - drivery máš určitě od Avasysu, což je takové "oficiální-neoficiální" - čert ví, jestli je to stejné a korektní jako originál. Možná ano, ale bude to dobře zkusit ;-)
  • 0

#149 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 16 prosinec 2010 - 22:51:14

Já bych ještě zkusil rozlišení buď 2400, nebo 1200. Otázka je co při nastavení 1600 je fyzicky snímáno a co dopočítáno.


Myslím že neradíš dobře - nativní rozlišení V500 by mělo být 3200dpi, proto je 1600dpi rozumný "násobek", problém bych čekal spíš při 1200/2400dpi.

Jinak ale já s mým kusem skenuji podle potřeby na 1600, 3200 a občas i těch 2400dpi a nepřipadá mi, že by se objevoval jakýkoli problém, ze kterého bych podezíral interpolaci...


To je možné, že jsem neradil přesně - můj scaner je na násobcích 1200, bral jsem v potaz Bobovu poznámku, že máme v podstatě stejný scaner pouze jiný prosvit.

Jinak se samozřejmě chytám všech možností jak vyeliminovat příčinu.
  • 0

#150 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 77

Publikováno 3 leden 2011 - 18:20:56

takže aktualizace:

1. VUESCAN: What's new in version 9.0.09

* Fixed problem with Photoshop import filter
* Fixed problem with VueScan TWAIN
* Fixed problem with Canon LiDE 110
* Fixed problem with auto-focus on some Epson scanners

nic neřeší, skener stále ostří na bordel/podložku, ale ne na emulzi

2. rescan ve win7 s aktuálním softem od Epsonu ...

sken je "o něco více kompatibilní" s wavelet sharpingem, ale ne o moc. dosáhnu trošičku lepšího výsledku, ale stále je ostřeno na bordel/podložku, nikoli filmovou vrstvu.

---

Můj osobní závěr je ten, že jsou svitkové Fomapany "nekompatibilní" s mým skenerem. Mám jich spoustu v lednici ... nějaký zájemce? Já prostě to skenování chci používat. :(
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních