Přejít na obsah


Fotka

Talentovky na ITF Opava či jiné vzdělávání


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
336 odpovědí na toto téma

#51 SISKA

SISKA

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 55 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 13 březen 2008 - 13:06:39

Mamiak: Dík za Tvoje poslední slova. Přesně to, co uvádíš ve své úvaze-upřimné uvědomění si osobní potřeby získávání dalších znalostí- je důvodem, proč jsem zahájil toto téma. Takový průzkum , jak to mají ostatní. Odpovědí či reakce jsou zajímavé a vypovídají o místních respondentech docela dost. Děkuji všem zůčastněným.
Kraken : stál jsem vedle Tebe, když jste s T.Pospěchem probírali fotky
  • 0

#52 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 13 březen 2008 - 14:22:49

rádo se stalo, i tvé příspěvky vypověděly mnohé
  • 0

#53 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 13 březen 2008 - 19:14:55

Já jsem asi jednoduššího naturelu...?!
Když jsem přečetl příspěvky tohoto vlákna, zeptal jsem se sama sebe (už asi po miliónté v životě): "proč vůbec fotím?" A po milióntéprvé jsem si odpověděl: "protože mě to baví".
Baví mě fotografická technika - aparáty, zvětšováky (a vůbec všechny věci, do kterých lidi dali um),
baví mě "technologie" (chemie, postupy... i když mi někdy pijou krev, protože o nich ještě moc a moc nevím a tápu),
baví mě hledání a zachycování okamžiku (i když se mi málokdy podaří jej vyhledat - netobože zachytit přesně tak, jak bych si přál), a nejvíce ze všeho mě
baví nekonečné pokusy o "vložení myšlenky, poselství" do obrázku. To je nejtěžší...
Zato se to snadno posuzuje - když dokážu v divákovi pouze fotkou (bez okecávaček!) vyvolat pocit, který jsem měl při fotografování i já.
A teď - K ČEMU TA ŠKOLA?
K seznámení se s aparáty ji nepotřebuji. Vlastnictví vybavení do jisté míry limituje to, co poté mohu dělat. Ale pouze technicky!!!(To samozřejmě nebrání tomu, abych se mohl "teoreticky" kochat krásnými stroji.)
"Technologie" je úžasná (zvláště v analogu) a je k ní mraky literatury, debatních spolků, zkušeností jiných... Základy (ale i velmi pokročilé postupy) se lze naučit z nich. S internetem je máloco nedostupné. Zde může (nějaká) škola trochu pomoci, protože předkládá problémové okruhy a jejich řešení jaksi "na talíři". Myslím si ale, že zde mluvím spíše o učebních oborech... Ty se zabývají "řemeslným gruntem". Škola, která si klade vyšší ambice, obvykle nemá zájem o začátečníky, "kteří nedokážou navléknout film do vývojnice".
A to "vkládání myšlenek"? Toť otázka! Připustíme-li, že právě to je navýsost osobní, privátní, autorská záležitost, tak jakou roli bude hrát v této oblasti škola? Bude ovlivňovat to "privátno, osobno"? A jakým směrem? A kam se ten směr, cesta ubírá? Kdo a na základě čeho ho určí? Je přijatelné, aby kdokoliv v tvůrčím procesu někoho "naváděl" nebo dokonce někoho "nutil" vejít se do právě nyní a právě tady "platných" schémat?
Nejsem si jistý, zda bych chtěl být spojován s takovou nebo jinou "školou" (teď nemám na mysli barák nebo instituci, ale "kolektivní přístup" a pro školu "charakteristický výstup").
Pro mě by byla přijatelná "škola", která by mi nabízela možnost účasti na teoretických přednáškách a workšopech DLE MÉHO VLASTNÍHO VÝBĚRU!!! Nikoliv tedy dle "učebního plánu, osnov".
Nemohu si pomoci, ale tak či onak cítím ve vztahu učitel ("ten vyšší") a student ("ten nižší") menší nebo větší snahu ze strany "vyššího" vnutit "nižšímu" určitou šablonu (ať už vlastní nebo "dobovou") a z titulu "subordinace" se předpokládá, že "nižší" vezme (alespoň) část myšlenek "vyššího" za své.
Třeba se mýlím, ale neustále ve svém okolí tu "školskou poddanost" cítím... Jenom opravdu silné osobnosti dokážou odolat.
  • 0

#54 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 258

Publikováno 13 březen 2008 - 19:26:08

vkládání myšlenek... to je strašná myšlenka
  • 0

#55 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 13 březen 2008 - 20:30:19

Pro mě by byla přijatelná "škola", která by mi nabízela možnost účasti na teoretických přednáškách a workšopech DLE MÉHO VLASTNÍHO VÝBĚRU!!! Nikoliv tedy dle "učebního plánu, osnov".
s tímhle Pentaxistovým vyjádřením bych taky souhlasil - třeba párhodinovej kurs míchání chemie, další - obsluha velkoformátu atakdále, prostě věci, který se teoreticky bez vybavení, které nemám, nebo nehodlám kupovat nedají nastudovat, tak na takovej kurs (jinak neznám systém vš studia) bych se třeba přihlásil, přednášku o kompozici jistě taky vyslechl, ale tu si můžu i přečíst - ty příklady před tím jsou lepší na živo, to je jasný
ale aby mi někdo přednášel o použití dslr, práci s atelierovými blesky, nebo základy práce s programy na úpravy foto z digi, do toho bych teda nešel - a to je jistě součástí takové školy, protože to patří ke dnešní době stejně, jako pevný kurs koruny a stoupající cena ropy na světových trzích
  • 0

#56 prema

prema

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 558 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 13 březen 2008 - 23:34:10

K mému příspěvku mi tak trochu nahrál kolega Cuba / výše/,jehož poznatky s ITF jsou z první ruky a tudíž řekl bych důvěryhodné. Zvláště jeho výrok o 90 % a dále o tolerované inertní mase ignorující řemeslnou stránku jen potvrzují mé představy.Zajímavé je,srovnáme li si studium fotografie s jinými umělecky zaměřenými vysokoškolskými obory.Dovede si snad někdo z vás představit řekněme týpky,kteří se vydají za studiem hry na saxofon do Berkley,jak 90 % času věnují filozofickým úvahám ? Řemeslo je přece na prd,je třeba vyvolat pocity.Důležitá je idea.Jenže stejně tak,jako stejná věc v podání např. Branforda Marsalise mi způsobí husí kůži,totéž v podání řekněme Slováčka mě nechá naprosto apatickým.Idea,neidea.Rozdíl je pouze v technice,způsobu podání.Stejně tak spousta vynikajících fotek ,fušersky nebo pouze nevhodně / přitom třeba technicky mnohem lépe /zpracovaných by se míjely účinkem.Pojem technickou dokonalost nevnímám osobně vůbec tak,že Franta má ostré oko nebo na stromě támhle vlevo ve vzdálenosti 1 km vidím klíště.Pod tímto pojmem si představím fotku,ze které mám bytostný a neodbytný pocit,že právě tak to má být a jakákoli jiná varianta zpracování by tomu spíše ublížila.Zkrátka,že autor přesně věděl,jak to chce mít,věděl jak na to a úspěšně to dotáhl do konce.K tomu je ovšem třeba tu techniku prvotřídně ovládat.Někteří jedinci považují za rozhodující u fotografa pouze a jen okamžik zmáčknutí spouště.Zbytek může udělat např. "obyčejný " řemeslník-laborant.Osobně s tímto názorem bytostně nesouhlasím.Staví to fotografa spíše do role režiséra,který podle této logiky je nositelem oné idey,jak má dílo vypadat.Jenže na rozdíl od fotografa má tento člověk k ruce naprosto plnohodnotné a nikým nezpochybňované špičkové osvětlovače,kameramany,herce ,atd.a nikoho nenapadne přiřazovat zásluhy o film pouze jemu.Proč je to tak mnohdy vnímáno u fotografie,to mi nikdy nebylo jasné.Mít ideu je sice hezké,ale umět ji zrealizovat přesně podle svých představ je věc druhá,mnohdy značně obtížná.A kdo jiný by to proboha měl umět ,když ne autor ? Před dvěma dny jsem byl na výstavě 4 polských absolventů ITF v Opavě.V rámci rozhodování se o různých studiích doporučuji shlédnout.
  • 0

#57 orwell

orwell

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 131 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 14 březen 2008 - 06:11:55

Před dvěma dny jsem byl na výstavě 4 polských absolventů ITF v Opavě.V rámci rozhodování se o různých studiích doporučuji shlédnout.

Kde jsi byl na jejich výstavě a jak se jmenovali? Protože to co jsem zatím viděl od polských studentů ITF Opava, tak se mi moc líbilo.
  • 0

#58 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 14 březen 2008 - 08:26:54

z příspěvků si předně nějsem zcela jist, zda filozofií fotografie myslíme tak docela totéž.

pentaxista dává vedle sebe samostudium z dostupných zdrojů - net, knihy atd. sám jsem to považoval za dostatečné, pokud má člověk píli a snahu. když ale mluvím s člověkem, který má za sebou famu, mluví o postupech, o nichž jsem nikdy neslyšel, s takovou samozřejmostí, jako já někomu neznalému řeknu "a pak to nasoukáš do cívky" jistě, nejsem žádnej machr pře ČB proces, přesto cítím, že ten člověk, byť to není jeho fotografická priorita, zcela samozřejmě zná postupy, které já nejsem s to ani domyslet - tudíž ani hledat v literatuře. a to upozorňuji, že žádným způsoben ne-exhibuje na můj úkor, je to pro něj prostě přirozenou znalostí. a já mu jí závidím.

co je pro mě naprosto neoddělitelně spjato s fotografií je otázka onoho autorství, jeho iluzivní domýšlivosti (prosím - to není žádný osobní výpad). filozofie si v posledním řekněme století povšimla, že ono to autorství není až tak autonomní. minimálně pro uvědomění (či alespoň zamyšlení se) tohoto je dobré, stýkat se s těmi, kteří jsou obecně přijímáni jako odborníci - protože právě jejich postavení je podobným kulturním konstruktem, jako ona kvalitativní kategorie autorství.

abych své grafomanství nasytil, musím se jako již nekdo přede mnou, přihlásit k mamiákově popisu akademického žití. ještě tak v polovině druhého ročníku jsem i já měl pocit, že studijní plán (viz. pentaxistův model volného studia) je zastaralý a zahlcuje mne informacemi, které nepotřebuji. dnes s pokorou přijímám status quo a uvědomuji si, že vyučující na univerzitách nejsou jen samolibé karikatury tupě lpící na svém oboru. že celý studijní plán není jen náhodně sestavený rozvrh, aby si všichni profesoři přisli na své (tedy rozhodně ne v té míře, jak se obecně soudí). ty věci do sebe zapadají a kdo si pyšně myslí, že jsou některé znalosti pro něho zbytečné, studuje tak dlouho, jako já. že je potřeba na cestě za titulem, ale především poznáním nutné lecos překousnout, to by snad nikoho nemělo zarazit.

takto jsem nepřímo diskutoval s s pentaxistovým názorem a to takovým způsobem, jakoby jej prezentoval za obecný což nedělá. tímto se omlouvám, že jsem jej takto "zneužil" abych i já neastínil SVÁ osobní východiska, formovaná mojí zkušeností a mým uvažováním nad nimi.

sakra... mam to smazat, nebo odeslat? no, jen do mě :D
  • 0

#59 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 258

Publikováno 14 březen 2008 - 10:56:21

že studijní plán (viz. pentaxistův model volného studia) je zastaralý a zahlcuje mne informacemi, které nepotřebuji. dnes s pokorou přijímám status quo a uvědomuji si, že vyučující na univerzitách nejsou jen samolibé karikatury tupě lpící na svém oboru. že celý studijní plán není jen náhodně sestavený rozvrh, aby si všichni profesoři přisli na své (tedy rozhodně ne v té míře, jak se obecně soudí). ty věci do sebe zapadají a kdo si pyšně myslí, že jsou některé znalosti pro něho zbytečné, studuje tak dlouho, jako já. že je potřeba na cestě za titulem, ale především poznáním nutné lecos překousnout, to by snad nikoho nemělo zarazit.


no vono hodně záleží jak na který univerzitě - fakultě a v tom je asi gró týhle diskuze. já zažil na jedný škole osvěžující vítr do plachet a na druhý stupiditu, za kterou sem se sám styděl, jen vyučující spustili stavidla svý moudrosti
  • 0

#60 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 14 březen 2008 - 11:37:11

maminák:

jasná věc.
  • 0

#61 Taffey

Taffey

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 14 březen 2008 - 21:52:36

orwell: já jsem byl na té výstavě dnes. Úplně úžasný byl text pana Vladimíra Birguse, jistě Vám to něco říká, který celou výstavu uváděl. On je totiž i kurátorem této výstavy. Tolik chvály, v podstatě samochvály, nebo on je jejich kantorem, to už jsem dlouho nečetl. Jak jsou tito polští absolventi senzační, jak mají do důsledku vyšperkovanou kompozici a tak dále. Výstava probíhá v Opavě v Domě umění a tady je letáček:
http://www.sca-art.c..._absolventi.jpg

:lol:

Fotografie jsou ve formátu cca A2, barevné inkoustové printy - tfujtajxl, jejich jediná adjustace spočívá v nalepení na kapě, nebo na čem to je. Podle mého skromného názoru jsou to fotografie hodné středně vzdělaného fotografa, ve většině případů bez jakékoli invence, které se snaží získat pomyslné body tím, že jsou nazvětšovány na velký formát. Být to fotka A4, ani pes by do nich nekopl. Všichni víme, že čím větší fotka je, tím lépe vypadá a na tom je celý ten fígl s výstavou postaven. Pokud by někdo z Vás na tuto výstavu šel, vřele doporučuji fotografii s názvem "Dospívání" - ta je, spolu s mnoha ostatními, typickým příkladem produktů ITF v Opavě. Nakonec ta fotka na pozvánce taky není žádné veledílo. Ne že bych já sám byl bůhvíjaký fotograf, ale tahle výstava mě opravdu dostala. Pokud ITF produkuje takové velemistry, tak pořeš klobás.
  • 0

#62 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 15 březen 2008 - 03:15:56

A helemeho, Taffey!!! Tož už by tu snaď aj kompletní sestava z fotoaparátu. Ale čučím na to, šak ty si ogaro zaregistrovaný dlůho!!!
  • 0

#63 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 březen 2008 - 08:03:54

Já si myslím, že je dobře, že formální vzdělání existuje, a záleží jen na každém jednotlivém soudruhovi, jestli ho využije nebo ne. Souhlasím s oběma krajními názory - totiž, že i člověk zcela bez školního vzdělání je schopen ve fotografii prorazit, na druhou stranu samotné samostudium může dát mnohé, ale bez setkávání s jinými lidmi je zcela jalové, je k tomu potřeba hodně setkávání s lidmi stejného zájmu (a to nikoliv pouze přes internet). Prostě pravda je někde uprostřed, záleží třeba také na věku, mladší člověk bude mít spíše touhu (a mnohdy i čas) studovat školu, protože nemá ještě dost životních zkušeností, člověk pokročilejšího věku spíše už nechce o školách ani slyšet (a někdy to taky není dobře, třeba u sebe jsem v tom vypozoroval takovou tu pýchu "přece mi tu nebude ňákej profesůrek něco přechytřele vykládat jako nějakýmu vyjevenýmu puberťákovi". Prostě záleží na postoji, který k tomu člověk zvolí, a škole, kterou se rozhodne studovat (ne typu, ale konkrétní škole kvůli konkrétním vyučujícím studované). Tož tak.
  • 0

#64 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 16 březen 2008 - 10:08:00

Tyhle věci trochu souvisí s rakouskouherským pojetím školy - "všeobecné vzdělání" (ne, že bych s tím nesouhlasil... viz. dále!). Ony totiž naše (netvrdím, že všechny) školy jsou "nastavené na průměr" (viz. nekonečné debaty o maturitách) a v podstatě dusí ty, co se z průměru vymykají.
Není mi jasné, proč by každý měl vědět, kdy bylo vynalezeno ruchadlo bratranců Veverkových, kam prorůstá pylová láčka, v jaké soustavě krystalizuje ten který nerost, jak po sobě jsou poloostrovy Sovětského svazu a k čemu slouží burel. Řekl bych, že to jsou vědomosti použitelné v TV soutěžích. Špičkový manuální pracovník je tímhle dušen, stejně jako když v "pracovní výchově" nutí matematika s odbržděným mozkem sázet kedlubny. Ne, že by to vědět a umět nemohli, ale život je krátký!
Proto jsem psal o tom, že by každý, kdo se chce něco naučit, měl mít možnost čerpat právě ty vědomosti, které jsou pro něj využitelné a měl by mít možnost oprostit se od "balastu". Kdesi jsem četl, že cestovatelé, kteří se museli prosekávat džunglí a brodit po krk v bahně, byli lepšími cestovateli, než ti, kteří totéž objeví a zmapují po výsadku z vrtulníku... Do dneška nevím, jestli to je nebo není pravda a ve vaně o tom přemýšlím.
  • 0

#65 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 březen 2008 - 10:36:22

Jako bývalý učitel to vidím z obou stran barikády. Na jednu stranu bezduché rakouskouherské "papouškování" v praxi obtížně využitelných poznatků, na druhou stranu se nám tu teď vnucuje systém z jůesej, sámoj krasívoj, totiž že žáci si mají dělat, co uznají za vhodné, a že život je naučí. Výsledkem jsou pak skvělí např. programátoři, pro které ale svět končí u cedule s názvem jejich města a o nějaké Austrálii v životě neslyšeli, klokana si představí jen jako steak a Indiána jako pouličního prodejce suvenýrů. Žádný extrém není dobrý.
  • 0

#66 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 16 březen 2008 - 10:45:18

... Prostě pravda je někde uprostřed, záleží třeba také na věku, mladší člověk bude mít spíše touhu (a mnohdy i čas) studovat školu, protože nemá ještě dost životních zkušeností, člověk pokročilejšího věku spíše už nechce o školách ani slyšet (a někdy to taky není dobře, třeba u sebe jsem v tom vypozoroval takovou tu pýchu "přece mi tu nebude ňákej profesůrek něco přechytřele vykládat jako nějakýmu vyjevenýmu puberťákovi". Prostě záleží na postoji, který k tomu člověk zvolí, a škole, kterou se rozhodne studovat (ne typu, ale konkrétní škole kvůli konkrétním vyučujícím studované). Tož tak.


S tím věkem je to trochu složitější. Vzdělávací mašinerie jsem součástí (nebo obětí?:-) nepřetržitě už patnáct let! A občas mi to už začíná maličko lézt na mozek... a naopak bych už raději vstoupil do pracovního prostředí, Nějaké pokračování školy prosím, ale ne hned, Je to unavující. Doma mám toho zajímavej příklad. Moje mamka měla podobný přístup k vzdělání jako mám já. Před asi deseti lety ale začala studovat angličtinu, nejdřív samostudium, pak na jazykovce, udělala si státnice a certifikát a od té doby učí na základce Aj. Nebyla to ale konečná, od té doby asi dvakrát absolvovala několikatýdenní kurz italštiny v Římě a Florencii, jeden kurz angličtiny v UK a letos v létě se chystá na dva měsíce zase do Říma. Stal se ze vzdělání koníček, ale pouze a jenom jednoho konkrétního odvětví, které má pramálo společného s absolvovanou vejškou (čvut).
  • 0

#67 prowler

prowler

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 553 příspěvků(y)
  • LocationTrnava, SVK
Reputace: 13

Publikováno 16 březen 2008 - 12:29:02

ked sme pri tom vzdelavani...neviem ako v CR..ale na slovensku je situacia imo mierne zufala.najma vo vysokom v skolstve..a to z jednoducheho dovodu.. je prakticky jedno ako skolu a aky odbor si vyberiete (az na par vynimiek) ale 2 z 3 rokov bakalarskeho studia zabijete uplnymi hovadinami, ktore maju pramalo spolocne s vasim studijnym odborom. Balastu je dost na strednych skolach..aj ke dtam to este v zaujme vseobecneho rozhladu chapem..ale preco to musi byt aj na univerzitach?! Zavidim napr. studentom z velkej britanie, ktori su po dosiahnuti titulu Bc. pouzitelni v praxi...na SVK to casto krat nie su ani inzinieri.. A to nie je len moj nazor, ale potvrdilo mi ho aj par znamych, ktori maju firmi technickeho zamerania.. sorry za offtopic..musel som si trochu pozdychnut
  • 0

#68 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 16 březen 2008 - 12:36:27

Měl jsem určit "výchozí bod"...! Ale nějak jsem se navázal až na dobu pokročilé střední školy a následně vysokých (nebo jak se všechny jmenují). Souhlasím s tím, že v našem časoprostoru opravdu nestačí umět číst, psát a počítat.
Tudíž - nejobtížnější je najít hranici - a to zase záleží na učitelích (a těch, kteří "je ovládají"). Jakékoliv "osnovy" (šablony) by měly být jenom velmi hrubým vodítkem, které by navíc nebylo závazné pro nikoho. Chceš se učit? Pomůžu ti v tom jak nejlépe umím sám. Nechceš se učit? Také přístup... Jak nejlépe umím, vysvětlím ti, jaký to pro tebe bude hendikep.
Není povinné býti vzdělaným. To, že se někdo přihlásí na nějakou školu, neznamená (podle mě), že škola přebírá povinnost to do něj natlouct. Naopak - neposkytuje-li škola to, co se od ní očekává, pak zrušit, vybombardovat...!
A už slyším zastánce systému, jak mi spílají...
  • 0

#69 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 18 duben 2008 - 11:20:35

Studuje v součastnosti někdo tuto školu, posílal někdo aspoň talentovky, vypadl z důvodu nezapsání dostatečného počtu kreditů, výuka mu nevyhovovala, neshody s kantory, školné nebo vysoké náklady na matriál....?


Pročítám si teď Sylaby a témata na odezdávání vypadají docela zajímavě. Problém je v obroském počtu odevzdávaných prací, hromada teorie + neoblíbený bonus digi, který je dnes bohužel také potřeba znát. Viděl jsem i nějaké práce a i když asi ne vždy byly hodnoceny kladně mě se moc líbily. Naučit se fotografovat a snad i trochu lépe vnímat věci a děje kolem sebe by nebylo od věci. Sám se člověk asi také naučí, ale chce to hodně času, ještě větší hromadu materiálu na kažení a to nejdůležitějí nebýt líný, vymýšlet si témata a fotit.
  • 0

#70 Miki začátečník

Miki začátečník

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 13 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 19 duben 2008 - 13:35:56

Ahoj! Zajímá mě totéž co nojgiho, ale to je budoucnost... Teď řeším střední školu (v Praze). Jsem v tercii osmilet. gymplu (=8. tř.) a na podzim musím mít vybráno něco KDE SE FOTÍÍÍÍÍÍ!!!!!!!. Na gymplu mám jedničky, ale nebaví...
Nejspíš Hellichovka, Michael, jakási soukromá šk. v Dejvicích, SUPŠ ??? Kdo co znáte, slyšeli a viděli jste, absolvovali jste, máte tam děti - raďte, pište, přehánějte, protože během dne otevřených dveří vidím to, co škola chce abych viděl. Fotím radši na film (6x6 Yashica D), ale je to pro mě drahé, tak fotím i na digitální krabičku a pak občas "mrším" v PS :)) Co byste vybrali ke zkouškám (obecněji)?
Díky, Lama
  • 0

#71 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 19 duben 2008 - 21:10:33

tu školu Michael.... tu bych ti nedoporučoval - znám lidi, co tam studovali / studují, a vím, co je tam... naučili? Hellichovka mi přijde jako mnohem lepší volba.
  • 0

#72 Kubikula

Kubikula

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 919 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 25 duben 2008 - 10:00:54

Myslím, že člověk může být úspěšně učen kdečemu. Asi bude dost záležet na osobnosti mistra a učenlivosti učně. Taky se člověk může kdečemu naučit sám. Asi bude na každém, aby poměřil přínos toho konkrétního mistra s vlastní pokročilostí a vyhraněností. A asi to bude taky otázka věku a zázemí.

Ještě bych to posunul krapet dál od těch škol. Pro mě bylo a je podstatné setkávání s několika lidmi. Je to taky veliká škola. Vlastně to způsobilo, že jsem začal a pokračoval.
  • 0

#73 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 258

Publikováno 25 duben 2008 - 10:31:46

volně navážu ....a škola je jen takový zvláštní místo, kde je, případně i není, možný potkat ty správný lidi ve větší koncentraci a častějc...
  • 0

#74 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 10 červenec 2008 - 08:32:12

Vážení kolegové , nemám důvěru v kolektivní školní výuku fotografie .
Tvůrčí práci , vyjadřující osobní styl může člověk dělat jedině sám . Je
výsledekem dokonalého souladu mysli a citu . Pokud autor vytvoří svoji
fotografii zcela samostatně v celém jejím technologickém postupu , má význam a nezpochybnitelnou hodnotu pouze jako originál . Erik
  • 0

#75 hedgi

hedgi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 193 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 červenec 2008 - 17:22:02

Vážení termokomorníci a co další vzdělávání? Máte i jiné ambice než se jen vzájemně poplácávat po zádech? Kolik z Vás se přihlásilo k talentovkám do Opavy? Kdo se připravuje absolvovat nějakou fotokonzervatoř či libovolnou fotoškolu nižšího stupně? Jste spokojeni s úrovní svých fotek, s jejich obsahovou náplní ?
Toto není provokace - jen průzkum stavu odhodlání po dalším sebezušlechťování.


Loni jsem chodil na sobotní kurzy tvůrčí fotografie p. Němečka. Musím říct, že jsem žasnul nad tím, jak je p. Němeček výborný pedagog a to mj. proto, že dokázal svoje nadšení pro fotografii pravidelně na každém sezení přenášet na své studenty.

Líbilo se mi i jak byl nekompromisní při hodnocení fotografií svých studentů. Ambice jít na nějakou foto-školu nemám. K tomu je třeba talent. S úrovní svých fotografií spokojený nejsem, resp. celkem pěkně jsem se naučil zvětšovat ČB v komoře, takže můžu říct, že se mi líbí moje zvětšeniny. Frustrující je, že se mi nezdají příliš hodnotné po obsahové stránce.

Jako postup vedoucí alespoň k nějakému dílčímu zlepšení vidím v práci na tématu. Souvislé zpracovávání jednoho - dvou souborů fotografií na vybrané téma např. po dobu jednoho až dvou let. Co mi chybí je zkušený člověk, se kterým bych mohl pravidelně nad těmi fotografiemi diskutovat. A když už není takovej, možná by stačil kamarád, se kterým bychom ta témata zpracovávali společně a výsledný soubor by byl společným dílem. S takovým bychom se mohli hádat, co tam patří a co je humus, kterej tam nemá co dělat...
  • 0

#76 SISKA

SISKA

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 55 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 31 červenec 2008 - 19:29:16

Hedgi: Mám dojem, že přesně to co hledáš - konzultace tvých prací - má v náplni činnosti káždá fotoškola. Dokonce si myslím, že je to jejích hlavní smysl. Nutit pracovat, rozvíjet vlastní /skutečně "vlastní"/ schopnosti vidět, tušit či cítit /způsob vnímání máme každý jiný/. Čili tvořit /to slovo namám moc rád, ale zde se hodí/. Samozřejmě co stupeň školy, to jiné nároky na kvalitu. Výsledkem činnosti bývá výstavní soubor, který zhodnocuje tvou nově získanou přidanou hodnotu. Možná by to za zkoušku stálo.Vždyť s nějakým vstupním kurzem již zkušenost máš, jak píšeš a zřejmě jsi byl spokojen. Fotokonzervatoře bývají 1x,2x za měsíc a pokud jsi dobrý Tkomorník, s přijetím by jsi neměl mít potíže. Vzhledem k tvému bydlišti je asi nejblíže něco v PHA. I ta v HK/ samozřejmě je to kus cesty/ je dobrá a má zvuk. Myslím, že by jsi byl spokojen.To "vzdělávání" asi nebude na škodu. Ikdyž z výše uvedené diskuse vyplývá, že každý na to může mít jiný názor.[/b]
  • 0

#77 m-i-ch-a-l

m-i-ch-a-l

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 srpen 2008 - 08:07:55

Jednou jsem na jinem foru napsal, ze zkusim na tuhle skolu talentovky. Ale trosku jinak.
Vezmu filmy, ktere mam doma a z kazdeho filmu vezmu uplne ty prvni snimky. Takove ty vycvakavaci po zalozeni filmu. Vetsinou to ma clovek sklopene k zemi nebo nekam do neznama. Vzdy je to mazle, vzdy je tam "umeni". Udelam z toho fotky a poslu jim to do Vopavy:-) Mam takovej pocit, ze bych uspel.

Nemyslim si, ze nejaka skola udela z cloveka fotografa. Dobreho fotografa. Pro me je skola treba zdejsi forum. Nebo par "dedku" z meho okoli, kteri mi obcas poradi. Pokavad budem mluvit o technice, tak to si najdu v knihach nebo tady. Pokavad mluvime o fotkach, kompozici...., tak to se clovek nauci praxi a tim, ze bude fotit. A pak to bude s nekym konzultovat. S nekym, kdo bude chapat muj smer a bude ho prijimat. Ale aby me nekdo smeroval do uzkeho tunelu a kladl mi nekolik let na srdce, ze prave tohle a tohle je IN a ze jinak fotit nesmim...to ne, to teda ne. A ze to v Opave umi. Vzdyt ty fotky absolventu jsou na jedno brdo. Je videt, ze tam na ne meli velky vliv a ze si je pani profesori nasmerovali tim smerem, ktery uznavaji jen oni.

Jedinou vyhodu vidim v tehle skole. Sve fotografy umi zviditelnit a tak jim pripravit dobry start. Jenze za jakou cenu? Za cenu fotodeformace? Dekuji, nechcu.
  • 0

#78 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 11 prosinec 2008 - 15:51:19

Možnost něco si zkusit a dále se rozvíjet. Nefotit jen to své, které je samozřejmě nejlepší na světě, ale dostat i jiný pohled na věc a vyslechnout si jiné názory.

Oni ty boje byli vždycky, fotografie - malířství, piktorialisti - přímá fotografie, krajiny - nová věcnost,.....atd. Tak proč to nezkusit. To jen k tomu zda je škola ztráta času nebo nikoliv.

Podání přihlášky, poplatku a prací do 28. 2. 2009

Konzultace - pomoc s výběrem, kontakt s kantory a seznámení se s druhou teoretickou částí zkoušky 24. 1. 2009

další informace na http://www.itf.cz/

přihláška: http://webstag.slu.c...prihlaska/index

  • 0

#79 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 11 prosinec 2008 - 16:51:46

Michale, myslím si, že to je hodně zúžený pohled na tuto instituci....
  • 0

#80 ochu

ochu

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 243 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 prosinec 2008 - 16:57:50

Krakene co, budeš to letos zkůšat?
  • 0

#81 servus

servus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 3

Publikováno 11 prosinec 2008 - 18:01:23

Možná trochu od věci.
Občas se mi stane, že potřebuji nového fotografa, pak to tedy dám vědět a zájemci se hlásí.
Průměrný uchazeč bez vzdělání, bývá slušný a většinou už to, že je ve velkém ateliéru, ho v podstatě uspokojuje. Moc toho neumí, také nemůže, neboť nedělá denně několik a někdy i několik desítek ateliérových fotografií. Když vleze za foťák, většinou dost nesmyslně svítí a za chvíli se přizná, že si neví rady a může tak z této krátké návštěvy i něco vytěžit.
Průměrný uchazeč ze vzděláním dává většinou už od dveří vědět, že vchází, ale opravdovská osobnost. Vysvětlí mi své kvality a očekává potlesk. Když vleze za foťák, většinou dost nesmyslně svítí a nadává, že on tyhle jednoduché fotky moc nefotí. Po nějaké době (rekord 4 hodin drží právě absolovent FAMU), vyhlásí dílo za hotové. V naprosté většině jde o úplně stejné neštěstí, jako u uchazeče bez vzdělání. Na obvzlášť nevrlé uchazeče se vzděláním, pouštím svého nevzdělaného kolegu, který začal fotit až v 35 letech a stejný motiv pak zcela bravurně vysvítí během 2 minut.
A o tom to je. O praxi. Ani doma v obýváku ani na Famáckém ateliéru se moc naučit nemůžete. Doma nebývá technika a na FAMU není dost času stráveného praxí. V ateliéru platí, že prvních 5.000 fotek je ztracených, pak to začne vycházet.
Takže fotit technicky dobře se naučí každý i bez odborného vzdělání, pokud to bude dělat naplno, nejlépe denně alespoň deset let. Nedělám si legraci. Po takovémto zápřahu přestane techniku vnímat a jen ji intuitivně používáte. A je jedno zda v ateliéru, nebo kdekoli jinde, zákonitost světla a zpracování platí vcelku universálně.
K čemu pak nabytou technickou bravuru použijete je Vaše a jen Vaše rozhodnutí. Do toho nemá nikdo co mluvit a i škola v ideální případě jen naučí nadprůměrné udělat nadprůměrný výsledek. V méně ideálním případě na nějaký čas utopí duši tvůrce v povrchosti pravidel.

Luboš
  • 0

#82 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 11 prosinec 2008 - 19:22:54

ano a proto jdu fotit a když se mi to nepovede tak to budu vydávat za umělecký záměr. jsem brouzdal po stránkách ITF a ještě jsem si v knihovně četl magazin fotografie a v obou jsem narazil na pana birguse.

no jak to říct? ano na plnou hubu - moje čtyřletá sestřenka umí fotit líp. podle mne jsou to duchaprázdné cvaky (tyhle se když fotím na digi ani nedostanou z karty) - v případě vyvolání jsou volány pouze spolu s povedenými fotkami.

pane birgusi vystudujte svoji vlastní škou nebo se naučte fotit.


pokud jsem někoho urazil tak sorry a pokud v tom najěké umění je tak já ho tam nevidím


a sorry za offtopic
  • 0

#83 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 11 prosinec 2008 - 19:23:39

samozřejmě se moje kritika vztahuje pouze na to co jsem viděl
  • 0

#84 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 11 prosinec 2008 - 19:32:12

Ochu: Ne nebudu, dúvodem je moje jednoduchost a právě ona neschopnost o níž se nebudu zmiňovat. Kdyby to okolnosti umožnily, rád bych tuto školu studovat a možná by byl můj svět třebas jen o jiný pohled bohatší. Vystudovat tuto školu je můj, zřejmě těžce splnitelný, sen - zedníky tam neberú.

ypres: kolego, nechci obhajovat pana Birguse, ale myslím si, že váš globální pohled na fotografi je stejně tak zúžený, jako názor zřejmě mé bývalé kamarádky Janycty, autorky slavné stati o ejakulátech. Má dobrá a ryze přátelská rada je: Spíše nekritizovat a snažit se pochopit
  • 0

#85 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 11 prosinec 2008 - 22:08:29

birgus je břídil
  • 0

#86 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 11 prosinec 2008 - 22:29:46

birgus je břídil


hmm... velmi inspirativní rétorika. být každý takhle stručný a jasný, to by se to ve fórech vyhledávalo.
  • 0

#87 servus

servus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 3

Publikováno 11 prosinec 2008 - 22:37:21

Trošku se v této diskusi, jiste mou vinnou neorientuji.
Jenom abych nebyl spojován z něčím, co není můj názor.
Nesouhlasím s názorem, že Vladimír Birgus je břídil. Je to fotograf, který má svůj názor a libí se mi, že jeho fotky nejsou logické, průhledné jak detektivky (a vetšina současného rádobyumění), ale jde cestou intuice a jeho práce mají jemný vnitřní děj.
Něco jiného jsou jeho ostatní aktivity.
Nemyslím, že lze z člověka udělat fotografa. Lze ho naučit řemeslo. To je naprostý základ. Jakmile se ho člověk naučí je naopak ve svém významu v podstatě zanedbatelné. Skutečně dobré fotky, nejsou dominantně o řemeslu, jen ho využívají.
Nemám rád štábní kultury jednotlivých fotografických ústavů. Po několika minutách poznáte Famáka, Opaváka, atd. Nicméně je to jen póza, kterou frekventanti nasáli a které se Ti šťastnější časem zbaví.
Společné mají nevalnou řemeslnou úroveň, normalizované výtvarné cítění a vysoké sebevědomí.
Pan Birgus se z nějakých důvodů, snaží učit i vkus a je to jeho cesta.
Pro mne to není důvod si ho nevážit.

Luboš
  • 0

#88 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 11 prosinec 2008 - 23:11:07

Luboši, to si napsal velmi pěkně, jako by si mi četl myšlenky...
  • 0

#89 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 11 prosinec 2008 - 23:32:15

birgus je břídil


Lukasi, jsem čím dál tím víc zvědavý na tvé fotografie.
  • 0

#90 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 12 prosinec 2008 - 00:31:50

birgus je břídil


Lukasi, jsem čím dál tím víc zvědavý na tvé fotografie.


http://www.fstop.cz/e/kozesnik/
  • 0

#91 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 12 prosinec 2008 - 00:47:42

jinak možná jsme si trochu neporozuměli - fotky, který Birgus dělá, nejsou špatný, to ne, občas má dost šílenej přístup ke kompozici, ale jinak ok, respekt, břídil je co se týká selekce studentů na ITF a toho, co jim vnucuje. jelikož jsem měl možnost s pár lidma, co se tam hlásily a něco od něj slyšeli, mluvit, a viděl jsem i fotky, o kterejch se mluvilo. a neni to jenom můj názor, že jeho tvorba je dobrá, zatímco přístup k mediu hroznej.
druhak sem se setkal s názorem, že ITF nezle považovat za školu, která je k něčemu víc, než jen k získání titulu. už při srovnání učebních metod s třeba FAMU (kde se to řemeslo učí poctivě, ale umění by se jeden nedořezal) je to rozdíl vyloženě propastnej. kdybych se měl hlásit na školu, tak jdu na VŠUP, která zatím celkem stabilně představuje platformu pro solidní uměleckej rozvoj lidí (kterejch je ovšem cca 3 v ročníku, tudíž je očekavatelný, že už něco uměj - jakože fakt uměj) a nebo na AURF (fakulta umění a designu na univerzitě j.e. purkyně v ústí n. l.), páč mám na tu školu kladný reference od jednoho nejmenovaného zfetovaného arogantního umělce co se minul povoláním....

sem nečekal takovýhle nedorozumění, když sme ve vláknu o vzdělání....
  • 0

#92 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 12 prosinec 2008 - 01:17:51

Lukasi ogaro, nene to není o nedorozumnění. Podle mě je to jen jaksi výklad názorů....
Nevím čím to je, zda věkem, životem či čím, ale jedno vím jistě. Není tomu tak dávno, co jsem ve svých názorech patřil k těm nejradikálněším a troufám si říci, že bych autory hodnotil podobně břitce jako pře chvílí ty. Ale... hrany se časem obrušují a já zjištuji, že na tom, co jsem dřív nejvíce odkopával přece jen něco asi bude. Proto se od jisté doby nesnažím přiliš kriticky vyjadřovat o tom, co dělají jiní. Toto se snažím tak nějak implantovat na svou osobu. Myslím si, že pouze toto jediné mě může posunout o kousek dál...
Fotografie pana Birguse sem některé viděl, ze začátku jsem je moc nechápal, mé vědomí se s nimi přiliš mnoho neztotožňovalo, ale kladl jsem si otázku PROČ? Odpovědi se nalézají někdy až časem a stejně není jisté, zda jsou úplně správné....
Podle mě je fotografie, ale i koneckonců pohled na uvažování druhých tak nějak velice subjektivní záležitostí.
Proto bych nechtěl hodnotit ani záměry lidí jako je pan Birgus, bez toho, abych mu položil otázku PROČ!
Pokud bych toto učinil bez té předchozí otázky a nepochopil záměry myslitele, i tak bych si asi nyní kladl vinu především sobě a mému velmi nedostatečnému intelektu.
Čili v duchu křesťanství nesoudím ze strachu, že budu souzen. Nebo se o to alespoň snažím.

O tvých fotografiích či ukázkách co jsi mi nabídnul ti rád řeknu svůj názor někdy pěkně u pivka, vína, halúzkovej či čaje (či všechno dohromady), pěkně z očí do očí, řeknu ti můj pohled či hnutí mysli, co ve mně probouzí či zabíjí s tím, že nemusí být zrovna tím správným....

Opatruj sa o dobrú noc z Valašska :?
  • 0

#93 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 12 prosinec 2008 - 01:20:27

PS: u uchazeče o tuto školu již tak nějak předpokládám, že má alespoň v základech řemeslo zvládnuté. Proto koneckonců předkládá žadatel před akademický sbor své výtvory a na sboru je to, aby to poznal - pokud je to cílem sboru. :?
  • 0

#94 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 12 prosinec 2008 - 10:40:59

http://www.pobrislo.cz/
absolvent ITF Opava

kdyby tohle byl jedinej absolvent, co vlastně vůbec nic neumí, tak asi mlčim.... te jenom příklad za poslední dobu.

add fotky na fs - postupně doplňuju, nerad se totiž unáhluju s výběrem.
  • 0

#95 servus

servus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 158 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 3

Publikováno 12 prosinec 2008 - 12:59:51

Lukáši,
každý má svou cestu a ta nese různá období a životní pocity z nich.
Jsou etapy plně tvůrčí a lehké a jsou etapy spíše vydřené a bez invence a jsou etapy proflákáného času, tedy zdánlivě na nic. Pocity z těchto dílčích etap nebývají koherentí. A tedy je typické, že se člověk vždy vidí poněkud jinak, než je jeho skutečné působení a někdy, pokud se zrovna vidí jako že dobrý, to svádí k rychlému hodnocení typu lepší horší, umí neumí. Snad u některých sportů, pokud by se vyloučily drogy, by to šlo. U fotografie je to dost zkreslující činnost.
Je to jistě Tvoje věc, co píšeš o svých souputnících v oboru, ale musím Ti říci, že mé zkušenosti s přímou pomluvou jsou dost bídné a většinou jsem pak dostal lekci sám.
Myslím, že Tě to čeká také a že za to s odstupem času budeš vděčný.

Luboš
  • 0

#96 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 12 prosinec 2008 - 13:52:29

Chlapi zatracený, to jsem nechtěl, aby jste tady hodnotili školy, úroveň asolventů...atd. Prostě jen, že se přijímací zkoušky kvapem blíží a kdo chce má ještě šanci si něco připravit a kdo ne tak ať jen mávne nad příspěvkem rukou a myslí si své.
  • 0

#97 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 12 prosinec 2008 - 15:15:10

Řemeslo je děsně důležité a špatně se učí bez možnosti "dívat se někomu na ruce" a vyslechnout něco o (praktických) zkušenostech. Jde to, ale je to zdlouhavé, otravné a je zde opravdu velké nebezpečí zabočení do bludiště slepých cest.
Talent je dán (nebo nedán) - DNA, Bůh, Darwin... vím já...?!
Rozvíjení ("šlechtění") talentu je pouze o úsilí a houženatosti "toho koho jednoho".

Na řemeslo netřeba inšitutu, to zvládaly i výuční obory a učednictví a tovyryšství u někoho, kdo to uměl.
Tvorba (tvůrčí konání) je naprosto a výhradně individuální počin. Potřebuje-li někdo "vedení" při rozvoji sobě vlastní individuality, lze se domnívat, že bude kopírovat - ať už vědomě nebo podvědomě.
Pro hodnocení uměleckého díla neexistují (nikdy neexistovaly a existovat nebudou) objektivní kritéria.
UMĚLEC (blbé slovo... "tvůrce" je lepší) TVOŘÍ PODLE SEBE (nebo by tomu tam podle mě mělo být), DIVÁK MŮŽE ŘÍCT AKORÁT "LÍBÍ - NELÍBÍ".
V okamžiku, kdy začne (divák) přirovnávat a hodnotit, staví se do pozice kritika. Jediným úkolem kritika je (mnohdy komplikovanými rádobyintelektuálními souvětími :wink: ) dílo někam zařadit.
Jsem moc a moc rád, když mi někdo řekne svůj názor - jak na něj má fotografie působí, jaké v něm vyvolává pocity- naopak nesnáším lidi, kteří mě za každou cenu chtějí šoupnout do nějaké přihrádky.

Re: Školy, o kterých se zde hovoří, mi připomínají šlechtitelské ústavy, výsledkem jejichž práce jsou hybridy - mnohdy geneticky zmanipulované.

Omlouvám se za tento výlev, ale jaksi jsem pocítil potřebu to říci.
  • 0

#98 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 12 prosinec 2008 - 15:22:00

ale popravdě řečeno mám děsnou chuť jim tam něco poslat. je to dálkovka ne?
  • 0

#99 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 176 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 229

Publikováno 12 prosinec 2008 - 16:17:21

Řemeslo...


Krásně napsané:wink:
  • 0

#100 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 12 prosinec 2008 - 20:27:08

Pro hodnocení uměleckého díla neexistují (nikdy neexistovaly a existovat nebudou) objektivní kritéria


doporučil bych číst více umělecky zaměřené teoretické literatury...., např. David Hume: Pravidla vkusu - Morální, politické a literární eseje, XXIII, kolem 1745
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních