Přejít na obsah


Fotka

Kam TK spěje?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
128 odpovědí na toto téma

#1 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 15 listopad 2009 - 15:27:33

Vím, že nejsem sám, komu poslední dobou přijde, že fórum TK poněkud chátrá. Jakoby se nevědělo co dál, techniky negativního a pozitivního procesu již většina zvládla a kdo ne, najde v historii příspěvků a článků dostatek informací. Stejně v případě ostatních sekcí jako receptář, přístroje o různých formátech atd. Témata nových příspěvků se týkají víceméně organizačních a obchodních záležitostí. Můj pocit korunovala i zpráva, že Dany chce předat žezlo patrona a správce TK někomu jinému. Naše tvořivá impotence se projevila i trapným zánikem nadějného projektu - Čtvrtletníku TK a rapidním úbytkem hodnotných článků a vláken.

Zkusme si nalít čístého vína a podívat se na TK a její internetovou komunitu z nadhledu. Mám pocit, že velká část členů TK se vůči digitální větvi fotografie vymezila jako „něco víc“, ve stylu „já fotím na film, jsem umělec, kdežto oni s digitálem jsou jen cvakalisti. Když se ale zamyslíte a místo dotazů typu „máchání Fomy 100“ dosadíte „Dilema při zpracování RAW“ nebo místo „D-72/Dektol“ třeba „ICC profily pro fotopapíry HP“, tak musíte uznat, že se obě komunity baví v podstatě o tomtéž! A takových analogií by se dalo najít mnohem více.

Mám pocit, že fórum TK pomalu degraduje na internetový kroužek pro kutily, amatérské chemiky či jakousi nákupní poradnu.
Ne, že bych byl zcela proti, ale přijde mi to poněkud málo. Přiznám se, že vždy jsem považoval TK oproti komunitám na fórech typu "fotoaparat.cz" za něco víc, ale ne kvůli analogové fotografii jako takové, ale na základě orientace na kvalitní (černobílou) fotografii. A to je téma, které aktuálně na TK chybí, i když akce typu "Temnokomornický fotookruh" je výjimka, která mě příjemně překvapila a hodnotím ji nanejvýš pozitivně. Koneckonců si myslím, že impulsem pro takový počin byl pohled na věc podobný tomu mému.
V tomto ohledu je podle mého třeba, aby se každý člen TK zamyslel nad tím, co od TK očekává a čím ji může sám obohatit.

Abych jen neplácal, tak pro oživení TK navrhuji:
1. Pravidelné a kolektivní navštěvování výstav, psaní kritik - třeba ve formě článku nebo vlákna v sekci „teorie fotografie“ a aktivní diskuzi o vystavených fotografiích či autorovi.
2. Pokusit se více oživit vystavování členů TK (mám tip na prostory v Praze a zadarmo) s návazností na bod č. 1.
3. Častější lokální setkání – v tomto směru máme my Pražané velké rezervy!
4. Omezit počet příspěvků každého člena v každém vlákně na 3 za 24 hod, je-li to však vůbec technicky realizovatelné (Dany?). Tímto opatřením by se omezila kadence zcela nehodnotných příspěvků některých členů (ano, mám na mysli ypres_basse). Očekávám, že si pak každý 2x rozmyslí, co napíše. Podle mého názoru by se fórum stalo přehlednější a kvalitnější.

Tak a teď se do mě pusťte! :(
  • 0

#2 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 15 listopad 2009 - 16:00:16

Nepustím se do Vás.... Ale ani náhodou nevidím v TK "konec cesty, vyčpělost či marasmus"!
Možná je to věkem, ale už dost dávno jsem přišel na to, že "každý můj nový krok" ve fotografování byl odstartován určitou nejistotou, zvědavostí, zvídavostí, nezkušeností, touhou po dobrodružství, naivitou, momentálními možnostmi, atd. atd. atd. Sebekriticky přiznávám, že VELMI ČASTO jsem "na cestě k další křižovatce" šlápnul do h....
Je jasné, že na takovýchto fórech se schází milovníci fotografie (fotografování) na nejrůznějším "stupni vývoje" a lidé s mimořádně rozdílným názorem na to, co fotografie je a jak dospět k obrázku, který se právě mně a třeba i druhým líbí. Kdyby tomu tak nebylo, nemuseli bychom se scházet, že?!
Vývoj fotografa jde opačně, než atletický sprint. Sprinter má po opuštění starovních bloků rychlost nejnižší, v cíli nejvyšší. Fotograf do sebe "po startovním výstřelu" narve spoustu vědomostí a základních dovedností, které mu umožňují vůbec fotku zhotovit, ale "k cíli" (existuje-li vůbec jaký!!!) se jeho rychlost snižuje, více klopýtá, je unavený a kolikrát se musí zastavit aby se vydýchal, nebo dokonce vrátit, aby našel cestu...

Ono to všechno postupuje jaksi samovolně (a - kupodivu - dosti nezávisle na snaze a vynaloženém úsilí!!!). Člověk, který chce dosáhnout (zdaleka ne jenom ve fotografii) mistrovství, začne brzy pochybovat, že mu na to bude stačit jeden život.
  • 0

#3 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 15 listopad 2009 - 16:23:15

Vím, že nejsem sám, komu poslední dobou přijde, že fórum TK poněkud chátrá. Jakoby se nevědělo co dál....

Tak a teď se do mě pusťte! :(

mě se zdá že to moc řešíš - jedinou možností je nechat temnou žít, jak žije - volnej průběh

já vím, že je to jednoduché a zestručněné, ale nic jiného mě nenapadá
okrajově:
kutím rád
nákupy, ceny, možnosti - to mě taky zajímá
vody a papíry a chemie - taky si přečtu
jsou to "plky" nebo hluboké debaty? vyberu si a čtu co mě zajímá
myslím, že je to normální, aby ses něco dozvěděl, musíš se prohrabat zbytkem

(jo a pentaxista má zase pravdu)
  • 0

#4 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 15 listopad 2009 - 16:25:44

hmm, hmm... velmi zajímavé. oba příspěvky. blíže mám k pentaxistově - myslím, že "úroveň" komunity nelze šlechtit jen tak shora, ze strany... já nevím odkud. myslím že nic ze jmenovaného prostě samovolně nepovede ke zvýšení zájmu vystavovat. spíše jsem pro celkou bázi ze které mohou ti lepší vyrůst, než začít filtrovat přístup těm, kteří se nezdají dost dobří.

analogistmus s digitalismem :( - to je krásně řečeno - ale zkrátka si nemohu pomoci, takové informace jsou zajímavé. těžko jim vyčítat, že se podobají něčemu, co přišlo chronologicky po nich. myslím že jsme již dávno zavrhli nějaké vymezování se.

čtvrtletník byla zajímavá platforma pro takovou nadstavbu. pro nějakou systematickou činnost v rámci TK. že zatím nedopadl - to se může stát. budiž nám to ponaučením, nicméně s jedním nepodařeným pokusem "projekt" přeci padnout nemusí.
  • 0

#5 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 15 listopad 2009 - 16:29:07

jo, a když už jsme u toho, myslím že by TK slušelo kdyby se někdo chopil článku o janu reichovi. tento velikán klasické fotografie jistě zaslouží pár řádků. má někdo zájem se toho ujmout?

čest jeho památce.
  • 0

#6 venca

venca

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 799 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 15 listopad 2009 - 17:03:05

Zajímavé "skupinové vědomí", honí se mi hlavou podobné myšlenky. Snad je to dáno momentálním fyzkým odstupem, ale patrně hlavně tím, co píše Pentaxista (pokud jsem jeho příspěvek správně pochopil) - nahlížím na TK jinak nyní než když jsem tu v jejích a svých začátcích hledal technické rady a postupy; člověk si (především díky TK) tyto postupy rychle osvojil a teď najednou neví co zde hledat.

Souhlasím s tím, že je třeba pokračovat dále a prohloubit obsah TK. Je jasné, že by to mělo být více spojené s tvorbou jako takovou než s technickou stránkou věci.

V podstatě se ztotožňuji se všemi nadhozenými myšlenkami/variantami.

Domnívám se, že je okolo TK jistá šedá zóna lidí, kteří mají hodně co nabídnout/ukázat/říci, ale aktivně se na TK příliš nazapojují. Chápu je. Je lepší vzácný volný čas věnovat fotografii než neosobnímu plkání o ní. Přesto si myslím, že i pro ně by mohlo být toto prohloubení obsahu TK zajímavé a přínosné.
  • 0

#7 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 15 listopad 2009 - 17:37:16

Moje postřehy nejsou o kutilských nebo podobných "nehlubokých" diskuzích. Ty k fóru samozřejmě patří a nepadlo u mě ani slovo o jakémkoli jejich omezení či cenzuře.
Naopak, chtěl bych obohatit činnost členů TK navíc i jiným směrem, mimo témata kutění atd., směrem fotografii jako takové.
A to je činnost která prospěje jak ostříleným pardálům tak začátečníkům, právě pro to, aby do toho h.... nešláply.

Fotografie je přeci to, oč tu běží, nebo se pletu?

A na rozdíl od Radima si myslím, že je třeba to řešit a to "odspodu", jinak lidé, kteří více fotí, než mluví, odejdou a pak časem z TK zbyde pouze a jen fórum pro kutily. A to přece nechceme, ne?
  • 0

#8 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 15 listopad 2009 - 17:55:46

Původně jsem zvažoval, že budu chvíli vyčkávat v ústraní, ale taky se pokusím formulovat můj názor :(

Za ty necelé tři roky, co TK existuje, jsme prošli většinu běžných technických záležitostí vzniku fotografie. Je to konec konců jediná oblast, kterou je možno téměř plně obsáhnout po drátech, bez osobního kontaktu. Diskutovat zde o fotografiích jako takových není dost dobře možné, protože naším cílem je papírová fotografie což není možné v odpovídající kvalitě presentovat na netu (nebo alespoň já to uspokojivě neumím). Určitým pozitivním signálem bylo několik posledních srazů, kde velmi rychle narůstá množství donesených fotografí a jejich prohlížení spojené s kritikou. O něco podobného ve vyšší formě se snažím prostřednictvím okruhu, ale nevím si rady jak účastníky motivovat pokud nechci vzbudit rivalitu mezi městy, jak nastavit pavidla aby mi lidi neutekli nebo naopak nezvlčili atd.

To, že někteří významnější členové přetali v průběhu času přispívat, bych přičetl také určité únavě z opakujících se problémů a hlavně tomu, že především odpovídali a nedostávali odpovědi na svoje problémy, protože tak daleko se ostatní zatím nedostali. Nemůžeš po někom chtít aby to tu táhl jen tak, nezafungoval ani pokus o roztažení vlaku vůdčíma osobama, protože ostatní nenaskočili (výstavy). Pokud za sebou nevídí úspěchy, časem je to omrzí.

Možná je na čase se prostě smířit s omezenými možnostmi internetu a nechat věcem volný průběh. TK.cz jistě nezanikne, jenom časem změní svou tvář.
  • 0

#9 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:23:20

Stando moc to řešíš. Samozřejmě, že nejlepší demokracie je osvícený diktátor, ale to by jsi to tu zase separoval na pár vyvolených, kteří se o fotografii opravdu zajímají.

Ty úzce specializované skupinky si můžeme udělat v jednotlivých krajích a někde se tomu myslím daří. To, že se v Práglu moc nesházíme je naše blbost a ne celé TK. Přesto věřím, že temnokomornický okruh, nějaký ten občasník v pdf, ročenka, či jiná další aktivita nezůstane jen u slov ve vláknu. To je příležitost, kdy skupinky a jednotlivci pracují společně a zase to to "fotograficky oživí".

O výstavách se snažím předem informovat v článku a pokud nestíhám nebo zjistím něco zajímavého těsně před koncem dávám aspoň příspěvek do teorie fotografie. Dokonce se zapojili i ostatní, tedy myslím velké plus.

Co se týká jiných zajímavých článků, které nejsou o výstavách neboj, něco malého je v záloze a co nejdříve bude zveřejněno.

P.S. Pokud chceš nějaký hromadný výlet za výstavou co hurá do Vídně na Impresionisty?

Výstava:
http://www.ct24.cz/k...nou-za-sto-let/

Jedna z variant dopravy a ubytování
http://www.euroviken...rovikendy-viden

No a ve volném čase můžeme ve Vídni nafotografovat reportáž na téma (třeba doprava, vánoční nákupy, lidé....) a výsledek vystavit v té tvé navrhované síni .-)
P.S. Mrzí mě už kuli Danymu a jeho úsilí, že Boleslav i přes hezký prostor a možné spojení MHD se moc neujala. Větší problém než přístupnost objektu školy, byla myslím neochota nebo bázeň vystavovat. Prostor dostatečně velký na zajímavou autorskou výstavu i při pouhých dvou desítkách fotografií a to nemluvím o společných výstavách kde zaplnění nemohlo být žádným problémem.
  • 0

#10 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:58:11

Jendo: To jsou podle mého pouhé předsudky a výmluvy. Protože jak se ukázalo na srazech, lidé, kteří o fotkách nedokázali diskutovat na webu to nedokázali ani tváří v tvář a naopak.
Pochopipelně, že tonalitu či ostrost je nutno posuzovat pohledem na zvětšeninu, ale obsah fotografie znamená diskuzi o názorech, myšlenkách, pocitech a emocích autora. A o těch lze psanou formou diskutovat velmi dobře, mnohdy lépe než tváří v tvář.

Nojgi, nechci si hrát na diktátora nebo někoho separovat, ale vyburcovat tu část členů TK, která se zajímá i o fotografii!
I právě proto, že temnokomorníci v Praze zrovna příkladem nejdou (snad kromě tebe:). Ale to se změní :(

PS:Vídeň? Impresionisti? Kdy vyrážíme? :lol: Ne vážně, to bych docela rád viděl.
  • 0

#11 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:59:20

Omlouvám se za překlepy a myšlení při psaní na něco jiného.

To je příležitost, kdy skupinky a jednotlivci pracují společně a zase to tu "fotograficky oživí".

"..........., že Boleslav i přes hezký prostor a možné spojení autobusem nebo vlakem se moc neujala."
  • 0

#12 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 15 listopad 2009 - 19:06:15

Nojgi, nechci si hrát na diktátora nebo někoho separovat, ale vyburcovat tu část členů TK, která se zajímá i o fotografii!
I právě proto, že temnokomorníci v Praze zrovna příkladem nejdou (snad kromě tebe:). Ale to se změní :(

PS:Vídeň? Impresionisti? Kdy vyrážíme? :lol: Ne vážně, to bych docela rád viděl.


No, já toho tady poslední dobou spíš více nakydal než ve skutečnosti vyfotografoval. Mám pár koncertů (snad 1-2 použitelné snímky), nějaké portréty, dokumentární fotografie z Terezína a nějaké blbosti, ale kromě vyvoláných filmů mám nově prd na papíře.
  • 0

#13 extremo

extremo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 141 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 15 listopad 2009 - 19:09:52

Zdravím všechny z TK, můj názor je takový, že pokud si osvojím vše z časopisu Photo life a vše z TK, tak budu superprofííík. Hlavně tu žádné příspěvky nemažte!!! Musím se ještě totiž hodně co učit!!! Snad jen TK DVD video Workshop, to by byla bomba a myslím, že nejen pro mě. p.s. tip na hudbu do komory www.metanoon.cz (mp3)
  • 0

#14 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 15 listopad 2009 - 19:14:51

Zdravím všechny z TK, můj názor je takový, že pokud si osvojím vše z časopisu Photo life a vše z TK, tak budu superprofííík. Hlavně tu žádné příspěvky nemažte!!! Musím se ještě totiž hodně co učit!!! Snad jen TK DVD video Workshop, to by byla bomba a myslím, že nejen pro mě. p.s. tip na hudbu do komory www.metanoon.cz (mp3)


Mažou se jenom duplicitní a nevhodné zprávy :(

Add dvd: to by to někdo musel udělat, věnovat svůj volný čas (a ne málo), prostředky a know-how (čili profík po řemeslné stránce) - jinými slovy zase místní tahouni :lol:
  • 0

#15 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 15 listopad 2009 - 19:15:01

Stando, řeknu ti to takhle. V mnohém máš pravdu. A je také pravda, že je to přirozený vývoj. Nicméně, diskuze nic nepřinese. Bohužel, je to tak. Sebelepší nápad bude ušlapán, pokud se tu bude rozebírat. Chceš něco podniknout? Oznam to jako hotovou věc, případně sem napiš o pomoc. Jinak to nepůjde. Příkladů i dobré myšlenka která byla "diskuzí" roztrhána na kousky tu je víc než dost...
  • 0

#16 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 15 listopad 2009 - 19:17:32

Pavel_P: to bude asi tím, že převažují skeptikové nad kritikama, nebo jsou alespoň víc slyšet :( .
  • 0

#17 David

David

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 845 příspěvků(y)
Reputace: 164

Publikováno 15 listopad 2009 - 19:44:20

Vím, že nejsem sám, komu poslední dobou přijde, že fórum TK poněkud chátrá. Jakoby se nevědělo co dál, techniky negativního a pozitivního procesu již většina zvládla a kdo ne, najde v historii příspěvků a článků dostatek informací. Stejně v případě ostatních sekcí jako receptář, přístroje o různých formátech atd. Témata nových příspěvků se týkají víceméně organizačních a obchodních záležitostí. Můj pocit korunovala i zpráva, že Dany chce předat žezlo patrona a správce TK někomu jinému. Naše tvořivá impotence se projevila i trapným zánikem nadějného projektu - Čtvrtletníku TK a rapidním úbytkem hodnotných článků a vláken.

Zkusme si nalít čístého vína a podívat se na TK a její internetovou komunitu z nadhledu. Mám pocit, že velká část členů TK se vůči digitální větvi fotografie vymezila jako „něco víc“, ve stylu „já fotím na film, jsem umělec, kdežto oni s digitálem jsou jen cvakalisti. Když se ale zamyslíte a místo dotazů typu „máchání Fomy 100“ dosadíte „Dilema při zpracování RAW“ nebo místo „D-72/Dektol“ třeba „ICC profily pro fotopapíry HP“, tak musíte uznat, že se obě komunity baví v podstatě o tomtéž! A takových analogií by se dalo najít mnohem více.

Mám pocit, že fórum TK pomalu degraduje na internetový kroužek pro kutily, amatérské chemiky či jakousi nákupní poradnu.
Ne, že bych byl zcela proti, ale přijde mi to poněkud málo. Přiznám se, že vždy jsem považoval TK oproti komunitám na fórech typu "fotoaparat.cz" za něco víc, ale ne kvůli analogové fotografii jako takové, ale na základě orientace na kvalitní (černobílou) fotografii. A to je téma, které aktuálně na TK chybí, i když akce typu "Temnokomornický fotookruh" je výjimka, která mě příjemně překvapila a hodnotím ji nanejvýš pozitivně. Koneckonců si myslím, že impulsem pro takový počin byl pohled na věc podobný tomu mému.
V tomto ohledu je podle mého třeba, aby se každý člen TK zamyslel nad tím, co od TK očekává a čím ji může sám obohatit.

Abych jen neplácal, tak pro oživení TK navrhuji:
1. Pravidelné a kolektivní navštěvování výstav, psaní kritik - třeba ve formě článku nebo vlákna v sekci „teorie fotografie“ a aktivní diskuzi o vystavených fotografiích či autorovi.
2. Pokusit se více oživit vystavování členů TK (mám tip na prostory v Praze a zadarmo) s návazností na bod č. 1.
3. Častější lokální setkání – v tomto směru máme my Pražané velké rezervy!
4. Omezit počet příspěvků každého člena v každém vlákně na 3 za 24 hod, je-li to však vůbec technicky realizovatelné (Dany?). Tímto opatřením by se omezila kadence zcela nehodnotných příspěvků některých členů (ano, mám na mysli ypres_basse). Očekávám, že si pak každý 2x rozmyslí, co napíše. Podle mého názoru by se fórum stalo přehlednější a kvalitnější.

Tak a teď se do mě pusťte! :(





Naprostý souhlas.
Vím, že jsi navrhoval setkávání v Leica galerii.
Tam se každý čtvrtek něco pořádá.
Jinak se občas slezeme v hospůdce U kruhu.
Je to tam příjemné, ale ta Leica g. ty čtvrtky by bylo dobré.
Ke Kruhu se pak můžeme přesunout

Navrhuji ty čtvrtky, kdo přijde, ten přijde....
Domluva ne pevném termínu jinak nefunguje.
  • 0

#18 Goro

Goro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 800 příspěvků(y)
  • LocationHradec Králové
Reputace: 11

Publikováno 15 listopad 2009 - 20:13:05

Mě teda nepřijde že bychom nějak míň fungovali.
Díky temný komoře jsme se tady v Hradci seznámili s moc zajímavejma a nadanejma klukama, se kterými bychom se jinak asi těžko kdy potkali. Je fakt, že já, Mamijak a RHx jsme se znali, ale co se nás těď schází...
Jsem moc rád, že se začal dávat dokupy ten fotookruh, sice nejsem přímo nakloněn soutěnímu scénáři, ale na druhou stranu je to důkaz, že to tady nehnije, ale zdárně se to vyvíjí.
Jak se co vyvolá už jsme docela probrali, teď se podíváme vzájemně na svoje fotky a zas bude o čem kecat.
  • 0

#19 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 15 listopad 2009 - 20:21:19

Davide, ty mi čteš myšlenky :( Přesně to jsem chtěl navrhnout. Akorát, že nyní jsou v Leica gallery posezení s fotografy v pondělí.
A když už jsme u toho, dávám na vědomí, že v pondělí 23. 11. bude hostem můj kamarád - fotograf Tomáš Umlauf. Zůčastnil se minimálně jednoho pražského TK setkání, takže i ostatním nebude úplně neznámý. Všichni jsou zváni!

Goro:U vás, v HK, to funguje, protože se pravidelně scházíte. A tak to má být. Chtěl bych, aby se to nejen v Praze taky oživilo.
  • 0

#20 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 15 listopad 2009 - 20:31:54

sbriza:

jenomže je problém nějakou diskuzi o fotografiích umoderovat, časté nepochopení, jízlivost zaměněná za urážky - nic z toho se při osobním setkání nestane a nebo je vyřízeno okamžitě (ručně :lol: ). Co si vzpomínám, tak se to tu při posledním pokusu dost pohádalo.

Goro:

v tom všem už svou práci TK odvedla (máme návod jak zvládnout techniku, poznali jsme lidi, kteří nás zajímají) a další přínos v téhle oblasti je spíš malý, pozvolný, proto by nebylo od věci poohlédnout se po jiných směrech, jenom nevím jakých :(. Nicméně se současným stavem jsem více-méně spokojený.

Pavel_P:

projekty, o které se někteří v poslední době snažili, byly určené pro ostatní a nemůžeš chystat něco pro někoho, když ani nevíš, jestli o to bude stát. Další věc je získání kolegů, spojenců, zájemců o tvůj projekt. Přípkadem může být třeba ten čtvrdletník, kdy se do výroby chtěli zapojit lidé, do kterých bych to ani neřekl.
  • 0

#21 prowler

prowler

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 553 příspěvků(y)
  • LocationTrnava, SVK
Reputace: 13

Publikováno 15 listopad 2009 - 20:35:10

Stando.. ja ti rozumiem...aspoň myslím. Ale mám pocit, že od TK.cz očakávaš nemožné.. Všetky tie "plky" o technike, kutilstve, nákupoch a pod. sem patria, a že ich tu je viac ako ozajstných debát o fotografii je jasné..ale nevidím na tom nič, proti čomu by sa malo bojovať.. bol a je to úplne logický vývoj.
Debaty o fotografií sa podľa mňa úspešne rozvíjajú na zrazoch a len ťažko by ich bolo možné preniesť do intrenetovej podoby. Najväčší prinos TK.cz je práve v tom osobnom stretnutí..s fotkami v rukách.. dokiaľ toto funguje, som s úrovňou TK.cz spokojný.. Ano, môžeme mať aj vyššie ciele (časopis a pod.), ale radšj by som sa držal trochu pri zemi..
  • 0

#22 David

David

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 845 příspěvků(y)
Reputace: 164

Publikováno 15 listopad 2009 - 20:57:26

Davide, ty mi čteš myšlenky :( Přesně to jsem chtěl navrhnout. Akorát, že nyní jsou v Leica gallery posezení s fotografy v pondělí.
A když už jsme u toho, dávám na vědomí, že v pondělí 23. 11. bude hostem můj kamarád - fotograf Tomáš Umlauf. Zůčastnil se minimálně jednoho pražského TK setkání, takže i ostatním nebude úplně neznámý. Všichni jsou zváni!

Goro:U vás, v HK, to funguje, protože se pravidelně scházíte. A tak to má být. Chtěl bych, aby se to nejen v Praze taky oživilo.



Stando, takže uděláme pondělky v Leice ....
kdo bude mít chuť a zvláště čas, ať dorazí.
  • 0

#23 more

more

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 63 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 15 listopad 2009 - 21:24:33

Já bych tedy přispěl se svou troškou názoru do mlýna. TK děkuji za mohutný impuls v mém vývoji v oblati čb fotografie. Co se týká technik a možností je zde toho opravdu hodně. Nicméně je také pravda, že je to téma sice široké ale přece jenom konečné. A možná v tom je to jádro pudla. Já si svoje díky TK vyzkoušel , prošel a teď je čas na výsledky. Tedy výsledky toho technického snažení. Ony diskuze o technických postupech lepší fotku nepřinesou, to přinese pouze přímé srovnání s ostatními autory a jejich výtvory. Jenže to osobní setkání ( ač jistě nejúčinnější ) je pro mě těžko časově i místně realizovatelné a i z hlediska TK mi to přijde jako fajn bonus ale asi né jako nosný proud. ( usuzuju čistě z hlediska ohlasů zde na TK versus počet členu TK) Celý ten můj stesk směřuje k prezentaci, srovnání a hodnocení nějakým způsoben zde na TK. Tedy na serveru TK. Vím , že to téma tu již jednou bylo a bylo zamítnuto, chápu problémy s prezentací čb na webu, ale přece jenom si kladu otázku o plusech a mínusech takového počinu. Nemuselo by být od věci mít web, kde je jak technický postup , tak i výsledný produkt.
  • 0

#24 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 487

Publikováno 15 listopad 2009 - 22:07:58

Toš panáčkové. Taky k tomutok něco napíšu: TK v mém životě svou funkci již splnila. Za mnohé ji vděčím! Ale zároveň také považuji svou část práce pro ni za odvedenou! Vidím že mám spoustu následovníků a to mě osobně stačí k uspokojení. Už se o ČB fotku nebojím. Nyní ale nastává čas pro mou vlastní tvorbu. Mnoho sem kvůli TK zanedbal a musím toho ještě mnoho nafotit a k tomu potřebuji klid a tvůrčí usebrání. Tak se nezlobte že už toho s váma moc nenakecám. Už nemožu ztrácet čas učením, objevováním a planým handrkováním. Rád se s váma budu i nadále osobně setkávat na různých srazech, to jo! Není nad to prohrávat s krakenem sázky a pořádně zapařit nad opravdovýma fotkama. Toš ať se vám všem daří dobře!
  • 0

#25 Acer

Acer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 455 příspěvků(y)
  • LocationBruntálsko
Reputace: 251

Publikováno 15 listopad 2009 - 22:22:08

2. Pokusit se více oživit vystavování členů TK (mám tip na prostory v Praze a zadarmo) s návazností na bod č. 1.


Tak a teď se do mě pusťte! :twisted:


Tak se do tebe pouštím. Kdy ti máme dodat materiál na pověšení? Kde to je, kolik tam vejde, jaké jsou ostatní podmínky?
  • 0

#26 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 15 listopad 2009 - 22:26:23

sbriza: ad to setkávání - je takový problém hodit do vhodného vlákna "tehda a tehda, tam a tam" uvidíš že min 5 lidí dojde ato snad stačí, ne? my jsme teď byli ve zlíně enem tři a bylo to žůžové a růžové.

btw. k té konkrétnosti - hele woe, máš ňáký problém???!!! :twisted: :idea:
  • 0

#27 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 15 listopad 2009 - 22:45:20

btw. k té konkrétnosti - hele woe, máš ňáký problém???!!! :twisted: :idea:

nemám, ale napíšu Ti, co si myslím. Prohlašuji, že beru na vědomí všechna rizika, že možná budu mít o nepřítele více...

Tož Ypresy,
Ty jsi v podstatě dobrý člověk, promiň, že to píšu tak na rovinu, ale jsi pro mě synonymum člověka, který rychleji píše než koná, nedejbože myslí. Jsi synonymem směru, kam se TK právě teď ubírá. Podívej se do historie na X svých příspěvků a zkus se sám zamyslet, jaká je jejich informační hodnota. Kdyby si myslel s takovou kadencí jako je počet tvých příspěvků, tak si hotový filosof :roll:. Ale člověk jako Ty – fotograf začátečník, by měl spíš naslouchat a hledat cestu, než plácat do větru. Pardon za trochu drzého mudrování.
Místo pokory a soudnosti na svém webu nabízíš zakázkovou tvorbu „uměleckých“ svatebních, dokumentárních, reklamních a módních fotografií. Nepochybuji, že za cenu hluboko pod cenou… Tímto svým neuváženým konáním přispíváš k degradaci kvalitní a profesionální řemeslné práce.
A to se mi nelíbí.
Ale to je tak všechno, co s tím mohu dělat.
  • 0

#28 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 15 listopad 2009 - 22:51:25

btw. k té konkrétnosti - hele woe, máš ňáký problém???!!! :twisted: :idea:

"dlouhý text"

Každý, kdo mi lichotí, je mým nepřítelem. Každý, kdo mne kritizuje, je mým učitelem.
  • 0

#29 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 15 listopad 2009 - 23:27:27

Tak on se Ypress už docela srovnal, v porovnání s Ypressem před půl rokem je to někdo úplně jiný. Se ho musím zastat...

Jinak chlapci klid. První manželská krize je po třech letech? Temné je právě kolem tří, ne? Věřím, že z nejhošího už lezem. Bude zima, klid na tvorbu, nechme to tu zdánlivě spát. Pevně věřím, že jarní sraz, zvláště proto že bude pod vedením Krakena bude tím pravým přelomovým okamžikem, ať už se to bude lámat kamkoliv. Tak zasedněte do komor, otevřete závěrky na dlouhé časy a ono to nějak dopadne. Fotky na jarním sraze budou tou pravou sondou kvality našeho serveru. Lepší, než kdovíjaký články, recenze atp. (i když, i ty články doufám budou, sám bych jich mohl pár napsat :)
  • 0

#30 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 listopad 2009 - 08:13:07

Tak on se Ypress už docela srovnal, v porovnání s Ypressem před půl rokem je to někdo úplně jiný. Se ho musím zastat...

Jinak chlapci klid. První manželská krize je po třech letech? Temné je právě kolem tří, ne? Věřím, že z nejhošího už lezem. Bude zima, klid na tvorbu, nechme to tu zdánlivě spát. Pevně věřím, že jarní sraz, zvláště proto že bude pod vedením Krakena bude tím pravým přelomovým okamžikem, ať už se to bude lámat kamkoliv. Tak zasedněte do komor, otevřete závěrky na dlouhé časy a ono to nějak dopadne. Fotky na jarním sraze budou tou pravou sondou kvality našeho serveru. Lepší, než kdovíjaký články, recenze atp. (i když, i ty články doufám budou, sám bych jich mohl pár napsat :twisted:

Souhlasím. Také se můžu podepsat pod to, co napsal Goro a Bzenčák.
  • 0

#31 MICHAL

MICHAL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 335 příspěvků(y)
Reputace: 55

Publikováno 16 listopad 2009 - 08:17:57

Moc jsem tu nepřispíval,hlavně beru .Jsem rád za každý podnět, který mne nutí uhnout ze stereotypu.Bohu žel, stárnu rychleji než se stačím učit.TK kterou jsem poznal před 1,5 rokem mi hodně dala a dává.Ve svým okolí jsem jedinej kdo dělá čb/fosílie/ a tak kontakt hlavně na živo je pro mne NENAHRADITELNEJ.Srazy mne vždy popostrčej a některý plky taky.Mám dost hraček a hlavně dost podnětů, abych se nezastavil.TK beru dál a jsem vděčnej za každýho aktivního člena! Posledni sraz a D
anyho ukázka paspartování mne tak nadchla, že chci taky paspartovat.Prezentace těch našich výtvorů, je taky jedna z cest, jak se lišit.Držím palce každýmu, kdo potáhne TK dál! Michal
  • 0

#32 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 16 listopad 2009 - 09:31:27

na všech příspěvcích se najde kousíček pravdy.
Přídám i svůj kousek - na TK jsem přes 2 roky a za tyto 2 roky mě nakopla tak, že jsem koupil svůj první aparát na film, pořídil jsem dle vláken TK komoru a chemii a začal pracovat na negativním i pozitivním procesu. Kdo viděl na srazu v Nedvědici a v BS mé fotky, tak je viděl jen a díky TK - jinak by asi neexistovali.
Ke shrnutí myšlenky - pro nás začátečníky je TK stále nesmírně přínosná - mám problém - šup na TK a šťourat ve vláknech a nasávat moudra od ostatních. Pro vás mazáky je TK trošku neinspirativní - možná jen v pár detailech, ale to je údělem učitelů. Ale teď jsem ukázal jen jeden směr TK - jako zdroj učení. Ale existuje dalších X směrů, které se rozvíjí.
Stačí se podívat na rozrůstající se srazy - na Šumavě nás bylo ani ne 30, v Nedvědici a v BS okolo 60... To je snad naprosto úžasný nárůst a je vidět stále nové tváře a tvorba..
Ze svého pohledu úpadak nevidím - stále čerpám a stále mám co číst, avšak chápu i frustraci vás zdatných, kteří nemají chuť, čas nebo jiný důvod, proč tu nepíší a aktivně nediskutují o X krát probraných tématech. Jen taková prosbička na závěr - učte nás dál..
  • 0

#33 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 16 listopad 2009 - 10:21:32

Tomáši, o tom, že je pro Tebe a ostatní začátečníky TK užitečná, není nejmenší pochyb, opakuji to stále dokola.
Pamatuji se ze slovenského srazu, když Ti ostatní komentovali Tvoje fotky, tak si nasával doslova jako houba :twisted: To je samozřejmě dobře, i když ne tak úplně. Protože se dle mého řadíš ke skupině lidí, kteří fotí podle toho, co ostatní řeknou anebo podle toho, co by se ostatním mohlo líbit, právě na základě komentářů ze srazu či obecného mínění na fóru.
Moje úsilí směřuje k tomu, aby se na TK aktivně diskutovalo nejen o technické stránce věci (což je momentálně asi stěžejní obsah tvého učení), ale aby se členové TK TAKÉ zamýšleli i nad otázkami, proč vlastně fotí, co fotografíí chtějí říct a proč to dělají zrovna takovým způsobem.

Za příklad dám sebe, kdysi jsem fotil všechno. Krajinu, makro, holky, a já nevím, co ještě. Zjednodušeně podle hesla: Motiv do zlatého řezu, jemnozrný film a na oblohu oranžový filtr. Výsledky byly možná pěkné, ale ne dobré, protože celé dohromady to byla jen hromada kýče.
Pak přišla krize a já začal přemýšlet, proč vlastně fotím, co tím chci říct a jestli to vůbec má cenu. Začal jsem hledat svoji cestu a teprve pak to všechno začalo dávat trochu smysl...
  • 0

#34 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 16 listopad 2009 - 10:34:53

a co teda vlastně očekáváš? chceš tu nějak sdílet, netož diskutovat o takto navýsost subjektivnívh věcech? nebo o teorii fotografie? což nevíš jak to dopadá? praktici tě pošlou raději fotit, z ostatních je málokdo ochoten studovat a extra přemýšlet o tom co píšou oni i jiní.

co když svým fotografováním někdo nechce říkat nic jiného, než že ho to baví? chce o tom občas i poplkat? je tvoje "krize" nutným a progresivním stupněm pro každého kdo fotgrafuje? přijde mi, že ty spíše hledáš nějakou tvůrčí fotoskupinu. na to ale není internet imho tím správným mediem.
  • 0

#35 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 16 listopad 2009 - 10:35:31

Tomáši, o tom, že je pro Tebe a ostatní začátečníky TK užitečná, není nejmenší pochyb, opakuji to stále dokola.
Pamatuji se ze slovenského srazu, když Ti ostatní komentovali Tvoje fotky, tak si nasával doslova jako houba :twisted: To je samozřejmě dobře, i když ne tak úplně. Protože se dle mého řadíš ke skupině lidí, kteří fotí podle toho, co ostatní řeknou anebo podle toho, co by se ostatním mohlo líbit, právě na základě komentářů ze srazu či obecného mínění na fóru.
Moje úsilí směřuje k tomu, aby se na TK aktivně diskutovalo nejen o technické stránce věci (což je momentálně asi stěžejní obsah tvého učení), ale aby se členové TK TAKÉ zamýšleli i nad otázkami, proč vlastně fotí, co fotografíí chtějí říct a proč to dělají zrovna takovým způsobem.

Za příklad dám sebe, kdysi jsem fotil všechno. Krajinu, makro, holky, a já nevím, co ještě. Zjednodušeně podle hesla: Motiv do zlatého řezu, jemnozrný film a na oblohu oranžový filtr. Výsledky byly možná pěkné, ale ne dobré, protože celé dohromady to byla jen hromada kýče.
Pak přišla krize a já začal přemýšlet, proč vlastně fotím, co tím chci říct a jestli to vůbec má cenu. Začal jsem hledat svoji cestu a teprve pak to všechno začalo dávat trochu smysl...

Stando, já myslím, že to je v pořádku a že takoví lidé zde jsou. Za všechny bych jmenoval např. Krakena.
Až ti technicky nevyspělí(sám se mezi ně počítám) dostanou na slušnou úroveň, jistě se začnou zajímat o ty otázky, které jsi položil. Vidím to optimisticky. Ale určitě je dobře, že jsi tuhle diskusi nastartoval.
  • 0

#36 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 16 listopad 2009 - 10:36:44

Jo Stando - to máš recht - série fotek v BS byla vlastně dělané dle rad z minule a né, jak jsem chtěl já.. Ale to nasávání mi zase pomohlo a už mám 3 fotky, ze kterých mám úpřímnou radost, že se mi povedlo ztvárnit co jsem chtěl - ale to jen na okraj.
Hodně chápu Tvá slova ohledně směru Tk, ale nejsem schopen Tě nějak podpořit, páč na to prostě nemám. Jsem příliš velké nedochůdče, než abych mohl diskutovat o kvalitě, ale jak jsi řekl výše, máme všichni hlavu, oči a rozum, takže můžeme diskutovat o záměrech, pocitech a směru fotky - takže tu opět vystává otázka, jak technicky toto dosáhnout - fotookruh, víc setkání, vyvěšení fotek v galerii.. následně systém posuzování atd..
  • 0

#37 bitovod

bitovod

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 16 listopad 2009 - 11:34:59

Každej podobně monotematickej server, jako je TK, dojde časem do stadia, kdy ti zkušení uř řekli, co mohli říci a dál se posouvají moc pomalu na to, aby denně plnili fóra novými poznatky.

Nováčci budou dokola omílat stále stejné dotazy, na keré budou dostávat stále častěji odpověď "najdi si to v archivu" (teda s tou výjimkou, že když je to náhodou baba, tak se jí to předhodí už nalezené a ještě s s kompletním návodem, jak má nejsprávněji kliknout levým tlačítkem, společně se žádostí o adresu, elefon a osobní míry).

O čem se bavit? O postupech, které už tu jsou padesátkrát uvedené? Možná o nových recepturách, které se tu čas od času objevují (a zaplaťpámbu za ty dary!), o chybách při zpracování, které se tu a tam stanou i zkušeným harcovníkům, o problémech techniky, která (ať je sebelépe udržovaná) nemládne a teď už bude prostě jen odcházet?

Tohle všechno asi tvořilo jádro TK, ale snad se blýská na lepší časy. Temná komora není server (jen) o technice, ale nějak tu vzniklo společenství lidí, co se v tomhle podivném úsilí navzájem podporují, co se schází, ukazují si fotografie (fotografie, která nemá diváka, jako by nebyla), krofe se o životě, v podstatě o blbostech s fotografií souvisejících jen okrajově - ale tohle je to, co takovouhle komunitu posiluje a vlastně stmeluje.

I když by tu takovéhle kecy vlastně vůbec neměly být, díky nim je tu cítit nějaké "lidské teplo" a "kolektivní duch", i když se tři čtvrtiny TK navzájem neznají a nikdy se ani neuvidí.

No a co se týká fotografií na TK - co mi tu chybí (a co mi vlastně chybí na všech fotoserverech) je něco o fotgrafii. Proč fotografovat, pro koho, proč voit právě takové výrazové prostředky a proč ne jiné, co je vlastně to umění a jestl je klasická fotografie uměním jen proto, že je na stříbrný film a barytový papír, nebo jestli to chce taky nějakou myšlenku a tak dále.

Takové příspěvky se tu prakticky neobjevují - a asi ani objevovat nebudou, tohle je spíš na rozhovor u kafe než nad klávesnicí. Nemluvě o tom, že zvládnout techniku fotografie mlže s větším či menším úsilím i cvičenej pavián, o estetice už se to ale říct nedá. Proto budou paviáni vždycky ve většině (jo, já mám taky rudou prdel).

Takovejch písmenek jsem namatlal a vlastně noc z toho. Prostě TK se mění, lidi se mění, svět se mění - a ve výsledku je to dobře. Nebo jedno, jak pro koho :twisted:
  • 0

#38 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 217 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 16 listopad 2009 - 13:11:38

Standu plne chapu, resim ted vlastne uplne tu samou vec (jak ve vztahu k TK, tak i vubec ke sve "tvorbe").

Rozhodne se odvazim tvrdit, ze TK v soucasnem stavu veci je vyborna pro kohokoli, kdo chce zacit s focenim na film, ale i pro nekoho, kdo uz potrebuje vedet neco specifictejsiho treba ohledne CB materialu nebo vybaveni. Dal uz to podle me trochu vazne. Jak bych si ale predstavoval neco a dale nad ramec vyse uvedeneho nedokazu rict.

Fotografie ziskava i ztraci tim, ze to je zpravida "nejjednodussi" (berte to s rezervou) obor, do ktereho se lide pousti s urcitymi umeleckymi zamery, aspon mne to tak prijde. Cele to nabylo vetsi dimenze s rozmachem digitalniho zobrazovani. Jako v kazdem oboru (ted nemyslim, jen "umelecke - tvorivostni") budou existovat skupiny lidi, kteri maji vetsi ci mensi talent a jsou schopni dosahnout urcite urovne. Tak to proste je. Sam sebe se ted ptam, jestli mam vubec ve svych moznostech postoupit nekam dal a nebo jsem dosahnul vrcholu, se kterym se musim bohuzel spokojit... a nebo s tim vsim seknout a zkusit neco uplne jineho. Kazdy proste nemuze byt genius a s prominutim (vazne to neberte zle) neni nim asi nikdo z nas, protoze jinak by s pravdepoodbnosti blizici se jedne nesedel na TK :)

....Asi bych potreboval neco jako muzu :lol:

Jinak mi docela casto tane na mysl jeden citat, ktery si zde dovolim uvest a neohrabane prelozit:

A work of art is the unique result of a unique temperament. Its beauty comes from the fact that the author is what he is. It has nothing to do with the fact that other people want what they want. Indeed, the moment that an artist takes notice of what other people want, and tries to supply the demand, he ceases to be an artist, and becomes a dull or an amusing craftsman, an honest or dishonest tradesman. He has no further claim to be considered as an artist. Oscar Wilde

Umelecke dilo je jedinecny vysledek jedinecneho temperamentu. Jeho krasa spociva ve skutecnosti, ze autor je tim, kym je. Nema nic do cineni s tim, ze jini lide chteji to, co chteji. Ve skutecnosti v okamziku, kdy umelec vezme na zretel, co jini lide chteji a zkusi naplnit jejich pozadavky, prestava byt umelcem a stava se prazdnym ci zabavnym remeslnikem, cestnym ci necestnym obchodnikem. Nema zadny dalsi narok byt povazovan za umelce. Oscar Wilde
  • 0

#39 jka2005

jka2005

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 47 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 16 listopad 2009 - 13:16:24

Bitovod napsal:
Prostě TK se mění, lidi se mění, svět se mění - a ve výsledku je to dobře.

Když fotograf okresních novin dostal novou Prakticu MTL 5 tak ze samé radosti koupil šampáňo. V roce 1979 jsem v Kotvě kupoval Pentacon six za hotové a koukali na mě jako na exota. Tyto foťáky kupovali v maloobchodě na fakturu fotokroužky ROH velkých podniků a komunál je dostával přes Řempo. Začínal jsem před půl stoletím a první rok jsem dělal jen kontakty. Nákup Flexarety 2a a expozimetru vyčerpal rodinný rozpočet.

Obrátím Bitovodovu větu. Svět se mění, lidé se mění a nutně se změní i TK.
O technice i chemii bylo řečeno téměř vše a časem se proměníme v obdobu Klubu za starou Prahu. Všichni obdivujeme starou techniku, někdo ji bude jen shromažďovat, ale většina i užívat. Budeme se nadále scházet, převážně o té technice a jejích výstupech si povídat, někdo ji bude jen shromažďovat a v tomto duchu se bude za pár let ubírat i TK.
  • 0

#40 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 16 listopad 2009 - 15:46:41

Vážení kolegové, každý den se upřímně těším na chvilku klidu, kdy budu
moci nahlédnout do TK. Je to závislost, virtuální iluze o vlastní fotografii,
na níž se upínám ve svých myšlenkách, které se mi často prohánějí pod
kloboukem a ve své neodbytnosti se jimi stále zabývám. Jsem atypický
cvok, protože z fotografování nemám sebemenší zisk, hromadím knihy,
staré zahraniční fotočasopisy z dob, kdy se diskutovalo o estetice, tvorbě
a veřejnost byla ochotna naslouchat názorům fotografických osobností a
přemýšlet o nich ve snaze nalézání vlastní tvůrčí inspirace. Když se nad
svojí fotografickou "pozůstalostí ", s jakýmsi, pro mne nepřirozeným, ale
stále častěji se vnucujícím odstupem snažím ohlédnout, zjišťuji, že jsem se
díky svým teoretickým znalostem úspěšně dokázal postavit za prodejní
pult prestižního fotoobchodu a takříkajíc držet krok po boku zkušených a
vážených kolegů, kteří mi obětavě předávali vlastní mnohaleté poznatky
fotografického oboru, o nichž jsem neměl jako autodidakt ani tušení. Moc
si této přesně rok trvající zkušenosti vážím a cením. Přinesla mi nesmírně
cenné poznání, že vlastnit fotoaparát, byť renomované značky a mít doma
hromadu nádherného haraburdí nemá naprosto nic společného s fotografií
vytvářenou z pocitu fotografické tvorby. Tisíce houslařů diskutovalo léta o
nástrojích Stradivariho, Guarneriho práce nebyly tak precizní v detailu, ale
zabýval se podstatným. Sdílím plně názor váženého kolegy Bzenčáka, jež
mi před lety napsal, abych se nezabýval stále dokola nějakými teoriemi a
spíše fotografoval. Buďme navzájem tolerantní a važme si každého názoru
jež se zde objeví z nejrůznějších podnětů. Někdo má rád propečený steak
a jiný zase "ulítává" nad kedlubnem z vlastní zahrady. Je cenné, že celý
náš tým spojuje zájem o klasickou fotografii a přispíváme každý osobitým
způsobem do spektra poznatků a zkušeností zde prezentovaných. Návrh k
společnému setkávání v Leica Galery v rámci pondělních akcí považuji za
vynikající. Osobní přátelství a vzájemný živý kontakt mezi námi není nijak
elektronicky zastupitelný. Je však nesmírně cenné, že jej využíváme. Erik
  • 0

#41 SISKA

SISKA

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 55 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 16 listopad 2009 - 16:55:40

Výstavu " o impresionismu " ve vídeňské Albertině vřele doporučuji. Je unikátní v tom, že návštěvníky seznamuje také s historickými postupy výroby a míchání barev tohoto období. Milá je také možnost zapůjčení /4eura/ českého průvodce do uší.O patro níž je stálá expozice ze sbírek manželů Batlinerových - výběr z moderního umění např. Kupka, Picasso, Rothko atd.- viděl jsem již po třetí a stále nenasycen/ Případný návštěvník Vídně by si také neměl nechat ujít výstavu E.Muncha v Leopoldmuzeu/MUMOK/, které je nedaleko. Ve stejném muzeu je také expozice E. Schielleho a jedinečná výstava modernistů.
Z vlastních zkušeností si dovolím doporučit návštěvu mimo víkend, protože s blížícím se koncem výstav v Albertině se zvyšuje počet návstěvníků z celého světa. Pokud se tímto směrem někdo vydá, tak připomenu ještě jedinečnou výstavu prací A. Adamse-duchovního otce TK- v Bratislavě v rámci Měsíce fotografie /cca 30 výstav/. Předpokládám, že všichni, kteří to s BW foto myslí vážně, tak tuto výstavu již viděli, či se na ni chystaji.
  • 1

#42 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 16 listopad 2009 - 16:56:10

Eriku, ogaro, pěkný příspěvek!!!

Někdy je mi líto, že nesú v Praglu a neříkajó mi švéde a čížku :lol:
  • 0

#43 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 16 listopad 2009 - 17:48:58

... tvůrčí usebrání ... (bzencak)
To je přesně TO !!!
  • 0

#44 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 16 listopad 2009 - 19:28:14

Chlapci, tohle je obrovská inspirace, právě jsem na tuhle stránku narazil:
http://www.fotomagaz...90efd24bec951a3

Nechte si to případně přeložit translatorem, já to udělal :) Hodně se mi líbí vlákna o jednotlivých autorech, předpřipravená vlákna, opravu, radost pohledět!
  • 0

#45 venca

venca

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 799 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 listopad 2009 - 19:38:57

Pavel_P: Máš na mysli to vlákno o světových autorech? To se mi taky líbí. Občas tu na TK někdo plácne nějaké jméno, které si posléze vygoogluju a často to stojí za to.
  • 0

#46 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 17 listopad 2009 - 03:39:16

Dlouho jsem premyslel, jestli k tomuto tematu neco napsat nebo ne...

Podle meho temna jako takova cloveka nakopne / posune k tomu, aby zacal tvorit, pomuze mu v technickych / remeslnych zakladech. Je ale dale na kazdem z nas, kam az se diky tomuto nakopnuti svoji dalsi tvorbou dostane.

Vzajemne se muzeme od sebe naucit delat technicky pekne fotky. Sebrat se, nesedet u kompu a jit tvorit, to uz ale zalezi jen a jen na kazdem z nas.

Osobne se mi velmi libil bzencakuv prispevek v tomto vlakne, a urcitym zpusobem citim mnoho veci podobne.
Temne vdecim za to, ze jsem se letos v lednu po dlouhych 9 letech vratil zpet do komory. Poznal jsem tu nekolik lidi, ktere dnes mohu nazvat svymi velmi blizkymi prateli. Svymi prispevky v kategorii "milovnici osmicky" jsem sem pritahl a motivoval nekolik fajn lidi k tomu, aby zkusili 8mm filmovy format. Venoval jsem dost casu a energie i dalsim aktivitam (distribuce filmu Ilford).

Ted je na case, abych se chvili venoval sam sobe, nasel inspiraci a tvoril. Proto i ja budu zde mene vykecavat a vice travit cas mimo domov, hodne fotit a zvetsovat ... a samorzrejme na sraz kdekoliv a kdykoliv, pokud to bude v mych silach prijedu rad ...
  • 0

#47 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 17 listopad 2009 - 10:48:28

Jen se u tech odchodu za tvorenim netvarte prosim tak dramaticky :) Ano, mate pravdu, nicméně, začalo mi to tu připadat jak v melodramatickym romanu :))))

Ono je možná chybou, že jsme si začali myslet, že temná je výjmečné místo. Mnoho lidí od ní a jejich uživatelů začalo očekávat možná i mnohem mnohem víc, než kdy mohla(ly) dát. Kdybychom ho brali jako každý jiný web, který nám dává informace a pokec, necítili bychom žádný problém, protože by žádný nebyl. Nechci tím temnou shazovat. Naopak. Spíše vyzývám k racionálnosti. Do hospody do který jsi chodil rád na steaky a pokec přeci taky poté co tě přestala bavit nepřijdeš a neřekneš - chlapi já už ty steaky umím doma dělat sám, nějaký koření jsem vám občas taky poradil, je na čase jít dál. Nebojte, nezapomenu a když se občas potkáme, nějaký ten steak vezmu sebou... Takhle to přeci nefunguje, no ni? Hospoda je komunita. Temná komora je komunita. Není to učebna kde někdo přednáší a druhý se učí. Je to místo střetávání, jak ta hospoda, kde je občas veselo, když se třeba Frantovi narodí děcko a někdy pěkná nuda, když už vám pepa po stodvacátý vypráví, jak koupil zalevno kolo. Když už mě to tam nebaví, tak proč ne, zůstanu raději doma s mařkou, proti tomu nikdo nic nemá. Ale věta - chlapci, už jsem vám svůj díl práce odevzdal, teď odcházím sám tvořit - ta se mi nějak nelíbí, sorry, nemůžu si pomoct...
  • 0

#48 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 109

Publikováno 17 listopad 2009 - 11:14:26

:-)))) tak to bylo pavle... to bylo jak konečník na hrnec.
  • 0

#49 Koca

Koca

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 172 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 21

Publikováno 17 listopad 2009 - 11:40:41

"Fotografie je přeci to, oč tu běží, nebo se pletu?"

Ja se teda chytnu tady toho. Kdyz je fotografie to, o co tu bezi, proc takovy distanc od digitalu? Nechci tim rict, ze by se tu meli zacit probirat digitalisticke veci, ale kua to je jakoby se handrkoval (dosti detinsky) sofer benzinoveho auta s dieselovym. Tomu to jede tak, tomu zase onak, ale dulezite je, ze to plni ucel - doveze je to oba tam, kam potrebuji. A jiste uzname, ze obe varianty maji sve pro a proti. Stejne je to analog vs. digital. Obe cesty maji za vysledek fotky. Ja delam na film hrozne rad, mam rad vsechny faze zpracovani, ta nervozita, jestli jsem neco nepodelal a budou tam nejake obrazky, apod. Ale pak je tu druha strana mince - fotky, ktere musi rychle nekde byt, tzn. zanry jako je napr. sportovni reportaz, kterou delam. Jezdim na masine s dvouma fotakam na krku a dovezu ze 6hodinoveho zavodu nekolik set fotek, ktere uz vecer visi na netu v reportazi a za dva dny jsou na papire v casaku. Tohle delat na film, tak me to zaprve financne zrujnuje, zadruhe bych mel nekolikanasobne vic odpadu (na masine prubezne prochazim a nepovedene, nebo duplikaty smazu rovnou) a hlavne je nerealna ta rychlost zpracovani. V obou pripadech jde primarne o co? No prece o fotku. Tak se proboha zamysleme nad tim ortodoxnim odmitanim digitalu, kteri tu nekteri predvadi. Je to jina cesta, ktera ma sva pro a proti stejne jako ta analogova cesta. Plus jeste jedna vec...to odmitani digitalu je i trochu alibitsticke. Kazdy sedime u pocitacu a povidame si pomoci jednicek a nul na siti, proc si tedy nepiseme dopisy, kdyz jsme tak ortodoxni odpurci digitalu? Dovolim si rict, ze minimalne polovina (v realu to bude asi mnohem vice) z nas, co vlastnime automobily, vlastnime vuz s ridici jednotkou...proc tedy nejezdime ve vozech s nerizenym motorem, kdyz jsme tak ortodoxni odpurci digitalu? Myslim, ze se tu v teto veci meri dvojim metrem a trochu tak, aby nam to vychazelo...

V navaznosti na to napisu neco k tem vystavam. Brzo v Olomouci probehne ma autorska vystava a ja bych ji sem velmi rad avizoval, jenze...je focena digitalem. Posunuje to tu vystavu automaticky do nezadouci skupiny jen proto, ze neni delana klasicky? A to, ze neni delana klasicky muze mit vliv na obashovou kvalitu fotek? To asi ne, ze... Tudiz se ptam? Mam avizovat digitalem nafocenou vystavu/y?

Tento aspekt mi vyvstava i pri psani sbrizou nadhozenem recenzovani vystav. Tohle povazuju za uzasny napad, protoze bych hrozne rad chodil na vystavy, ale opravdu nebudu jezdit po prahach a plznich jen kvuli vystavam. To mi neumoznuje ani cas, ani financni stranka, takto bych si o nich mohl aspon precist nazory a pod. Dale je urcite prinosne zkonfrontovat me nazory na vystavy s nazory jinych, zkusenejsich, ci mene zkusenych, na mnou navstivenou vystavu, ci na autora. Tyhle veci IMHO velmi rozsiruji obecny prehled v soucasne fotce a mne neco takoveho velmi chybi. Ale! Narazime na stejny problem, jako v predchozi casti. Co budeme delat, kdyz ta vystava bude sestavena, nebo bude obsahovat digitalne vznikle fotky? Nepujdeme tam? Odsoudime ji jako nedostatecne fotografickou? Zavrhneme veskere kvality autora, jen proto, ze foti na digital (nebo jezdi benzinakem...)? Vzdyt je to absurdita nejvyssiho kalibru a ukazuje na znacnou omezenost zastancu tohoto pristupu. A z toho meho kratkeho pusobeni zde nemam pocit, ze jsou tu omezeni lide. A jen tak btw, pan profesor Streit nedavno vystavoval v Olomoucke fakultni nemocnici soubor fotek o rakovine prostaty a byl to mix digitalni a analogove fotky. Odsoudime pana profesora a posleme ho do digitalistickych bazin jen proto, ze zhresil a vzal do ruky digital? Jiste, trochu to prehanim, ale delam to zamerne, aby byla lepe videt absurdita tohoto handrkovani.

Dale si myslim, ze pokud chceme nejakym zpusobem ukazovat krasy analogove cesty ve fotce, musime ji ukazovat na obrazcich. Nejlepe na fyzickych vystavach, ale to neni tak snadne a tak levne jako na internetu. A k tomu zdejsi galerie bohuzel nemuze dostat. Ja osobne vubec nechapu jeji funkci. Samoucelna zalezitost jen proto, aby byla? Jeji prehlednost je pro me dost minimalni a velmi brzy me prestane bavit ji prochazet, protoze misto abych koukal na fotky badam nad tim, jak to udelat aby se zobrazovalo to, co jsem si vybral. Fotky, jsem tam nahral, ale jak vim, jestli se na ne nekdo dival? Jak vim, jestli se nekomu libi, nebo ne? Proste je to jakoby se to nestalo. Myslim, ze by nemuselo byt vubec spatne udelat nejakou trochu verejnejsi galerii (subdomena galerie.temnakomora.cz?) a pojmout ji trochu formou internetove vystavy. Proste a jednoduse vystavovat na internetu dila zde pusobicich autoru s nejakou stabni kulturou. Formou jednotlivych fotek a ucelenych, nebo otevrenych souboru, ktere budou davat smysl, nebudou to nejake rozmarne cvaky, kterymi chci pobavit zname. Neumim to asi moc dobre formulovat aby to davalo smysl, muselo by se to doresit za vyznamne pomoci o mnoho zkusenejsich, nez jsem ja. Proste internetova vystavka analogove fotografie. Tahle galerie by pak mohla byt po internetu (i mimo nej) propagovana. Spousta z nas tu ma weby, dame to do odkazu. Spousta z nas tu ma zname, co maji ruzne weby, dame jim to do odkazu. Kdyz to bude videt, budou tam chodit lidi. A je zde IMHO mnohem vetsi sance, ze to pritahne nove lidi do sfery analogu, nez kdyz nekomu budu vykladat, jak je digital nahovno, kdo tim foti je cvakal prvni ligy a pres to jede vlak. Proc? Protoze uvidi jeho kouzlo. Kdyz o tom uslysi, je to jakoby slysel o filmu. Dokud ho neuvidi, nebude znat jeho kouzlo. Co vy na to?
  • 0

#50 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 17 listopad 2009 - 11:49:49

... Hospoda je komunita. Temná komora je komunita. ...


:-))))))))))))
Pavle tys tomu nadadil korunu! To nechtene prirovnani temne k hospode ... tak hluboko jsme snad jeste neklesli, ne? :-)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních