Přejít na obsah


Fotka

Flexaret v praxi


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
76 odpovědí na toto téma

#1 zruda

zruda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:15:29

Zdravím vas drazí kolegové
Nenán namysli tu slavnou knihu,ale zajímalo by mne při jakých příležitostech a na jaké snímky si berete svou mylovanou flexaretu.
Jiste všichni víte že je spousta TLR od luby po rolleiflex a je FLEXARET!
Jiste jste slyšely názor, že na některé snímky je flexaret nejvhodnější.
Nebo je to jen nějaká srdeční záležitost?
Tak jak to vnímáte vy, pro které není flexaret jen levnou vstupenkou do SF.

PS:asi 5 km od mého domu se flexarety vyráběly, Meopta Hynčice.

Adam
  • 0

#2 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:31:35

chlape, kolik máš promile? :(

S Flexaretou jsem kdysi fotil z nostalgie, protože ji mám po tátovi. Kdybych chtěl hodně měkký objektiv, tak si ji vezmu znova. Jinak, pardon, používám Rolleiflex a Autocord, který je lepší.
Každopádně Flexu nezatracuju, je to nástroj hodný mistra!
  • 0

#3 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:33:08

já mám flexu hrozně rád protože je to takový dobrý mazel, ale krajně mi vadí to ostření páčkou, tak ji mám ve skříni a vytahuju ji docela málo...
  • 0

#4 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 106

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:44:05

já ti sám nevim. když se chci jen tak projít, mít něco, s čím se komponuje a pracuje lépe než s ljubou, když chci něco co nepřekvapí, ale HLAVNĚ nezklame. nevím jak to dopadne, až se mi vrátí autocord z opravy, ale flexa je mazlík a sáhnu po něm vždy, když nevím co jdu fotit :(

jo a na co je nejlepčí? aby se zavedla řeč na klasickou fotografii. budí pozornost ale ne respekt. lidé se vás s flexou nebojí oslovit.
  • 0

#5 zruda

zruda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:52:49

Jsem zcela strízliv! jestli nám v textu náké chyby tak to lepší nedude. Jsem tak trochu hyzlektik či co.

Kdoco: musím s tebou plně souhlasit.
  • 0

#6 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:59:21

Jsem zcela strízliv! jestli nám v textu náké chyby tak to lepší nedude. Jsem tak trochu hyzlektik či co.

Kdoco: musím s tebou plně souhlasit.


Jestli chceš, tak ti nějakou tu hrubku opravím :( :lol:
  • 0

#7 Enthropy

Enthropy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 15 listopad 2009 - 18:59:22

Flexa se podle mě hodí hlavně na lidi, pokud nechceme působit silně, ale mile. Její podání světa je takové až skoro plyšové a například na letní portréty a momentky (pro ty drsnější z nás) je k nezaplacení.

Autorovi vlákna pěkně děkuju za odlehčení peněženky, protože si teď budu muset pořídit náhradu za tu šestku, kterou mi před rokem nějaký debil rozkopnul :(
  • 0

#8 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 198

Publikováno 16 listopad 2009 - 12:28:25

flexaret je fajn stroječek - když jsem jel do Švýcar na dovču, tak jsem řešil co vezmu - Bronica byla jasná, ale jestli Autocord nebo Flexu. Flexa vyhrál tak trošku z nacionálních důvodů, ale co mě nejvíce překvapilo, tak negativ z Flexaretu vyšel technicky lépe, než z Broniky (ten byl hodně tvrdý, budu při pozitivním procesu hoodně měkčit..) Z Flexi šel na normální gradaci hned zvětšovat..
Jinak Flexu nejčastěji používám na nějaké akcičky - setkání lidí, tam je mi s ním nejlépe
  • 0

#9 marten

marten

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 101 příspěvků(y)
Reputace: -1

Publikováno 16 listopad 2009 - 13:44:59

tohle zase nějak moc neřeším-mám rád Ljubu,Flexu a teď i nový přírůstek Rollei(včera jsem ho zkusil,tak jsem zvědav,jak vyleze negativ).Jinak u Ljuby mám jistotu,že snímky budou v rohu tmavší(už je babča trošku zdemolovaná,ale šlape)a Flexa je Flexa
  • 0

#10 permon

permon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 225 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 březen 2010 - 17:05:32

Zamýšlím si koupit Flexaret Automat a tak jsem ten přístroj okukoval.Tedy okukovaly a zjištovaly s prodavačem v Antiku jak to asi funguje.Nepřišly jsme na to.Tak prosím Vás o radu jak se přístroj natahuje nebo obsluhuje? Předem děkuji.
  • 0

#11 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 3 březen 2010 - 17:33:09

Zamýšlím si koupit Flexaret Automat a tak jsem ten přístroj okukoval.Tedy okukovaly a zjištovaly s prodavačem v Antiku jak to asi funguje.Nepřišly jsme na to.Tak prosím Vás o radu jak se přístroj natahuje nebo obsluhuje? Předem děkuji.


Zrovna tu jeden přede mnou leží, pokud můžu doporučit, mrkněte se sem http://cevela.eu/sta...h/flexaret.html a tady je na něj http://cevela.eu/sta..._manuals.html#6 originální návod. Hodně štěstí a ať dobře slouží. Jo abych nezapoměl tady jsou rady při nákupu - http://cevela.eu/sta...lex_select.html
  • 0

#12 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 15 červenec 2010 - 19:32:33

Zdravím,
mám dotaz, na který by se mi hodila rychlá odpověď. Je možné použít předsádky flexpar o průměru 30mm na flexaret VII ? A sluneční clonu o průměru 30mm ?
  • 0

#13 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 15 červenec 2010 - 19:58:17

Zdravím,
mám dotaz, na který by se mi hodila rychlá odpověď. Je možné použít předsádky flexpar o průměru 30mm na flexaret VII ? A sluneční clonu o průměru 30mm ?

Ne, na V a vyssi musi byt filtry a predsadky s bajonetem B36 a slunecni clona B40.
  • 0

#14 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 15 červenec 2010 - 20:25:18

Tak to je v řiti...Já je vydražil...
  • 0

#15 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 15 červenec 2010 - 20:29:29

Tak to je v řiti...Já je vydražil...

Prave naopak, jeste si pockej na Flexu III, a budes to mit komplet. Ta klicka mi prijde nejhezci. :D
  • 0

#16 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 15 červenec 2010 - 22:31:41

Jsem zcela strízliv!


no a to je možná právě ta chyba :D káždopádně flexa fotí, jako když zcela střízliv nebudeš :D
  • 0

#17 kelfik

kelfik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 82

Publikováno 16 červenec 2010 - 04:53:32

Zdravím,
mám dotaz, na který by se mi hodila rychlá odpověď. Je možné použít předsádky flexpar o průměru 30mm na flexaret VII ? A sluneční clonu o průměru 30mm ?

Ne, na V a vyssi musi byt filtry a predsadky s bajonetem B36 a slunecni clona B40.

Ne ne na Va jsou průměr 30mm nasazovací. :D :D
  • 0

#18 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 16 červenec 2010 - 12:59:30

kelfik zcela střízliv je? už podruhý ti vod včerejška mažu zdvojenej příspěvek :D
  • 0

#19 kelfik

kelfik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 82

Publikováno 16 červenec 2010 - 13:01:50

Bohužel jsem střízliv,ale asi pičítač ne .Nevím proč se to děje,já jsem nevinnej!! :wink:
  • 0

#20 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 16 červenec 2010 - 15:46:03

Zdravím,
mám dotaz, na který by se mi hodila rychlá odpověď. Je možné použít předsádky flexpar o průměru 30mm na flexaret VII ? A sluneční clonu o průměru 30mm ?

Ne, na V a vyssi musi byt filtry a predsadky s bajonetem B36 a slunecni clona B40.

Ne ne na Va jsou průměr 30mm nasazovací. :) :wink:


Tak jak to je? Koupil jsem špatně bo ne?
  • 0

#21 hypnogen

hypnogen

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 877 příspěvků(y)
Reputace: 81

Publikováno 16 červenec 2010 - 16:05:29

Zdravím,
mám dotaz, na který by se mi hodila rychlá odpověď. Je možné použít předsádky flexpar o průměru 30mm na flexaret VII ? A sluneční clonu o průměru 30mm ?

Ne, na V a vyssi musi byt filtry a predsadky s bajonetem B36 a slunecni clona B40.

Ne ne na Va jsou průměr 30mm nasazovací. :) :wink:


Tak jak to je? Koupil jsem špatně bo ne?


špatně :(

a ještě jsi je někomu vyfounknul :)
  • 0

#22 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 16 červenec 2010 - 17:00:59

Tak já teď nevím co s tím. Přemýšlím, zda-li se domluvit s prodejcem, že jsem prostě blbec atd,nebo si pořídit ještě jednu flexaretu, na kterou budou pasovat :wink: Nebo neměl by tady o to někdo zájem? Mám sluneční clonu a dvě předsádky (30cm-50cm / 50cm - 1m). Vše za 500kč nakoupeno. Je možné se domluvit na slevě.
Já jsem si myslel,že všechny flexarety mají stejné bajonety.Máma mi správně říká, že když já myslím, tak to vždycky stojí za hovno :)
  • 0

#23 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 16 červenec 2010 - 18:49:45

Tak já teď nevím co s tím. Přemýšlím, zda-li se domluvit s prodejcem, že jsem prostě blbec atd,nebo si pořídit ještě jednu flexaretu, na kterou budou pasovat :wink: Nebo neměl by tady o to někdo zájem? Mám sluneční clonu a dvě předsádky (30cm-50cm / 50cm - 1m). Vše za 500kč nakoupeno. Je možné se domluvit na slevě.
Já jsem si myslel,že všechny flexarety mají stejné bajonety.Máma mi správně říká, že když já myslím, tak to vždycky stojí za hovno :)

To je preci jednoduche,kazdej Flexaret chce a potrebuje brasku :)
  • 0

#24 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 19 červenec 2010 - 10:30:42

Tak flexaret bude mít brášky a yashica kamarády :wink:
  • 0

#25 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 19 červenec 2010 - 11:02:55

Tak já teď nevím co s tím. Přemýšlím, zda-li se domluvit s prodejcem, že jsem prostě blbec atd,nebo si pořídit ještě jednu flexaretu, na kterou budou pasovat :wink: Nebo neměl by tady o to někdo zájem? Mám sluneční clonu a dvě předsádky (30cm-50cm / 50cm - 1m). Vše za 500kč nakoupeno. Je možné se domluvit na slevě.
Já jsem si myslel,že všechny flexarety mají stejné bajonety.Máma mi správně říká, že když já myslím, tak to vždycky stojí za hovno :lol:


Tak to nejsi sám. Já se před půlrokem trápil, co s porouchanou GX, čirou náhodou přišel ke Flexe V a VI, vzal jsem je, abych svitky nenechal ladem, a ejhle, GX už funguje, v ní svýma mizernýma očima aspoň něco vidím, (a jak správně poznamenal Šnek, když do šachty GX hleděl, že při zaclonění na 22 je na matnici obraz podobný jako ve flexe). Takže váhám - nechat pro strejčka příhodu či pustit dál.....

k tomu, co říkala Tvoje máma: tuším, že Hašek pravil: co máte proti hovnu? vždyť je to stejně jako myšlenka lidský výtvor...
  • 0

#26 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 233 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 274

Publikováno 19 červenec 2010 - 12:29:36

Tak já teď nevím co s tím. Přemýšlím, zda-li se domluvit s prodejcem, že jsem prostě blbec atd,nebo si pořídit ještě jednu flexaretu, na kterou budou pasovat :wink: Nebo neměl by tady o to někdo zájem? Mám sluneční clonu a dvě předsádky (30cm-50cm / 50cm - 1m). Vše za 500kč nakoupeno. Je možné se domluvit na slevě.
Já jsem si myslel,že všechny flexarety mají stejné bajonety.Máma mi správně říká, že když já myslím, tak to vždycky stojí za hovno :lol:

to neprodávej, ztratil bys nejm. 20% a nikdá nevíš, kdy ti rodina, aukro, nebo nějakej známej nějakou nižší flexaretu přinese a ty pak uděláš portrét nějaké paní na třičtvrtě metru a čumáku jejího pejska na půl metru a budeš rád, že jsi tu možnost měl a ta paní nakonec taky
čtverův zdar!
  • 0

#27 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 20 červenec 2010 - 09:05:36

Chci se zeptat, zdali má flexaret III objektiv Belar nebo ho má až flexaret IV ? Z článku na paladix.cz mi to není moc jasné.
  • 0

#28 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 20 červenec 2010 - 09:20:11

Chci se zeptat, zdali má flexaret III objektiv Belar nebo ho má až flexaret IV ? Z článku na paladix.cz mi to není moc jasné.

Alespoň ten můj má objektiv s označením Mirar II, což by měl být Belar, ale z nějakých reklamních důvodů ho označovali Mirar II.
  • 0

#29 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 23 červenec 2010 - 10:53:49

Nevíte někdo jaký je to typ flexarety? Podařilo se mi ji získat od souseda za pivo. Stav sice nic moc a na matnici toho vidím asi tolik,jako kdyby mi někdo hodil do očí sůl a pepř,ale pro začátek to snad bude pro moje předsádky stačit.

Vložený obrázek Vložený obrázek
  • 0

#30 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 23 červenec 2010 - 11:01:36

Nevíte někdo jaký je to typ flexarety? Podařilo se mi ji získat od souseda za pivo. Stav sice nic moc a na matnici toho vidím asi tolik,jako kdyby mi někdo hodil do očí sůl a pepř,ale pro začátek to snad bude pro moje předsádky stačit.

Vložený obrázek Vložený obrázek

To je dvojčička - http://www.ceskefoto...a---flexaret-ii
  • 0

#31 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 23 červenec 2010 - 12:05:04

Jojo, dvojka. Mrkni na stránky pan Čevely.
http://cevela.eu/sta.../flexaret2.html
  • 0

#32 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 23 červenec 2010 - 12:20:35

Jojo, dvojka. Mrkni na stránky pan Čevely.
http://cevela.eu/sta.../flexaret2.html

Oni někomu fungujou? Já se na ně nemůžu už asi cca měsíc dostat. Ani z domu, ani z práce.
  • 0

#33 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 23 červenec 2010 - 12:23:21

Jojo, dvojka. Mrkni na stránky pan Čevely.
http://cevela.eu/sta.../flexaret2.html

Oni někomu fungujou? Já se na ně nemůžu už asi cca měsíc dostat. Ani z domu, ani z práce.


mě šlapou jako obvykle.
  • 0

#34 centos

centos

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 2

Publikováno 25 červenec 2010 - 22:04:48

Komu nejedou, nechť do adresy dopíše www.
  • 0

#35 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 25 červenec 2010 - 22:06:37

Komu nejedou, nechť do adresy dopíše www.

Dík, už jsem vážně asi starej. :lol: Těchle stránek by bylo moc škoda.
  • 0

#36 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 26 červenec 2010 - 08:06:49

Díky za odkaz na stránky. Já jsem se do Flexaret asi zamiloval :lol:
Mám Flexaret VII a to je opravdu poslední Mohykán. A ten krásný úvod v manuálu na flexarety,to už se dnes jen tak nevidí.
  • 0

#37 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 26 červenec 2010 - 08:14:57

Mám ještě jeden dotaz.Asi hloupý :lol: .Velmi mě zaujala možnost u flexarety VII fotografovat na formát negativu 6x4,5.Chci se tedy zeptat,jestli je možné fotografovat s tímto rozměrem na klasický svitek nebo se prodávají i nějaké speciální? A kolik se vejde na ten svitek snímků,pokud je to ten klasický.
  • 0

#38 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 830 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 123

Publikováno 26 červenec 2010 - 08:24:55

Punkomate, to se tuším u F-VII řeší nějakou maskou a u 645 formátu je na svitek většinou 15 snímků, svitek normální klasický 120ka ...
  • 0

#39 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 26 červenec 2010 - 08:31:04

Díky.Masky mám.Podařilo se mi je zakoupit v originál brašně i s flexaretou.
  • 0

#40 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 20 srpen 2010 - 18:40:17

Punkomate, to se tuším u F-VII řeší nějakou maskou a u 645 formátu je na svitek většinou 15 snímků, svitek normální klasický 120ka ...

Na stránce p. Nohy jsem našel info o úpravě Flexaretu na 6x4,5.
http://www.ceskefoto...v/ifile/740.jpg
Bohužel ten návod není kompletní. Nezkoušel jste někdo něco podobného? Přemýšlím, co bude jednodužší, jestli upravit III nebo koupit nějakou VI a tu poladit.

Nemáte někdo tu Čs fotografii 11/1965? Alespoň sken.
  • 0

#41 civito

civito

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 50 příspěvků(y)
  • LocationHlohovec, Slovensko
Reputace: 0

Publikováno 21 srpen 2010 - 09:46:46

to Tilberien
poslal som Ti druhu cast navodu z CS fotografie na email v profile...
  • 0

#42 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 21 srpen 2010 - 12:10:10

to Tilberien
poslal som Ti druhu cast navodu z CS fotografie na email v profile...

Dekuji,mailik dorazil. Jsem dluznik.
Vcera jsem se nakonec pustil do upravy III. Tak snad to dneska dokoncim. Pokud bude uprava funkcni, hodim sem fotku.
Jeste jednou diky.
  • 0

#43 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 25 srpen 2010 - 18:24:34

Po dvou filmech to vypadá, že úprava funguje. Bylo to jednodušší, než jsem myslel.
Stačilo do komory nalepit vymezovací proužky o šířce nějakých 6 mm, na matnici nalepit černou eletrikářskou pásku o stejné šíři a vyvrtat do zadní stěny díru 8 mm pro značky na převíjení.
Protože nemám červenou folii, nechal jsem díru ve stěně nekrytou a bez záklopky. O víkendu jsem nechal foťák na přímém slunci a na posledních 2 polích jsou na krajích šmouhy, jinak je celý film v pořádku. Hledal jsem nějaký tenký plech na záklopku a nakonec posloužila stará disketa - takový ten plechový kryt čtecího otvoru.
Jen by to chtělo ještě jednu úpravu - takovou tu kapsičku na útržek krabičky, aby člověk věděl, jaký tam má film. Musím najít nějakou silnější průhlednou folii.
  • -1

#44 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 895 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 106

Publikováno 8 prosinec 2013 - 14:29:15

Keďže som nechcel otvárať nové vlákno, tak som našiel toto staré. O čo ide.
Dnes som sa trošku mazlil s Flexartami, a pri hre s VI ma napadla jedna vec. Nedal by sa v tomto fotoaparáte použiť film 220? Keď som tak nad tým rozmýšľal, tak prečo nie? Urobil som takú skúšku a vložil do flexy film, samozrejme spálený, ale kompletný a začal pretáčať a cvakať. Po odexponovaní 11 záberu som pretočil desiatkové koliesko a išiel som ďalej. 12, 13, 14, 15 záber fungoval v pohode, potom skončil papierový pás. Teda by to malo fungovať.
Dotaz: neskúšal niekto film 220 naexponovať vo Flexarete VI alebo VII (poprípade IV , V). Ide o to, že ako vieme film 220 má ochranný pás len na začiatku a na konci, a teda samotná časť filmu je o krycí papier tenšia. Čo na to povie prevíjací mechanizmus aparátu, teda či to nebude prekrývať políčka. Samozrejme za predpokladu, že fotoaparát za normálnych okolností, teda s filmom 120 prevíja správne. Viem, že filmy 220 sa už asi nerobia, a teda toto je zbytočnosť, a je to len tak v teoretickej rovine, ale aj tak by ma to zaujímalo.
  • 0

#45 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 8 prosinec 2013 - 15:38:28

myslím že film 220 by byl poškrábanej (ta přítlačná destička)
  • 0

#46 Motorbiker

Motorbiker

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 938 příspěvků(y)
  • LocationČeskomoravská highlands, na konci vsi, v půlce kopca.
Reputace: 177

Publikováno 8 prosinec 2013 - 17:11:01

Já myslel, že se pořád vyrábí, v nabídce některé zůstaly (Kodak portra). Nicméně foma je nenabízí, ačkoli výrobky od ní by se hodily víc, ty už jsou mnohdy předškrábané z výroby, levnější a počítám, že černobílé filmy mají taky v domácích podmínkách širší uplatnění, než barevné.
  • 0

#47 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 895 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 106

Publikováno 8 prosinec 2013 - 18:01:47

Akože doteraz som sa po 220 nezháňal, takže nemám prehľad, ale nakoľko vieme, ako sa obmedzuje výroba filmov, tak som myslel, že už to nikto nerobí. Foma by určite bola lepšia, nemám chuť zničiť drahý film na pokusy, teda asi nebudú. Alebo ma len tak napadlo, urobím si 220 sám z dvoch 120 Fomy. Už som to kedysi robil, a skúšal som to s Pentagonom Six a ono to celkom fungovalo. Uvidíme, hokus-pokus.
  • 0

#48 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 895 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 106

Publikováno 8 prosinec 2013 - 18:04:33

Ešte - flexaman, aj v Pentagone či iných SF je prítlačná doštička a filmy poškrábané nie sú, uvidíme.
  • 0

#49 flexaman

flexaman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 167 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 8 prosinec 2013 - 19:42:05

ano to samozřejmě je, ale když na tom svitku nebude krycí papír tak ten holý film bude dřít o tu přítlačnou destičku (která není opracována uplně do hladka)
myslím že s tím meopťáci ne počítali a nedělali tak zásadně na povrchu té destičky.
samozřejmě je to jen domněnka
  • 0

#50 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 322 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 241

Publikováno 8 prosinec 2013 - 20:10:37

Domenka je to spravna, kazdopadne ji lze i v domacich podminkach prebrousit a vylestit, aby neskrabala. Spis myslim, ze s tim nepocita pocitadlo. A vzhledem k dostupnemu sortimentu filmu to nema cenu resit.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních