Přejít na obsah


Fotka

Flexaret v praxi


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
94 odpovědí na toto téma

#51 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 948 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 8 prosinec 2013 - 22:37:29

Počítadlo sa dá oblbnuť, už som to skúšal. Čo sa týka toho sortimentu, je to pravda, pre mňa je to len také hranie sa.
  • 0

#52 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 948 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 15 prosinec 2013 - 18:39:53

Keďže som našiel doma dva zničené zvitky, urobil som pokus na počítadlo. Zlepil som dva zvitky a založil ich do Flexaretu VI., samozrejme bez krycieho papiera na filme. Počítadlo fungovalo normálne, ako pri kinofilme, teda po odexponovaní 11 políčka som pretočil desiatkové a po 21 ešte raz. Nič sa nestalo a fotoaparát v pohode fachčil ďalej a správne. Je to vlastne logické, nakoľko dĺžku filmu odmeriava ten väčší valček a nakoľko oba sú spojené, alebo dokonca z jedného kusa, tak vlastne záleží len na nastavení počítadla.
  • 0

#53 martinsustek

martinsustek

    Nováček

  • Předplatitel
  • 126 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 19

Publikováno 17 srpen 2015 - 20:40:01

Ještě k té konverzi na 6x4.5: Dá se ta rolna, co odměřuje film u Flexaretu VI nějak lehce vyndat? Jsou na ní nějaké šroubky, ale nemám teď čím je povolit, tak nevím, jestli se náhodou nemusí rozebrat celý foťák.
Bych si udělal druhou s alternativním průměrem pro 6x4.5, pak bych je mohl jednoduše vyměňovat, masky na film a hledáček bych si taky vyrobil, tak pak by zůstal jenom problém otočit počítadlem v 11ce a domotat film po 16. Ještě při zakládání by se musel film natáhnout 6cm za značku start, jinak by byl první snímek na papíře.
  • 0

#54 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 18 srpen 2015 - 07:01:08

Ještě k té konverzi na 6x4.5: Dá se ta rolna, co odměřuje film u Flexaretu VI nějak lehce vyndat?

Nedá.

Co tak pořídit si Flexaret VII, který "umí" navíc nejen 4,5x6, ale u kinofilmu dokonce i 24x24 mm?

Anebo Standard...


  • 0

#55 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 948 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 18 srpen 2015 - 07:20:26

Súhlasím s p.Vaitom, zožeň si F Standard a máš pokoj. Všetko je rovnaké ako u F VI., len nemá mechanizmus prevíjania a  automatické naťahovanie závierky, je to síce trochu nevýhoda pri rýchlejšom fotení, ale zase sa ti nemá čo pokaziť.


  • 0

#56 Shras

Shras

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)
  • LocationPraha 11
Reputace: 4

Publikováno 19 srpen 2015 - 10:39:57

Dobry den,
Chystam se, fotit portret,hlava ramena. Kam mam umistit stred hledacku aby to bylo spravne na filmu? Z detstvi mam dost fotek bez hlavy :-)
  • 0

#57 Orfanic

Orfanic

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 19 srpen 2015 - 11:08:16

Jestli se jedna o korekci paralaxy, tak staci posunout flexaretu o vzdalenost "mezi objektivy" smerem vzhuru - spodni na misto horniho a zapamatovat si posun stredu (na matnici) pro danou vzdalenost. Jestli se jedna o "pokryti hledacku vs zachycena scena" tak to bude na otestovani (matnice misto filmu) s jasne definovanou scenou - mrizka.

camera_tlr.jpg


  • 0

#58 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 17 duben 2016 - 08:50:07

Skusil nafotit 35mm film vo Flexaret VI. Pouzil som potrebnu cievku a aj adapter pre kazetu s filmom. ale nepouzil som adapter do komory chcel som nafotit fil od okraja po okraj. Zial flexaret akosi vie ze je tam 35mm film a nepretaca film ako pri 120 filme. viete niekto ako to flexaret zistuje?


  • 0

#59 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 948 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 17 duben 2016 - 11:55:31

Tie gumičky na rolničke sú asi už ztvrdnuté a film sa po nich šmýka. Skús ich zdrsniť. Len neviem, či ti to nebude prekrývať políčka. Aj tak nechápem prečo u VI nepoužili ozubenie, ako napríklad u IVa. Keď tam založiš kinofilm, máš istotu, že ti nebude prešmykovať.


  • 0

#60 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 17 duben 2016 - 12:33:55

Gumicky su ok. Ono prave ja chcem mat dlzku policka 56mm ako pri 6x6 ale flexa to posuva ako pre 35mm. cize sa mi okraju prekryvaju, co nechcem. Preto som sa pytal akym sposobom flexa vie co za film je zalozeny. Aby som to obisiel a flexa si myslel za mam zalozeny 120 film. Sorry ako som sa zle vyjadril


  • 0

#61 Druidena

Druidena

    Nováček

  • Předplatitel
  • 96 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 17 duben 2016 - 17:02:27

Ahoj. Mám sice sedmičku a na kinofilm jsem flexaretou nikdy nefotil, ale přesto bych se pokusil. Za správnost neručím.

 

Když chceš fotit na kino, tak tu informaci dá počítadlu taková malá páčka uvnitř komory. Je kousek vedle té velké chromované a je černá. Tím, že tam dáš to maskovací okénko na kino ji otočíš a počítadlo se na "12" nezastaví, ale místo 11 dá 1 a desítky nastavuješ manuálně.

 

Pokud ti to počítá jako pro kino aniž bys tam měl ten rámeček, tak je někde chyba. Když koukáš otevřenou flexou jakoby do objektivu, tak ta páčka kouká na tebe pod úhlem 45°. Když tam dáš ten rámeček, tak tu páčku, která je v napětí pod pérem, pohneš, že bude kolmo dolů.

 

Jsou to ale jen domněnky.


  • 0

#62 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 187 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 17 duben 2016 - 17:36:44

A nebude to náhodou proto, že odměřovací váleček má uprostřed (na kinofilm) menší průměr a na okrajích (pro svitek) větší? Takže to nijak obelstít nepůjde bez změny tohoto válečku. Teď žádnou Flexaretu nemám, ale vzpomínám si, že to takhle vypadalo.


  • 0

#63 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 17 duben 2016 - 17:54:11

Ahoj. Mám sice sedmičku a na kinofilm jsem flexaretou nikdy nefotil, ale přesto bych se pokusil. Za správnost neručím.

 

Když chceš fotit na kino, tak tu informaci dá počítadlu taková malá páčka uvnitř komory. Je kousek vedle té velké chromované a je černá. Tím, že tam dáš to maskovací okénko na kino ji otočíš a počítadlo se na "12" nezastaví, ale místo 11 dá 1 a desítky nastavuješ manuálně.

 

Pokud ti to počítá jako pro kino aniž bys tam měl ten rámeček, tak je někde chyba. Když koukáš otevřenou flexou jakoby do objektivu, tak ta páčka kouká na tebe pod úhlem 45°. Když tam dáš ten rámeček, tak tu páčku, která je v napětí pod pérem, pohneš, že bude kolmo dolů.

 

Jsou to ale jen domněnky.

 

 

A nebude to náhodou proto, že odměřovací váleček má uprostřed (na kinofilm) menší průměr a na okrajích (pro svitek) větší? Takže to nijak obelstít nepůjde bez změny tohoto válečku. Teď žádnou Flexaretu nemám, ale vzpomínám si, že to takhle vypadalo.

@Druidena: VI ma len jednu packu. ten adapter do komory ju neovplyvnuje.

@Pavel K. : no to by skor mohlo byt ono ale ako to vyskusat?


  • 0

#64 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 17 duben 2016 - 21:49:37

Hm, zajímavá otázka. Obelstít to ale půjde celkem snadno, stačí mít krycí pás od svitkového filmu a příslušných 80 cm kinofilmu prostě potmě vlepit na stejné místo jako byl svitkový film. Problém možná bude potmě kinofilm vycentrovat, když tak nejdřív provést zácvik za světla


  • 0

#65 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 18 duben 2016 - 09:43:08

ano to je moznost. na ktorou som tiez uvazoval. ale asi to je moc komplikovane na maly experiment :)


  • 0

#66 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 18 duben 2016 - 10:01:44

Co je na tom komplikované? Chce to mít akorát ten prázdný pás, co zbyde po vyvolání svitku. Potmě naměřit 80 cm kinofilmu, ustřihnout a namotat na cívku spolu s papírem, samozřejmě od konce. Začít tam, kde je v krycím papíru ďůrka, motat a motat a konec kinofilmu (jenž se tedy stane začátkem adjustovaného filmu) poté přilepit páskou a zbytek papíru namotat - to je složité?


  • 0

#67 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 18 duben 2016 - 18:41:56

Teoreticky to mozne je ale vycentrovat to na krycom papiery a zmotat to.. To uz je problem po tme, pre mna. Raz som premotaval 120 film a dakujem netuzim to zopakovat. Skor skusim pouzit yashicu 124g prerpnutu na 220 s tymto:

 

Přiložený soubor  IMG_1829.jpg   287,22K   6 Počet stažení

 

Kolega dnes vytlacit na 3D tlaciarni :) Jedno kazetu hore jednu dole a malo by to fungovat.

Pripadne do kazety z Broni

Přiložený soubor  IMG_1830.jpg   269,31K   8 Počet stažení

 

 


Tento příspěvek byl upraven od duuri: 18 duben 2016 - 18:54:32

  • 2

#68 pavelp

pavelp

    Nováček

  • Předplatitel
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 50

Publikováno 8 červen 2016 - 14:27:52

prozatím neúspěšně řeším obdobný problém s umístěním kinofilmu do středoformátu (jen v mém případě používám záda z Kieva 88 naroubované na dřevěnou pinholku).

vyhovuje mi možnost nefotit jen na celý čtverec, ale i na kinofilmové "panorama" s expozicí přes perforaci.

 

mohl bych poprosit kolegu z práce o 4 kousky tohoto zázraku???

 

Přiložený soubor (y)


  • 0

#69 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 8 červen 2016 - 14:40:05

prozatím neúspěšně řeším obdobný problém s umístěním kinofilmu do středoformátu (jen v mém případě používám záda z Kieva 88 naroubované na dřevěnou pinholku).

vyhovuje mi možnost nefotit jen na celý čtverec, ale i na kinofilmové "panorama" s expozicí přes perforaci.

 

mohl bych poprosit kolegu z práce o 4 kousky tohoto zázraku???

pekne!. no rad by som vyhovel, ale uz to neni kolega :) ale myslim ze sa uz najde v nasich koncinach vela firiem ktore tlacia na objendavku.na slovensku je to myslim firma Faxcopy, a nieco potobne som videl aj v prahe pri tej otacajucej sa hlave..

pouzil som vykresi z:

https://www.youmagin...lm-on-120-spool

vzhladom na velkost naklady nebudu velke..


  • 0

#70 pavelp

pavelp

    Nováček

  • Předplatitel
  • 22 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 50

Publikováno 8 červen 2016 - 14:42:39

díky za tip! poohlédnu se po nějakém tiskaři...


  • 0

#71 thomasso

thomasso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 3 leden 2018 - 21:12:36

Ahojte,dnešní dotaz mám na všechny,kteří fotí na tento krásný stroj.Když vyvolávám film,vždy se mi exponuje už první políčko s samolepkou.Tudíž fotka není celá a navíc včetně této fotky je na svitku 11 fotografií a ne 12.Navíjím vždy šipky start přesně na tečky.Poradíte,nebo víte jak udělat 12 fotek?Děkuji všem  :cool:


  • 0

#72 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 543 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 94

Publikováno 4 leden 2018 - 08:16:48

Návod hovoří jasně - film založit s prvním návinem šipkou na papíru ke značce na těle přístroje. Pak zaklapnout záda a zašroubovat pojistku. Následně točítkem převinout film až na číselníku naskočí "1". Tím máš přístroj nastaven pro expozici prvního snímku. Pokud to děláš takto a přeci ti to fotí jak píšeš, bude to chyba mechanismu přístroje.

 

Jaké jsou rozestupy mezi snímky na filmu? Pravidelné? Jaká je asi mezera mezi nimi v mm? Nepřekrývají se?


  • 0

#73 thomasso

thomasso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 leden 2018 - 08:23:13

Rozestupy jsou pravidelné cca co 2  mm,políčka se nepřekrývají.Vše dělám podle návodu,a snímek začne na nule s papírem,tudíž vždy částečný...A dvanáctý už není...Když fotíš,máš 12 snímků?


  • 0

#74 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 543 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 94

Publikováno 4 leden 2018 - 08:50:17

Ano, přesně 12 snímků. A do volného místa na konci by se teoreticky ještě jeden vlezl. Inu je to foťák po servisu u p. Blažka...

 

U tebe to bohužel vidím na chybu mechanismu. Určitě to půjde opravit. Zkusil bych se zeptat p. Vaita zde na fóru a nebo pak Fotoservis Jaroslav Blažek (Nový Jičín).

Jinak 2mm mi přijde celkem málo, já mám mezery 3-4mm. Ale ono na tom myslím až tak nesejde. Třeba u Pentaconu platila norma, že se snímky mohou dotýkat, ale nesmí se překrývat! Toliko mi sdělil mimo jiné p. Blažek.


  • 0

#75 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 4 leden 2018 - 09:37:32

Zdravím do nového roku, já bych se teda nechtěl nikoho dotknout, ale bavíme se o těchto šipkách, ja?

Přiložený soubor  šipky Fomapan.jpg   272,82K   5 Počet stažení

Pak je taky dobré se ujistit, že je počitadlo na nule, někdy je třeba - pokud tomu tak není - pošoulat odměřovací rolničkou, až to tam jako cvakne...některé kusy jsou takto vyrobeny...Jinak - bavíme se o šestce nebo jiném typu? Moc mne nenapadá, co jiného by to mohlo způsobovat, kdyby to bylo naopak a navíc by tam byly větší mezery, bylo by to mnohem logičtějším a i častéjším jevem. Když tak SZ a podíval bych se na ňu. (správně je na něj, ale já si vždy tak nějak vybavím Kolbena s Daňkem...či jak to tam měli s tím ptákem?)


  • 1

#76 thomasso

thomasso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 leden 2018 - 10:36:22

To je v pořádku pane Vait,určitě jste se mně nedotknul :-) No tak vidím,že jsem to celou dobu dělal špatně....na šipky jsem dal jen start,šipky už ne...No naštěstí jsem ještě tolik svitků nevyfotil.Jsem rád,že se mám kde zeptat :-)Děkuju za názornou ukázku.

 

Jinak vám přeju všechno nejlepší do nového roku,hlavně dobré světlo :-)


  • 0

#77 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 629 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 4 leden 2018 - 12:33:22

Divný je že jsem to zaznamenal u flexaret taky,pouze u značky foma,první snímek v pásce a na konci políčko volný.Pokudu fotím na ilford nebo kodak tak je vše v pořádku.Vyřešil jsem to tím že u fomy zavřu dvívka a kousek za šipkama a nemám to v pásce a  je tam všech 12 s.Měl jsem pár filmů 400 iso a 200 iso a na filmu byli označený jako 100 iso zdá se to foma tluče jak se dá.


  • 1

#78 lukee

lukee

    Nováček

  • Předplatitel
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 20

Publikováno 27 červen 2018 - 09:57:21

Nechci otevírat nový téma - zkoušel někdo na Flexe "stackovat" origo Meopťácký filtry? Uvažuju, jak bych si pomohl k dlouhým expozicím, když na Flexe nemůžu použít ND filtr, a napadlo mě nastackovat origo filtry, např. červený a žlutý na sebe, to už by mohlo udělat i 5 clon a v kombinaci s vhodně zvolenou clonou ve foťáku a reciprocitou filmu už bych se s vhodným filmem k 30 sekundám dostat mohl. Nevýhody asi brutálně kontrastní scéna a vinětace. Zkoušel někdo?


  • 0

#79 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 396 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 27 červen 2018 - 10:01:30

existuje adapter pre flexu V-VII na bezne okruhle filtre

edit: a vidim ze mas IV..mozno by slo vymenit filter?


  • 0

#80 Fire

Fire

    Nováček

  • Předplatitel
  • 391 příspěvků(y)
  • LocationKolín
Reputace: 154

Publikováno 27 červen 2018 - 11:38:09

Filtry na čtyřkovou flexu na sobě drží. Ale zkoušel jsem to jenom pro skladování, ne s tím fotit.

 

S čím jsem fotit zkoušel je adaptér na "normální" kulaté filtry na bajonetové flexe (šestka, sedmička, standardka).

 

Vypadá to docela vtipně - zvláště v mém podání, mám to na průměr 62mm http://www.jla-analo...filter-adapter/ - ale fotí se s tím docela na pohodu.

 

Zvláště vhodné pro focení s úplně černými filtry, například infra - začerníš spodní objektiv, a přes horní komponuješ jako král :)


  • 0

#81 Ivan Kozlík

Ivan Kozlík

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
  • LocationZnojemsko
Reputace: 2

Publikováno 28 červen 2018 - 10:15:45

Adaptér na filtry flexaret

S velkým zadostiučiněním jsem zlikvidoval nekvalitní žlutý filtr od fomy  s bajonetem. nebyl rovný a sklo mělo vadu. Zbyl mi kroužek-bajonet. Z oblíbené  firmy elemetrix jsem objednal redukční kroužek 43 na 52  filtr. ( lze použít i kroužek na filtry s průměrem menším - 49 mm,)Závitovou část jsem snížil o cca 0,3 mm obrošením na šmirglu a vlepil do ní opatrně bajonet. Bajonet nutno na podložce před lepením pečlivě vystředit. Mezera je cca 0,8 mm. Mezeru jsem zalil lepidlem  Pattex 100% gel. Výsledkem je plně funkční nadaptér na moje filtry B+W 52mm.  Lepidlo nutno nanést 2-3x do mezery až po zatvrdnutí předchozí dávky lepidla.Navíc lze přidat 52 slun. šroubovací sluneční clonu event další příslučšenství  (cokin). Dobré světlo.


  • 2

#82 Gue

Gue

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2018 - 17:26:07

Dobrý den,

dnes jsem si pořídil Flexaret Vii a měl bych jeden dotaz (nikde jsem ho zde nenašel). Vše funguje jak má (nejspíš, přístroj držím poprvé v ruce) až na jednu věc. Založím film, dle manualu, odmotám dokud mi na počítadle nenaskočí číslo 1, pořídím snímek a když se snažím znovu film odmotat abych mohl pořídit druhý snímek tak je to kolečko zaseklé a nejde s ním hnout. Nevím jestli je to tím, že dělám něco špatně nebo je něco špatně s přístrojem. Za každou odpověď budu vděčný.


  • 0

#83 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 629 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 11 červenec 2018 - 17:38:03

Myšleno Flexaret VII?ty dvě ii mě tam nesedí.


  • 0

#84 Gue

Gue

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2018 - 17:45:35

Ano, má chyba.


  • 0

#85 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 629 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 11 červenec 2018 - 18:08:50

Exponovat snímek a přetočit na další.Je stále zaseklý?


  • 0

#86 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 629 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 11 červenec 2018 - 18:14:16

Nad spouští je blokace,není stlačená dolů?


  • 0

#87 Gue

Gue

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2018 - 18:18:15

Ano to jsem zkoušel. Nefunguje. Blokace stlačena dolů není a pokud jsem správně pochopil její funkci tak by na přetáčení filmu neměla mít vliv ne? Jediný způsob, jakým sem mi podařilo přetočit na další snímek bylo po otevření a zavření zad, čímž jsem si osvítil celý film ale byl jsem ochotný jeden obětovat.


  • 0

#88 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 629 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 11 červenec 2018 - 18:32:35

Co co počítadlo na kinofilm v jaký je poloze?


  • 0

#89 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 629 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 11 červenec 2018 - 18:34:59

Stačí dát prázdnej papírovej  pás a nemusím obětovat film.


  • 0

#90 Gue

Gue

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2018 - 18:46:45

Předpokládám, že počítadlo na kinofilm je to po levé straně normálního počítadla s ozubeným kolečkem, to mám nastaveno na 0. Jo papírový pás by byl chytrá volba kdybych nebyl ukvapený a nedal tam rovnou film a nepřišel při tom na tento problém.


  • 0

#91 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 11 červenec 2018 - 19:36:25

můžeš to v temnu otevřít a pokusit se film vyndat a převinout zpátky a při opětovném založení pracovat od 2-3 záběru, začátek  procvakat na prázdno 

jinak každý starší získaný fotoaparát se kterým se má fotografovat se má dát prohlédnout opraváři i když nevykazuje zjevné závady a mj na flexarety tady nejméně jednoho ochotného máme


  • 0

#92 Gue

Gue

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 červenec 2018 - 19:41:14

Dobrá, děkuji, opraváře mám jako krok číslo 2 ve zjišťování problému. Našel jsem stránky pana Jaroslava Blažka a zjistil, že bydlí kousek ode mne, zítra mu zavolám. Každopádně děkuji za vaše odpovědi :)


  • 0

#93 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 136 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 18

Publikováno 11 červenec 2018 - 19:56:44

Gue, na pravej bočnej stene prístroja je v spodnej časti prepínač formátu filmu. Sú na ňom čísla 45 a 60. Na fotenie s filmom formátu 120 musí byť nastavený tak, aby si správne videl číslo 60. Robí sa to tak, že celú tú srandu povytiahneš a pretočíš. Os na ktorej to drží je pod číslom 45. Okolo tej osi sa to pretáča buď napravo /45/ alebo  naľavo /60/. Oproti je zahĺbenie, do ktorého voľný koniec zapadne.


  • 0

#94 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 136 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 18

Publikováno 11 červenec 2018 - 20:05:39

Gue, na pravej bočnej stene prístroja je v spodnej časti prepínač formátu filmu. Sú na ňom čísla 45 a 60. Na fotenie s filmom formátu 120 musí byť nastavený tak, aby si správne videl číslo 60. Robí sa to tak, že celú tú srandu povytiahneš a pretočíš. Os na ktorej to drží je pod číslom 45. Okolo tej osi sa to pretáča buď napravo /45/ alebo  naľavo /60/. Oproti je zahĺbenie, do ktorého voľný koniec zapadne.

Tá oska sa pohodlnejšie vytlačí palcom z  vnútra prístroja. Automaticky to teda musíš nastavovať predtým, než vložíš film do prístroja. Tá sedmička má široké možnosti, čo sa týka použitia filmu. Na 120-ku sa dá tuším fotiť 6x6 aj 6x4,5 a na kinofilm by to tuším šlo 24x36 aj 24x24.


  • 0

#95 Gue

Gue

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 červenec 2018 - 07:05:20

Jo, tuto páčku mám nastavenou správně.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních