Přejít na obsah


Fotka

Magnifax 3


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
86 odpovědí na toto téma

#51 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 337 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 136

Publikováno 15 září 2015 - 20:33:00

Děkuju za užitečné informace.


  • 0

#52 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 15 září 2015 - 20:45:36

Mohu ti uchyceni obou hlav nejak premerit, pripadne vyfotit.
  • 0

#53 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 337 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 136

Publikováno 15 září 2015 - 20:56:02

Na netu jsem fotky našel. Tvar uchycení se mi zdá u obou hlav stejný - v podstatě čtvercový se zaoblenými předními rohy.Ani Meochrom by tedy neodpovídal Magnifaxu 3, ten má skříň hranatou. Velikost stran toho "čtverce" bych ovšem znal rád, to by bylo supr.


  • 0

#54 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 15 září 2015 - 21:04:08

Ono tech meochromu bylo povicero typu.
Color 3 premerim zitra, tu mam doma.
Meochrom pozasam kolegu.
  • 0

#55 sepulnation

sepulnation

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 40 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 22

Publikováno 16 září 2015 - 07:57:00

Mám nějakou barevnou hlavu od Meopty, kterou používám na Opemus 5, ale typ na ní přímo napsaný není. Ale bude to nějaká verze Meochromu. Strana toho čtverce, kterým se zasune do zvětšováku, má 12,5 cm. Taky uvažuji o přechodu na Magnifax 3 nebo 4 a kdyby mi ta hlava pasovala alespoň do trojky, byl bych rád :)

Přiložený soubor (y)


  • 1

#56 Daniela

Daniela

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 168 příspěvků(y)
  • LocationVysočina, Jižní čechy, Svět....
Reputace: 18

Publikováno 16 září 2015 - 12:16:03

Tak jak koukám na fotky a co si pamatuji z manual, tak takhle hlava by ti měla jít na Opemus 5, Axomat 4 a I Magnifax 3 jestli se nepletu ale jsi stejně omezen formátem 6x6.

 

Novější hlava COLOR 3 je použitelná na Magnifax 4, Opemus 6 a axomat 5.

 

Večer to ještě mohu přeměřit pokud by byl zájem s obrázkem z Mag 4 a Op 6.


  • 0

#57 kaiser

kaiser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 34 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 16 září 2015 - 12:49:12

Tak tuhle hlavu mám a pasuje na opemus 5a  i Magnifax 3a.Tyto zvětšováky mám.Nejdřív jsem používal O5a.Teď už dělám jen na Mgf 3a,svitky 6x4,5   6X6   6x9.Ta pětka půjde do světa


  • 0

#58 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 337 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 136

Publikováno 16 září 2015 - 20:03:56

Moc jste mi pomohli. Jen jsem si uvědomil, jak věta "jestli se nepletu" udělá z informace neinformaci.


  • 0

#59 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 337 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 136

Publikováno 22 září 2015 - 16:29:34

Mám nějakou barevnou hlavu od Meopty, kterou používám na Opemus 5, ale typ na ní přímo napsaný není. Ale bude to nějaká verze Meochromu. Strana toho čtverce, kterým se zasune do zvětšováku, má 12,5 cm. Taky uvažuji o přechodu na Magnifax 3 nebo 4 a kdyby mi ta hlava pasovala alespoň do trojky, byl bych rád :)

Tak těch 12,5 cm by pasovalo opravdu na Opemus 5, rozhodně ne na Magnifax 3. Ten má jiný tvar té příruby a stranu cca o 2 cm delší. To je zatra dilema. Jde mi o formát 6x4,5/6x6, ten sice Opemus zvládá taky, ale jinak je to stroj za Axomatem zaostávající, neumožňuje tak pěkně restituci a měch má z lesklýho plastu, taky se mi nedaří upevnit do něj rodagon. V některém ohledu (restituce) mi přijde i přehlížený Axomat lepší, ale zas není na SF. Mám všechny tři a potřeboval bych z nich tak nějak udělat jeden. Nebo bar. hlavu na MGX 3. Kaiser píše, že ji používá na 3a, to tedy musí být úplně jiná skříň než u 3 "ne-a".


  • 0

#60 kaiser

kaiser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 34 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 22 září 2015 - 18:50:03

Horenak:Tak jsem skočil do komory,abych se mrknul na O5a a MGF 3a.Výsledek:Na  O5a sundám lampovou skříň a nasadim bar. hlavu.Spátky na MGF 3a .Pokud sundáš lamp.skříň,tak musíš vložit takový mezikus/ten Ti asi chybí/,který má na výšku 7,5cm.Jo,na boku je šuplík na filtry 7x7.Toť vše.


  • 1

#61 jmpetzval

jmpetzval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 373 příspěvků(y)
Reputace: 544

Publikováno 22 září 2015 - 20:53:59

Horenak: toto potrebujete?

Přiložený soubor (y)


  • 2

#62 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 337 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 136

Publikováno 22 září 2015 - 23:22:49

Kaiser: Jo, ten mezikus mi tedy chybí. Předpokládám, že přijde na místo stávajícího mezikusu, v kterém je umístěný kondenzor. Taky tam je šuplík, ovšem podstatně větší.

 

jmpetzval: A toto asi bude ten oný Ten sehnat bude asi teprv ten správný oříšek. Hlav se všude válí.... 

 

Oběma díky.


  • 0

#63 jmpetzval

jmpetzval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 373 příspěvků(y)
Reputace: 544

Publikováno 23 září 2015 - 06:29:02

Horenak:  nebude, ja mam taky a ja Vam to dam /darujem/ 


  • 1

#64 kaiser

kaiser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 34 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 23 září 2015 - 12:23:15

 Předpokládám, že přijde na místo stávajícího mezikusu, v kterém je umístěný kondenzor.

 

 

 Ne,to tam zůstane a na to posadíš ten mezikus,jak Ti nabízí kolega jmpetzval.A pak nasadíš tu hlavu.


  • 0

#65 Horenak

Horenak

    Nováček

  • Předplatitel
  • 337 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 136

Publikováno 23 září 2015 - 21:04:26

Jmpetzvale, no toto... Nenachazim slov. Poslu SZ, ted mne tlaci cas. Dekuji. Zadarmo to ovsem nechci.
Kaisere, dekuju za upresneni.
  • 1

#66 jmpetzval

jmpetzval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 373 příspěvků(y)
Reputace: 544

Publikováno 24 září 2015 - 06:27:55

Jmpetzvale, no toto... Nenachazim slov. Poslu SZ, ted mne tlaci cas. Dekuji. Zadarmo to ovsem nechci.
Kaisere, dekuju za upresneni.

 

len dat/ darovat... ina alternativa nie je. poslite sz 


  • 2

#67 Skyd

Skyd

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 13 příspěvků(y)
  • LocationValašské Meziříčí
Reputace: 1

Publikováno 4 leden 2016 - 18:19:57

MOc nevím kde to napsat tak píšu zde  ... Sháním Magnifax 3a  klidně i vyšší když se nějak dohodneme na cenně :-) Jsem omezen cenou :-/  .  Bohužel poslat tuto záležitost se jen tak někomu nechce . Takže po Moravě bych si i dojel . Kdo se nebojí poslat pošlu peníze předem na účet ... Tož kdyby jste o něčem věděli byl bych vděčný.


  • 0

#68 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 576 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 93

Publikováno 4 leden 2016 - 21:28:36

MOc nevím kde to napsat tak píšu zde  ... Sháním Magnifax 3a  klidně i vyšší když se nějak dohodneme na cenně :smile: Jsem omezen cenou :-/  .  Bohužel poslat tuto záležitost se jen tak někomu nechce . Takže po Moravě bych si i dojel . Kdo se nebojí poslat pošlu peníze předem na účet ... Tož kdyby jste o něčem věděli byl bych vděčný.

Co takhle zkusit dát inzerát do zdejšího bazárku?


  • 1

#69 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 21 listopad 2017 - 19:18:39

Ahoj,

 

mam dotaz na majitele Magnifax 3. 

 

Pri negativu 6x6 a objektivu 80mm udelam nejvetsi format 30x40. Pak uz to zacina svitit na nahu zvetsovaku .. je to normalni, nebo je neco spatne.

 

Diky


  • 0

#70 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 781 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 865

Publikováno 21 listopad 2017 - 20:27:58

Ahoj,
 
mam dotaz na majitele Magnifax 3. 
 
Pri negativu 6x6 a objektivu 80mm udelam nejvetsi format 30x40. Pak uz to zacina svitit na nahu zvetsovaku .. je to normalni, nebo je neco spatne.
 
Diky

Nasaď hlavu na opačnú stranu, postáv na kraj stola a svieť až na zem. Alebo vyklop hlavu o 90 stupňov a svieť na závislú stenu. Mne sa v mojom nízkom priestore podarilo z kinofilmu s 50-kovym sklom zväčšenina 70 cm na dlhšiu stranu.

(Hej, podotýkam, že nie na papier, ale na sklenú dosku a bez zbytočných detailov a odtieňov sivej.)
  • 0

#71 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 22 listopad 2017 - 07:24:40

Jo, chapu jak to vyresit. Jen me zajima, jestli je to tak normalni, nebo mam nekde neco spatne ...na zvetsovaku 


  • 0

#72 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 651 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 480

Publikováno 22 listopad 2017 - 09:27:23

Z komára velblouda neuděláš

Asi bys mohl vyzkoušet jiný objektiv, nějaké sousední ohnisko a něco by Ti to ještě na zvětšení přidalo, ale té nohy se při základním nastavení zbavíš docela obtížně. Možná, kdybys s tou nohou počítal již při kompozici snímku, mohl by to potom být takový originální podpis .... :-P


  • 0

#73 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 829 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 877

Publikováno 22 listopad 2017 - 10:20:37

Tohle je bolest téměř všech zvětšováků  se svislou nohou na  střední formát, přitom  "kompaktních rozměrů" a nízké hmotnosti,   bohužel krátká vzdálenost mezi  hlavou a nohou,  která  neumožní zvětšení  na základní desku na větší  formát než obvykle 30x40cm,  neb  noha bude jaksi překážet vždy.   Proto  meopta má elegantně, jednoduše a celkem přesně  konstrukcí umožněno otočení nohy čelem vzad na základní desce a  promítání pod stůl, nebo otočením hlavy o 90% a promítání na kolmou plochu.  Některé velké a  většinou drahé  zvětšováky  na SF až  5x4"  občas mají  možnost montáže  distanční vložky mezi  posuvem na noze a  hlavou  (např.  LPL a její v licenci dělaní příbuzní vyrábění v US a rajchu měli u  5x4" i verzi XL  s  delší nohou a  větší vzdáleností hlavy od nohy),  která   umožní  zvětšování  na podstatně  větší formáty  i při velmi vysokém zdvihu  bez  omezení.  Pokud  se  dělá montáž  nohy na  zeď  a použije se  delší montážní přípravek  (festovní úhelníky)  tak, aby noha byla  podstatně dál od zdi,  je problém vyřešen (akorát  nastane  trochu práce  s  nastavením  kolmosti optické osy zvětšováku a  desky  (nejlépe  umožňující  instalaci v různých výškách podle aktuální potřeby).   Proto  sláva patří profesionálním zvětšovákům s vlastním podstavcem a posuvem  nejen hlavy,  ale  i základní desky,  umožňující i  přesné seřízení (např.  Dursty, DeVere aj. na formáty  až do 5x8" až 8x10"), s nimiž je velmi  pohodlná  práce  se  všemi možnými formáty.  Chce to ovšem  hodně  prostoru a  vyšší strop ve  fotokomoře,   do sídlištní koupelničky to prostě není. 


  • 0

#74 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 22 listopad 2017 - 12:41:42

Dekuji ... o nic nejde, jen jsem chtel mit jasno ... 


  • 0

#75 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 25 listopad 2017 - 06:11:01

... jeste jeden dotaz.

 

Pokud zvetsuju z kinofilmu pouzivam 50mm. Abych zaostril musim mit misku otocenou nahoru, ale stejne mam mech temer nadoraz zatazenej. V teto poloze ma tendenci trochu "pruzit" a tak se nezaostruje uplne snadno .. to je taky normalni?


  • 0

#76 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 179 příspěvků(y)
Reputace: 241

Publikováno 25 listopad 2017 - 07:13:57

Ano.

Někteří to dělají tak, že když zrovna zvětšovák nepoužívají, "stočí"-zmáčknou měch na co nejmenší délku a tak ponechají. ALE POZOR! Ne násilně! Měch by mohl mít tendenci se lámat nebo jinak porušit.


  • 0

#77 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 143 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 25 listopad 2017 - 10:01:09

Moja skusenost s uplne stiahnutym mechom je, ze plochy jednotlivych skladov sa dotykaju a po case dochadza k zlepeniu laku. Zaroven su hrany a rohy namahane vtedy najviac a zacinaju sa trhat.
Najlepsie je ponechat mech mierne rozvinuty, pripadne si kupovat take pristroje, kde sa i do buducnosti s vymenou mechu da pocitat.
Relativne dobry mi pride mech na Opemuse. Je taky gumo-plastovy, ale nema ziadne prudke sklady, ani rohy. Tak nedochadza k napatiu a teda skodam. Gumo-plast zase starne, takze ci clovek nevyberie.

Temer idealne je ked zvacsovak umiera spolu s majitelom :)


  • 0

#78 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 26 listopad 2017 - 02:34:38

Moja skusenost s uplne stiahnutym mechom je, ze plochy jednotlivych skladov sa dotykaju a po case dochadza k zlepeniu laku. Zaroven su hrany a rohy namahane vtedy najviac a zacinaju sa trhat.
Najlepsie je ponechat mech mierne rozvinuty, pripadne si kupovat take pristroje, kde sa i do buducnosti s vymenou mechu da pocitat.
Relativne dobry mi pride mech na Opemuse. Je taky gumo-plastovy, ale nema ziadne prudke sklady, ani rohy. Tak nedochadza k napatiu a teda skodam. Gumo-plast zase starne, takze ci clovek nevyberie.

Temer idealne je ked zvacsovak umiera spolu s majitelom :)

Dekuji za cenne rady ... vezmu si z toho ponauceni! :)


  • 0

#79 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 16 únor 2018 - 17:45:23

Ahoj,

 

nevite nekdo, jestli existuji vlozky 6x4.5 do Magnifax 3 nebo 4?

 

Diky


  • 0

#80 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 179 příspěvků(y)
Reputace: 241

Publikováno 16 únor 2018 - 21:52:18

Popmar

U M3 nevím, pro M4 existují.


  • 0

#81 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 254 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 17 únor 2018 - 07:45:01

Ano?

 

Koukal jsem na manualy a u M4 je pouze 6x6 a 6x7 ????


  • 0

#82 faajn

faajn

    Nováček

  • Předplatitel
  • 70 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 1

Publikováno 21 březen 2018 - 17:37:36

Měl bych dotaz na rozdíl mezi Mag 3 a Mag 3a.

Pokud jsem to zde pročetl vše správně tak snad jediné co by mělo být jinak je zpracování (materiál) měchu a hřeben na tyči. Mě jde hlavně o to jestli mi bude z trojky pasovat do 3a šuplík na multigradační filtry či alespoň difuzor z něj, rámeček na filmy a případně další "střeva". Na mém áčku mi totiž schází pár drobností bez kterých se sice dá v poho pracovat, ale jako takový jemný pedant a snad i puntičkář bych rád přístroj komplet se vším. Našel jsem jeden Mag3 a uvažuji, že bych jej pořídil na díly...k doplnění a drobné záloze mnou používaného 3a. Přeci jen slušných zvětšováků ubývá a samotné díly se shánějí vcelku zle.

Díky za rady.


  • 0

#83 Ivan Kozlík

Ivan Kozlík

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
  • LocationZnojemsko
Reputace: 2

Publikováno 19 červen 2018 - 15:16:24

Dobrý den

Používáte někdo nové výkonné LED žárovky - (cca 250W ekvivalent)  u Magnifaxu 2 a Magnifaxu 3? Jaký tvar baňky  a jaký konkrétní typ ? Mám z Bé fota 250W ale ty moc hřejí.

Děkuji za odpověď. Ivan


  • 0

#84 rezecek

rezecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 36 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 19 červen 2018 - 17:45:02

Dobrý den, 

používám na Magnifaxu 3a LED žárovku 12 Wattů o průměru baňky asi 7 cm a jsem nadmíru spokojen... Žádné přehřívání kondenzoru při dlouhém komponování pod zvětšovákem, paráda...

Vřele doporučuji.


  • 0

#85 OndrasLB

OndrasLB

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 268 příspěvků(y)
  • LocationLiberec, Mladá Boleslav
Reputace: 49

Publikováno 19 červen 2018 - 19:50:01

O jaky presne model se jedna? Prip. odkaz by tez nebyl k zahozeni;-) Diky.
  • 0

#86 rezecek

rezecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 36 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 20 červen 2018 - 05:37:51

O jaky presne model se jedna? Prip. odkaz by tez nebyl k zahozeni;-) Diky.

Klasická LEDka, kolem 1400 lumenů výkonu, teplota chromatičnosti 4000-6000 K. Záleží kdo co preferuje, teplejší či sudenější tón se pak stejně upravuje multigradačními filtry ve zvětšováku. Plně nahrazuje opálovou žárovku.


  • 0

#87 Doktor

Doktor

    Nováček

  • Předplatitel
  • 96 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 20 červen 2018 - 11:58:55

Taky jsem přemýšlel o náhradu klasické žárovky něčím co tolik netopí, ale opravdu tyhle LEDky pokryjí celé spektrum jako klasická žárovka? Měl jsem právě za to že ne a že to je problém u osvitu.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních