'kdoco', on 14 Nov 2013 - 20:54, said:
a co kdyby řidiči přestupky nedělali? by ti darební strážníci přišli o práci! zkusme se jim pomstít respektováním pravidel.
Ano, starý známý argument... Kdybychom to udělali, bude průšvih, protože by přestali vydělávat. A musely by se vymyslet nové zákony, asi by pak strážníci, jako za bolševika LM, kontrolovali, jestli si lidi zamčeli svoje auta. No a nebo by stíhali podle uměle vytvořených paragrafů, jestli lidi doma nepřechovávají žárovky, nebo jestli je pes v autě připoutaný. To první ještě zákenem určeno není, to druhé ano. Když se tohle naposledy stalo v USA po zrušení prohibice a ze všech těch kriminálníků, co si dali pivo, byli najednou slušní lidi, stát nemohl propustit tisíce těch, co prohibici prosazovali v rámci výkonné moci - a tak byli převeleni na potírání nově vytvořených zločinů (tabák, drogy a zbraně+výbušniny) - ATF, pokud umíš anglicky, use uncle google.
Nicméně ono je to těžké. Léta bylo přestupkem určité najetí na tramvajový pás, v některých ulicích nevyhnutelné (to nesměli pokutovat, to dělala PČR), léta je problémem stání na vyhrazených místech ke stání příliš blízko křižovatce (odtah z vyznačeného parkovacího stání)... Půl roku vybírali pokuty za rychlou jízdu bez zákonného podkladu v příslušné značce... (já mám dodržovat zákony, když ti, co to po mě vynucují, nemusí? To moc motivující není.) A to vůbec nemluvím o tom, že některé zákonné normy jsou kravina (namátkou z toho, co můžou pokutovat - průjezd na červenou - to se může stát v případě když zelená odbočovací šipka zhasneve chvíli, kdy je řidič v křižovatce, tam nikoho oranžová nevaruje). Ale když je někdo v centru volá k domácímu násilí, nebo k něčemu podobnému, je doba příjezdu klidně hodina a půl.
Už několikrát mi tvrdili, že jsem spáchal přestupek, už několikrát jsem se hájil a oni následně uznali, že se tak nestalo. Jiní kvůli tomu měli větší tahanice, strážníky musel přivést k rozumu až soud.