'Evla', on 15 Nov 2013 - 14:28, said:
'LeosStehlik', on 15 Nov 2013 - 14:15, said:
otázka není, zda musím vždy a za každých okolností dodržovat všechny normy (nejen pravidla silničního provozu), ale zda, pokud jsem přistižen, jsem ochoten nést za své konání následky, postavit se k nim čelem. A umět s takovými následky žít. A ne s odpuštěním "připos.aně" vymýšlet výmluvy (třeba na osoby blízké či vzdálené).
Presne tak!!!! Ak sa niekto rozhodne porušiť pravidlá, spoločenské normy, alebo povedzme, že sa niekto rozhodne žiť inak "originálne", mal by za svoje konanie niesť plnú zodpovednosť aj s vedomím, že možno posral, čo sa dalo .... a nie len sebe, ale mnohým ďalším ľuďom do konca života. "Obdivujem" také osoby, čo miesto kanalizácie na svoj presun stále používajú verejné priestory a dokážu sa tváriť, že vinní sú tí druhí ....
No ale to naprosto nesouvisí s tím, co zrovna v tu dobu říká pravidlo, nebo společenská norma. To je o lidské slušnosti a kdybych to řekl zjednodušeně, libertariánském pravidle "žít a nechat žít", případně zlatém pravidleí "nečiň ostatním, co sám nechceš, aby oni činili tobě". V dopravě by se to dalo adaptovat jako "jezdím tak, aby mi nevadilo, potkat sám sebe v protisměru".
A Leoši, někdy jsou ty následky i pro člověka, co neudělal morálně nic špatného. Můj děda před pár týdny zemřel. Je mi 27. Kdybych se narodil v jeho době, zažil bych do tohoto věku tohle: Za jeho života v jednom jediném městě společnost trestala, když: Někdo byl narozen jako Žid, někdo byl narozen jako Němec, někdo byl narozen jako potomek bohatého, nebo vlastnil radiopřijímač, schopný naladit Londýn (pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu se trestá káznicí, nebo i smrtí, stálo na lístečku u rádia). Někdo zkusil překročit státní hranici... Já se jen narodil v době, která byla plná různých omezení, ale žil jsem v relativně svobodné zemi, kde jsem se v mnoha ohledech mohl stavět čelem k tomu, co jsem udělal a trest by přišel skoro vždy jen za to, čím jsem někomu způsobil újmu.
Ale i tak jsem příliš často musel řešit problém "porušuju zákon, ale nikomu nic nedělám. Zločin bez oběti. Divné." Ono to dělá víc lidí, jen blbci neví, že to dělají protože zákon buď neznají, nebo nechápou. Mimochodem, výmluva na osobu blízkou (v případě, že jsem věc udělal já) je trestným činem podvodu a je za ni klidně i vězení. Podlehl jsi mediální masáži, přečti, si prosím, zákon. Nic takového neexistuje. Možná na Nově, ale ne v legislativě. Partně máš na mysli odepření podání výpovědi proti SOBĚ, nebo osobě, která... Ale neboj, někteří měšťáci jsou na tom podobně, dokonce jsem jim musel opakovat, že jsem nikdy o žádné blízké osobě nemluvil, ani jsem ji nezmínil. Jinak je to všude, drobnými paragrafy v zákoně o MP, v zákoně 361/2000 Sb. počinaje a Ůstavou ČR (ne)konče.