Nejlepší kompakt všech dob
Publikováno 13 prosinec 2011 - 11:05:34
Chtěl bych se tedy zeptat zkušených a pyšných majitelů kompaktů - který jste si vy během let vyvolili jako své číslo 1?
Co se mých požadavků na takový kompakt týče, bylo by jich tolik, že asi vysoko překračují rovinu kompaktů. Z těch reálných snad alespoň - určitě musí mít dobře kooperující vypínatelný blesk a co nejsvětelnější ostrý 35mm objektiv. Výhodou by byl i velký rozsah expozičních časů, ale to už je u kompaktů asi utopie... můžeme se však bavit o dálkoměrech s bleskem. z vásadě mi jde jen o to, aby byl dostatečně skladný.
Měl by pro mne někdo nějaký tip?
Vřelé díky.
Jirinol
Publikováno 13 prosinec 2011 - 11:54:45
Již nějakou dobu uvažuju o koupi nějakého kapesního kinofilmového kompaktu jakožto kapesní alternativu zrcadlovky. Jenže těch kompaktů je na světě tolik, že než by se tím člověk probral, vyhledal si jejich parametry a nějakej si vyvolil, tak už by možná filmy nebyly ve volném prodeji...
Chtěl bych se tedy zeptat zkušených a pyšných majitelů kompaktů - který jste si vy během let vyvolili jako své číslo 1?
Co se mých požadavků na takový kompakt týče, bylo by jich tolik, že asi vysoko překračují rovinu kompaktů. Z těch reálných snad alespoň - určitě musí mít dobře kooperující vypínatelný blesk a co nejsvětelnější ostrý 35mm objektiv. Výhodou by byl i velký rozsah expozičních časů, ale to už je u kompaktů asi utopie... můžeme se však bavit o dálkoměrech s bleskem. z vásadě mi jde jen o to, aby byl dostatečně skladný.
Vřelé díky.
vláken na tohle téma tu je nespočeně, stejně jako bude nespočeně doporučení. moje doporučení: co se ti líbí, si pořiď, výběr je široký úměrně obsahu tvé kapsy.

Publikováno 13 prosinec 2011 - 12:32:01
Publikováno 13 prosinec 2011 - 12:38:04
Myslis to tak jiri ze ked mas kapsu prazdnu tak si kupis lacny velky fotak a ked ju mas plnu penazi a velky fotak sa ti tam nezmesti tak si mozes dovolit kupit drahy maly fotak?Quote
Již nějakou dobu uvažuju o koupi nějakého kapesního kinofilmového kompaktu jakožto kapesní alternativu zrcadlovky. Jenže těch kompaktů je na světě tolik, že než by se tím člověk probral, vyhledal si jejich parametry a nějakej si vyvolil, tak už by možná filmy nebyly ve volném prodeji...
Vřelé díky.
vláken na tohle téma tu je nespočeně, stejně jako bude nespočeně doporučení. moje doporučení: co se ti líbí, si pořiď, výběr je široký úměrně obsahu tvé kapsy.

Publikováno 13 prosinec 2011 - 12:38:41
Publikováno 13 prosinec 2011 - 12:41:40
Publikováno 13 prosinec 2011 - 13:06:35

Publikováno 13 prosinec 2011 - 13:10:45
..já bych nejrači bral Minoltu TC-1

Publikováno 13 prosinec 2011 - 13:44:50
na kompakte musi byt 35ka
Jirinol
Publikováno 13 prosinec 2011 - 14:00:25
hm... kompakt chápu jako aparát pro PhD....na kompakte musi byt 35ka
(push here, dummy)
jeden takový mám, Agfa Optima II. baterky není třeba, zaostří se podle tří symbolů, pouze se zmáčkne spoušť, pokud v hledáčku je vidět zelené kolečko. když se objeví červené, nelze exponovat - což pochopí i totální blb, který umí přecházet silnici na semaforech. Objektiv je řezák, film mi z toho vylezl tak rovnoměrně naexponovaný, že mi málem vypadly bulvy ze lbi...
(v jednoduchosti je krása, to ovšem neznamená, že když jsem jednoduchej, považoval bych se za krasavce

Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:00:40
Ricoh GR1 (28/2,8??)
Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:05:12
to all: Ach ano, ty contaxy jsou asi ale trochu jiná cenová kategorie... Olympus XA a Mju byly doposavad mý 2 horký favoriti. Jenže u toho ixáčka se mi trochu nelíbí jeho rozměry s tim přídavnym bleskem (jelikož blesk je u toho kompaktu dost zásadní kritérium - jakožto alternativa k Pentaxu super A, kterej blesk samo nemá...)
Všechny Vaše ostatní tipy, jak jsem je lustroval, se mi zdají být trochu nedostupným zbožím jak z hlediska ceny tak z hlediska dostupnosti na bazarovém trhu. Leč díky za ně.
Tedy se ještě zeptám, jak je na tom to Mjučko, popř. která z variant zdá se vám být nejlepčí? (tuším, že je více generací...) Tedy, bavme se samozřejmě o nezoomových variantách...
Děkuji.
Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:06:46
contax t3 alebo nikon 35ti
na kompakte musi byt 35ka
Plně souhlasím. Ale to už se blížíme dalšímu "kompaktu snů" - Contax G1 (G2) s tou 35. To je asi maximum co se týče kvality. Váha, rozměry a cena jsou ale taky výše. Jde o to, co preferuješ - kvalitu? cenu? váhu? kompromis?
Zdařec Luigi

Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:07:06
Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:09:00
to Jirinol:
Tedy se ještě zeptám, jak je na tom to Mjučko, popř. která z variant zdá se vám být nejlepčí? (tuším, že je více generací...) Tedy, bavme se samozřejmě o nezoomových variantách...
Děkuji.
Pak určitě Mju II.
Luigi

Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:10:23
Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:15:42
promiň, nechal jsem se unést tím názvem "nejlepší kompkat všech dob" - proto ten Contax g2 a zeiss optika bez konkurence. Jinak za 1500 je k sehnání nový Mju2. je to fakt kolibřík do kpasy s výbornými parametry. Jen chce trošku slušné zacházení.Luigi: no tak kvalita je bez debat (jenže bývá bohužel přímo úměrná ceně...), l.
Zdařec Juigi

Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:27:13
Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:38:23
Publikováno 13 prosinec 2011 - 15:41:39
.... založit ČB negativ
Ak chceš fotiť na čb, odporúčam mrknúť po niečom, čo má závit na filtre. Ja osobne filtrum skoro vždy, pomáha to tonalite.
Z mojich tipov, ktoré som mal v ruke a niektoré mám ešte doma:
- Konica Hexar AF (cca 8-10 tis Kč podľa stavu). Väčší, ale excelentný. Treba si dávať pozor na tzv. "sticky shutter" (miernu, opraviteľnú technickú závadu, občas sa vyskytne).
- Ricoh GR1v (filtre idú nasadiť s nejakou špeci predsádkou, nemal som, ale vraj áno). Excelentný, drahý, vreckový.
- Nikon L35AF. Plnoautomat, ale za tú cenu výborné výsledky (mám dva): Sonnar 35/2,8, pekný svetlý hľadáčik, výborný výstup, cena do 1000CZK. Viac verzií, brať prvú.
- Fuji DL Super Mini (28mm, bohužaiľ nemá filtrový závit)
Ešte existuje kopec iných, píšem len to, čo som mal v ruke.
Každopádne odporúčam zvážiť tie filtre, u mňa jeden z rozhodujúcich faktorov.
Jirinol
Publikováno 13 prosinec 2011 - 16:07:31
No vidíš, v tom se shodneme. Ode mě jsi tip dostal. a nemyslím to jako blbou srandu, já nejen tímto pro tebe srandaaparátem fotím a zvětšuji z něj, stejně jako s těmi 600-800x dražšími.to Jirinol: hlavním cílem tohoto vlákna mělo být oddělení zrna od plev.... a jelikož nemám ánung, které z té masy by to mohli být, chtěl jsem obdržet pár tipů od spokojených majitelů...
... Jenže u toho ixáčka se mi trochu nelíbí jeho rozměry s tim přídavnym bleskem (jelikož blesk je u toho kompaktu dost zásadní kritérium -

přídavnej blesk to prodlouží, pravda... ovšem kterejpak jinej minikompakt ti nabídne na blesku směrné číslo 16 či 20 a slušný reflektor?
Publikováno 13 prosinec 2011 - 16:13:04
jo na todle jsem zapomněl u XAčka - popravdě řečeno asi jediná věc, která mne doopravdy se*e. zbytek se dá řešit jednoduše či si na něj zvyknout.ak chceš fotiť na čb, odporúčam mrknúť po niečom, čo má závit na filtre. Ja osobne filtrum skoro vždy, pomáha to tonalite.
Publikováno 13 prosinec 2011 - 17:07:14
Konica Hexar AF je ještě větší, o kompaktu se vůbec nedá mluvit. Blesk je externí. Fotí výborně.
Yashicu T4 jsem měl, výsledky byly vysloveně špatné, asi vadný kus.
Agfa Optima je velké a těžké heblo, větší než moderní zrcadlovky. Nicméně fotí výborně. Lepší je verze S s dálkoměrem. Byl to první sériově vyráběný foťák s plně automatickou expozicí.
Z levných kompaktů bych mohl doporučit mjučko I i II (jako párty foťák je lepší I, na venek II), Nikon AF600, Ricoh R1, Konica BigMini.
Z drahých bych doporučil Contax T3. Ze zkoušených typů je téměř nejmenší (spolu s Ricohem GR1) a kvalita fotek je nejlepší (spolu s Leicou Minilux a Nikonem 28Ti).
Publikováno 13 prosinec 2011 - 17:35:04

Publikováno 13 prosinec 2011 - 17:50:52
fotím s ním kamarády a rodinu, občas něco na ulici, ale co je na něm dokonalý je, že je nenápadnej, nestrhává pozornost.
a objektiv má skvělej
tady se můžeš přesvědčit
Publikováno 13 prosinec 2011 - 18:37:13
a Olympus Stylus Epic ( MjuII bez zoomu ) - malé lehké prostě skvělé
Publikováno 13 prosinec 2011 - 18:38:04
Z levných kompaktů bych mohl doporučit mjučko I i II (jako párty foťák je lepší I, na venek II)
Z čeho se dá tak usuzovat? Já to totiž budu chtít převážně asi na focení s bleskem. Na focení "venku" mám zrcadlovku... ven bych ho bral asi jen na místa, kde bych se o zrcadlo bál (ať už z jakejchkoli důvodů...)
Publikováno 13 prosinec 2011 - 19:34:33
Publikováno 13 prosinec 2011 - 20:23:40
Publikováno 13 prosinec 2011 - 20:30:45
Mjůčko II s pevnou 35-kou. Mám ho z blešáku, cca 3 měsíce, a nosím ho skoro pořád v kapse, na rodinu a ulici, spokojenost. Co mě na něm otravuje je, že ISO čte jen z DX na kazetě a na vypnutí blesku se musí 2x zmáčknout piditlačítko. Jinak vážně spokojenost, rychle k použití a ta 35-ka je docela světlá.
ještě bych dodal, že když se loží kazeta bez dx, tak automaticky nastaví 100ASA.
jinak chce to s ním poměrně šikovně ostřit, je to o zvyku, ale občas se sekne.
jo a kvůli druho automatickýho ostření nejde fotit přes sklo, je to mimo, protože ty paprsky se nějak odrazí zpátky a zmatou ty čidla. jediná možnost je přiblížit foťák co nejvíc ke sklu, když takhle foťák zmateš, tak ostří automaticky na nekonečno, tím máš větší jistotu, že to bude aspoň trochu ostrý...
Publikováno 13 prosinec 2011 - 21:58:48

Publikováno 13 prosinec 2011 - 22:00:34
BTW - co si myslíte o Minoltě hi-matic AF? Já mám doma hi-matic F a jediné, co mi na ní chybí je blesk...
Mně na ní chybí i krupobití

Publikováno 13 prosinec 2011 - 22:29:34
Publikováno 13 prosinec 2011 - 23:02:50
Publikováno 13 prosinec 2011 - 23:15:57

ale jak sem již psal - vlastně sem byl dost zvědavej i na ty luxusní mašinky, abych si udělal představu o ceně a parametrech...
Publikováno 13 prosinec 2011 - 23:19:52
Publikováno 13 prosinec 2011 - 23:38:37
souhlas radši pushuju PAN 400 na 3200 než bléskat - oni ty fotky pak jaksi ztrácí tu hloubku...(bleskání fakt nemám rád - jak na fotkách, tak při focení)
jinak já bych za sebe doporučil ROLLEI 35 Te maličkej foťáček co se dá schovat do kapsy a fotí to opravdu pěkně - bohužel pro tebe to nemá integrovaný blesk...
Publikováno 14 prosinec 2011 - 00:16:52
souhlas radši pushuju PAN 400 na 3200 než bléskat - oni ty fotky pak jaksi ztrácí tu hloubku...(bleskání fakt nemám rád - jak na fotkách, tak při focení)
jinak já bych za sebe doporučil ROLLEI 35 Te maličkej foťáček co se dá schovat do kapsy a fotí to opravdu pěkně - bohužel pro tebe to nemá integrovaný blesk...
A čímpak to pushuješ???
Jinak abych se zapojil do diskuze, tak bych též doporučil olympusy - Mju, či XA - až tě přestane bavit na sebe na "párty" či s některýma agresívníma jedincema řešit bleskání do xichtu a budeš preferovat úplnou nenápadnost, pohotovost a "atmosféru" - tak jistě zvolíš něco fajn bez nutného blesku. Pak nejen tyto, ale i další skvělé kvality - další olíky - RC, RD, SP, nebo Yashicy elektro - u těch dalších olíků a yashic pak kromě skvělé kresby i výhoda clony 1,7 - i když při ohnisku 40mmm. Ale ten rozdíl ohniska se obvyklé dá skousnout, hlavní je mít světlo - dostatečně nízkou clonu

Publikováno 14 prosinec 2011 - 00:24:50
Publikováno 14 prosinec 2011 - 00:37:33

Good night a hezké - lehké - kompaktní sny

Publikováno 14 prosinec 2011 - 00:40:44

Publikováno 14 prosinec 2011 - 08:52:13
a stále jej k plné spokojenosti používám. Vzhledem k ceně se jich zde moc
neprodalo. "Celokovovec" však kvičí při převíjení jako sele a pro fotografii
v koncertním sále je vhodnější "Olina XA". Ta jen lehce zaševelí, což je zde
nutností. S pozdravem z nitra "kompaktního brlohu": "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 14 prosinec 2011 - 09:00:08
Už jsem to rady jednou dost podrobně popisoval. Hledej, Šmudlo.Quote
Z levných kompaktů bych mohl doporučit mjučko I i II (jako párty foťák je lepší I, na venek II)
Z čeho se dá tak usuzovat? Já to totiž budu chtít převážně asi na focení s bleskem. Na focení "venku" mám zrcadlovku... ven bych ho bral asi jen na místa, kde bych se o zrcadlo bál (ať už z jakejchkoli důvodů...)
Publikováno 14 prosinec 2011 - 09:02:06
Když fotí, tak slušně. Ale je to trochu náročnější na udržení v chodu, je tam složitá mechanika. Byla to předloha pro sovětský Elikon Avtomat.BTW - co si myslíte o Minoltě hi-matic AF? Já mám doma hi-matic F a jediné, co mi na ní chybí je blesk...
Publikováno 14 prosinec 2011 - 10:18:48
Publikováno 14 prosinec 2011 - 13:58:53
Olympus mju (1, s pevným objektivem 35 mm)
Nebo místo kompaktu SLR s pevným 1,8/50 a podobně, třeba Pentax MX (s 1,7/20 velmi malý) nebo Nikon FM-FM2, s 1,8/50n nebo 2,8/45.
Pokud se k tomu dá tenoučký řemínek a bude to bez brašny, jen s krytkou na objektivu, celkem se to blíží rozměry kompaktu, jenom je to trochu těžší, nebude to do kapsy od košile. To by pak byl přece jen malý digi nebo nějaký lepší mobil.
PL
Publikováno 14 prosinec 2011 - 14:00:55
Publikováno 14 prosinec 2011 - 14:00:56
But jednicku, nebo pokud dvojku, alespon starsi verzi 'made in japan' a ne 'assembly in malaysia' (nebo jak to presne je)...
Bohousek
Publikováno 14 prosinec 2011 - 14:08:23
Děkuji.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních