Přejít na obsah


Fotka

Slusnej expozimetr


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
210 odpovědí na toto téma

#101 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 023 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 189

Publikováno 28 září 2009 - 12:07:13

moc děkuji za přínosné rady, hned to využiji v praxi. ;-) Myslela jsem si, že to takto bude, ale jistota je jistota. :wink:
  • 0

#102 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 174

Publikováno 28 září 2009 - 19:57:08

Ma tady všici poradíme rádi cérko, vo tym nemosíš ani déchat, no ni?
  • 0

#103 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 29 září 2009 - 13:58:26

Ze sovětských expozimetrů je dobrý ještě Leningrad 6. Na rozdíl od ostatních Leningradů tento nemá selenové, ale CdS čidlo a měří i nižší hodnoty osvětlení. Má i hledáček pro přesnější zaměření. Přinejmenším můj kus měří uspokojivě přesně.


Potvrzuji, též mám jeden kus. Měří vcelku přesně. Jenom bych uvítal návod, neb určitě jde kalibrovat nějak rozumně. Zatím ho rovnám dle Canona, ale občas by se hodilo bez něj. Má někdo? Rozumný cizí jazyk nevadí (RJ, AJ, NJ, PL, Srb.....)
  • 0

#104 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 30 září 2009 - 06:52:27

Krakene, jen jsi ve svem zevrubnem popisu zapomnel na jednu veledulezitou vec :D
A to sice na tu, ze u toho krouceni musi zmacknout ten cudlik, co je pri pohledu na pristroj zepredu vlevo dole. Jinak bys taky mohl kroutiti az do skonani veku :)
No jeste se taky jeste ta dioda muze misto zhasnuti rozsvitit.
  • 0

#105 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 30 září 2009 - 06:58:42

Jinak vidim, ze vkus soudruhu je zde veskrze podobny. Taky mam Sverdlovsk a jsem s nim maximalne spokojeny - mala hmotnost a rozmery, clovek vi, co meri (neni to jen tak nejake mireni kamsi) a hlavne taky reletivne maly merici uhel (takove parcialni mereni), coz je moc fajn.
S tim Leningradem 6 taky souhlasim. Oproti Sverdlovsku je sice o neco vetsi a nema tak maly merici uhel, ale jeho velkym kladem je krasne citelna rucicka. U sverdlovsku mam obcas problem na ostrem sluni zpozorovat, kdy se ta cervena dioda rozsviti.
Mimochodem nekde jsem cetl, ze si kdosi vymenil tu cervenou diodu za zelenou, ktera by mela byt lepe videt prave na tom slunci. Nemate nekdo tu zkusenost? Ja jsem koukal a poradne ani nevim, jak ten bazmek rozdelat :)
  • 0

#106 kdoco

kdoco

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 106

Publikováno 30 září 2009 - 07:25:21

no, a taky je sverdlovsk IV paradoxně jediný expozimetr, u kterého se mi pravidelně shodují hornoty dopadajícího a odraženého světla - vzdor té vemni minimalistické kalotě.
  • 0

#107 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 911 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 174

Publikováno 30 září 2009 - 13:59:24

Vládíku, ogaro, vidíš to já sem v návodovi nemněél. Hnedka jaks to napsal sem si to šel vyzkúšat a fungujeto. A já už taková leta používal expozimert tak jak sa nemá a nastavoval hodnoty na foťáku jak střelený!!!
Já sa divíl, že sem mněél tak zozhašené negativy ze kterýma sem se nemóhl domlúvit. :D :-o :lol:

Ale máš recht ogaro a sú už včilkaj rád, že konečně po rokoch budu konečně měřit expozimetrem a neenom krútit knoflíkem :)
  • 0

#108 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 30 září 2009 - 16:11:50

Jinak vidim, ze vkus soudruhu je zde veskrze podobny. Taky mam Sverdlovsk a jsem s nim maximalne spokojeny - mala hmotnost a rozmery, clovek vi, co meri (neni to jen tak nejake mireni kamsi) a hlavne taky reletivne maly merici uhel (takove parcialni mereni), coz je moc fajn.
S tim Leningradem 6 taky souhlasim. Oproti Sverdlovsku je sice o neco vetsi a nema tak maly merici uhel, ale jeho velkym kladem je krasne citelna rucicka. U sverdlovsku mam obcas problem na ostrem sluni zpozorovat, kdy se ta cervena dioda rozsviti.
Mimochodem nekde jsem cetl, ze si kdosi vymenil tu cervenou diodu za zelenou, ktera by mela byt lepe videt prave na tom slunci. Nemate nekdo tu zkusenost? Ja jsem koukal a poradne ani nevim, jak ten bazmek rozdelat :)


Jj určitě vyměnit. Již ho delší dobu nemám, ale mlhavě si pamatuji, že rozebrat šel, i bez návodu. Zelená dioda je lepší, ale vysocesvítivá červená taky jde. Případně modrá, to už je na vkusu každýho soudruha, že.....
  • 0

#109 Mellon

Mellon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 166 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 6

Publikováno 30 září 2009 - 19:01:38

Jj určitě vyměnit. Již ho delší dobu nemám, ale mlhavě si pamatuji, že rozebrat šel, i bez návodu. Zelená dioda je lepší, ale vysocesvítivá červená taky jde. Případně modrá, to už je na vkusu každýho soudruha, že.....


A nebude on potom ukazovat blbě o tu "elektřinu" 8-O , co sežere ta svíťavější a hladovější dioda :-)
  • 0

#110 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 30 září 2009 - 19:08:36

Jj určitě vyměnit. Již ho delší dobu nemám, ale mlhavě si pamatuji, že rozebrat šel, i bez návodu. Zelená dioda je lepší, ale vysocesvítivá červená taky jde. Případně modrá, to už je na vkusu každýho soudruha, že.....


A nebude on potom ukazovat blbě o tu "elektřinu" 8-O , co sežere ta svíťavější a hladovější dioda :-)


Omyl. Ano zelena I modra led potrebuje vetsi napeti. Ale vysoce svitiva cervena ma napeti na prechodu stejne jako malosvitiva. Jen ji staci misto 20mA pouze 2mA a sviti vyrazne vice. Zelena se nakalibrovat da, jak je to s modrou nevim. Ale asi by ji chybelo napeti. Takze cervenou klidne, ani v primem slunecnim svitu se neda mylit.....
  • 0

#111 zbynimir

zbynimir

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 100 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 říjen 2009 - 15:36:25

Přátelé jestli se můžu přidat do této diskuse, jsem velmi čerstvým majitelem Lunasixe 3, který jsem dostal k flexe. Podle návodu jsem zkontroloval batérie (úplně v pohodě) a taky jsem si nastavil bod nula. Ale když si to ozkouším porovnat s expozimetrem v OMku, tak mi to ukazuje o cca -1EV.

Nevíte co s tim? Jestli to není těma baterkama, jak se tu rozebírá, bo ty tam jsou od původního majitele nějaké varty. Je to moje první setkání s expozimetrem, tak je možné, že je to rukama a že to neumím změřit :D
  • 0

#112 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 1 říjen 2009 - 16:05:24

jestli se tam trošku nemísí to autodynamické měření, které nějakej čas ukáže a pak nějakým podobným, ale trošku jinačím exponuje
tak nějak se to chovalo, když jsme porovnávali om 2 s externím elektronickým expozimetrem současné produkce - tedy taky se to rozcházelo - ale negativy z toho těla byly vždycky v úplným pořádku
  • 0

#113 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 651 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 480

Publikováno 1 říjen 2009 - 16:41:02

Dovolím si také vstoupit, neb se mi zrovna dostala do ruky OM-4Ti a při srovnání s OM-2n jsem dospěl ke zjištění, že ta dvojka je ujetá o -2/3 EV.
To jen, že ani OM není neomylná.... takže zkusit srovnání co je kde vedle.
  • 0

#114 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 262 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 1 říjen 2009 - 16:44:37

U toho OM2 a stejně tak OM4 se opravdu může stát že expozicní čas je jiný než ten který se ukazuje před expozicí, ovšem pokud jimi měří např. šedou tabulku měl by dostat stejný výsledek jako ze zkalibrovaného expozimetru. Ovšem používal jsem jedno OM2 které ukazovalo všelicos ale negativy byly správně exponované, snad vadný potenciometr. Nedalo se ale spolehnout na měření v manuálním režimu.
  • 0

#115 Kanecek

Kanecek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 1 říjen 2009 - 17:12:51

Já nedám dopustit na Sekonic L 308. Vřele doporučuji. Je malej, lehoučkej, šikovně udělanej a vše zvládneš jednou rukou! Přesnost 1/10 EV, odražené i dopadající, fleše s káblem i bez! Super nápad je ten šíbr(přepínač) s opálovou polokoulí. No prostě univezál na všechno! http://foto.aaweb.cz...quick_guide.pdf


Ahojky, prosímtě, možná bych o něj měla zájem... Cena na internetu /použitá/ je solidní, potřebovala bych nějaký do 4tis. Myslíš, že je to dobrý nápad kupovat si použitý? Viděla jsem na netě i Sekonic Flashmate L-308S, nevíš, jaký je v tom rozdíl? Díky moc za další informace, které uvítám...
  • 0

#116 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 991 příspěvků(y)
Reputace: 470

Publikováno 1 říjen 2009 - 17:48:32

Nevidím v nich žádný rozdíl. To eSko má jen jiné zobrazení desetinek EV?
  • 0

#117 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 85

Publikováno 1 říjen 2009 - 18:57:22

Přátelé jestli se můžu přidat do této diskuse, jsem velmi čerstvým majitelem Lunasixe 3, který jsem dostal k flexe. Podle návodu jsem zkontroloval batérie (úplně v pohodě) a taky jsem si nastavil bod nula. Ale když si to ozkouším porovnat s expozimetrem v OMku, tak mi to ukazuje o cca -1EV.

Nevíte co s tim? Jestli to není těma baterkama, jak se tu rozebírá, bo ty tam jsou od původního majitele nějaké varty. Je to moje první setkání s expozimetrem, tak je možné, že je to rukama a že to neumím změřit :D


O jake OMko jde? Jak co měříš? Odražené světlo šedou tabulku OMkem? Ve stejném místě pak dopadající světlo Lunasixem? Odkud je ta tabulka?
  • 0

#118 zbynimir

zbynimir

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 100 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 říjen 2009 - 21:32:24

Přátelé jestli se můžu přidat do této diskuse, jsem velmi čerstvým majitelem Lunasixe 3, který jsem dostal k flexe. Podle návodu jsem zkontroloval batérie (úplně v pohodě) a taky jsem si nastavil bod nula. Ale když si to ozkouším porovnat s expozimetrem v OMku, tak mi to ukazuje o cca -1EV.

Nevíte co s tim? Jestli to není těma baterkama, jak se tu rozebírá, bo ty tam jsou od původního majitele nějaké varty. Je to moje první setkání s expozimetrem, tak je možné, že je to rukama a že to neumím změřit :-D


O jake OMko jde? Jak co měříš? Odražené světlo šedou tabulku OMkem? Ve stejném místě pak dopadající světlo Lunasixem? Odkud je ta tabulka?


Je to OM2n. Zkoušel jsem to proti oranžové stěně, bo šedou tabulku co byla kdysi ve photolifu nemůžu najít. Měřím to tak, že to změřím OMkem a potom Lunasixem a trochu mi to vychází jinak. Až si přivezu, tak to můžu zkusit porovnat s měřením bazmeku "jehož jméno nesmíme na tomhle serveru vyslovit" :lol:
  • 0

#119 Mellon

Mellon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 166 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 6

Publikováno 1 říjen 2009 - 23:10:38

A máš v té OM2 dobrý baterky? Jak začne blikat batterycheck, tak to postupně víc a víc přeexponovává. Jinak mám doma OM1n, OM2n, EOS50, Sverdlovsk 4 a všechno měří (v rámci rozlišovací schopnosti těch rafiček) stejně.
  • 0

#120 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 28 listopad 2009 - 18:30:57

sekonic l 308s
paladix
  • 0

#121 majla

majla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 520 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 28 listopad 2009 - 21:36:17

sekonic l 308s
paladix

stejnej mám objednanej z ebay tak jsem zvědavej co mě příjde
  • 0

#122 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 2 prosinec 2009 - 21:42:58

elektronické expozimetry mám rád, ovšem ze studijních důvodů jsem si pořídil i jeden tento:
Vložený obrázek
pochopitelně měří za roh, ale tak krásnej kus materiálu, malý a pevný a mlaskozní do ruky :-)
kdyby někdo potřeboval návod, k mému kusu bylo pouzdro a návod - pošlu
  • 0

#123 Jaro

Jaro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 597 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 2 prosinec 2009 - 22:12:30

Je krásnej! Taky jsem ho měl v ruce, ale již jen jako relikvii...
Nicméně právě dnes mi došel úžasnou náhodou v aukci takřka zdarma získaný Sverdlovsk 4, včetně baterií...
Zkoušel jsem ho srovnat s tím svým ošoupaným, dvacetiletým... Rozdíl byl polovička dílku - třetiny clony! Je úplně novej, ale oba měří stejně... Byly předtím ale zkalibrovány vlastním vnitřním měřením - ta mačkací páčka.
Pokud nejde o bleskání a moc malej úhel, tak tohle fakt funguje. Ještě ve staré Čs Fotografii psali, že se rychle stal oblíbeným měřákem ruských profíků, filmařů.
Pokud uvidíte, neváhejte - malej, hezkej, šikovnej - a spolehlivej!!
  • 0

#124 kelfik

kelfik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 82

Publikováno 26 únor 2010 - 11:36:33

Koupil jsem Leningrad 6 bez baterie.Nevíte někdo jakou tam mám nacpát.Díky :-)
  • 0

#125 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 26 únor 2010 - 12:46:51

Koupil jsem Leningrad 6 bez baterie.Nevíte někdo jakou tam mám nacpát.Díky :D

Velikost 625 alias LR9.
  • 0

#126 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 26 únor 2010 - 22:23:29

Koupil jsem Leningrad 6 bez baterie.Nevíte někdo jakou tam mám nacpát.Díky :lol:

Velikost 625 alias LR9.

Díky za radu, Leningrada 6 jsem doma měl a netušil jakou baterku. Odpoledne jsem si pro ni skočil do města , měli poslední 625. Vypadá to, že expozimetr šlape dobře. Zkoušel jsem ho porovnávat s měřením v Olympusu e-520 a ty hodnoty jsou stejný. Konečně nebudu muset tahat s Flexaretem ještě digitál.
  • 0

#127 Niraj

Niraj

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl
Reputace: 1

Publikováno 28 únor 2010 - 15:34:09

Jaký baterky u nás sehnatelné dáváte do Sverdlovska 4? A řešíte tam nějaký porichtung aby tam seděly jak mají. Jednoho jsem vydražil na eBay, je na cestě ke mně domů, tak abych byl připraven.
Díky.
  • 0

#128 marten

marten

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 101 příspěvků(y)
Reputace: -1

Publikováno 28 únor 2010 - 17:17:30

mrkni se na net,původně tam byly myslím 3ks 1.35V-celková hodnota napájení má být cca 4V,plno firem dělá přímo možnou náhradu právě za ty 1.35V(nelekej se,mají udaných 1.5V,ale najdi si to jaký)+vyplnit zbytek desetníkem
  • 0

#129 Goro

Goro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 800 příspěvků(y)
  • LocationHradec Králové
Reputace: 8

Publikováno 28 únor 2010 - 17:51:49

RHx kdesi vyčetl jednu pučku, která po těch letech co fotím se stále více potvrzuje.
Zněla asi takto: chcete dělat dobrý fotky? kupte si dobrej expozimetr a průměrnej foťák. Slušnej expozimetr na dopadající světlo ať je to sekonic, goosen i ten blbej fomei polaris jsou mašiny který měřej s velikou vzájemnou schodou a je na ně spoleh. Já mám ten fomei už pár let a měří naprosto skvěle, když měřím s ním mám políčko jedno jak druhé, kolikrát ani nedělám při zvětšování zkoušky, prostě to sedí.
  • 0

#130 JanP

JanP

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 92 příspěvků(y)
  • LocationSlaný
Reputace: 26

Publikováno 6 březen 2010 - 11:57:01

Srdečně Vás všechny zdravim,

mám pár malých dotazu a nemam se na koho moc obratit tak bych to chtěl zkusit tady:-). Doted jsem zde jen četl ale nepřizpíval. Po chvilce premíšlení a hledani informací jsem koupil Yashicu D - je prekrásná:). Nyní chci pořídit expozimetr.

mužu koupit Sekonic 398 a zajimalo by me jak je to s odrazeným svetlem. Když budu chtit fotit treba nejakou krajinu (hory atd.) tak nasadím takové to kolecko s dirkama kterym (u tohoto modelu) se meri odrazené světlo, dám expozimetr pred objektiv namirim smerem na fotografovaný objekt. Zajímalo by me zda je toto merení dostatecne presné nebo zda se mam koukat po exoziometru se spotmetrem. Nikdy jsem s expoziometrem nedelal takze zatím je to pro me takova trosku neznámá. Budu vděčný za Vaše odpovedi a Váš čas.
  • 0

#131 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 181 příspěvků(y)
Reputace: 241

Publikováno 6 březen 2010 - 17:55:59

JanP:
Model L398 mám od 29. ledna 1979 ( :twisted: ), v.č. 656486, koupen "podpultově" ve fotoprodejně v Riegrově ul. v Olomouci za 1200,- Kčs, což byla tehdy moje dvouměsíční apanáž (to vše jenom pro pořádek).
Kalibrační kartu podepsal OSOBNĚ nějaký pan Yamagishi.
Čas od času porovnám s něčím jiným (např. Gossen Starlite, Penax Digital Spotmeter). Dědeček Sekonic měří furt stejně přesně!!!
"To perforované" je "Lumigrid" a slouží opravdu k měření odraženého světla. Ale pokud budete chtít měřit například krajinu, tak to skoro nepůjde :wink: . Ony totiž dírky v Lumigridu "posbírají kdejaké světlo" (včetně to z oblohy a pod.)... Jak známo, expozimetry reagují na nejvyšší světla, která jsou v měřené scéně (lhostejno, je-li to světlo odražené, vyzařované zdrojem a pod.). Proto i výrobce (Sekonic) doporučuje pro měření odraženého světla měřit v co možná nějvětší blízkosti fotografovaného (= světlo odrážejicího) objektu. Tudíž - pro krajinu nepoužitelné. Jistě, je-li kontrast velmi nízký, nebo je CELÁ snímaná scéna osvětlena stejně, jako místo, ze kterého fotografujete - lze i to. Ale taková situace se naskytne málokdy.
Lze si vypomoci šedou tabulkou, ale to je pak téměř stejné, jako měření světla dopadajícího. A v obou případech nastupují korekce...
Ale abych Vám nebral radost:
Pokud nebudete měřit světelně extrémní scény a extrémní motivy (černý plyšák 50m od fotoaparátu na sněhové pláni zalité sluncem...), L398 Vám udělá zcela mimořádné služby. V DRTIVÉ VĚTŠINĚ SITUACÍ nezklame.
  • 0

#132 JanP

JanP

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 92 příspěvků(y)
  • LocationSlaný
Reputace: 26

Publikováno 7 březen 2010 - 18:50:18

a pokud tedy budu chtit fotit krajinu se sluncem, pul fotky horizont pul nebe. Tak co bych musel mit abych správně naměřil? Nějaký spotmetr?
  • 0

#133 JanP

JanP

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 92 příspěvků(y)
  • LocationSlaný
Reputace: 26

Publikováno 7 březen 2010 - 19:37:06

Jde mi o to že chci fotit venku krajinu, les, cesty, rybniky, zvirata a nevim zda mi sekonic 398 poslouží dobre ....
  • 0

#134 marten

marten

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 101 příspěvků(y)
Reputace: -1

Publikováno 7 březen 2010 - 20:15:09

poslouží :D
na extrém viz výše bys už musel mít spot s malým úhlem,ale nadruhou stranu-dříve neměli takové vymoženosti a fotili,a dobře
mám ho taky+sverdlovsk a spokojenost,ale jestli máš peněz navíc,tak si už asi pořiď něco hogofogo :roll:
  • 0

#135 kid

kid

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 334 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 7 březen 2010 - 20:31:21

a pokud tedy budu chtit fotit krajinu se sluncem, pul fotky horizont pul nebe. Tak co bych musel mit abych správně naměřil? Nějaký spotmetr?


Naklopíš expozimetr mírně dolů a případně provedeš korekci cca o půl clony do mínusu :roll:
  • 0

#136 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 181 příspěvků(y)
Reputace: 241

Publikováno 7 březen 2010 - 21:04:33

JanP:
Poslouží, poslouží...
Jenom by to asi chtělo "trochu se do problému zahloubat". On totiž neexistuje expozimetr (od prehistorických až po ty "hogofogo" - jak napsal marten), který by vyhodnotil světelné poměry scény a řekl: clona 5,6 + čas 1/125sec a bude tam všechno, co chceš. ON TOTIŽ ŽÁDNÝ EXPOZIMETR NEVÍ, "CO CHCEŠ" !!!
Expozimetr k měření dopadajícího světla má oproti expozimetrům určeným k měření odraženého světla (od "širokých" po 1st spot) jednu "výhodu" - pokud nefotíte v extrémních (světelných) podmínkách a nechcete dostat na film rozsah třeba 15 clon, určitě Vám zabrání udělat hrubou chybu a výsledky budou ve velké většině případů více než dobré.
Spotmetry mohou poskytnout informace k dosažení daleko přesnějšího výsledku (jsou schopny změřit jednotlivé partie scény), ale vyžadují také daleko daleko větší znalosti exponometrie, aby interpretace naměřeného byla validní. Jinak řečeno - s jejich pomocí si lze poradit i s extrémy a pracovat mimořádně přesně, ale musí se to hodně dobře umět.
První spotmetr, který mi půjčil kamarád v době, kdy se o bodovém měření nemluvilo ani "v nejinformovanějších kruzích", jsem znechuceně vrátil, protože nebyl nikdo, kdo by mě to naučil a výsledky byly tristní - co políčko to "pes z jiné vsi"... Naopak - dnes si už focení bez spotmetru těžko představit (... i když... zase přibyly nějaké zkušenosti a část funkcí expozimetru se "přestěhovala do hlavy".
  • 0

#137 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 10 březen 2010 - 20:29:26

nevíte o jakém napětí sem patří baterka?
Vložený obrázek
Vložený obrázek
at nemusím gúgleovat....
díky
  • 0

#138 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 10 březen 2010 - 20:42:26

PX625A. Tento expozimetr jsem používal a občas ještě použiju. Ale sám nevím, co tam mám za baterku.
Tu je nějaké povídání,
http://komin-fotorad...vatelsky-manual
  • 0

#139 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 29 březen 2010 - 14:41:54

neshání někdo číslicový expozimetr na dopadající, orientačně odražené + měření blesku?
jeden je za kup teď za o dost méně než obvyklou cenu na aukru
snad můžu upozornit na prodej, když se nejedná o aukci a to i v případě, že se jde o přístroj číselný.
  • 0

#140 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 29 březen 2010 - 15:15:40

neshání někdo číslicový expozimetr na dopadající, orientačně odražené + měření blesku?
jeden je za kup teď za o dost méně než obvyklou cenu na aukru
snad můžu upozornit na prodej, když se nejedná o aukci a to i v případě, že se jde o přístroj číselný.

Hmm, opravdu příznivá cena, řekl bych. Model tento používá Bzencak k plné spokojenosti - snad jsem jeho slova nijak neprekroutil.
  • 0

#141 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 29 březen 2010 - 15:19:40

kdybych neměl na krku toho mrňouse za kterýho jsem dal dvakrát tolik - (ale je poloviční velikosti) tak neváhám
  • 0

#142 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 29 březen 2010 - 16:08:30

Pokusím se najít, za kolik je. Já na tohle mám dva přístroje......
  • 0

#143 majla

majla

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 520 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 29 březen 2010 - 16:14:13

neshání někdo číslicový expozimetr na dopadající, orientačně odražené + měření blesku?
jeden je za kup teď za o dost méně než obvyklou cenu na aukru
snad můžu upozornit na prodej, když se nejedná o aukci a to i v případě, že se jde o přístroj číselný.


I já tento model používám k plné spokojenosti, cena je příznivá. Osobně jsem ho koupil z ebaye novýho a po přepočtu to vycházelo někde kolem 2600,- Kč
  • 0

#144 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 29 březen 2010 - 16:18:00

už je pryč
  • 0

#145 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 29 březen 2010 - 16:29:44

Njn, co se dá dělat..... Holt budu nosit ty dva analogový měřáky.
  • 0

#146 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 29 březen 2010 - 16:38:35

ale zůstalo to v rodině, tedy ve východních čechách, aspoň co si dobře vybavuju tu přezdívku aukerní
ten člověk jistě potřeboval peníze rychle, poněvadž běžně si vidí ten kus za 3500+ na českých stránkách, to se pokaždý neprodá, ale sem tam ano
  • 0

#147 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 30 březen 2010 - 10:07:33

heleďte nerabótal někdo s tímto sovětským expozimetrem?
porůznu se válejí na sibiřských aukcích, ale parametry, nebo způsob použití jsem nevyčetl :wink: a to jsem zapojil všecky bůkvy, co ještě znám
Vložený obrázek
jistě by se hodil na nějaké ty ostalgické akce ve spojení s východoněmeckou optikou například
  • 0

#148 Enthropy

Enthropy

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 30 březen 2010 - 10:12:20

heleďte nerabótal někdo s tímto sovětským expozimetrem?
porůznu se válejí na sibiřských aukcích, ale parametry, nebo způsob použití jsem nevyčetl :wink: a to jsem zapojil všecky bůkvy, co ještě znám
Vložený obrázek
jistě by se hodil na nějaké ty ostalgické akce ve spojení s východoněmeckou optikou například


Kuk
Najdeš ho tam (Rapri E201). Je to spotmetr něco pod 1° Lákal mě, ale má to mínus, že tě sežere i s botama. Jede na 6 rtuťáků PX625.
  • 0

#149 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 340 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 288

Publikováno 30 březen 2010 - 10:24:04

aha, díka
zdroj není problém, nějaké ty ploché baterky přidělám gumičkou - akumulátor se stabilizací - sme přece v čechách :!:
no jestli bude fungovat, to bude kauf - za pár stovek bodový měření o který se zas tak bát nemusíš
ty stránky "communist cameras" :wink: výstižné :-)
  • 0

#150 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 30 březen 2010 - 10:32:30

možná by se na to dalo napíchnout spojařské dynamo, možná ještě v BpH na zámku v NZ skladech něco budou mít :wink:
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních