já myslim, že pravej umělec musí trpět. aspoň trochu, ale čim víc, tim líp - tim větší umění. uznávam, je to takovej asi poťapanej názor, ale já bych například z lendrouvéru nevyfotil nic. né, že bych byl umělec, ale to je houby spojení s krajinou a všehomírem vůbec. vždyť to je, jak rozvážet humanitu tankama a nebo dělat poezii v multiplexu a nebo fotit lidi digitálem.... vždyť to přece vůbec nejde

Člověče, bys nevěřil, jaký utrpení zažívám, když si na to focení vezmu malý boty, to pak páchám umění rovnou ze staženýho okýnka, pak to jde i tím digitálem

Při mé tělesné konstituci - kdybych to dal pěšky, tak strhnu i dvoutisícinu, případně v návalu slabosti rozsednu stativ, to bych si musel na každým fotogenickým místě postavit stan

Jestli vono to třeba není tak, že ti ortodoxní klasici jsou vlastně masochisti, kteří k tomu, aby tvořili, nutně potřebují utrpení - a to utrpení a nepohodlí si způsobují uměle, ať už chozením pěšky, nebo nevyhovující a zastaralou technikou
Mimochodem - k tomu spojení s krajinou: Vona už dneska krajina nejni, co bejvala, žejo, takže volské spřežení hned tak nepotkáš a trochu se nám ledacost zmodernizovalo. Já teď mám v hlavě takovou krajinnou sérii na téma "krajina industrializovaná", kde z nouze dělám ctnost. Klíčovým bodem celé série budou různá technologická vedení a jejich vestavba do přírody, tedy vedení vysokého napětí, parovody atd. Třeba budu nakonec eště slavnej