přidám se k zastáncům nikonu. mám doma FM2, je to foťák s kterým už nějakou dobu fotím denně a dokonal jsem si na něj zvyknul. táta odjakživa fotí na praktiku a já jsem s ní taky jeden čas fotil, ale musím říct, že se to s nikoem nedá vůbec srovnávat, praktika je jako hračka, když jí mám v ruce, bojím se, aby mi náhodou nevypadla a nezničila se, s nikonem ten pocit nemám a navíc je o něco menší.
no a jinak na praktice mám zkušenosti vlastně jenom s objektivama typu pentacon auto 50/1,8 a nějakejma zoomama, co táta používá, takže nedokážu srovnat s zeissem(ty mám jen na psix).
nikkory mám 20/2.8, 50/1.4, 50/1.8, 35/2 a jsem spokojenej, nikdy jsem neměl problém s ostrostí. jestě dodám, že kromě 50/1.4 jsou to AF, protože mám taky digitál, na kterym jsem si myslel, že je budu používat.
tělo FM2 s 50/1.4 vyšlo dohromady na 8500,- takže se to rozhodně neshoduje s cenama jako 8k za tělo, zbytek objektivů vypisovat nebudu, třeba ta dvacítka byla vážně drahá a asi bych zvažoval, zda nekoupit spíš zeiss flektogon na praktiku a použít redukci...
ale rozhodně doporučuju nikon, ten můj je starej třicet let, je potlučenej, odřenej, na některejch místech i trochu promáčklej, ale přesto mám pocit, že mě bude sloužit ještě moc dlouho...