Přejít na obsah


Fotka

Olympus OM


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
805 odpovědí na toto téma

#751 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 3 říjen 2016 - 15:23:08

Zdravím všechny. Stala se mi velmi nepříjemná věc, zjistil jsem, že mojí OM-1 začal blbnout expozimetr. Zkusil jsem vyměnit baterii za novou, a problém přetrval. Myslím si, že závada bude ve voliči citlivosti filmu, protože když s ním hýbu v rámci vůlí, ručička v hledáčku se klepe sem tam. Ukazuje málo světla, pohnu s voličem, a vyskočí vzhůru. Když je ručička nahoře, měří téměř shodně jako jiný fotoaparát. Jak bych měl postupovat? Můžu se pokusit fotoaparát rozebrat a opravit? Úplně levý nejsem, ale nechci nic zkazit. Nebo by mi to opravil někdo v ČR (asi ne), a nebo mi nezbývá, než tělo odeslat do Hamburku? Ách jo.


  • 0

#752 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 3 říjen 2016 - 21:33:15

Pokud je ten volič citlivosti filmu potenciometr, mohlo by pomoci to nějak citlivě "prostříknout" kontoxem (v zesiku Hitachy z roku 1978 na šustivý poťák jsem použil WD40 a šlape/hraje to jak hodinky). Na dráhu sedne prach, sběrač zoxiduje, takže je občas tomu prostě potřeba pomoci.


  • 0

#753 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 054 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 631

Publikováno 4 říjen 2016 - 07:27:15

Hlavne nestriekaj do aparatu ziadne lubrikanty. Ich pary sa vyzrazaju na najmenej zelanych miestach, ako napr. vutorne plochy sosoviek,..

Opravar so skusenostami predlzi zivot. Ked nie, externy expozimeter.

Aj tak je to uzasne, ze funguje takyto komplikovany pristroj skoro 50 rokov.


  • 1

#754 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 500 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 87

Publikováno 4 říjen 2016 - 09:49:45

Kontox/Kontaktol na dráhu potenciometru = jeho smrt. Doporučovala se komunistická Diava (leštěnka na nábytek). Ale pozor, ta nová má už jinou recepturu a funguje jako likvidátor :D Jinak dle toho co sem zjistil od kolegů na ebastlírně, tak funguje čistý lékařský parafín.

 

WD40 je petrolej s rozpouštědlem, ale tvrdí se že obsahuje silikonové sloučeniny. Já teda zjistil, že polydimethylsiloxan obsahuje ten obal v čem se prodává, v samotném složení uveden není. Ale kdo ví, nicméně na fototechniku bych raději používal jenom mazadla pro to určená.


  • 0

#755 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 4 říjen 2016 - 10:24:08

Už jsem sesmolil anglický email a odeslal jsem ho chlapíkovi do Hamburku, tak uvidíme, co odpoví. Externí expozimetr je pro mě nemyslitelný, úplně by se vytratilo kouzlo tohoto foťáčku - zvyklý z Praktiky, že se expozimetr začne hýbat až po zmáčknutí tlačítka, mi připadá naprosto dokonalé, že zde mám měření neustále na očích, aniž bych musel něco držet. A kromě toho mám určitý vnitřní problém překousnout, že věc, do které jsem se zamiloval, má v sobě něco nefunkčního. :-) Docela z toho teď špatně spím.


  • 1

#756 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 500 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 87

Publikováno 4 říjen 2016 - 10:28:52

To plně chápu. Takové drobnosti mě taky vytáčí, že to prostě není 100%. Nebo jak by řekl můj kamarád "Spokojím se jen s tím nejlepším."

Držím palce.


  • 0

#757 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 054 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 631

Publikováno 4 říjen 2016 - 12:56:27

Mal som kamarata, ktory pri terennych autach vravieval, ze vsetko co je na nich zbytocne i tak casom odpadne.

Iny kamarat sa zdesil, ked kupoval take auto, ze mu nauctovali odmontovanie vsetko toho, co na tom aute mat nechcel ...

Vychadzam z preambuly, ze aparat ma hodnotu iba vtedy, ked prezije EMP. Jedina dobra elektrika v aparate je ta, ktora ked nefunguje, neobmedzi jeho cinnost.

A jediny dobry digital su domino kocky :)


  • 0

#758 milosm

milosm

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 398 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, Bzenec
Reputace: 1 546

Publikováno 4 říjen 2016 - 13:47:37

keko :D fakt tu kavu uz musime dat
  • 0

#759 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 054 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 631

Publikováno 4 říjen 2016 - 13:59:53

Donesies domino, alebo Chamonix :)


  • 0

#760 milosm

milosm

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 398 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, Bzenec
Reputace: 1 546

Publikováno 4 říjen 2016 - 14:10:13

dominu mam stale pri sebe ;)


  • 0

#761 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 054 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 631

Publikováno 4 říjen 2016 - 15:09:31

iny labuznik


  • 0

#762 milosm

milosm

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 398 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, Bzenec
Reputace: 1 546

Publikováno 4 říjen 2016 - 15:21:17

om nom nom


  • 0

#763 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 6 říjen 2016 - 07:01:37

Mám takové obavy, že němci na můj email neodpoví. Už tam někdo odsud psal? Možná nekomunikují v angličtině :???:


  • 0

#764 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 6 říjen 2016 - 07:35:58

Mimochodem toho nevypadá na obyčejný potenciometr  :???: http://olympus.demen...WindWasher.html


  • 0

#765 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 951 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 141

Publikováno 6 říjen 2016 - 07:58:39

Jestli máš na mysli OM-doktora Franka Timmana, tak s tím jsem komunikoval německy. Většinou odpovídal do 1-2 dní.


  • 0

#766 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 6 říjen 2016 - 08:31:39

Jojo, toho myslím.


  • 0

#767 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 6 říjen 2016 - 09:35:14

No, pravděpodobně koupím olympus na díly, a pokusím se to opravit sám :-)


  • 0

#768 kapros1

kapros1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 494 příspěvků(y)
  • LocationJenčice
Reputace: 347

Publikováno 6 říjen 2016 - 10:04:29

Mimochodem toho nevypadá na obyčejný potenciometr  :???: http://olympus.demen...WindWasher.html

To opravdu na potencimetr nevypadá. Více se to podobá běžné bronzové či mosazné, prostě z barevného kovu, třecí podložce.  Ale jak vypadá celé to složení, předpokládám, převíjecí a natahovací páky u Olympusu nevím. Hrabal jsem se kdysi pouze v mém Canonu Ae-1.


  • 0

#769 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 741 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 6 říjen 2016 - 11:20:33

 

Mimochodem toho nevypadá na obyčejný potenciometr  :???: http://olympus.demen...WindWasher.html

To opravdu na potencimetr nevypadá. Více se to podobá běžné bronzové či mosazné, prostě z barevného kovu, třecí podložce.  Ale jak vypadá celé to složení, předpokládám, převíjecí a natahovací páky u Olympusu nevím. Hrabal jsem se kdysi pouze v mém Canonu Ae-1.

 

ta bronzová podložka,   k níž směřuje  upozornění "neztratit",   nesouvisí s voličem citlivosti  expozimetru.    Ten  je  schovaný  v  sestavě blíže  hranolu,   nikoli  v  sestavě  počítadla snímků vpravo.  


  • 0

#770 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 6 říjen 2016 - 11:38:15

To jsem si ani neuvědomil. Měl jsem na mysli, ten jakoby stříbřitý soudeček vedle hranou, nikoliv tu podložku, ke které vede šipka :-D Vypadá to spíš jako přepínač. Dost možná tam bude někde jenom špatný dotyk.


  • 0

#771 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 741 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 6 říjen 2016 - 12:18:33

zkus si přečíst tohle:

http://www.rangefind...html?1339447989

p.s.

třeba  rozumíš  tomu,  co  děláš,  a mohu ti držet palce... pokud ne,  raději to svěř  odborníkovi,  než  přibyde na světě další rozdrbaný vrak.  Neber to jako osobní útok,   jen  vyjadřuji mé  zbožné přání.   Sám jsem kdysi  totiž  jeden  čudlík   rozdrbal  a  dodnes  toho lituji,  snad se za to i stydím.


  • 2

#772 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 544 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 88

Publikováno 6 říjen 2016 - 13:11:11

Mám takové obavy, že němci na můj email neodpoví. Už tam někdo odsud psal? Možná nekomunikují v angličtině :???:

Psal jsem mu kdysi taky anglicky a nikdy mi neodpověděl. Asi akceptuje pouze němčinu, kterou já až tak dobře nevládnu :-(


  • 0

#773 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 6 říjen 2016 - 13:29:11

 

Mám takové obavy, že němci na můj email neodpoví. Už tam někdo odsud psal? Možná nekomunikují v angličtině :???:

Psal jsem mu kdysi taky anglicky a nikdy mi neodpověděl. Asi akceptuje pouze němčinu, kterou já až tak dobře nevládnu :sad:

 

Takže tedy cizojazyčné maily ignoruje. Já německy umím říct leda tak Ich habe kein geld :-D Nicméně jsem se dočetl na jeho stránkách, že si za opravu účtuje 126 euro, což je na mě docela drsňácký, za to by bylo jiný tělo.

 

jirin_ol: Tvůj odkaz jsem si přečetl, tam řeší převážně drátek od baterie. Myslím si ale, že tím drátem to nebude, blbne to, když manipuluju s tím voličem. Pečlivě jsem si přečetl návod, jak se sundavá horní kryt. Myslím si, že bude stejně dobré ten kryt sundat, a zkontrolovat, zda tam nejsou zbytky té pěny, co pak rozežírají matnici. A uvidím, zda na tom voliči něco nevykoukám. Pokud bude vypadat neopravitelně, pravděpodobně zkusím na ebayi koupit jeden nefunkční kus om jedničky, a volič vyměnit. A zkusím sundat i spodní kryt a překontrolovat, jak je na tom ten drát. Aspoň se konečně dozvím, zda už je ten fotoaparát upraven pro 1,5V baterie, nebo není.


  • 0

#774 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 741 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 7 říjen 2016 - 05:57:44

žádná pěna na krytu  matnici nerozežírá.   

:-)


  • 0

#775 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 7 říjen 2016 - 12:36:06

Myslel jsem toto http://olympus.demen...oval/index.html

je tím myšlen asi hranol.

Zatím jsem sundal spodní kryt, kde jsem zjistil poměrně nehezký spoj drátku na kontakt baterie. Ale nikde dodatečně přiletovaná dioda pro kompenzaci 1,5V baterie. Přesto exposimetr měřil přesně.


  • 0

#776 Hardy

Hardy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationHorní Slavkov
Reputace: 8

Publikováno 8 říjen 2016 - 09:56:59

Po přeletování napájecího drátku přestal haprovat volič citlivosti, nicméně exposimetr stále podměřuje. Otázkou je, jestli je to chybějící kompenzací 1,5V baterie, nebo něčím jiným :-(


  • 0

#777 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 259 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 8 říjen 2016 - 15:16:43

Expozimetr u OM-1 je velmi citlivý na napětí. Když použiji baterii do naslouchadel která má napětí 1,4 a ne 1,35 jako původní rtuťová mám volič nastavený o 2/3 EV méně. Pokud máš baterii s napětím 1,5 bude to měřit někde za roh.


  • 0

#778 PeterMarek

PeterMarek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • LocationPetržalka
Reputace: 660

Publikováno 5 prosinec 2016 - 19:54:20

Poprosím o radu:

 

Dostala sa mi do rúk pekná zabudnutá OM4Ti

Vybral som z nej staré baterky (lebo nič nefungovalo)

Naložil som nové baterky.

Pípá, meria, všetko je akokeby OK ale...

Nejde stlačiť spúsť. Nejde otočiť prevíjacou páčkou. Neodexponuje ani keď prepnem Block a nastavím červený čas 60 kedy by mala fungovať v manuále (a asi aj bez baterky?)

Je na to nejaká domáca terapia?

Alebo servis?

Ak servis - ktorý?

 

Ďakujem za rady a pomoc


  • 0

#779 Nakadah

Nakadah

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 500 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 87

Publikováno 5 prosinec 2016 - 20:32:39

Chce to servisní zásah - http://www.apug.org/...-either.104105/ (anglicky)


  • 1

#780 PeterMarek

PeterMarek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • LocationPetržalka
Reputace: 660

Publikováno 5 prosinec 2016 - 22:00:42

Chce to servisní zásah - http://www.apug.org/...-either.104105/ (anglicky)

 

Ďakujem. Toho som sa obával. Ale vychádza to tak podľa rád z viacerých strán. No nevadí. Idem to riešiť cez servis. Ten aparát si to zaslúži a krásne Zuiko 50/2 macro čo k tomu mám by som vedel veselo použiť.

 

Vďaka za odpoveď


  • 0

#781 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 544 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 88

Publikováno 29 květen 2017 - 09:31:14

Přátelé, po čtyřech letech bezproblémového fungování začal zlobit můj OM-2n, který jsem používal jako primární MF aparát. Zdá se, že v režimu Auto si stanovuje časy jak se mu zachce bez ohledu na skutečné světelné podmínky. Pohybuje se to směrem k výrazné přeexpozici, kdy pro běžnou scénu, kde bych použil čas např. 1/125 aparát použije expozici v řádu sekund. Podotýkám, že problém se objevuje i po výměně baterií za čerstvé.

V režimu Manual se podobný problém objevuje pouze u prvního snímku v sérii (někdy se to neprojeví vůbec), další snímky už jsou, zdá se, exponovány správně dle zvoleného času. Z toho tedy usuzuji, že se k sobě můžou mírně lepit či drhnout nějaké součástky závěrky, které při delším nepoužívání (v řádu hodin) zkrátka zatuhnou.

Máte někdo zkušenost s podobným problémem? Dokáže někdo v ČR tahle stará OMka opravit nebo alespoň vyčistit a promazat?

OM-doktora jsem zkoušel kontaktovat už před několika lety mailem ohledně jiného problému, ale vládnu pouze angličtinou a ani po měsících jsem se nedočkal odpovědi. Tak nevím, jestli akceptuje výhradně němčinu nebo jak to s ním vlastně je.


  • 0

#782 PauIie

PauIie

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 170 příspěvků(y)
  • LocationBratislava DNV
Reputace: 50

Publikováno 18 červenec 2017 - 19:58:00

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.


  • 0

#783 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 18 červenec 2017 - 20:51:16

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

 

Tak už jsem pochopil smysl té záklopky v hledáčku mého fotoaparátu.


  • 0

#784 Jorge

Jorge

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 259 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 19 červenec 2017 - 16:07:19

Ze záslepky Minolta jsem si vyrobil dioptrickou korekci pro OM. Jde to tam. Prý Pentax také, ale nemám vyzkoušené. Zaslepit můžeš ale prakticky čímkoliv co nenaruší podstatu.


  • 0

#785 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 054 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 631

Publikováno 20 červenec 2017 - 07:38:38

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

V elektro obchode predavaju spickove zaslepky pouzitelne pre vsetky kinofilmove aparaty - izolacka. Maju: ciernu, cervenu, zltu ...


  • 1

#786 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 147 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 023

Publikováno 20 červenec 2017 - 08:38:01

Nikon F70 jsem dlouhá léta "zaslepoval" kšiltovkou.

Mezi focením jsem ji nosil na své příruční hlavě.

Kšiltovka se dá trochu poladit i jako sluneční clona...

Nikon F70 má pochopitelně také originál nasouvací záslepku - ale máš-li na očnici např. gumu (abys nepodřel sklo brýlí), nenasadíš. Periodicky vekslovat mě nebavilo. Nepohodlné - a asi by to vedlo ke ztrátě.

A u P645 NII kšiltovka taky dobře posloužila.

Ovšem - teď mám Nikon FA, ten má uzávěrku okuláru, je to pochopitelně pohodlnější.

Bylo to jedno z výběrových kritérií :)


  • 0

#787 kapros1

kapros1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 494 příspěvků(y)
  • LocationJenčice
Reputace: 347

Publikováno 20 červenec 2017 - 08:51:01

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

V elektro obchode predavaju spickove zaslepky pouzitelne pre vsetky kinofilmove aparaty - izolacka. Maju: ciernu, cervenu, zltu ...


Po nějakém čase už oko od aparátu neodtrhneš :smile:)
  • 0

#788 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 620 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 474

Publikováno 20 červenec 2017 - 09:56:35

 

 

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

V elektro obchode predavaju spickove zaslepky pouzitelne pre vsetky kinofilmove aparaty - izolacka. Maju: ciernu, cervenu, zltu ...

 


Po nějakém čase už oko od aparátu neodtrhneš :smile:)

 

a nastane tak dokonalá symbióza fotografa s jeho mazlíkem ...  nemluvě o významné úspoře izolačky


  • 0

#789 PauIie

PauIie

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 170 příspěvků(y)
  • LocationBratislava DNV
Reputace: 50

Publikováno 20 červenec 2017 - 19:01:34

 

 

 

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

V elektro obchode predavaju spickove zaslepky pouzitelne pre vsetky kinofilmove aparaty - izolacka. Maju: ciernu, cervenu, zltu ...

 


Po nějakém čase už oko od aparátu neodtrhneš :smile:)

 

a nastane tak dokonalá symbióza fotografa s jeho mazlíkem ...  nemluvě o významné úspoře izolačky

 

Však toto, nieje nad to mať sajrajt z izolačky na fotiaku.

Mimochodom už to mám vymyslené. Ak to bude fungovať, tak nahodím fotkovicu.


  • 0

#790 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 054 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 631

Publikováno 20 červenec 2017 - 19:19:48

 

 

 

 

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

V elektro obchode predavaju spickove zaslepky pouzitelne pre vsetky kinofilmove aparaty - izolacka. Maju: ciernu, cervenu, zltu ...

 


Po nějakém čase už oko od aparátu neodtrhneš :smile:)

 

a nastane tak dokonalá symbióza fotografa s jeho mazlíkem ...  nemluvě o významné úspoře izolačky

 

Však toto, nieje nad to mať sajrajt z izolačky na fotiaku.

Mimochodom už to mám vymyslené. Ak to bude fungovať, tak nahodím fotkovicu.

 

Ja viem. Izolacka - izolepa je zverstvo. Ale existuje aj taka setrna, taka ta plastova. Ked sa kusok odmota, prstmi sa po nej pocapka tak, aby potom uz az tak nelepila, je to pomocka na nezaplatenie.

Mal som Hasselblad, netesnila kazeta. Je to stara otravna zalezitost pre Hasselblad tak typicka. Kusok izolacky vsak vrasky na mojom cele vyhladila.
Stane sa milion nepredvidatelnych okolnosti pri foteni. Cena snimku je casto vyssia, ako aparaty, ktorymi fotim ... Mazlik, nemazlik, izolacka.


  • 0

#791 PauIie

PauIie

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 170 příspěvků(y)
  • LocationBratislava DNV
Reputace: 50

Publikováno 19 září 2017 - 16:58:42

Nakoniec som to poriešil tak, že som použil krytku na M39 závit, keďže priemer gumenej očnice je 39mm. Trochu som šmirglom obrúsil závit, aby sa dala lahšie nasadiť. Takže tak.

Zdravím. Neviete náhodou, či existuje k OM aparátom nejaká záslepka na hladáčik? Pri fotení s dlhou expozíciou svetlo prenikajúce odzadu cez hladáčik dosť ovlyvňuje expozíciu.

 

Přiložený soubor (y)


  • 0

#792 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 28 listopad 2017 - 16:33:20

dotaz

bude se zuiko mezikroužkem 7mm fungovat obyč ttl měření om-1? případně ručičkové - ne automatika - u om 2?


  • 0

#793 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 762 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 29 listopad 2017 - 01:07:17

Zuiko mezikrouzky jsou automatické, má to jak přenos tak zavírání clony, tedy TTL bude fungovat. Zkontrolovano jak na verglu, tak výsledky z praxe - korektní expozice zlatých šperků ve vitrine v muzeu v Soluni. Foceno oprenim o vitrinu.
  • 0

#794 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 762 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 29 listopad 2017 - 01:09:41

PS: není rozdílu v principu zohlednění clony u OM-1 a OM-2. Přenos z objektivu jde do simulátoru, tedy verglu co čte kolik je clona nastavena. A to se zohledni asi nějakým potenciomentrem či zařazením odporu v mericim obvodu
  • 0

#795 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 29 listopad 2017 - 11:06:42

dík a zdravím správce širokých sbírek!


  • 0

#796 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 29 prosinec 2017 - 20:42:25

Zdravím veleuctivě ve spolek, OM2n mi pěkně padl do ruky, u Pazdery jsem vyhrabal, krytku hledáčku padne krásně z Pentaxe a i nikona (ten má i klipsnu na kapsu), ale dotaz prosím, náhodou někdo by se našel kdo by vyměnil nebo prodal Tamron Adaptall2 koncovku na OM? Případná výměna za Contax/ Yashica, děkuji velice :-)


  • 0

#797 stamir

stamir

    Nováček

  • Předplatitel
  • 44 příspěvků(y)
  • LocationCífer, Slovensko
Reputace: 7

Publikováno 30 prosinec 2017 - 06:26:20

mal by som mať Adaptall2  na nejakom Tamron zoome, tuším 28-70

ale predám to len s objektivom


  • 0

#798 lukee

lukee

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 111 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 6 červen 2018 - 08:10:19

Hezkej den vespolek. Nedávno jsem pořídil OM2n a kromě toho, že je to designově naprosto luxusní mašinka s velmi dobrou kompaktností a nádherným hledáčkem, tak mě na něm štve pár much: z Nikona FM2 jsem zvyklý odklopit páčku, natáhnout a fotit. U Olympuse je tam ten přepínač Manual/Off/Auto/Reset-Check. Už se mi stalo několikrát, že jsem fotil ale zapomněl přepnout páčku z Off na manuální režim (podle sunny16 už odhaduju expozici z hlavy a na ukazatel expozimetru se dívám málokdy). Na jaký čas ten Olympus při vypnutém stavu fotí? Druhý problém je z opačného konce - po focení jsem z FM2n zvyklý páčku jen zaklapnout, u OM2n musím myslet na to přepnout zpět do Off, ať to netahá baterky... takže Olympuse vytáhnu po dvou dnech z šuplíka a ejhle, pořád na manuál a tím pádem expozimetr pořád loví světlo. Nějaký tipy/triky, jak se s tímhle zžít? :-) Jak dlouho ten foťák vydrží na baterky, když není na Off? Mám ten foťák rád, nechci ho prodávat, chci dokoupit nějaké Zuika ale při představě že na ten přepínač budu muset myslet před a po každým focení a budu mít nějaký ten odpad v podobě přošvihnutých políček filmu nebo kupovat baterky každý měsíc si to jóó rozmyslím a spíš budu koukat po FE2...


  • 0

#799 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 741 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 6 červen 2018 - 09:21:18

Nezbývá  nic jiného než myslet  a  počítat s tím,  že  u OM2  (ale i u  OM4)  platí  "nemyslíš, zaplatíš".  

Sice  jsem  po letech  již  zvyklý  předtím, než  OMko  strčím  zpět do  tašky  či  skříňky,   volič  přepnout do pozice  OFF (tam, kde to není,  tak  přepnout volič  časů  do  pozice "B"),   ale  občas  se  stane,  že zapomenu...  


  • 0

#800 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 544 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 88

Publikováno 6 červen 2018 - 09:39:17

Na OFF to měří stejně jako na Auto, akorát neukazuje hodnoty v hledáčku a nejdelší čas je 1/30. Je to docela dobrá vychytávka.

 

Nedávno jsem fotil Minoltou XG-1 a Olympus je oproti ní co do ergonomie daleko líp. U Minolty si bez přepnutí na ON necvakneš, kromě toho má docela neergonomicky řešenou korekci expozice.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních