Přejít na obsah


Fotka

YASHICA Mat - 124 G


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
161 odpovědí na toto téma

#51 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 10 prosinec 2009 - 16:55:50

Mohu požádat administrátora o zmenšení obrázku? Děkuji za ochotu a omlouvám se.Již na tento web svými foto ukázkami přispívat nebudu,jelikož nejsem schopen zajistit,aby zobrazení nebylo obludně veliké
  • 0

#52 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 11 prosinec 2009 - 09:56:32

Punkomat: obecně kvalitní, optické, bezodrazové vyčernění komory přispívá jednak k přesnějšímu měření u některých fotoaparátů (není tvůj případ) a za druhé eliminuje odrazy v komoře což může mít vliv na kresbu a ostrost .... k rapidnímu zlepšení jednoho nebo druhého bych byl ale spíše skeptický, spíš bys mohl zaznamenat zlepšení při určitých mezních světelných ppodmínkých. Opravdový přínos to má jen u mizerně provedených úprav nebo těch degradovaných zubem času.


Tak nějak jsem se domníval,že to má tenhle účel zajistit (odrazy světla v komoře).Já ji mám ve výborném stavu.Zaujala mne ale možnost zlepšení kresby a ostrosti.Když ale píšeš,že to nemá valný vliv,tak nevím.Vzpomínám si,že mi kdysi jeden známý říkal,že jej to stálo cca 3500Kč.Což mi připadá poměrně hodně.Zkusím někde na něj najít kontakt(už jsem jej dlouho neviděl) a zjistit co a jak.A hlavně,zda-li zpozoroval zlepšení optických vlastností.
  • 0

#53 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 11 prosinec 2009 - 10:05:00

Myslím,že to nijak extra nepoznáš,jen v nějakých extrémních podmínkách,ale o kolik to bude lepší než sluneční clona nevím.

Souhlasím prostě s tímto,co psal NLC
"eliminuje odrazy v komoře což může mít vliv na kresbu a ostrost .... k rapidnímu zlepšení jednoho nebo druhého bych byl ale spíše skeptický, spíš bys mohl zaznamenat zlepšení při určitých mezních světelných podmínkých".
  • 0

#54 kkellner

kkellner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 11 prosinec 2009 - 10:34:52

vylepení vnitřku černým sametem bylo nezbytné u aparátů Pentaconsix, které byly natřeny uvnitř lesklou černou barvou, z jakého nepochopitelného důvodu nevím. Dělala to tenkrát Druopta asi za 50 Kčs.

U P-Sixu byly snímky bez vylepení šedivé a nekontrastní. Yashicu 124G mám taky, ale u ní, stejně jako u jiných aparátů nevidím k vylepování žádný důvod.
  • 0

#55 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 11 prosinec 2009 - 10:57:13

Tak se na to tedy asi vyprdnu.Díky za rady,jenž vedly k tomu,že bych zbytečně vynaložil peníze,které mi poslouží v temné komoře jinak a zřejmě i účelněji.
  • 0

#56 prema

prema

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 558 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 11 prosinec 2009 - 11:19:58

S tím P-sixem jsem to už na netu slyšel párkrát, nicméně já mám tyto strojky dva a můžu prohlásit, že matnější černou než v nich je si moc neumím představit. Yashica D je vedle toho zrcadlo a ani ta mi nepřipadá zase nějak zvláště tragická. Musely to být asi nějaké omezené série, jinak si to nedovedu vysvětlit.
  • 0

#57 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 11 prosinec 2009 - 12:00:30

S tím P-sixem jsem to už na netu slyšel párkrát, nicméně já mám tyto strojky dva a můžu prohlásit, že matnější černou než v nich je si moc neumím představit. Yashica D je vedle toho zrcadlo a ani ta mi nepřipadá zase nějak zvláště tragická. Musely to být asi nějaké omezené série, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Také mám dva kusy Pentacon Six TL a oba jsou matné tak, jako jiné stroje, co jsem měl možnost mít.
  • 0

#58 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 11 prosinec 2009 - 13:23:14

Mě to u té yashicy příjde vyhazování peněz.
  • 0

#59 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 17 prosinec 2009 - 12:49:28

Tak jsem chtěl konečně vyzkoušet předsádky na yashicu a ejhle! Já si najednou nejsem jistý,který patří nahoru a který dolů :wink:
Ten,který mi to prodával,mi tvrdil,že ten kovový patří dolů,ale když jsem si jej tak prohlížel,nalezl jsem nápis viewing,tedy zobrazovací,což by mi logicky tedy spíše připadalo,že se nasazuje na objektiv,který zobrazuje předmět na matnici.Na druhou stranu mi však nepříjde,že by ten černý s plastovým okrajem měl být opticky lepší...Nevíte někdo, jak to tedy je?? Vložený obrázek
  • 0

#60 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 17 prosinec 2009 - 12:52:30

Tak jsem chtěl konečně vyzkoušet předsádky na yashicu a ejhle! Já si najednou nejsem jistý,který patří nahoru a který dolů :wink:
Ten,který mi to prodával,mi tvrdil,že ten kovový patří dolů,ale když jsem si jej tak prohlížel,nalezl jsem nápis viewing,tedy zobrazovací,což by mi logicky tedy spíše připadalo,že se nasazuje na objektiv,který zobrazuje předmět na matnici.Na druhou stranu mi však nepříjde,že by ten černý s plastovým okrajem měl být opticky lepší...Nevíte někdo, jak to tedy je?? Vložený obrázek

No je to tak, jak jsi bystře usoudil. Viewing je skutečně na hledáčkový objektiv. Na tom druhém by mělo být napsáno "Taking lens", aspoň na mých předsádkách (orig. Yashica) to tak je.
  • 0

#61 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 17 prosinec 2009 - 12:57:27

Na tom druhém,černém,je taking lens napsáno.Už tedy chápu,že si stěžoval,že jsou celkem na nic opticky :wink:
Díky moc!
  • 0

#62 kkellner

kkellner

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 134 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 17 prosinec 2009 - 13:37:35

vylepení vnitřku bylo nutné u všech pentacon sixů TL (nevím jak to bylo u praktisixů), dělalo se to jen na téhle vyznačené hladké ploše, druhá strana je členitá.

nevím jestli je ta černá hodně černá nebo málo černá, ale rozdíl v kontrastu, především u diapozitivů je propastný a pouhým okem jednoznačně patrný. Vložený obrázek
  • 0

#63 petr22

petr22

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 17 prosinec 2009 - 13:50:09

Nejenom Pentacon Six, ale i Kievy (6x i 8x)

http://www.pentaconsix.com/flock.htm

Rozhodne skazit se tim nic neda
  • 0

#64 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 17 prosinec 2009 - 14:24:00

Volal jsem nakonec paní Konečné,jestli provádí výlep sametem.Červík ve mně přeci jen hlodal a nic se tim skazit nedá.Paní Konečná se hrozně divila,proč ji chci vylepit sametem,že u Yashic s tím není problém,že to ještě neviděla u nikoho a zdá se jí to zbytečný.A navíc prý sametem nevylepuje.Prý je to potřeba hlavně u sixe vylepit.
  • 0

#65 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 17 prosinec 2009 - 14:25:11

Omluvte otřesnou hrubku,jenž se v mém textu nalézá...
  • 0

#66 Jaro

Jaro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 603 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 17 prosinec 2009 - 16:39:55

Žádnou pravopisnou hrubou chybu v posledním tey příspěvku nenalézám!!
:evil:
  • 0

#67 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 155

Publikováno 17 prosinec 2009 - 16:45:30

skazit - zkazit
  • 0

#68 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 17 prosinec 2009 - 17:11:52

neni six, jako six

starší sixy měly opravdu vnitřek komory natřenej poměrně lesklou barvou
novější typy (co já vim tak většina tl) už maj vnitřek komory natřenej velmi matnou barvou, kde vylepení sametem nemá pozorovatelný vliv na kvalitu fotografií.
  • 0

#69 chino

chino

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 262

Publikováno 16 květen 2010 - 21:50:56

...dobrý večer komorníci.
...nemá doma někdo přebytečnou Wide předsádku na Yashicu?
...nebo nepůjčil by mi ji někdo na cca. měsíc?
...samozř. na protihodnotu...řekněme 1000kč?
...potřebuji vyfotit jednu věc a nevejde se mi do záběru, couvat už není kam!
...potřebuji to bohužel rychle...
...díky všem...chino... :wink:
  • 0

#70 chino

chino

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 262

Publikováno 17 květen 2010 - 16:59:02

...za zapůjčení litr dobré moravské slivovice(švestky 55%)...
...u škodiče ji mají, ale za 1500...nevyužil bych ji... ;-)
...děkuji...chino... :oops:
  • 0

#71 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 785 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 375

Publikováno 17 květen 2010 - 20:39:11

Čau chino,
nechceš požičať rovno Mamiyu C330 + 55m sklo?
Kvalita určo lepšia :-)

(za tú Moravskú to kľudne pošlem, dôležité je - odkiaľ si?!)
  • 0

#72 chino

chino

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 262

Publikováno 18 květen 2010 - 20:49:12

DuroT: díky moc za nabídku, 55mm by se mi teď opravdu hodilo. Ale potřebuji to do tohoto víkendu a posílat to poštou je dost nešikovné :( :) ? Mám yashicu D a MAT, kde už to mám tak nějak všechno vychytaný, u té mamči bych nevěděl kolik j teřba clonit kvůli ostrosti atd. Potřebuju něco nafotit a udělat papír 50x50(aspoň tři kousky). Pokud by jsi ale jel sem do čech (po D1)...tak sem 50km od Brna směr Praha...(exit Velké Meziříčí) k dispozici :D...pošta se mi zdá dost nešikovná na půjčování takovéto techniky...osobní kontakt je lepší. Každopádně si toho moc cením...a až někdy pojedeš do čech, můžeme se potkat, docela rád bych si tu mamču omrknul :D

Jinak tímto děkuji jednomu nejmenovanému panu řediteli, za zprostředkování předsádky od jedné nejmenované-zdejší, hodné ženy :D
...slíbená odměna samozř. platí, předsádka bude v pořádku vrácena!
...moc děkuji za ochotu... :D
  • 0

#73 tequil

tequil

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 174 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 25 květen 2010 - 16:38:15

jak to tak ctu o tech baterkach, takze nemam hned plasit, ze expozimetr nejde a zkusit novou baterku? (mam model bez G) vcil sem tam narval baterku z minolty srt 101, ktera je stejnych rozmeru a nejede vubec
  • 0

#74 tequil

tequil

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 174 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 25 květen 2010 - 18:25:42

po blizsim ohledani se mi nehybe ani zluta rucicka expozimetru, takze bych rekl, ze je vysrany uplne - stava se to casto? je to narocne na opravu? mam se na ten expozimetr vysrat a merit to necim jinym?
  • 0

#75 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 25 květen 2010 - 18:40:01

po blizsim ohledani se mi nehybe ani zluta rucicka expozimetru, takze bych rekl, ze je vysrany uplne - stava se to casto? je to narocne na opravu? mam se na ten expozimetr vysrat a merit to necim jinym?


klidně to udělej, ale napřed zakryj objektivy a matnici. :lol:
  • 0

#76 Blekentvajt

Blekentvajt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 034 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 25 květen 2010 - 21:50:59

po blizsim ohledani se mi nehybe ani zluta rucicka expozimetru, takze bych rekl, ze je vysrany uplne - stava se to casto? je to narocne na opravu? mam se na ten expozimetr vysrat a merit to necim jinym?


klidně to udělej, ale napřed zakryj objektivy a matnici. :lol:

:) :) :lol:
  • 0

#77 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 26 květen 2010 - 01:49:25

:) :) :lol:


p.s.
potom bude pravdivé rčení: "co fotka, to shit" :lol:
  • 0

#78 tequil

tequil

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 174 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 26 květen 2010 - 09:01:42

neserte me :lol:
  • 0

#79 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 2 srpen 2010 - 19:38:52

Zdravím vespolek, nedavno jsem si pořídil Yashicu MAT 124G. Bohužel se mi při přestavování expoziční doby seká ručička exposimetru. Chtěl jsem proto ověřit pomocí externího exposimetru, jestli ten vestavěný meří přesně. Mam přístroj Weimar lux nova a potřeboval bych poradit, jak na něm správně nastavit citlivost filmu, je na něm totiž namalováno několik rysek s čísly 1,2a4 a nevím, kterou z nich mam použít. Vložený obrázek Vložený obrázek
  • 0

#80 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 466 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 3 srpen 2010 - 06:46:27

Zdravím vespolek, nedavno jsem si pořídil Yashicu MAT 124G. Bohužel se mi při přestavování expoziční doby seká ručička exposimetru. Chtěl jsem proto ověřit pomocí externího exposimetru, jestli ten vestavěný meří přesně. Mam přístroj Weimar lux nova a potřeboval bych poradit, jak na něm správně nastavit citlivost filmu, je na něm totiž namalováno několik rysek s čísly 1,2a4 a nevím, kterou z nich mam použít.

Správná je ta tlustší ryska mezi "100" a "11".
  • 0

#81 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 srpen 2010 - 14:47:05

Díky za radu, tak jsem to porovnával a žel bohu exposimetr v Yashice chce víc clonit, než ten Weimar. Tak, teď čemu mám věřit. Pro úplnost do Yashicy jsem použil ten zinko vzduchovej článek typ 675 napětí cca 1,4 voltu.
  • 0

#82 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 3 srpen 2010 - 18:39:44

Mě se ručička na yashice neseká,ale expozimetr u mě funguje tím způsobem,že se chytí na "nejsilnější" světlo v záběru.Jakákoliv jeho kalibrace je potom zbytečná,protože to nelze navodit a kontrastní scény jsou pak podle exp.u yashicy výrazně podexponované,kdežto při focení v interiéru,kde nejsou velké rozdíly kontrastu expozimetr měří správně.
Toť moje postřehy s expozimetrem v mat124.
Např.pro fotografie v lese,kde semtam prosvitne slunce je nepoužitelný a sekne se klidně o 4EV(při namířením do země třeba o 2EV,protože úhel měření je velký).Kdežto když budu fotit např.strom směrem do tmavého lesa ze sluncem v zádech,tak to bude sedět.
Na diáky to prostě není :D
  • 0

#83 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 831 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 135

Publikováno 3 srpen 2010 - 18:52:57

Zdeňo, to je u ne-TTL metrů nebo spotmetrů z doby výroby těchto aparátů, resp. expozimetrů docela normální. Vlastně je to tak i logické, sú to enem "blbé" čidla, kterým nikdo krakenův systém (KZS) do obvodu nevtlačil :D
  • 0

#84 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 3 srpen 2010 - 19:29:01

Tož né všecky sa takto chovajů.Třeba leningardy to nedělajů a za cenu 20kč měří pro potřeby čb dostatečně přesně.
  • 0

#85 vanourek

vanourek

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 831 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 135

Publikováno 3 srpen 2010 - 19:55:32

Tož jistě, záleží na měřeném úhlu a způsobu měření toho jistého expozimetru. Samozřejmě ty správné ideologicky čísté expozimetry z CCCP takovými nešvary netrpí, že áno :D
Gdy sa stavíš, ogaro? Máš tu u mně něco :)
  • 0

#86 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 3 srpen 2010 - 20:01:23

Sakryš tak to bude asi celkem laborování, já zrovna ty diáky chci dělat. Mam tu dva svitky Provie 100F takže mam zkusit dát jeden podle exposimetru v Yashice a ten druhý pak podle toho externího?
  • 0

#87 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 3 srpen 2010 - 20:46:10

Tož jistě, záleží na měřeném úhlu a způsobu měření toho jistého expozimetru. Samozřejmě ty správné ideologicky čísté expozimetry z CCCP takovými nešvary netrpí, že áno :)
Gdy sa stavíš, ogaro? Máš tu u mně něco :)


Eště nevím.Vypršelo mě předplatné a nejdou SZ.Jak budu mít cestu ozvu se.To víš stěhování :D
Rozhodně měří po těch letech líp než Cds u yashicy...alespoň u té mé.
  • 0

#88 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 466 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 4 srpen 2010 - 06:29:15

Sakryš tak to bude asi celkem laborování, já zrovna ty diáky chci dělat. Mam tu dva svitky Provie 100F takže mam zkusit dát jeden podle exposimetru v Yashice a ten druhý pak podle toho externího?

A co tak si napřed pořídit nebo aspoň půjčit spolehlivý expozimetr?
  • 0

#89 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 4 srpen 2010 - 11:01:17

ja mam takuto skusenost s expozimetrom v Yashice:

najprv som tam mal alkalicku bateriu a fotil som cez slnecny den s nastavenym ISO 320 (film foma 400). fotky podla negativu vyzeraju v pohode

potom neskor som tam dal striebro-oxidovu cez redukciu znizenu na 1.35V, nastavil ISO 400 a fotil v pritmi. expozimeter radil pri f3.5 cas 1/30 a fotky su velmi podexponovane.

kedze sa mi zmenilo naraz viac faktorov, tak neviem presne ci je problem v redukcii alebo nepresnosti expozimetru pri nizkej hladine osvetlenia alebo v niecom uplne inom.
moje riesenie problemu bola kupa sverdlovska 4.
  • 0

#90 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 4 srpen 2010 - 11:44:16

Přesně tak jak píše Corvus, já nedám na Sverdlovsk dopustit!!! Je pravda, že sem iný nezkúsíl, ale druhá pravda je to, že bych za iný asi víc peněz nedál a ani nemněél.
Poměr tej ceny a výkona je nedostižný, navíc je to ruský mazlíček, což sa o včeckým s těchto krajin řéct nedá.
  • 0

#91 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 4 srpen 2010 - 12:22:43

len mi z neho strasne smrdia ruky! (to bude asi z toho puzdra) :roll:
  • 0

#92 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 4 srpen 2010 - 13:01:05

Přesně tak jak píše Corvus, já nedám na Sverdlovsk dopustit!!! Je pravda, že sem iný nezkúsíl, ale druhá pravda je to, že bych za iný asi víc peněz nedál a ani nemněél.
Poměr tej ceny a výkona je nedostižný, navíc je to ruský mazlíček, což sa o včeckým s těchto krajin řéct nedá.


Otázka strašně moc bokem Vídňa.Ty nepoužíváš měřící hranol?Kolikátku Sverdlovska máš?
  • 0

#93 kraken

kraken

    Admin pro věci politické, teologické a sociální

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 197

Publikováno 4 srpen 2010 - 13:36:11

No hranol používám enem na takovú tu portrétní rychlovku, když pobíhám kolemvá děcek s 200 skléčkem a 400 filmem, a to je velice málo.
Když mám na ty svoje zmjatiny co bléskám chvilku času (o to skorem vždycky) tož měřím Sverlovskem (mysím, že je to štverka).
Bez teho bych Kraken systém nemohl aplikovat do praxe. Proto velebím Sverdlovsk páč beztoho by nebyl ani Kraken :(
  • 0

#94 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 4 srpen 2010 - 16:25:41

A co tak si napřed pořídit nebo aspoň půjčit spolehlivý expozimetr

To bude určitě nejlepší řesení, teď se zeptam trošku hloupě vzhledem k tomu, že jsem začátečník, jak se jmenuje ten spolehlivý expozimetr?
  • 0

#95 zdenab2

zdenab2

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 4 srpen 2010 - 19:55:32

No šak to píše Sverdlovsk 4.Kraken má speciální systém určování expozice.Hledej KZS:-)

Tož dobré.Právě si mě ušetřil peníze za měřící hranol na AP67.Teď už o něm ani neuvažuju :(
  • 0

#96 cuba

cuba

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 518 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 4 srpen 2010 - 20:47:05

TTL je výborné, nicméně furt jsi až za tou čočkou, necítíš to na vlastní kůži. Jakmile vezmeš externí expozimetr a jdeš do scény a měříš dopadající či v určitém úhlu odražené, ta scéma tě vtáhne a donutí tě přemýšlet. Přemýšet nad poměry stínu, světla i tej středně šedej. A to už je pověstný kalíšek halůzkovej k tému slavnému Krakenovic zonálnímu systému. ( Anselovi buď hlína lehká) :lol:
  • 0

#97 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 466 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 5 srpen 2010 - 10:01:05

A co tak si napřed pořídit nebo aspoň půjčit spolehlivý expozimetr

To bude určitě nejlepší řesení, teď se zeptam trošku hloupě vzhledem k tomu, že jsem začátečník, jak se jmenuje ten spolehlivý expozimetr?

Spolehlivý expozimetr je jakýkoliv, u kterého víš, jak se chová. I Wimarlux Nova může být spolehlivý expozimetr, když budeš vědět, jestli měří přesně (porovnáním jiným, novým, kvalitním, možná to-slovo-na-D expozimetrem), jaký má úhel záběru, jak se chová při měření scény s velkými kontrasty, že není vhodný na měření za nízké hladiny osvětlení atd. I já úspěšně a rád používám Weimarlux Nova, dokonce jsem mu dal přednost před Gossen Sixtino. Spolehlivý expozimetr zdaleka nemusí znamenat drahý. Oblíbené. poměrně levné a kvalitní jsou například sovětské Sverdlovsk-4 nebo Leningrad-6.
  • 0

#98 tomi.poser

tomi.poser

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 80 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 srpen 2010 - 16:55:52

Diky za rady. Pro začátek pro mne tím dobrým expozimetrem bude tedy onen Weimar. Nafotím stejnou scénu pomocí něho i toho vestavěného abych měl srovnání a když ani jedno z toho nevyjde poohlídnu se dál třeba po tom sverdlovsku. Jsem se vším teprve na začátku.
  • 0

#99 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 6 srpen 2010 - 06:26:55

len mi z neho strasne smrdia ruky! (to bude asi z toho puzdra) :D


jestli jsi pravák, tak ho ber do levé ruky :D
  • 0

#100 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 523 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 31

Publikováno 14 srpen 2010 - 18:34:59

Prosím o radu. Koupil jsem k Yashice Mat 124 širokoúhlou předsádku. Jak to teď bude s měřením expozice? Tak nějak tuším, že předsádka je další sklo navíc, takže celkově bude horší světelnost celé optické soustavy. Takže si říkám, že bych k naměřené expozici přidal +1EV, aby se to trochu dokompenzovalo. Máte k tomu někto nějaké přesnější informace? A jak je to s měřením expozice u makropředsádky?
Předem díky.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních