Publikováno 24 listopad 2008 - 21:25:26
Ale jo, Mamiaku.
Vždyť já sám jsem k němu občas dost neuctivej. Minimálně v tom, že píšu spíš o jeho záporech než kladech. Myslím, že už jsme jednou spolu na toto téma psaločetli. V každém případě si na ranní krajinu vezmu radši AP67, než Hasselblada. Líbí se mi jak nakládá se výrazným světlem a protisvětlem. Nedělá, že protisvětlo neexistuje (jako Hasselblad), ale naopak ho uctí svou nedokonalostí. Ryze technicky je na tom hůř, emotivně lépe. Rád používám středně dlouhé teleobjektivy, takže opravdu absentuji časy , 1/8, a 1/15. Je to otrava, ale existují šedé filtry, možnost převolání, atd. Kdyby mne v mé tvorbě omezovalo jen toto, byl bych šťastný. Ostatně také záleží na nárocích, možná, že to co hodnotím jako neostré (můj naprosto minimální formát je 30x40, oblíbený má kratší stranu metr), by leckoho nenapadlo neuspokojit. Své hodnocení píšu, spíše z pohledu mezních podmínek. A je pravda, že AP67, není můj většinový přístroj, dělám s ním tak 20% mé tvorby. Ale rád.
Chceš-li to slyšet, považuji kupříkladu Mamiyu RB/RZ67 za lepší foťák, než AP67. Přesto ho nemám, na nekompromisní technickou kvalitu jsem zvolil Hasselblada, ne proto, že by byl nějak podstatně lepší než erbeso, ale je lehčí a menší, při přibližně stejném, v případě širokáčů lepším, optickém výkonu. AP67 mám na světelné divočiny, uvolněné foceníčko a také ho mám rád.
Přirovnal bych ho ke dvanástistrunné kytaře, nevyžaduje takovou přesnost jako šestka, když člověk trochu ujede je to spíš zajímavé a má bohatší zvuk.
Že je nepoužitelný, považuji z Tvé strany spíše za nadsázku. Že má své problémy, stejně jako každý středoformát a že bych se o nich mohl rozepisovat, je samozřejmé.
Hezký večer
Luboš