Přejít na obsah


Fotka

Zenza Bronica ETRS


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
276 odpovědí na toto téma

#101 Tilberien

Tilberien

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 106

Publikováno 24 únor 2012 - 13:39:03

Kluci moc děkuji, to zní báječně. :cool: Další plus pro to si jí pořídit.

Těšíš se? ;)
  • 1

#102 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 003 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 187

Publikováno 24 únor 2012 - 17:07:21


Kluci moc děkuji, to zní báječně. :cool: Další plus pro to si jí pořídit.

Těšíš se? :)


JJ, těším. Ale snažím se krotit, abych to nezakřikla. ;)
  • 1

#103 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 25 únor 2012 - 21:04:03

Do kolika stupňů celsia pod nulou je tam Bronica ETRS schopná pracovat? Předem moc děkuji.

Když jsem fotil tu fotku, co je o pár příspěvků níž, tak bylo -18°C.
  • 0

#104 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 003 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 187

Publikováno 31 březen 2012 - 11:28:46

Tak jsem to nevydržela a mám doma už asi měsíc jednu Bronicu ETRSi. Je to paráda. Úžasný stroj. Jen bych se chtěla zeptat jaké filtry k ní používáte? Jestli kruhové 62 mm (není jich tak moc po bazarech :smile: ) nebo přes redukci na větší průměr filtru (to by i celkem šlo, protože mám pár filtrů 77mm, takže bych jen dokoupila) a nebo používáte Cokin systém?

A ještě jednu takovou malou otázku, máte někdo na ní makro mezikroužek? Zajimalo by mne, jak jste s ním spokojený, jaký máte (E-14, E-28 nebo E-42)? Asi bych si chtěla pořídit ten E-14, abych mohla trochu blíže k fotografovaným.

Předem moc děkuji za každou radu.
  • 0

#105 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 31 březen 2012 - 11:50:38

Tak jsem to nevydržela a mám doma už asi měsíc jednu Bronicu ETRSi. Je to paráda. Úžasný stroj. Jen bych se chtěla zeptat jaké filtry k ní používáte? Jestli kruhové 62 mm (není jich tak moc po bazarech :smile: ) nebo přes redukci na větší průměr filtru (to by i celkem šlo, protože mám pár filtrů 77mm, takže bych jen dokoupila) a nebo používáte Cokin systém?

A ještě jednu takovou malou otázku, máte někdo na ní makro mezikroužek? Zajimalo by mne, jak jste s ním spokojený, jaký máte (E-14, E-28 nebo E-42)? Asi bych si chtěla pořídit ten E-14, abych mohla trochu blíže k fotografovaným.

Předem moc děkuji za každou radu.


Ahoj, podobnú dilemu riešim teraz tiež ja, ale mám väčší problém, mám carl zeiss flektoron mc 50 a ten ma predný záviť 86mm, potreboval by som filtre pre BW a zohnať ich je celkom problém na takýto priemer a ak aj sú tak cena je teda dosť značná, tak som rozmýšľal o kood 100 alebo hitech 100, len by som radšej išiel do skla ako do plastu..... redukčný krúžok nie je problém kúpiť a filtre môžeš používať, 77 na 62 bude v pohode
  • 0

#106 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 31 březen 2012 - 17:43:52

to tess-red, transporti:
když jednou za roku hrabu v krabicích a šuplících filtrů u páně Pazdery v bazaru -vpředu i vzadu (častěji už jsem si zakázal tam chodit), většinou se mi podaří nějaké barevné filtry (NDR, ruské za pár šupů) objevit.... 62,67,72 nebývá problém - 77 méně, ale dokonce i 82, 86 a 95mm se mi podařilo tam najít...
  • 0

#107 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 31 březen 2012 - 19:38:34

to tess-red, transporti:
když jednou za roku hrabu v krabicích a šuplících filtrů u páně Pazdery v bazaru -vpředu i vzadu (častěji už jsem si zakázal tam chodit), většinou se mi podaří nějaké barevné filtry (NDR, ruské za pár šupů) objevit.... 62,67,72 nebývá problém - 77 méně, ale dokonce i 82, 86 a 95mm se mi podařilo tam najít...


to je možné, len pán Pazdera je pre mňa dosť od ruky :smile: pozeral som na ebayi a je to celkom bieda, niečo sa nájde, ale dosť málo
  • 0

#108 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 003 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 187

Publikováno 1 duben 2012 - 15:42:51

Jirin_ol: já právě u Pazdery byla (respektive jsem zaúkolovala manžela, co měl do Prahy cestu) a žádné 62 mm filtry tam neměli, takže kvůli tomu jsem to začala řešit. :smile: A přemýšlela jsem jestli to má cenu, kupovat další a další průměry filtrů, když změním objektivy.

transporti686: já právě měla stejný problém s pentaconem six a flektogonem (prodala jsem ho, když jsem si pořídila Bronicu), tak jestli by jsi měl zájem, mám k němu žlutý a zelený filtr. :-P
  • 0

#109 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 1 duben 2012 - 17:57:12

... jestli to má cenu, kupovat další a další průměry filtrů, když změním objektivy.

vzhledem k tomu, že už máš filtry (a sluneční clonu) většího průměru a step-up kroužky 67-72 a 72-77 dohromady jsou investicí max. 80 Kč (pokud se koupí na íbeji v ťamansku), tak odpověď je celkem jednoduchá a jasná. Taky to tak dělám, nač tahat více sad filtrů k různým objektivům v báglu?
  • 0

#110 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 10 duben 2012 - 18:09:19

Ahoj,

uz jsem tu psal, ze jsem mel problem s jednou kazetou u Broni. Po patem snimku mi vymotala film. Dal jsem jiny, vymotala ho jiz po tretim snimku. Rozsrouboval jsem kryt mechanismu a cvicne zkazeny film nekolikrat pretocil a zalozil do kazety. Zavada se jiz neobjevila a film jsem asi 10-krat protahnul uspesne kazetou od zacatku az dokonce.
Mel nekdo z vas, uzivatelu Bronica, podobnou zkusenost s vadnou kazetou? Resil to nekdo nejakou opravou, serizenim, namazanim atd.?

Dale jsem zkusil, kdyz uz jsem byl v testovani, exponovat s predsklopenym zrcadlem. Zde se opet deje neco, cemu zcela nerozumim a tak prosim o radu.
Otocim predni packou, zrcadlo se uvolni (cele se nesklopi, ale to je pry v poradku, tak to u Broni je). Exponuji, dle zvuku je slyset, ze vse probehlo v poradku ... no a ted: Grip mi pretoci hned po exponovani film na dalsi snimek, ale kdyz packu vratim zpet, grip otoci o dalsi snimek aniz bych exponoval. ????

Diky za rady a postrehy

Tento příspěvek byl upraven od ToFF: 10 duben 2012 - 18:19:10
Připojil jsem nově vzniklé téma k tomuhle.

  • 0

#111 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 198

Publikováno 11 duben 2012 - 10:30:45

Ahoj,

uz jsem tu psal, ze jsem mel problem s jednou kazetou u Broni. Po patem snimku mi vymotala film. Dal jsem jiny, vymotala ho jiz po tretim snimku. Rozsrouboval jsem kryt mechanismu a cvicne zkazeny film nekolikrat pretocil a zalozil do kazety. Zavada se jiz neobjevila a film jsem asi 10-krat protahnul uspesne kazetou od zacatku az dokonce.
Mel nekdo z vas, uzivatelu Bronica, podobnou zkusenost s vadnou kazetou? Resil to nekdo nejakou opravou, serizenim, namazanim atd.?

Dale jsem zkusil, kdyz uz jsem byl v testovani, exponovat s predsklopenym zrcadlem. Zde se opet deje neco, cemu zcela nerozumim a tak prosim o radu.
Otocim predni packou, zrcadlo se uvolni (cele se nesklopi, ale to je pry v poradku, tak to u Broni je). Exponuji, dle zvuku je slyset, ze vse probehlo v poradku ... no a ted: Grip mi pretoci hned po exponovani film na dalsi snimek, ale kdyz packu vratim zpet, grip otoci o dalsi snimek aniz bych exponoval. ????

Diky za rady a postrehy


mno nevím, zda jsem to pochopil přesně, ale co se přetáčení svitku týká, tak u mechanického gripu musíš natáhnout páčku 2x, aby jsi měl nataženou závěrku a přetočený film na nové políčko..
Jinak s kazetou jsem se taky pěkně pekloval - už se to tu řešilo, sekala se mi mrcha jedna a nic nepomohlo - až jsem ji prostě vyřadil..
Teď mám jiný problém - na 75tce objektivu mi habrujou časy závěrky. 50tka a 150tka jsou v pohodě, takže závada není v elektronice těla, ale v samotném objektivu. Takže teď budu shánět někoho, kdo si s tím dokáže poradit....
  • 0

#112 mclusky

mclusky

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 178 příspěvků(y)
  • LocationPraha Klánovice
Reputace: 74

Publikováno 11 duben 2012 - 11:28:00

Sakra chlapi, samý problémy s těma Bronicama... já si kazetu taky musel koupit novou... Ale nlc tady psal o tom, že si tu kazetu opravil... Já pořád doufám, že se na to taky já nebo někdo v mym okolí zmůže. S novou kazetou je vše ok, jen jednou se mi stalo, že se film otáčel pořád dál a dál a závěrka se nenatáhla. Pomohlo, když jsem na kazetě (nikoliv na foťáku tedy) zakroutil tím kolečkem jakoby proti směru.

Ale ne aby to někdo pochopil blbě, Bronču miluju, mám z ní opravdu hezký záběry (na moje poměry)..
  • 0

#113 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 11 duben 2012 - 14:10:32

Teď mám jiný problém - na 75tce objektivu mi habrujou časy závěrky. 50tka a 150tka jsou v pohodě, takže závada není v elektronice těla, ale v samotném objektivu. Takže teď budu shánět někoho, kdo si s tím dokáže poradit....

To by nemělo být zvlášť obtížné opravit. Jak píšeš, v objektivu je jen jednoduchá mechanická část závěrky.
Nahrál jsem do Souborů popis vnitřního uspořádání a fungování závěrky v objektivech Zenzanon.
  • 0

#114 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 198

Publikováno 11 duben 2012 - 14:20:00


Teď mám jiný problém - na 75tce objektivu mi habrujou časy závěrky. 50tka a 150tka jsou v pohodě, takže závada není v elektronice těla, ale v samotném objektivu. Takže teď budu shánět někoho, kdo si s tím dokáže poradit....

To by nemělo být zvlášť obtížné opravit. Jak píšeš, v objektivu je jen jednoduchá mechanická část závěrky.
Nahrál jsem do Souborů popis vnitřního uspořádání a fungování závěrky v objektivech Zenzanon.


moc díky :(
  • 0

#115 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 11 duben 2012 - 20:20:27


Ahoj,

uz jsem tu psal, ze jsem mel problem s jednou kazetou u Broni. Po patem snimku mi vymotala film. Dal jsem jiny, vymotala ho jiz po tretim snimku. Rozsrouboval jsem kryt mechanismu a cvicne zkazeny film nekolikrat pretocil a zalozil do kazety. Zavada se jiz neobjevila a film jsem asi 10-krat protahnul uspesne kazetou od zacatku az dokonce.
Mel nekdo z vas, uzivatelu Bronica, podobnou zkusenost s vadnou kazetou? Resil to nekdo nejakou opravou, serizenim, namazanim atd.?

Dale jsem zkusil, kdyz uz jsem byl v testovani, exponovat s predsklopenym zrcadlem. Zde se opet deje neco, cemu zcela nerozumim a tak prosim o radu.
Otocim predni packou, zrcadlo se uvolni (cele se nesklopi, ale to je pry v poradku, tak to u Broni je). Exponuji, dle zvuku je slyset, ze vse probehlo v poradku ... no a ted: Grip mi pretoci hned po exponovani film na dalsi snimek, ale kdyz packu vratim zpet, grip otoci o dalsi snimek aniz bych exponoval. ????

Diky za rady a postrehy


mno nevím, zda jsem to pochopil přesně, ale co se přetáčení svitku týká, tak u mechanického gripu musíš natáhnout páčku 2x, aby jsi měl nataženou závěrku a přetočený film na nové políčko..
Jinak s kazetou jsem se taky pěkně pekloval - už se to tu řešilo, sekala se mi mrcha jedna a nic nepomohlo - až jsem ji prostě vyřadil..
Teď mám jiný problém - na 75tce objektivu mi habrujou časy závěrky. 50tka a 150tka jsou v pohodě, takže závada není v elektronice těla, ale v samotném objektivu. Takže teď budu shánět někoho, kdo si s tím dokáže poradit....


Mam elektericky grip.
Normalne cvaknu a pak se mi posune film o snimek. Ale nechapu tu vec s predsklopenim. Predsklopim zrcadlo, cvaknu, posune se o snimek a kdyz vracim tu packu predsklopeni zpet, tak se pootoci o dalsi, tzn. ze neni exponovan ... to mi nejde na rozum...
  • 0

#116 vafo

vafo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 červen 2012 - 06:32:03

V prvnim prispevku jsem psal pootoceni klickou (gripem) ...
Tim gripem v zavorce bylo mysleno, ze motor gripu s tim otocil misto klicky!

Film byl zalozen spravne! Ted jsem zkousel s novym filmem v kazete. Po zalozeni (na sipku) a stisknuti tlacitka na gripu, fotak film namotal a na kazete se objevilo c. 1. Pripraveno. Kdyz ted stisknu zadni tlacitko, tak to jen jakoby "cukne". ale dal to nepreviji. Tak by to melo byt. Proto mi neni jasne, proc mi to vymotalo civku az do konce.

Mozna je to jen ducharina, mozna se to nekomu z vas uz stalo.

Zkusim fotit a uvidime, co se stane az to dojde zase k policku 6.


Neměl by tady někdo na prodej jednu kazetu i s planžetou 6x4.5 na Bronicu ETRSi.Nebo odkaz kde se da koupitkromě Eby tam nemám účet jen přes někoho Děkuji za nabídky Dohoda jistá
  • 0

#117 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 258 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 5 červen 2012 - 08:31:53

V obchodě www.lightq.cz maji novou, ale stojí 6600,-.
  • 0

#118 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 950 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 141

Publikováno 5 červen 2012 - 09:10:05

Neměl by tady někdo na prodej jednu kazetu i s planžetou 6x4.5 na Bronicu ETRSi.Nebo odkaz kde se da koupitkromě Eby tam nemám účet jen přes někoho Děkuji za nabídky Dohoda jistá

eslivá máš zájem a můžeš si vyzvednout v praze, můžu Ti ji na zlo-bay zakoupit
  • 0

#119 vafo

vafo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 červen 2012 - 12:40:56

Neměl by tady někdo na prodej jednu kazetu i s planžetou 6x4.5 na Bronicu ETRSi.Nebo odkaz kde se da koupitkromě Eby tam nemám účet jen přes někoho Děkuji za nabídky Dohoda jistá

eslivá máš zájem a můžeš si vyzvednout v praze, můžu Ti ji na zlo-bay zakoupit


No dobrý den do Prahy to mám 120km ale jednou jsme to dělali tak že já poslal na účet jednoho pána peníze a on to zakoupil na E-bay a nechal to přímo poslat na mojí adresu --jestli by jste s tímto postupem souhlasil tak zašlete odkaz na tu kazetu a cenu kterou Vám pošlu na Váš účet a dohodneme se.Zde je múj E-mail bude to rychlejší
hochval@mkinet.cz
Díky Valeš.
  • 0

#120 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 10 srpen 2012 - 00:01:13

Ahojte páni, chcel by som Vás poprosiť, či by ste mi vedeli objasniť ako funguje čas T na bronice ETRS a ešte nejaké otázky vďaka. Keďže režim B to nemá.

K tomu času T, je mi teda jasné, že závierka je v objektíve a nie vo foťáku. Keď sa pretočí film na nasledujúce políčko a ide sa fotiť časom T, tak sa nastaví čas T na objektíve:

1. závierku v objektíve pri čase T ovláda stlačenie spúšte, ktoré ju otvorí alebo po prepnutí do T sa závierka v objektíve hneď otvorí?
2. ak závierku v objektíve aktivuje stlačenie spúšte, túto spúšť je možné mačkať drátenou spúšťou alebo nejakým self-timerom?
3. pri exponovaní v čase T je zrkadlo v tele zdvihnuté hore už predtým, než sa nastaví T na objektíve alebo nastavenie T na objektíve dáva foťáku signál, že zrkadlo má ostať vyklopené počas celej doby čo je T aktívne až kým nie je na objektíve vrátené do A a vtedy sa zrkadlo sklopí?
4. funguje stlačenie spúšte a prevíjanie filmu na bronice etrs aj bez nasadeného objektívu zenzanon? ak áno stlačenie spúšte potom iba odklopí zrkadlo v tele?

vďaka za odpoveď
  • 0

#121 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 17 srpen 2012 - 13:55:29

Mám na stole Zenzu Bronicu ETRS, je to tá plastová verzia, ale to spracovanie mi pripadá celkom slušné, ako Vám fungujú tieto strojčeky, chcel by som ju používať ako druhé telo s možnosťou vymeniteľných magazínov. Časom budem musieť zohnať nejaký zenzanon k tomu. Diky.
  • 0

#122 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 198

Publikováno 17 srpen 2012 - 14:49:51

Mám na stole Zenzu Bronicu ETRS, je to tá plastová verzia, ale to spracovanie mi pripadá celkom slušné, ako Vám fungujú tieto strojčeky, chcel by som ju používať ako druhé telo s možnosťou vymeniteľných magazínov. Časom budem musieť zohnať nejaký zenzanon k tomu. Diky.


pro mě je to the best ...
nejlepší strojek v poměru cena/výkon/váha
  • 0

#123 vafo

vafo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 17 srpen 2012 - 14:54:52

ahoj má někdo zájem o tělo
Bronica ETRS je v pořádku trochu poškrábaná matnice akorád je dost okopaná spíš na nahradní díly.
  • 0

#124 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 17 srpen 2012 - 14:58:18

keďže nemám skúsenosti s leaf shutter, tak predpokladám, že to funguje tak, že keď sa stlačí spúšť tak zrkadlo vybehne hore a závierka v objektíve sa otvorí len na nastavenú dobu na foťáku, zrkadlo sa sklopí až po pretočení filmu o políčko ďalej? alebo sa mýlim?

naozaj sa mi páči ta mašinka :mrgreen: a za tie peniaze, no nekúp to
  • 0

#125 MrB14ck

MrB14ck

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 570 příspěvků(y)
  • LocationChotěšov (PJ)
Reputace: 117

Publikováno 17 srpen 2012 - 15:47:01

ahoj má někdo zájem o tělo
Bronica ETRS je v pořádku trochu poškrábaná matnice akorád je dost okopaná spíš na nahradní díly.

jestli funguje a bude za dobrou cenu tak i jo :mrgreen:
  • 0

#126 vafo

vafo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 srpen 2012 - 07:07:34

ahoj tak navrhni nějakou cenuje to spíš na nahradní díly ale funkční jen tělo s zrcadlem a matnicí.tak se ozvy .E-mail
hochval @mkinet.cz
  • 0

#127 vafo

vafo

    Nováček

  • Předplatitel
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 srpen 2012 - 07:08:30

nebo něco nabídni jiného na 6x6
  • 0

#128 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 22 srpen 2012 - 21:47:57

viem, že je to trošku fantasy, ale škoda, že neexistuje možnosť ako dať sklá z Psix na bronicu ETRS, na dlhé expozície minútové by to mohlo byť zaujímavé, vzdialenosť od filmu by to dovoľovala......
  • 0

#129 MrB14ck

MrB14ck

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 570 příspěvků(y)
  • LocationChotěšov (PJ)
Reputace: 117

Publikováno 22 srpen 2012 - 22:14:17

ahoj tak navrhni nějakou cenuje to spíš na nahradní díly ale funkční jen tělo s zrcadlem a matnicí.tak se ozvy .E-mail
hochval @mkinet.cz

tak se omlouvam ale uz jsem poridil dvouocku takze na bronu nemam penize.
  • 0

#130 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 5 září 2012 - 11:51:31

Ahojte, má niekto z Vás skúsenosť s objektívom zenzanon mc 150/3,5? napr. aj prípadne v porovnaní s CZJ sonnar 180/2,8 bez mc, ktorý mám.
  • 0

#131 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 5 září 2012 - 14:24:18

Mám Zenzanon PE 150/3,5 - s optikou jsem spokojený, ale raději používám PE 135/4 kvůli možnosti zaostření od 1 metru.
  • 0

#132 transporti686

transporti686

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
Reputace: 65

Publikováno 9 říjen 2012 - 06:51:44

Mám ešte jednu otázku na bronicu ETRS, keď mám k nej speed grip, kde sú sánky na blesk, dá sa použiť v týchto sánkach starý blesk Mechanika T400, mám ho doma funkčný a veľmi málo používaný.
  • 0

#133 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 9 říjen 2012 - 07:10:08

Ahoj, přesnou odpověď si říct netroufám, ale raději bych to ani nezkoušel. Staré blesky často mají na spínacích kontaktech vysoké napětí, které je schopné nadobro odrovnat elektroniku fotografického přístroje a v Bronice přeci jen nějaká je - i když vzhledem k roku výroby může být proti tomu odolná. Třeba někdo bude vědět přesnější odpověď :oops:
  • 0

#134 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 9 říjen 2012 - 08:37:15

To Transporti: přesně jak píše NLC, tyhle staré blesky měly napětí na kontaktech v rozpětí 75-280V, čímž můžeš fotoaparát z doby po nástupu elektronických (tyristorových) blesků odrovnat. když jsem kdysi dávno podobnou otázku řešil (darovaný starý blesk), někdo mi říkal, že to lze řešit úpravou - galvanickým oddělením blesku od foťáku, ale dnes, kdy se tyristorový blesk a velmi slušný blesk (Vivitar apod.) dá za babku koupit na každém kroku, bych se s tím ani v myšlenkách nebabral. Zkus hledat v technické dokumentaci k Broni, jaké napětí na kontaktech potřebuje a snese.
  • 0

#135 rica

rica

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 117 příspěvků(y)
Reputace: 46

Publikováno 23 květen 2013 - 15:00:43

Možná, pokud budeš chtít jít do nějakého širokáče, tak 50tka je taktéž super sklo.

Mrkni ještě sem, tady jsem ETRSku protřepali horem dolem :D
http://www.temnakomo...

Prajem dobrý deň - mám otázku, aký je praktický rozdiel medzi 50/2,8 PE a MC ? Širokáč pochopiteľne na krajinu a architektúru, a jediné, čo som na nete vydoloval je, že PE je podstatne lepšia na plnú dieru. Ceny sú dosť rozdielne, tak neviem či je jediný rozdiel v tej clone.
Ďakujem za rady.
  • 0

#136 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 5 září 2013 - 11:32:42

Ahoj všem Bronikářům. Nemáte někdo praktickou zkušenost s objektivem Zenzanon PE 105/4,5 MACRO? Zajímá mě hlavně hodnota kompenzace expozice při maximálním makru 1:1 (případně i při menších hodnotách zvětšení). Pokud by někdo náhodou vlastnil manuál k tomuto objektivu, byl bych moc rád za poskytnutí kopie ... za odměnu podle vlastního výběru ;) Díky. T
  • 0

#137 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 5 září 2013 - 16:31:26

Kopenzace expozice u toho objektivu asi nebude se lisit od ostatnich, tedy 1:1 - faktor 4 cili 2 EV. Plati to vseobecne, konstrukce objektivu to neovlivnuje*.

faktor = (1 + z)2
kde z je zvetseni (0 v pripade zaostreni na nekonecno, 1 pri 1:1)

* Ono to muze byt jinak, pokud objektiv meni ohniskovou a svetelnost pri zaostrovani (coz ale muzou delat jen objektivy s plovoucimi cleny).
  • 2

#138 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 5 září 2013 - 17:17:42

Díky, za odpověď. V počátku mě také napadlo, že by to takto mohlo být ... jenže on ten objektiv plovoucí člen/y má a kompenzace je předepsaná výrobcem, jen se mi její hodnotu nedaří nikde dohledat. Nakonec budu asi počítat s těmi 2EV, ono se trochu přeexponovat vždycky vyplatí ;)
  • 0

#139 Navajo

Navajo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: 24

Publikováno 22 říjen 2013 - 09:11:57

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli někdo s Bronicou ETRS/Si používáte externí blesk? Jde mi o propojení. Tělo má konektor pro PC kabel, ale nevím, co nasadit na patici blesku. Mám Canon Speedlite 430EX II. Máte někdo zkušenost s touto kombinací? Děkuji za jakoukoliv odpověď. :cool:
  • 0

#140 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 241

Publikováno 22 říjen 2013 - 10:54:35

Nejspíš něco takového http://www.srsmicros...with-Cable.html

(osobní zkušenost s Bronicou nemám)
  • 0

#141 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 445 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 275

Publikováno 22 říjen 2013 - 11:12:29

Nemám zkušenost s tímto konkrétním bleskem, ale podle popisu se obávám komplikací. Vypadá to, že on nemá samostatné měření světla a automatiku, buď bleská s pevným výkonem nebo je řízen z těla. Jeho použití by asi znamenalo provádět při každém snímku kalkulaci se směrným číslem, clonou a zaostřenou vzdáleností. Možná by lepší službu odvedl obyčejný starší blesk "s automatikou". Takový blesk (například Pentax AF-160) s Bronicou používám, nasazuji jej do sáněk ve speedgripu a tam normálně funguje.
  • 0

#142 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 22 říjen 2013 - 13:57:41

1) synchrokostka s ocaskem, jiz navrhoval Drevorubec, nebo nasadit blesk na grip; nebude to fungovat vubec s blesky bez aktivniho stredoveho kontaktu (treba nektere od Nissinu)

1a) automatika bude fungovat jen v pripade (starsich) blesku s internim merenim; je treba rucne prenest ISO a clonu z fotaku na blesk, a pocitat s nepresnym merenim

2) v pripade ETRSi (ale ne ETRS) - byl k tomu dedikovany blesk (resp. blesk a dedikovany adapter, SCA386) od Metzu, s TTL automatikou

pro Speedlite - jen prvni moznost, bez jakehokoliv automatickeho nastavovani vykonu, cili pocitani na zaklade GN nebo externi flashmeter.
  • 0

#143 Archer

Archer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 12 červen 2014 - 11:14:07

Chci si jen trochu pochlubit. V bazaru Fotoškody jsem narazil na kazetu 135W, pro klasicky kinofilm. Vychází z toho zabery 24x56mm, Kinofilm na 36 snímku dava 24 širokých zaberu. Dolu je par testovacích snímku (sklo 50mm, TMY400, sken Epson  V700). Trochu jsem to podexponoval, ale kazeta funguje, nikde nesvítí, paráda! 

 

 

original.jpg

 

original.jpg


  • 1

#144 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 12 červen 2014 - 11:53:24

skvělá věc!


  • 0

#145 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 003 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 187

Publikováno 12 červen 2014 - 12:11:24

Jééé, tak to mne celkem mrzí, že jsem tu kazetu tam nepotkala já. ;) Já tam nedávno objevila normální kazetu 120. A i za to jsem byla moc ráda. Ono na Bronicu se toho moc neobjevuje. ;) Tak ať slouží. 


  • 0

#146 Archer

Archer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 12 červen 2014 - 13:06:40

Jééé, tak to mne celkem mrzí, že jsem tu kazetu tam nepotkala já. ;) Já tam nedávno objevila normální kazetu 120. A i za to jsem byla moc ráda. Ono na Bronicu se toho moc neobjevuje. ;) Tak ať slouží. 

Kdyz jsem chtel Bronica SQ (6x6), taky nikde nebyli. A ted' je toho spousta...

 

Na Bronicu docela hodne maji tady: http://stores.ebay.c...selbladbronica/

Prodejce je z UK, takze nebudou problemy s celnici, zasilka rovnou domu. 

 

A jeste jeden z Nemecka: http://www.ebay.com/usr/foto-sandor


  • 0

#147 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 003 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 187

Publikováno 14 červen 2014 - 11:31:20

 

Jééé, tak to mne celkem mrzí, že jsem tu kazetu tam nepotkala já. ;) Já tam nedávno objevila normální kazetu 120. A i za to jsem byla moc ráda. Ono na Bronicu se toho moc neobjevuje. ;) Tak ať slouží. 

Kdyz jsem chtel Bronica SQ (6x6), taky nikde nebyli. A ted' je toho spousta...

 

Na Bronicu docela hodne maji tady: http://stores.ebay.c...selbladbronica/

Prodejce je z UK, takze nebudou problemy s celnici, zasilka rovnou domu. 

 

A jeste jeden z Nemecka: http://www.ebay.com/usr/foto-sandor

 

Díky moc. ;) 


  • 0

#148 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 003 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 187

Publikováno 23 leden 2015 - 12:06:51

Kdyby jste někdo sháněl tak prodávám na TK bazaru na Bronču záda a mezikroužek, viz:

http://www.temnakomo...a-220-120-film/

 

http://www.temnakomo...zikroužek-e-14/


  • 0

#149 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 1 únor 2015 - 07:46:04

http://www.lightq.cz...kladni-set.html treba nekoho zaujme
  • 0

#150 chemikk

chemikk

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 183 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 3 červenec 2015 - 12:52:33

Mám doma ETRSi a ještě jsem jí nepoužil. Je normální, že bez filmu v kazetě, se natahování po natažení závěrky protáčí a nejde stisknou spoušť ? Závěrka funguje a čas měří správně, ale jen při zapnutí multiexpozice. O víkendu ji zkusím s filmem.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních