.
Publikováno 7 listopad 2010 - 20:00:47
Publikováno 7 listopad 2010 - 21:28:20
já asi hlavně v současný fotce chci taky vidět něco překvapivýho. sice oceňuju dobře provedenou klasiku, ale občas z toho mám znuděnej pocit. zkusně sem nahodim tři dvojfotky z delší serie, kterou kdysi jeden autor publikoval v novinách jako rady pro fotografy. myslim, že právě myšlenkovej přesah (a občasnej fakt, že ty "wrong" jsou kolikrát lepší, než "right") z toho dělá pro mě něco mnohem víc zajímavýho, než jenom běžný dvojfotky. a to nejsem až tak moc velkej fanoušek konceptuální fotogafie...
.
Publikováno 7 listopad 2010 - 21:46:46
nojgi píše :
To myslíš vážně? Vždyť má rozházené proporce. Zadek jak valach!!! Ono celkově je tělo divné v kontrastu s hezkou tvářičkou.
Tedy chápu, že někdo má rád holky, jiný zase vdolky, jeden abstraci a druhý napalované chemlonové obrazce černoušků nesoucích kávu, ale zrovna v tomto případě si opravdu nějak nedovedu nojgiho představu proporčně správné ženy představit. Z mého pohledu je to v DANÉ KATEGORII naprosto brilantní záležitost jak po stránce modelu, tak výrazu, stylizace, tonality, svícení. Ale jak říkám, je to všechno opravdu věc názoru. Celé tohle vlákno odhalilo pro mne až neuvěřitelně překvapivou a zásadní rozdílnost zdejších uživatelů co se týče vkusu a celkových představ o fotografii. Až bych řekl, že to vlastně mnohdy vylučuje nějakou rozumnou komunikaci o fotografii, snad s vyjímkou exaktních informací o technice. Je to něco takového, jako by se po netu měli bavit např. o hudbě příznivci jazzu s posluchači dechovky a příznivci maxim turbulenc. Je to natolik jiná frekvence, že nějaké obohacování se takovýchto jednotlivých skupin navzájem je prakticky vyloučeno.
Já taky žasnu. A teď si představte, že bychom měli v klidu posuzovat naše vlastní výtvory. To se pak může stát, že někdo udělá skvělou fotku, ale dostane za ní vynadáno. Bodejť ne, když tu neprojde ani Irving Penn.
Myslím, že jde taky o to, že není klasik jako klasik. Neumím si představit, že by tu někdo shodil nějakou fotografii Sudka - jako nějakou nepovedenou blbost. Byla by tu fotka z jeho série oken do zahrady a někdo by napsal: No, není to - slušně řečeno - něco, co bych považoval za hodnotnou fotografii.
Publikováno 7 listopad 2010 - 21:47:43
Publikováno 7 listopad 2010 - 22:15:47
Publikováno 7 listopad 2010 - 22:44:02
Jen slova někdy možná nestačí. Stylizace - prostředí plné kreseb a malíř (Anri Matisse). Viděl jsem na výstavě - paráda. Autor velice známý a skloňovaný. Jen ten portrét není pro něj typický a spojujeme si jej s úplně jinými snímky.
Publikováno 8 listopad 2010 - 00:10:58
Publikováno 8 listopad 2010 - 02:03:23
Publikováno 8 listopad 2010 - 08:51:34
Podepisuji.nojgi, sice to vyzní taky dost razantně a definitivně, ale ty fotky od pana Šáry mi připadaj jako crap... strašně prvoplánový a bez přesahu, imho.
Publikováno 8 listopad 2010 - 08:59:49
nojgi, sice to vyzní taky dost razantně a definitivně, ale ty fotky od pana Šáry mi připadaj jako crap... strašně prvoplánový a bez přesahu, imho.
Publikováno 8 listopad 2010 - 09:27:30
Publikováno 8 listopad 2010 - 09:36:57
Publikováno 8 listopad 2010 - 09:40:54
Nojgi, neber to prosím vůbec jako nějaký útok nebo tak něco, ale mi vcelku dlouhodobě tvé příspěvky evokují jistého Ransdorfa. Ten když něco říká, tak jeho věty jsou prakticky souborem citací nebo odkazů na někoho jiného. Působí to zpočátku tak, že si člověk řekne jo, ten chlap je vcelku sečtělý, ovšem po čase člověku dojde, že kdyby s těch projevů ty odkazy a cizí myšlenky vyškrtl, tak by vlastně jenom mlčel. Ta potřeba se neustále s někým ( nejlépe oficiálně akceptovaným) ztotožňovat ... . Není to zbytečné ?
Publikováno 8 listopad 2010 - 09:52:18
Publikováno 8 listopad 2010 - 10:23:10
nojgi, sice to vyzní taky dost razantně a definitivně, ale ty fotky od pana Šáry mi připadaj jako crap... strašně prvoplánový a bez přesahu, imho.
Publikováno 8 listopad 2010 - 11:06:15
Publikováno 8 listopad 2010 - 11:19:33
Kdoco, promiň, ale mi mnohdy opravdu některé požadavky na takzvanou slušnost projevu silně připomínají obsah některých tzv. Doporučení pro genderově korektní vyjadřování . Ty jsou mnohdy tak překorektní, až to hraničí s absurditou. Je to něco jako ve včerejším Demolišnmenovi, kde za každé, naprosto neškodné slovo, které nesplňovalo představy místního normotvůrce dostával dotyčný trestné body. Proboha svatého, padla tu snad nějaká urážka ? Obhroublé slovo ? Na takovéto úrovni se naprosto normálně bavíme v běžném životě, něco je příjemnější, něco méně, ale to je prostě součást komunikace, vyjádřit svůj názor.
Publikováno 8 listopad 2010 - 11:21:25
Kdoco, promiň, ale mi mnohdy opravdu některé požadavky na takzvanou slušnost projevu silně připomínají obsah některých tzv. Doporučení pro genderově korektní vyjadřování . Ty jsou mnohdy tak překorektní, až to hraničí s absurditou. Je to něco jako ve včerejším Demolišnmenovi, kde za každé, naprosto neškodné slovo, které nesplňovalo představy místního normotvůrce dostával dotyčný trestné body. Proboha svatého, padla tu snad nějaká urážka ? Obhroublé slovo ? Na takovéto úrovni se naprosto normálně bavíme v běžném životě, něco je příjemnější, něco méně, ale to je prostě součást komunikace, vyjádřit svůj názor.
Publikováno 8 listopad 2010 - 11:28:52
Publikováno 8 listopad 2010 - 12:27:44
Publikováno 8 listopad 2010 - 12:43:27
Publikováno 8 listopad 2010 - 12:53:23
Publikováno 8 listopad 2010 - 13:02:55
Klidně toto smažte jako off-topic, ale nechápu směr který toto téma nabralo. Je by mě zjímalo, co je cílem debaty? Znát způsob jak udělat fotku, která se libí většině a být slavný a uznávaný? Nebo zjistit, že ne každému se líbí práce úspěšných a slavných fotografů? Přijde mi to jako hledání kamenu mudrců. A přitom čas, který by se dal věnovat fotografii, protéká mezi prsty...
Ano jistě je dobré znát práci jiných, je to inspirativní ať už v dobrém nebo zlém. Dle mě ale nic jako absolutní názor nebo pravda, lépe řečeno objektivní soud nad fotografíí neexistuje. A díky bohu (byť nejsem věřící) za to!
Publikováno 8 listopad 2010 - 14:05:04
Kdoco, píšeš, že náplní fóra není komentování komentů. Osobně si myslím, že když v diskusi reaguji na něčí argument nebo komentář, vždy tím k němu zaujímám nějaký postoj. Kdyby se nesměly komentovat komenty, tak snad ani žádná diskuse nebude, nemyslíš ? A co přinesl příspěvek k tématu ? Téma se jmenuje Naslepo- hodnocení fotografie jiných. Ve mne to tedy vyvolává představu potřeby OSOBNÍHO hodnocení dané fotografie bez zatížení dalšími informacemi typu autor a pod. Tedy jak to působí NA MNE. Tady se ale velmi často při hodnocení odvolává na příručky toho, kompoziční pravidla tamtoho, názory onoho, atd. A v příspěvcích nojgiho je to obzvláště markantní, nezdá se vám? Je to pouhé konstatování faktu, žádná analýza osobnosti, jak psal Ryunin. Podobným případem je i Ryuninův příspěvek : "Mně se nejdřív líbila, nohu jsem neřešil, ale teď jste mi popletli hlavu. Spíš spoléhám na schopnost sebekritiky extrémně zkušeného Penna, to už je fototgrafie ze sklonku jeho kariéry, kdy už si věděl, co chce." ... Ještě ráno měl naprosto jasno, ale názor náhodných dvou lidí ho rozhodil a teď neví, jak se má k tomu vlastně postavit. On neví, ale vzhledem k tomu, že to dělal Penn tak věří spíše tomu, že to je dobré. Tento přístup mi příjde jako dost neuvěřitelný. Kdyby byl takhle nejistý ve svém názoru na věc žák 3. třídy, bylo by to pochopitelné, ale chlápek, potloukající se roky v uměleckém prostředí ??
Publikováno 8 listopad 2010 - 14:13:53
Klidně toto smažte jako off-topic, ale nechápu směr který toto téma nabralo. Je by mě zjímalo, co je cílem debaty? Znát způsob jak udělat fotku, která se libí většině a být slavný a uznávaný? Nebo zjistit, že ne každému se líbí práce úspěšných a slavných fotografů? Přijde mi to jako hledání kamenu mudrců. A přitom čas, který by se dal věnovat fotografii, protéká mezi prsty...
Ano jistě je dobré znát práci jiných, je to inspirativní ať už v dobrém nebo zlém. Dle mě ale nic jako absolutní názor nebo pravda, lépe řečeno objektivní soud nad fotografíí neexistuje. A díky bohu (byť nejsem věřící) za to!
Publikováno 8 listopad 2010 - 14:21:14
Publikováno 8 listopad 2010 - 14:50:44
Ja si nedokazu predstavit ze budu mesic dumat a pak nafotim naprosto spickovou vec... Takhle mi to nefunguje. Samozejme je potreba vedet co, proc a jak, ale tim se musis profotit. A najit si nekoho s kym budes svoje fotky konzultovat, pokud mozno cloveka, ktereho si vazis a ktery uz ma neco odfoceno. Chapu, ze rozhodovat se sam co jo a co ne je tezsi, ja nastesti jeste chodim do skoly a mam kolem sebe spoustu lidi s kteryma se o tom muzu pobavit... Ale nehledal bych nejaky univerzalni recept na dobrou fotku, to je na nic, tvor jak to citis ty a bud se to lidem libit bude a nebo treba taky ne, hlavni je (pokud se tim nezivis) abys z toho mel dobry pocit ty. Vyslechnout nazory jinych je dobre, muze te to nakopnout dal.
Publikováno 8 listopad 2010 - 17:20:09
Publikováno 8 listopad 2010 - 17:36:13
objektivní soud nad fotografíí neexistuje
Publikováno 8 listopad 2010 - 17:42:56
lajk +1, neskutečně vizuálně zajímavá a obtížně dekódovatelná věc! pravda, kompozičně to trochu tahá za paty, ale to tomu myslim v tomhle případě dodává určitej nádech nahodilosti a ledabylosti.
jak že to říkal Pinkava? banální? no... netvrdim, že je to zlý, nicméně bych si to na zeď asi nepověsil a na tý fotce mě už z prvního pohledu nic neláká se na ní podívat znova. těžko to nějak konkrétně explikovat, zdůvodňovat... prostě mi to nejede.
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:07:33
lajk +1, neskutečně vizuálně zajímavá a obtížně dekódovatelná věc! pravda, kompozičně to trochu tahá za paty, ale to tomu myslim v tomhle případě dodává určitej nádech nahodilosti a ledabylosti.
a nebo se mi jenom líběj nepochopitelný výjevy, asi.
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:12:00
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:13:45
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:38:21
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:41:03
Ja se musim kacirsky priznat k tomu, ze fotograficky akt jako celek mne v podstate nechava docela chladnym a vlastne mne nezajima.a jedem dále, držte si klobouky
tuctový akt? nádherný, vyjímečný? nevím... každopádně zajímavá modelka, asi Italka, podle velikosti očí...
.
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:47:33
Je pravda, ze kulturni dilo sotva lze oprostit od kulturniho kontextu - v kazdem, i tom nejlepsim, pripade kus kvality zmizi. Kdybych u te horni fotky oznamil, o jakou kulturu jde, tak uz byste autora asi poznali snadno. Nicmene proc neco tajit paranoidne: je to vyjev indiansky. Ti lide se divaji na tanecniky.
Publikováno 8 listopad 2010 - 18:51:14
a jedem dále, držte si klobouky
tuctový akt? nádherný, vyjímečný? nevím... každopádně zajímavá modelka, asi Italka, podle velikosti očí...
Lukáši, fakt mě zajímá tvůj názor, jestli to má nebo nemá přesah. Protože minule jsme se shodli.
Publikováno 8 listopad 2010 - 20:27:17
Tady se ale velmi často při hodnocení odvolává na příručky toho, kompoziční pravidla tamtoho, názory onoho, atd. A v příspěvcích nojgiho je to obzvláště markantní, nezdá se vám? Je to pouhé konstatování faktu, žádná analýza osobnosti, jak psal Ryunin.
Publikováno 8 listopad 2010 - 20:37:58
Publikováno 8 listopad 2010 - 20:40:07
Souhlas.kluci kluci, fandím vám, ale některými příspěvky už jdete dle mého dojmu trochu za hranu. najdu tu z posledních dvou dnů tak 10 - 15 příspěvků, které nejsou moc k tématu "Naslepo - hodnocení fotografie jiných". Moderátorovi navrhuju vyčlenit nesouvisející (byť zajímavé) odnože hlavní diskuze do samostatných vláken. Tím vám neříkám, abyste na sebe byli jak med, ale některé věci tu už přes plot pravidel povážlivě trčí.
Publikováno 8 listopad 2010 - 20:59:44
Tady mate taky jednu nadhernou fotku velmi stareho data(a velmi slovutneho autora), o niz si myslim, ze je svym pojetim nesmirne moderni, zcela nadcasova. Uz jenom ten pohled na divaky zpoza jejich zad, kdy sam dej, ktery oni sleduji, fotografa vlastne nezajima je neco vylozene bressonovskeho, reportazniho. Co by tenhle fotograf umel s modernimi pristroji? podotykam, ze original je na sklenene desce formatu cca 30x40.
Publikováno 8 listopad 2010 - 21:14:01
každopádně zajímavá modelka, asi Italka, podle velikosti očí...
Publikováno 8 listopad 2010 - 21:37:34
Publikováno 8 listopad 2010 - 22:14:22
Tohle fórum je dobrý nápad, ale trochu problém vidím právě v tom hodnocení naslepo. Jsem totiž přesvědčen že velké procento (nejspíš přímo většina) fotek lze plně posoudit jen v určitém kontextu. Ať už výtvarném vedle jiných fotek - spousta fotek není sama o sobě nic moc, ale jako součást dobře sladěného cyklu/knihy sedí naprosto dokonale. Anebo ve smyslu obsahovém - něco dokonale ilustruje událost či obecně společenské dění, ale pokud člověk neví nic o tom kontextu vzniku, tak to prostě nemůže ocenit.
Tohle se týká i té poslední fotky "mikymausů na zdi" - já se poctivě přiznám, že nevím, co si s tou fotkou počít. Sice je to zajímavé a netradiční, ale vlastním působením mě to zas až tak extra nebere a převládá ve mě otázka "co to má být za událost", pokud to nevím, tak to popravdě pro mě dost mizí do nezájmu. Je ale docela možné, že pokud by to do něčeho zapadlo, tak by to najednou poskočilo o pořádný kus nahoru...
Publikováno 8 listopad 2010 - 22:23:05
každopádně zajímavá modelka, asi Italka, podle velikosti očí...
to je přece Natalia Vodianova (ruska)
a je to cvak mého oblíbeného (možná nejoblíbenějšího) fotografa
akorát z té série imho existují lepší kousky
nebo tenhle http://farm3.static....7780_z.jpg?zz=1
Publikováno 8 listopad 2010 - 22:24:47
Tohle fórum je dobrý nápad, ale trochu problém vidím právě v tom hodnocení naslepo. Jsem totiž přesvědčen že velké procento (nejspíš přímo většina) fotek lze plně posoudit jen v určitém kontextu. Ať už výtvarném vedle jiných fotek - spousta fotek není sama o sobě nic moc, ale jako součást dobře sladěného cyklu/knihy sedí naprosto dokonale. Anebo ve smyslu obsahovém - něco dokonale ilustruje událost či obecně společenské dění, ale pokud člověk neví nic o tom kontextu vzniku, tak to prostě nemůže ocenit.
Tohle se týká i té poslední fotky "mikymausů na zdi" - já se poctivě přiznám, že nevím, co si s tou fotkou počít. Sice je to zajímavé a netradiční, ale vlastním působením mě to zas až tak extra nebere a převládá ve mě otázka "co to má být za událost", pokud to nevím, tak to popravdě pro mě dost mizí do nezájmu. Je ale docela možné, že pokud by to do něčeho zapadlo, tak by to najednou poskočilo o pořádný kus nahoru...
no jo, tady je asi hodně důležitý, že to je na svou dobu taková nenucená, neformální věc - jestli to nefotil ten malej harant Lartigue, ten měl dar bejt ve správnou dobu na správným místě s tou svou velkou věcí, určitě tu někdo ví, jaký typ VF používal
myslím, že to jsou toreadoři, možná si prohlížej nějakou rozestavěnou arénu... v jižní Francii by to mohlo být taky, kde se corrida dělá, ale nevím, jestli tam maj toreadoři takový čepice jako ve Španělsku
Publikováno 8 listopad 2010 - 22:31:48
a jedem dále, držte si klobouky
Lukáši, fakt mě zajímá tvůj názor, jestli to má nebo nemá přesah. Protože minule jsme se shodli.
tentokrát se ztotožním s LukášemDoufám, že se někoho nedotknu, když prohlásím, že je to pro mě kreativní a kvalitní obdoba "fotky na občanku" s tím rozdílem, že tuhle si ta holka nalepí do svýho "booku". Není to tuctový, ale nudný a ohraný - nikoli konkrétním provedením, ale celkovým přístupem. Prostě hezká holka vyfocená způsobem, který její krásu a nevinnost ještě zdůrazní. Čistě dekorativní záležitost. Nic proti, ale mě to neoslovuje. To ta Bromová mi říká víc...
Publikováno 8 listopad 2010 - 22:48:06
Publikováno 8 listopad 2010 - 23:05:37
Publikováno 8 listopad 2010 - 23:24:58
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních