Přejít na obsah

Fotka

Pomoc s výberom fotáku+problém s BCA

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
146 odpovědí na toto téma

#51 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 February 2011 - 09:19:30

Trošku se vám sem přidám

chci zrcadlovku, fotil sem s prakticou mtl5 a pevnou padesátkou. Teď mám canonet QL-17, ale ta zrcadlovka mi přecejenom trochu chybí a mám s ní lepší pocit při focení.

Jednou jsem si vyzkoušel AE-1 program, ceny jsou docela vysoko, ale má super světlej hledáček. Zase skla od canonu nejsou nejlevnější a v ČR se to podle mě docela špatně shání.

Neexistuje nějakej podobnej systém od nikonu, nebo jinejch značek? Vystačim si s základní padesátkou 1.8, hlavně chci, aby ten foťák něco vydržel, nechovám se k němu moc slušně, tahám ho pořád v batohu. Chci kovový tělo, ne žádnej moderní polo automatickej plasťák(eos)

Doporučte mi něco :D něco, na co se daj rozumně sehnat skla a neni to úplně drahý (jsem student a peníze nejsou můj přítel) :D

Díky
  • 0

#52 Drevorubec

Drevorubec

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,324 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 247

Publikováno 7 February 2011 - 09:49:47

Vítej!
Podobné systémy jsou snad od všech výrobců.
Že se ptáš na Nikon, tak na to ti odpovím že ano. Robustní a odolné jsou zejména FM, FM2 a FM3A. Nejsem znalec přes aktuální ceny, ale mám pocit, že zrovna Nikon je u nás nejdražší. IMHO je Nikonů po českých bazarech nejvíc a je z čeho vybírat.
Pokud chceš levnější řešení, hledal bych Pentax nebo Minoltu. Kolegové jistě rádi doporučí konkrétní modely.
  • 0

#53 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 10:36:10

spíš levnější systémy :D u canonu mě odrazuje ta tisícina na závěrce, často fotim na citlivější filmy (400) a chci malou hloubku ostrosti, ale pak mi nestačí závěrka..

nebránim se jinejm systémum, klidně minolta/pentax etc. kladná vlastnost by byla podpora m42 s funkčním měřením :D

přecejenom M42 se shání líp, než skla výrobců :)
  • 0

#54 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 7 February 2011 - 10:46:53

pokud budeš chtít na klasickém celokovovém kinofilmovém těle, na které lze s úspěchem jak v měřeném manuálu, tak autoexpozici v přednosti clony nasadit M42 objektivy a objektivy nepříliš drahé toho systému, a současně bezpodmínečně chceš exp.časy kratší než 1/1000s, tak asi nezbyde než sáhnout hlouběji do kapsy. Těch foťáků až tak moc není.
  • 0

#55 kelfik

kelfik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 86

Publikováno 7 February 2011 - 10:51:05

A nebo Nd filtry.
  • 0

#56 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 10:53:14

ta m42 neni až zas tak podstatná vlastnost, ale potešila by.. bohužel se v jinejch značkách, než canon nevyznám.. mohli by jste mi teda poradit, něco do dvou tisíc cca?

podmínka je teda

expozimetr
odolnost(ne plast)
závěrka >= 1/1000s

co neni potřebný, ale potěší

podpora m42
možnost nastavit expozimetru citlivost vejš než na 1600

za každou radu díky
  • 0

#57 tomas.kontakt

tomas.kontakt

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 7 February 2011 - 10:59:58

hele což minolta SRT 101 neboli 303 + 50tka sklo..
expozimetr vynikající, sklo vynikající, celokovové tělo...

více zde:

http://www.rokkorfil.../SRT Series.htm
  • 0

#58 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 11:02:12

krásný tělo, jak je na tom s hledáčkem? Je hezky čistej a světlej? To mě taky dost zajímá, praktica byla docela tmavá :D
  • 0

#59 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 107

Publikováno 7 February 2011 - 11:05:22

Vím, že se budu opakovat, ale mrkni se na Minoltu AF 7000. Je to sice poloplast a nevypadá tak hezky jako OM-ka, ale dá se pořídit kolem cca 300 - 400 Kč, všechny vlastnosti, co chceš splňuje a pokud s ní někde šlehneš, tak si řekneš něco od plic a koupíš si stejný tělo.
  • 0

#60 tomas.kontakt

tomas.kontakt

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,599 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 11:05:36

nedokážu s praktikou posoudit, ale SRTéčko je mé nejmilejší kinozrcadlo - naprosto spolehlivá i při extrémních podmínkách (vyzkoušeno při -20 stupních i +35..)
vše funguje naprosto spolehlivě!
K hledáčku - nikdy jsem neměl problém se sledováním objektů ani za zhoršených světelných podmínek - opravdu na mé chabé oči naprosto bezvadná světlost
  • 0

#61 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 11:20:04

ta af 7000 se mi popravdě vůbec nelíbí, už jen to AF v názvu mě dost odrazuje, někde se na ni podívám, ale moc šancí ji nedávám. :D

na tu 101 se podívám, snad ji budou u Pazdery/fotoškody mít a rádi mi ji půjčej :D
  • 0

#62 tomas.kontakt

tomas.kontakt

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,599 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 11:27:14

a kdyby tam byla moc drahá, tak jukni sem:

http://foto.shop.eba... srt&_sacat=625
  • 0

#63 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 12:01:02

ještě se mi líbí olympus OM2, co vy na něj? Hledáček se zdá bejt super i s systémem měření :D
  • 0

#64 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,327 příspěvků(y)
  • LocationLouny

Publikováno 7 February 2011 - 12:03:15

ještě se mi líbí olympus OM2, co vy na něj? Hledáček se zdá bejt super i s systémem měření :D

asi takhle - měl jsem ho v ruce a silně jsem uvažoval, že s ním uteču, ale Gorgi se tvářil moc nebezpečně :D , tak jsem mu ho vrátil. Je krásnej, malej a ten hledáček je parádní, ale do tašky bych ho rozhodně neházel, na to je moc krásnej.
  • 0

#65 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 12:05:18

hm :D tak to abych si koupil dva, jeden na cestování a druhej na poličku :D
  • 0

#66 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,327 příspěvků(y)
  • LocationLouny

Publikováno 7 February 2011 - 12:05:57

hm :D tak to abych si koupil dva, jeden na cestování a druhej na poličku :D

neříkal si, že si chudej student?
  • 0

#67 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 12:20:13

nojo, to sem, ale když už to budu jednou kupovat, tak chci, aby to něco vydrželo/umělo. Když se mi to bude líbit, tak si klidně připlatim.. ale musim nejdřív zjistit, že mi v tý cenový relaci jakou jsem udal nic nevyhovuje
  • 0

#68 sjirka

sjirka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 454 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 113

Publikováno 7 February 2011 - 12:22:46

hm :-) tak to abych si koupil dva, jeden na cestování a druhej na poličku :D

neříkal si, že si chudej student?

Já sem taky chudej student, ale na zbytečnosti se peníze dycky najdou : )
  • 0

#69 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 12:22:56

teď koukám na ebay a pohybujou se tam OM2 okolo 70Usd?
  • 0

#70 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,327 příspěvků(y)
  • LocationLouny

Publikováno 7 February 2011 - 12:24:04

Počítej min 20% DPH + clo a ještě dopravu.
  • 0

#71 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 12:28:11

když to stihnu do začátku března koupit, tak nemusim s DPH počítat, protože se platí až nad 150E, od začátku března spadne na 20E tuším...

no.. jdu se projít do bazarů :-)
  • 0

#72 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,327 příspěvků(y)
  • LocationLouny

Publikováno 7 February 2011 - 12:30:04

když to stihnu do začátku března koupit, tak nemusim s DPH počítat, protože se platí až nad 150E, od začátku března spadne na 20E tuším...

no.. jdu se projít do bazarů :D

Držím palec, to by se mi taky líbilo, courat po bazaru s penězma v kapse. Já tam většinou slintám bez peněz :-)
  • 0

#73 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 7 February 2011 - 12:36:59

furt jsem se nedokopal udělat si inventůru ve skříni.... nějaké Minolty řad XD/XG mám duplicitně, na ty se pomocí levného adaptéru dají i m42 použít bez ztráty kytičky, to jsou excelentní tělíčka, snad i OMka jsou nějaká navíc - určitě OM4, ovšem tam M42 nezaostříš na nekonečno. Rokkor objektivů v 50mm mám duplicitně hafo, i nějaké 135mm/2,8.
:-)
  • 0

#74 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,185 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 228

Publikováno 7 February 2011 - 13:44:30

pokud to stihne koupit mimo EU do konce března, tak je bezcelní limit 150euro.. takže to není úplně pravda

om2 je fajn, ale s cenama om4 je to myslim jasná volba:)
  • 0

#75 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,327 příspěvků(y)
  • LocationLouny

Publikováno 7 February 2011 - 14:15:26

pokud to stihne koupit mimo EU do konce března, tak je bezcelní limit 150euro.. takže to není úplně pravda

om2 je fajn, ale s cenama om4 je to myslim jasná volba:)

Aha, na konci roku se to tu řešilo a nějak mám zafixován konec roku. Tak pardon.
  • 0

#76 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 14:32:57

tak jsem byl u fotoškody a vyzkoušel jsem si AE-1 a Program, hledáčky maj stejný a bylo mi sděleno, že výměný matnice nemaj, což je plus.. nedostanu jinej hledáček, než bych chtěl..

taky jsem si ale vyzkoušel olympus OM-1 a OM-2n, který maj hledáček výrazně větší a pro mě hezčí hledáček, kterej mě tou velikostí fakt překvapil a nechápavě jsem na to koukal :-)

ta OM-4 má stejnej hledáček..? Dokážete to někdo posoudit? Automatický režimy mě moc nezajímaj :D.
  • 0

#77 zdenab2

zdenab2

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 7 February 2011 - 16:44:34

AE-1 mám doma 2kusy a přes redukci na nich používám M42 objektivy.
U té starší verze ne program bývá problém s měřením.Problém je odstraněn u těch co mají nastavení citlivosti filmu vlevo,tzn.pod kličkou a ne jako ty staré pod voličem časůJe tam takový kladkobřinkostroj který nastavení citlivosti přenáší na druhou stranu a jak se ta nit(nebo drátek už nevím) přetrhne je to pak měří nesmysly.
Nicméně s těma M42 je to měření i tak podivné když je míň světla měří to OK.A když je moc světla tak to ukazuje o něco míň.Chce to porovnat s konkrétním objektivem v redukci a expozimetrem.Ale jak mě tu někdo psal-kino co neměří je k ničemu.
  • 0

#78 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 301 příspěvků(y)
Reputace: 30

Publikováno 7 February 2011 - 18:16:48

tak jsem byl u fotoškody a vyzkoušel jsem si AE-1 a Program, hledáčky maj stejný a bylo mi sděleno, že výměný matnice nemaj, což je plus.. nedostanu jinej hledáček, než bych chtěl..

S pravděpodobností hraničící s jistotou mohu říct, že AE 1 Program má výměnné matnice. AE 1 původní asi ne.
  • 0

#79 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1,377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 90

Publikováno 7 February 2011 - 18:19:52

taky jsem si ale vyzkoušel olympus OM-1 a OM-2n, který maj hledáček výrazně větší a pro mě hezčí hledáček, kterej mě tou velikostí fakt překvapil a nechápavě jsem na to koukal :D

ta OM-4 má stejnej hledáček..? Dokážete to někdo posoudit? Automatický režimy mě moc nezajímaj :).

Tak jsem si teď přehazoval OM-1n a OM-4 u oka a řekl bych že je to tak stejný. :-)
  • 0

#80 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 7 February 2011 - 18:24:17

... nedostanu jinej hledáček, než bych chtěl...

a jakej by sis přál hledáček?

... Automatický režimy mě moc nezajímaj ...

ono kromě manuálu, CW a bodového měření (+++bonus u OM2Sp, OM3 a OM4) mít i automatickou expozici v prioritě clony není až tak k zahození,..
  • 0

#81 Rimmer

Rimmer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 3

Publikováno 7 February 2011 - 18:27:13

tak jsem byl u a vyzkoušel jsem si AE-1 a Program, hledáčky maj stejný a bylo mi sděleno, že výměný matnice nemaj, což je plus.. nedostanu jinej hledáček, než bych chtěl..

taky jsem si ale vyzkoušel olympus OM-1 a OM-2n, který maj hledáček výrazně větší a pro mě hezčí hledáček, kterej mě tou velikostí fakt překvapil a nechápavě jsem na to koukal :-)

ta OM-4 má stejnej hledáček..? Dokážete to někdo posoudit? Automatický režimy mě moc nezajímaj :D.

Pokud máš na mysli nákup na fleabay nebo inzerát, není problém se na typ matnice uvnitř zeptat, inteligentnější prodejce/bazarista typy navíc zná. Ba co víc, maximální komunikace a stupidní, explicitní dotazy ("nic nechybí, nekýve se, jde nastavit do všech poloh, ukazuje atd.") jsou základem úspěšného nákupu.

OM-1 má hledáček největší a nejsvětlejší, OM-2(N) marginálně tmavší (polopropustné zrcadlo bere světlo pro automatickou expozici) a tuším i malinko menší - nejsem doma, takže ti to nepovím. OM-2S(/P) je jiná konstrukce, tělo je bližší čtyřkám a hledáček je o kousíček menší, díky bohu za to - už je rozumně vidět s brýlemi. Ukazatele jsou LCD s podsvícením, takže je vidět i ve tmě. Čtyřka má zvětšení tuším stejné, ale vyšší eyepoint a dioptrickou korekci, tak nemusíš cpát oko tak blízko. OM-3 ani dvouciferná OM neznám. Přesné hodnoty zvětšení a pokrytí najdeš na netu.

Btw. OM-1 mají jedny z nejjasnějších kinofilmových hledáčků vůbec...
  • 0

#82 Rimmer

Rimmer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 7 February 2011 - 18:30:07

taky jsem si ale vyzkoušel olympus OM-1 a OM-2n, který maj hledáček výrazně větší a pro mě hezčí hledáček, kterej mě tou velikostí fakt překvapil a nechápavě jsem na to koukal :D

ta OM-4 má stejnej hledáček..? Dokážete to někdo posoudit? Automatický režimy mě moc nezajímaj :).

Tak jsem si teď přehazoval OM-1n a OM-4 u oka a řekl bych že je to tak stejný. :-)

Dej si ke každému oku jeden a uvidíš docela velký rozdíl :D
  • 0

#83 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1,377 příspěvků(y)

Publikováno 7 February 2011 - 18:49:27

Dej si ke každému oku jeden a uvidíš docela velký rozdíl :D

Ty dva fousy nahoře a dva fousy dole snad ani nemá cenu komentovat. Ale tedy pod tíhou argumentů musím konstatovat, že když si dáte na levé oko OM-1n a na pravé OM-4, tak OM-4 má menší velikost obrazu v hledáčku. Oproti jiným strojům je to stejnak někde jinde... Akorát se mi teď nějak rozjely oči... To byl nápad posílat si do každého oka trošku jiný obraz. :-)
  • 0

#84 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,185 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 7 February 2011 - 20:38:13

hledáčky - pokrytí a zvětšení
om1.. 97% 0.92x
om2/n.. 97% 0.92x
om2sp.. 97% 0.86x
om3/ti.. 97% 0.84x
om4/ti.. 97% 0.84x

bohužel se nikde neuvádí, zda-li je pokrytí 97% plochy či to znamená 97% z každé strany čili 97%^2=94.1%

eyepoint si najděte sami, du do sauny :?:

osobně bych nešel do om2 - pokud nejedu na manuál, fotím na prioritu clony, kterou nemá.. ale záložní tělo by se šiklo, vidim to na om1 - i když taková om3.. kde je slintací smajlík
  • 0

#85 Rimmer

Rimmer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 8 February 2011 - 18:15:35

osobně bych nešel do om2 - pokud nejedu na manuál, fotím na prioritu clony, kterou nemá..

Tak nevím, všechny moje OM-2N i SP ji mají a měly :). OM-2 bez písmenka ji má taky, ale tu neberu v úvahu, bylo jich málo a dnes se stává záležitostí spíše sběratelskou.

Nemyslel jsi plně manuální 1 resp. 3?

@Ondrej - sorry za bující OT, hlavně si vyber něco, na čem se dá postavit za rozumné prachy rozumný systém zahrnující všechny běžné oblasti ohnisek, potenciálně makro, tele a TTL blesk (protože je velká pravděpodobnost, že časem to všechno budeš chtít aspoň zkusit) a budeš mít na výběr jak jednoduchá mechanická těla, tak něco chytřejšího a snáze použitelného, až tě časem přepadne pocit, že bys rád zkusil něco jiného anebo si práci aspoň ulehčil. IMHO blbost největší je mít se studentským rozpočtem třikrát to samé (resp. zcela jiné) ve snaze ušetřit a opakovaně investovat do dočasných řešení. Na tvém místě bych si vzal nějaké osvědčené jednoduché tělo, klidně plastové, dle doporučení místních kolegů, které ti zůstane jako plnohodnotná část v systému splňujícím výše uvedené požadavky a bude dělat stejné fotky jako kultovní model za 5000,-. Minolta a Pentax dělaly takových povícero, Canon FD nemusí být taky špatný, Nikon mi přijde v systému poněkud dražší. OM se filosofií se hodně liší od mainstreamu, ale pokud je ti na osahání a pokoukání(!) sympatický, neváhal bych, bude ti sloužit velmi dobře.

Howg! To jsem se zas rozkecal.
  • 0

#86 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 8 February 2011 - 19:15:03

Tak nevím, všechny moje OM-2N i SP ji mají a měly :). OM-2 bez písmenka ji má taky, ale tu neberu v úvahu, bylo jich málo a dnes se stává záležitostí spíše sběratelskou.

Nemyslel jsi plně manuální 1 resp. 3?

@Ondrej - sorry za bující OT, hlavně si vyber něco, na čem se dá postavit za rozumné prachy rozumný systém zahrnující všechny běžné oblasti ohnisek, potenciálně makro, tele a TTL blesk (protože je velká pravděpodobnost, že časem to všechno budeš chtít aspoň zkusit) a budeš mít na výběr jak jednoduchá mechanická těla, tak něco chytřejšího a snáze použitelného, až tě časem přepadne pocit, že bys rád zkusil něco jiného anebo si práci aspoň ulehčil. IMHO blbost největší je mít se studentským rozpočtem třikrát to samé (resp. zcela jiné) ve snaze ušetřit a opakovaně investovat do dočasných řešení. Na tvém místě bych si vzal nějaké osvědčené jednoduché tělo, klidně plastové, dle doporučení místních kolegů, které ti zůstane jako plnohodnotná část v systému splňujícím výše uvedené požadavky a bude dělat stejné fotky jako kultovní model za 5000,-. Minolta a Pentax dělaly takových povícero, Canon FD nemusí být taky špatný, Nikon mi přijde v systému poněkud dražší. OM se filosofií se hodně liší od mainstreamu, ale pokud je ti na osahání a pokoukání(!) sympatický, neváhal bych, bude ti sloužit velmi dobře.

Howg! To jsem se zas rozkecal.

Díky za vyčerpávající odpověď :D

dostal jsem se k celkem radikálnímu řešení, prodám digitál. Resp teď alespoň blesk, kterej nepotřebuju a můžu si ho případně půjčit od kamaráda.

Namlsal jsem se na Olympusu, to byla největší chyba, když si koupím Minoltu, budu vědět, že existuje lepší a nemám ho.. Já vim, že ty fotky budou stejný a kresbu zaručí objektiv, ale ten pocit, mít ten malej olympus s obřim hledáčkem..

fotim primárně s 50mm sklem, případně něčim kratším, ale to neni primární..

Praktica se mi nelíbí, kvůli hledáčku, minoltu ještě nemám úplně osahanou, to teprv uvidím.

Jinak pokud narážíš na ty tři stejný věci (canonety) tak ty jsem koupil na aukru v setu za 800,- kvůli tý QL-17 GIII, ostatní mě až zas tolik nezajímaly :D

Řešení je Olympus, jen nevim, kde ho koupit, u škody maj 2n za 3tisíce, jen tělo + ještě musím koupit padesátku. Tu bych už sehnal na ebay, nebo od někoho na paladixu/bazaru. Ještě je ve hře Minolta, ale s tou se musím nejprve poznat. Dnes jsem měl v ruce x-500 a hledáček byl menší než u Olympusu, nebylo to úplně to, co bych si představoval, ale celkem se mi líbil.
  • 0

#87 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 8 February 2011 - 19:41:18

Ondro, jen si dovolím svůj názor: vytvořit si z toho, co různí lidé napíší do fóra, úsudek, no nevím.... nebudu to komentovat... až se podíváš sám do hledáčků různých kamer, poznáš, že jsou i jiné, které mají velký a světlý hledáček, dokonce s matnici jasnější a preciznější, než OM, že můžeš mít takovou kameru i s 50mm objektivem za cenu těla jiného, atd.atd.... chceš-li své rozhodnutí uspěchat bez poznání výběru, pak tu kamerku, kterou si koupíš, miluj a neřeš, žes mohl mít něco jiného a lepšího.... ale v podstatě je kamera jen držák na film, a jaká bude fotka, proto není ani tak důležitý foťák, ale co je za hledáčkem.
Držím palce :)
  • 0

#88 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1,377 příspěvků(y)

Publikováno 8 February 2011 - 20:01:30

Bych řekl že Ondřej91 je ztracen... a to ještě nepřišel na to co existují za Zuika.. tedy že vůbec existují Zuika... je tedy ještě šance že nebude úplně ztracen. Honem mu poraďte nějakou Minoltu :) Jinak bude chtít stádečko :D O OM a Zuikách jsme hodně debatili tady, tady a tady.

Než jsem to dopsal, tak přispěl Jirinol. Pokud by si k tomu chtěl přistoupit racionálně, tak si udělej seznam toho co musí splňovat tělo, co očekáváš od objektivů a kolik na to máš.
  • 0

#89 Rimmer

Rimmer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 8 February 2011 - 20:03:34

Tak jest, život je krutý a je otázkou priorit a kompromisů.

Ještě poznámka ke Škodovi, je dost drahý a bývají tam vesměs odpadní přebytky, lépe vychází inzeráty a ebay aukce (nikoli bin obchody Buy It Now).
  • 0

#90 Ondrej91

Ondrej91

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 8 February 2011 - 20:32:51

...

No proto píšu sem, abych zjistil, jaký varianty výběru ještě existujou :).

Zatim jsem vyřadil canon, za ty peníze mi ostatní značky nabízej víc, nikon asi taky, k tomu moc netíhnu, i když tam vede rychlost závěrky, cenu si tim ale neopodstatnim.

Minoltu nemám ozkoušenou, resp. jsem měl v ruce jen tu x-500 a po tý úplně neprahnu. Tady čekám na nějakou x-700.

Olympus mě přesvědčuje zatím nejvíc, co se týče hledáčku, velikosti těla a 50/1.8 se dá sehnat za pěkný peníze.

Pentax jsem měl v ruce jeden, tuším že ME, pokud je ten název špatně, opravte mě. Neorientuju se v nich. Hledáček byl podobný jako u Minolty.

Takže co teď..? Praktica mi asi nenabídne to, co chci a přehled v ostatatních značkách nemám.. bohužel.

Přehodnotil jsem požadaky:

Světlý, velký hledáček
Dostupné portrétní objektivy + něco v rozsahu 20-30mm
Potěší priorita clony (není nutná)
Cenou bych nechtěl přesáhnout 3tisíce, max 3,5tisíce za tělo s objektivem.

Uf, už jsem cenově dost navýšil oproti včerejšku
  • 0

#91 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,185 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 8 February 2011 - 23:30:48

nevím, jak u ostatních systémů, ale za 3,5klacku bys měl na ebay koupit om1/2 s 50/1.8 a nějakým širokáčem 35/2.8, 28/2.8 či 28/3.5.. záleží na šikovnosti.) na škodu se vyprdni, ty olympusy co tam teď mají sou samé zgripy a drahé.. krom jednoho moooooc pěkného skla, na které teď _naštěstí_ nemám prachy, takže budu lovit na ebay:)

joa toffe, že bych jej taky namlsal svojí sbírčičkou? :lol:
  • 0

#92 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,185 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 8 February 2011 - 23:35:50

mno ale jak to čtu, nejlépe by tvojí peněžence mohl sednout pentax me super - bo na něj přes jednoduchou M42 redukci naroubuješ hafo levných skel a zároveň si můžeš koupit i něco pořádného, když peněz přibude
  • 0

#93 yashica

yashica

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 9 February 2011 - 08:26:24

...

No proto píšu sem, abych zjistil, jaký varianty výběru ještě existujou :lol:.

Zatim jsem vyřadil canon, za ty peníze mi ostatní značky nabízej víc, nikon asi taky, k tomu moc netíhnu, i když tam vede rychlost závěrky, cenu si tim ale neopodstatnim.

Minoltu nemám ozkoušenou, resp. jsem měl v ruce jen tu x-500 a po tý úplně neprahnu. Tady čekám na nějakou x-700.

Olympus mě přesvědčuje zatím nejvíc, co se týče hledáčku, velikosti těla a 50/1.8 se dá sehnat za pěkný peníze.

Pentax jsem měl v ruce jeden, tuším že ME, pokud je ten název špatně, opravte mě. Neorientuju se v nich. Hledáček byl podobný jako u Minolty.

Takže co teď..? Praktica mi asi nenabídne to, co chci a přehled v ostatatních značkách nemám.. bohužel.

Přehodnotil jsem požadaky:

Světlý, velký hledáček
Dostupné portrétní objektivy + něco v rozsahu 20-30mm
Potěší priorita clony (není nutná)
Cenou bych nechtěl přesáhnout 3tisíce, max 3,5tisíce za tělo s objektivem.
Uf, už jsem cenově dost navýšil oproti včerejšku

Zcela určitě jsou všechny rady dobré a každá má něco do sebe. Také jednu přidám. Kup si Yashicu. Jednak je to kvalitní stroj, ostatně jako i ty ostatní a za další lze koupit velmi levně objektivy 1,7 a 1,4, které jsou skvělé no a později můžeš dokoupit Carl Zeiss, které na tento bajonet jsou za slušný peníz a skoro nové. Žádné otřískaniny. No a později můžeš rozšířit z Yashicy na Contax, což je stejný bajonet a výtečná záležitost. No a v neposlední řadě budeš mít na krku něco, co tam nenosí každý, i když to patrně není hlavní cíl. :lol:
  • 0

#94 Corvus

Corvus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 9 February 2011 - 10:41:46

ja ked som sa pred casom rozhodoval do akeho systemu investovat tak som sa rozhodoval medzi minoltou a olympusom (nikon som vyradil z cenovych dovodov, bezne canon FD a pentax K sa mi nepacia tela)

nakoniec mam minoltu x-700 (ktora slape ako hodinky, ale nie je taka pekna) a striebornu xd-7(ktora je krasna ale ale oneskoruje mi expoziciu. ked sa vycisti tak budem pouzivat ju)

hladaciky, su pekne, velke, svetle:
x-700 95% a 0.90x
xd-7 94% a 0.87x

rozhodoval som sa dost z cenoveho hladiska. tela aj bezne objektivy (mam 50mm f1.7, 28mm f2.8, 100mm f2.5 a planujem este 50mm f1.4, 35mm f2.8, a mozno vivitar 70-210mm f3.5) su kvalitne a relativne lacne (hlavne pretoze idu bez problemov namontovat na jedine digi: 4/3)

keby ale volim dnes, tak silne uvazujem o olympuse OM4ti (ale nie o nizsom) ale za trochu ine peniaze ze ano...
  • 0

#95 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,171 příspěvků(y)
Reputace: 493

Publikováno 9 February 2011 - 11:07:48

I zde napisu to, co uz pri jine prilezitosti pred casem: ma volba by byla Canon FtB. Da se sehnat za velice slusny penize a zakladni a nejnutnejsi objektivy (28 nebo 35mm, 50mm a 100mm) jsou taky levny a k sehnani snadno. Mam FtB, ktery uz funguje tricet let a projelo i ctyricetistupnovy mrazy ve Finsku. Ma skvelou matnici, skvele meri exposici, ma velice pohodlne zakladani filmu a je k tomu nespocet objektivu - jednou na ne muzes mit vic penez.
  • 0

#96 Corvus

Corvus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 9 February 2011 - 11:20:10

inak,ja by som sa vyhol vsetkym strojom co na meranie potrebuju nevyrabane 1.35V ortutove baterie... (oly om-1, minolta srt a aj canon ftb) da sa to riesit ale je to zbytocny opruz navyse.
  • 0

#97 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 9 February 2011 - 13:01:30

I zde napisu to, co uz pri jine prilezitosti pred casem: ma volba by byla Canon FtB. Da ... a zakladni a nejnutnejsi objektivy (28 nebo 35mm, 50mm a 100mm) jsou taky levny a k sehnani snadno. ...

ještě před 18-24 měsíci tohle byla jednoznačná pravda. Od té doby, co se objektivy s tímto bajonetem dají použít na digi micro 4/3 systému, ceny těch skvělých s.s.c canon objektivů hóply hore a drží se až nezaslouženě vysoko. Nakonec podobně do až nesmyslných výšin díky tikikanonistům lezou i ceny OM zuiko optiky i pentaxích objektivů.... takže tak asi.
  • 0

#98 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,171 příspěvků(y)

Publikováno 9 February 2011 - 13:09:43

Tak to jsou pro mne docela novy informace, o tom jsem nemel ani tuseni! na druhe strane je dobre (bohuzel ne pro nas, analogisty), ze ty objektivy i nadale muzou slouzit digitalistum a nebude na ne jen padat prach. Ja mam nastesti k disposici skoro vsechny, tak mam klid, ceny uz mne netrapi...
  • 0

#99 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,171 příspěvků(y)

Publikováno 9 February 2011 - 13:47:11

P.S. na druhy strane napriklad u Skody porad maji FtBcko s osmadvacitkou 2,8 (ktera je uzasna, znam ji lepe nez ostatni)za nejakych 2900 dohromady, to mi pripada porad jako mimoradne skvela cena za mimoradne dobrou kameru. Stovka 2,8 (taky znam az az)za 2200 je taky dobra (o cenach treba na ebay nebo jinych okasich nevim, treba budou jeste lepsi), stopetatricitka 3,5 za 1500,za 2400 maj dokonce petatricitku 1:2 (fantastickej objektiv,jinej dnes skoro nepouzivam)....
  • 0

#100 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,171 příspěvků(y)

Publikováno 9 February 2011 - 14:07:40

P.P.S Jirko, napis mi prosim treba mailem, co ze to je za system, na ktery tyhle stare FD objektivy jdou, myho tatu (davno zdigitalisovaneho) by to mohlo zajimat - porad vymysli kdeco a pritom kdyby mohl pouzivat tyhle cocky, nemusel by asi resit nic.dekuju moc
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních