Tak nevím, všechny moje OM-2N i SP ji mají a měly
. OM-2 bez písmenka ji má taky, ale tu neberu v úvahu, bylo jich málo a dnes se stává záležitostí spíše sběratelskou.
Nemyslel jsi plně manuální 1 resp. 3?
@Ondrej - sorry za bující OT, hlavně si vyber něco, na čem se dá postavit za rozumné prachy rozumný systém zahrnující všechny běžné oblasti ohnisek, potenciálně makro, tele a TTL blesk (protože je velká pravděpodobnost, že časem to všechno budeš chtít aspoň zkusit) a budeš mít na výběr jak jednoduchá mechanická těla, tak něco chytřejšího a snáze použitelného, až tě časem přepadne pocit, že bys rád zkusil něco jiného anebo si práci aspoň ulehčil. IMHO blbost největší je mít se studentským rozpočtem třikrát to samé (resp. zcela jiné) ve snaze ušetřit a opakovaně investovat do dočasných řešení. Na tvém místě bych si vzal nějaké osvědčené jednoduché tělo, klidně plastové, dle doporučení místních kolegů, které ti zůstane jako plnohodnotná část v systému splňujícím výše uvedené požadavky a bude dělat stejné fotky jako kultovní model za 5000,-. Minolta a Pentax dělaly takových povícero, Canon FD nemusí být taky špatný, Nikon mi přijde v systému poněkud dražší. OM se filosofií se hodně liší od mainstreamu, ale pokud je ti na osahání a pokoukání(!) sympatický, neváhal bych, bude ti sloužit velmi dobře.
Howg! To jsem se zas rozkecal.
Díky za vyčerpávající odpověď

dostal jsem se k celkem radikálnímu řešení, prodám digitál. Resp teď alespoň blesk, kterej nepotřebuju a můžu si ho případně půjčit od kamaráda.
Namlsal jsem se na Olympusu, to byla největší chyba, když si koupím Minoltu, budu vědět, že existuje lepší a nemám ho.. Já vim, že ty fotky budou stejný a kresbu zaručí objektiv, ale ten pocit, mít ten malej olympus s obřim hledáčkem..
fotim primárně s 50mm sklem, případně něčim kratším, ale to neni primární..
Praktica se mi nelíbí, kvůli hledáčku, minoltu ještě nemám úplně osahanou, to teprv uvidím.
Jinak pokud narážíš na ty tři stejný věci (canonety) tak ty jsem koupil na aukru v setu za 800,- kvůli tý QL-17 GIII, ostatní mě až zas tolik nezajímaly

Řešení je Olympus, jen nevim, kde ho koupit, u škody maj 2n za 3tisíce, jen tělo + ještě musím koupit padesátku. Tu bych už sehnal na ebay, nebo od někoho na paladixu/bazaru. Ještě je ve hře Minolta, ale s tou se musím nejprve poznat. Dnes jsem měl v ruce x-500 a hledáček byl menší než u Olympusu, nebylo to úplně to, co bych si představoval, ale celkem se mi líbil.