Přejít na obsah


Fotka

Jaký expozimetr


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
336 odpovědí na toto téma

#151 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 24 září 2013 - 21:03:10

é má pravdu ten chlapec :) Prostě jsem chtěl říct, že to nemá spot. Kdybych měl mít do konce svých dnů jen jeden, nejuniverzálnější expozimetr, tak je to asi právě tento :)
  • 1

#152 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 24 září 2013 - 21:03:55

Lumo mě neuráží, ale osobně bych do toho nešel. Můj chytrofon mě štve nízkou spolehlivostí softwéru, která se bude dalším přidáváním funkcí jedině zhoršovat. Holt digitální zařízení.
Na Voigtalnder jsem taky koukal, ale nezdá se mi tak intuitivní jako L-208. V ruce jsem ho neměl, takže praktičnost neposoudím. A taky je o dost dražší. Upevnění do sáněk spíš asi nevyužiju.
Měření v hospodě s L-208 budu muset vyzkoušet. Ale myslím, že mi to vadit nebude. Stejně fotím prakticky jen na stovku film, což je v hospodě na nic, takže si často pomáhám bleskem. L-308 si zatím určitě nechám na případné serióznější focení (v hospodě na 0 EV :) ).
  • 0

#153 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 24 září 2013 - 21:07:13

A na focení v hospodě není potřeba expozimetr. Jak jen to bylo? Ksicht pod hospodskou žárovkou na f1.4, třicetinu a čtyřtovkovou citlivost? Tak nějak mi to vycházelo, když jsem měl ten přepych světelnosti 1.4 :) Skoro všechny hospodě na tom širým světě to maj stejný, tak co...
  • 0

#154 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 24 září 2013 - 21:13:13

V hospodě se má chlastat a ne blbnout s foťákem :mrgreen:
  • 2

#155 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 24 září 2013 - 21:13:33

Všeobecně ve tmě moc neměřím - on ten náš svět má tu výhodu, že světlo je na každým místě a v jinou dobu jiný, ale tma je všude stejná :) Když je malá tma, tak si na tom malým gossenu jako pomůcce natočím EV 0. Čudlajs na měření ale ani nemačkám... Když je tma jako v prdeli, beru to jako EV-3. Pokud mě netlačí čas, klidně ještě clonu, dvě přidám.... A vychází to... O co víc přidám na expozici, o to víc uberu na volání. A čím víc tohle přeženu, tím je to lepší. Žádný s tím velký sraní...
  • 0

#156 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 24 září 2013 - 21:13:56

V hospodě se má chlastat a ne blbnout s foťákem :mrgreen:


Moje řeč!
  • 0

#157 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 24 září 2013 - 21:21:16


V hospodě se má chlastat a ne blbnout s foťákem :mrgreen:


Moje řeč!

Jo já vím. Chlastám doma. Už týden si den co den nosím z města Mikulovský burčák a vypijeme ho s manželkou tak 2 litry deně. Zrovna taky mám nalito. Tak nazdraví...
  • 0

#158 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 24 září 2013 - 21:22:15

Prostě stále zvažuji, jestli mi L-208 nebude do kapsy a aktovky opravdu stačit.
  • 0

#159 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 24 září 2013 - 21:23:03

Na seriózne focení to už neřeším, mám nový sekonik a ten už doufám do smrti nebudu měnit.
  • 0

#160 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 24 září 2013 - 21:48:07

Prostě stále zvažuji, jestli mi L-208 nebude do kapsy a aktovky opravdu stačit.

Já si myslím, že bude a decentně a polopaticky ti to naznačuju už dlouho :mrgreen:
  • 0

#161 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 24 září 2013 - 21:51:14


Prostě stále zvažuji, jestli mi L-208 nebude do kapsy a aktovky opravdu stačit.

Já si myslím, že bude a decentně a polopaticky ti to naznačuju už dlouho :mrgreen:

To na mě nesmíš decentně. To musíš takto: Tak si to ku... kup a nevysí... tady. ;-)
  • 0

#162 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 24 září 2013 - 22:00:15

Všechno má svůj vývoj. Ty si stejně nedáš vymluvit že potřebuješ ten drahej a dokonalej a nebyl bys klidnej dokud bys ho neměl. Uvidíš za rok jak se ti s ním měří a jestli vůbec využiješ všechno co umí...
K tomu co skutečně potřebuješ musíš dospět sám. My ti můžeme pomoci jedině tím, že do tvého podvědomí procpeme základní myšlenky, které budou mít šanci vyplavat na povrch, až přijde jejich čas. Však uvidíš...
  • 1

#163 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 24 září 2013 - 22:02:50

No, já nevyužil všechny funkce ani u L-308-ky...
  • 0

#164 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 585 příspěvků(y)
Reputace: 80

Publikováno 24 říjen 2013 - 17:02:19

Včera jsem si pořídil tohodle prcka, tak se těším až přijde...
Líbí se mi, že je přátelský k historickým fotoaparátům - má vyznačené i časy 1/5, 1/10, 1/20, 1/50, 1/100, 1/200, 1/400 a 1/800.

Vložený obrázek

Tak mi přišel taky. První dojmy, až na držení, skvělý. Do aktovky na dení nošení dostatečný.
  • 0

#165 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 352 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 289

Publikováno 31 říjen 2013 - 17:04:13

nízké hladině osvětlení se dá pomoci měřením odrazu od bílé plochy a korekcí
pouzdro pro mojeho současníka jsem vyřešil takhle
Přiložený soubor  pouzdro.jpg   95,84K   66 Počet stažení
  • 0

#166 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 18 březen 2015 - 20:26:03

Temnokomorníci, můžete prosím poradit jaký typ baterie do exposimetru Leningrad 6 ? Zakoupil jsem, ale ještě ho nemám doma, díky!!!


  • 0

#167 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 18 březen 2015 - 20:33:24

Dnešní ekvivalent je označován PX625A. Má to vyšší napětí, zběžně jsem to zkoušel, celkem to funguje.


  • 1

#168 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 18 březen 2015 - 20:40:13

PS: nebo LR9, to je to samé.


  • 0

#169 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 18 březen 2015 - 21:44:00

Temnokomorníci, můžete prosím poradit jaký typ baterie do exposimetru Leningrad 6 ? Zakoupil jsem, ale ještě ho nemám doma, díky!!!

Založil jsem tu na to vlákno:

http://www.temnakomo...rad-6/?p=496402


  • 1

#170 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 18 březen 2015 - 22:00:46

Díky za reakce pořídím baterii !!!


  • 0

#171 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 356 příspěvků(y)
Reputace: 473

Publikováno 19 květen 2015 - 10:07:19

Moc prosím o informaci kde se dá sehnat program expzimetru do mobilu.
  • 0

#172 Orfanic

Orfanic

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 86 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 19 květen 2015 - 11:53:28

Záleží na typu OS toho mobilu. Pro Android to je Play od googlu.

Pozor u programu Tiny light meter (a možná i jiných) - expozice se určuje podle exif dat z fotografie. Některé mobily (verze OS) to tam nepíšou všechno a pak to něměří - např. HTC Desire X před aktualizací (s podporou mass storage). Po aktualizaci přijdete o mass storage, ale začne fungovat expozimetr...


  • 0

#173 Orfanic

Orfanic

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 86 příspěvků(y)
Reputace: 26

Publikováno 19 květen 2015 - 12:03:37

Pro upřesnění. Obchod Play je v "každém" android mobilu/tabletu - je to webový obchod/portál pro sw do androida (telefonu s operačním systémem android)

 

Obchod Play  = v telefonu ikona bílé nákupní tašky s duhovou šipkou jako je play na magneťáku.

 

play-store-icon.png

 

https://play.google.com/store


  • 0

#174 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 19 květen 2015 - 13:09:31

Založil jsem tady na to vlákno:

http://www.temnakomo...tr-pro-android/


  • 0

#175 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 15 srpen 2015 - 23:23:06

vím, že je to na naštvání:), ale nemyslím to jako provokaci. co takhle použít jako expozimetr nějaký jednodušší kompakt? zároveň by mohl dokumentovat focenou scénu... máte s tím někdo při takovémto použití zkušenosti? Díky. 


  • 0

#176 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 637 příspěvků(y)
Reputace: 103

Publikováno 16 srpen 2015 - 17:40:48

vím, že je to na naštvání :), ale nemyslím to jako provokaci. co takhle použít jako expozimetr nějaký jednodušší kompakt? zároveň by mohl dokumentovat focenou scénu... máte s tím někdo při takovémto použití zkušenosti? Díky. 

To záleží na tom co máš na mysli?některý jednoduší kompakt,ti čas a clonu vůbec neukáže,prostě jenom cvakneš.


  • 0

#177 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 038 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 540

Publikováno 16 srpen 2015 - 17:51:10

Aby ten kompakt, ale expozimetr vůbec měl.......já mám s kompaktů jemom Smenu, Flexaret, Lubitel, Balda Juwellu a Horizont a ani jeden expozimetr nemá. Dřív jsem měřil (nepřesně ) Canonem 33V, ale je to těžké a velké. Fčíl mám za pár stovek malinký Sverdlovsk-4 a su naprosto spokojen.


  • 1

#178 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 srpen 2015 - 18:22:10

srry myslel jsem digitalni kompakt
  • 0

#179 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 16 srpen 2015 - 19:21:51

Samozřejmě by to šlo a je to použitelné, stejně jako jiné digitální přístroje. Já třeba mám aplikaci v mobilu, která přes interní foťák měří scénu a ukazuje čas a clonu při daném iso. Takže to mám vždy při sobě a nemusím myslet třeba ještě na kompakt.

V digitálním světě je prostě těch možností moc.


  • 0

#180 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 038 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 540

Publikováno 16 srpen 2015 - 20:02:17

srry myslel jsem digitalni kompakt

Fuj!


  • 1

#181 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 468 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 246

Publikováno 16 srpen 2015 - 20:40:48

Ja som úspešne oskúšal Lunasix pro S, s originálnou redukciou na batérie od Gossenu, s diódou znižujúcou napätie.
Je to síce drahé ale doživotné a stále lacnejšie ako iné, moderné expozimetre / Sekonic a spol.

Odporúčam aspoň zvážiť. Meria myslím do -3 EV.
  • 0

#182 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 srpen 2015 - 20:57:31

já vím, že digitál je prasárna:):) taky jsem to tak uvedl.a le já bych tím zabyla si dvě mouchy jednou ranou - vedu si ke každé fotce deník, který vypisuji ručně. no a snímek z kompaktu by mi dodal navíc alespoň část metadat. Jenže nevím, jak moc kompatky spolehlivě měří a zda vlastně vůbec měří tak,a by to šlo přenést. to je pro mne vleká neznámá (jde mi o to - naměří třeba 5,6 při 1/30 a 200 ISO. Jenže je to opravdu tak nebo jen pro jeho nějaké vnitřní nastavení na míle vzdálené od reality...


  • 0

#183 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 srpen 2015 - 20:58:25

ale lunasix je starší exp, co sjem se dočetl, tak se spíš odrazuje od použití starých expozimetrů. 


  • 0

#184 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 468 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 246

Publikováno 16 srpen 2015 - 21:24:03

Aj starým foťákom by som sa radšej vyhol :D
  • 0

#185 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 srpen 2015 - 21:30:41

to bych tak neviděl. ale z toho co jsem pochopil, tak staré expozimetry zpravidla měří špatně. 


  • 0

#186 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 468 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 246

Publikováno 16 srpen 2015 - 21:32:30

Podľa toho ktoré.
  • 1

#187 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 591 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 96

Publikováno 16 srpen 2015 - 21:36:08

to bych tak neviděl. ale z toho co jsem pochopil, tak staré expozimetry zpravidla měří špatně.

Expozimetry zalozene na CdS cidle meri zpravidla dobre, pokud pouzijes spravne baterie. Sam mam Sverdlovsk 4 a pro moje amaterske ucely je skvely :-)
  • 0

#188 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 470

Publikováno 16 srpen 2015 - 21:56:15

Exponometrie se nedá vysvětlit a naučit jen tak zadara na netu. Blbé cooo ..?

 

Ale když byste opravdu toužili to zmáknót za velmi málo času, toš sa ozvěte na SZ..


  • 1

#189 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 16 srpen 2015 - 22:17:08

mne nejde o rychle. jen rozebiram co mne napada.
  • 0

#190 Tomlib

Tomlib

    Nováček

  • Předplatitel
  • 63 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 38

Publikováno 17 srpen 2015 - 06:26:56

já vím, že digitál je prasárna:) :) taky jsem to tak uvedl.a le já bych tím zabyla si dvě mouchy jednou ranou - vedu si ke každé fotce deník, který vypisuji ručně. no a snímek z kompaktu by mi dodal navíc alespoň část metadat. Jenže nevím, jak moc kompatky spolehlivě měří a zda vlastně vůbec měří tak,a by to šlo přenést. to je pro mne vleká neznámá (jde mi o to - naměří třeba 5,6 při 1/30 a 200 ISO. Jenže je to opravdu tak nebo jen pro jeho nějaké vnitřní nastavení na míle vzdálené od reality...

 

Jsem už postarší člověk a v digitálech se příliš nevyznám, ale mám pocit, že dnes už prakticky všechny přístroje, včetně těch nejlevnějších, používají segmentové měření expozice. To v podstatě znamená, že úroveň osvětlení je měřena v různých částech obrazu a procesor by pak měl podle databáze nejběžnějších motivů zvolit vhodnou expozici. Z toho vyplývá, že jednak nevíš co si vlastně naměřil a proč jsou hodnoty času a clony nastaveny tak jak jsou, a v neposlední řadě je stanovení expozice přizpůsobeno snímacímu čipu, který má pokud vím tendence k přepalům a nižší rozsah polotónů. To nemluvím o tom, že levné kompakty si ISO nastavují automaticky a uživatele k tomu ani nepustí. Takže vhodný by podle mého byl pouze dražší přístroj, který má možnost manuálního nastavení a volbu režimu meření. Ale je to jen názor částečně poučeného laika.


  • 1

#191 ziki

ziki

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 70 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 17 srpen 2015 - 07:00:35

Keramiko: Reciprocita mezi časem a clonou platí (vyjma extrémně krátkých a dlouhých expozic) jak u filmu, tak u digitálu a expoziční parametry u digitálních přístrojů (clona, čas, ISO) přeci vycházejí z těch filmových a jsou stejně definované, takže digitální fotoaparát by mohl fungovat i jako expozimetr k fotoaparátu filmovému. Problém ale je, že u většiny malých digitálních kompaktů končí rozsah clony někde u čísla osm nebo méně, takže pro focení s větším zacloněním byste musel přepočítávat expozici. Další problém je ten, že staré filmové foťáky (potažmo těla a objektivy) mají odstupňované časy a clony po 1EV, tj. 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s atd. a f2.0, f2.8, f4, f5.6 apod., kdežto digitální fotoaparáty mají odstupňované expoziční hodnoty nejčastěji po 1/3EV, takže byste musel opět přepočítávat nebo volit nejbližší hodnoty. A samotné měření expozice u malých digitálních kompaktů je alchymie jednotlivých výrobců, takže i pro stejnou scénu nemusíte pokaždé získat stejné expoziční hodnoty. Takže shrnuto, raději bych doporučoval samostatný expozimetr než digitální kompakt a třeba na aukru se expozimetrů válí hodně. A co se týče přesnosti či dokonce funkčnosti expozimetrů, tak ne všechny selenové expozimetry musejí být dnes už mrtvé, záleží jak se s nimi zacházelo. Mám dobrou zkušenost s Exposimety od Metry Blansko, které se dají sehnat za pár kaček. Na druhou stranu jsem ruce nedržel ani jeden Zenit E s funkčním expozimetrem :-D.


  • 0

#192 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 157 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 17 srpen 2015 - 09:40:39

tomu, že veličiny spolu sozuvisí stejně, rozumím. chápu i vše co bylo napsáno. díky. 


  • 0

#193 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 17 srpen 2015 - 13:58:38

Pokud použiješ jednoduchý kompakt, pak budeš mít sice fotku a nějakým časem/clonou/ISO, ale to bude hodnota, kterou si sám nějak vypočítal. Většinou měří expozici jako matrix/zónově/celoplošně či jak se tomu říká. Když už to řešit takto, spíše bych použil již pokročilý kompakt, který má režimy PASM, tedy priority času a clony a plný manuál. Navíc bude mít i bodové měření expozice, což se často taky hodí. Expozici si pak můžete nechat změřit, tedy dopočítat čas pro prioritu clony či naopak pro prioritu času (při pevně nastaveném ISO dle použitého materiálu), popřípadě v manuálním režimu se to dá "odhadnout" dle histogramu.

Osobně bych ale raději doporučil slušný, ověřený, klidně i starší expozimetr, třeba výše uvedený Sverdlovsk 4 a digitální fotoaparát nechal jen jako kontrolu či dokumentaci.


  • 0

#194 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Předplatitel
  • 339 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 167

Publikováno 17 srpen 2015 - 22:04:43

Vyskúšal som postupne niekoľko spôsobov merania... Najprv som si zohnal jednoduchý expozimeter Seconic (z bazaru samozrejme). Bezvadne funguje, meria odrazené aj dopadajúce svetlo, ale... Pri meraní sa nedá nastaviť priorita clony, nameria nejakú dvojicu a potom si to preklikávam na požadovanú clonu a nevie merať bodovo. Tak šiel do šuplíka...

Čoskoro som začal dumať nad iným riešením a ako druhé bola kinofilmová zrkadlovka NIKON s možnosťou bodového merania. Nakoniec vyhralo tretie "nečisté" riešenie - SONY kompakt s výmenným objektívom (mal som ho doma). Setový objektív 16-55 mi pokrýva všetky moje VF objektívy, dá sa merať viacerými spôsobmi, výsledok merania hneď vidím na monitore a môžem expozíciu upraviť. To sú výhody oproti klasickej SLR. Navyše uložený obrázok mi uloží zmerané dáta do exifu, doma si môžem pozrieť či zapísať expozičné údaje. Zdá sa mi to veľmi dobrá metóda merania...

Musím ale priznať, že mojím cieľom sú správne naexponované plany, s ktorými nebudem mať problém pri zväčšovaní a že nie som analógový purista. Preto sa neštítim aj takéhoto moderného riešenia, ak mi to umožní dosiahnuť očakávaný výsledok. A v duchu sa sám pred sebou ospravedlňujem - filmy a čas sú drahé :-) :-)


  • 2

#195 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 470

Publikováno 18 srpen 2015 - 17:49:18

Promiňte mi prosím můj názor. Ale nemáte zvládnuté teoretické základy exponometrie a proto jste nucen vymýšlet tyto nečisté, zbytečně složité a pro ostatní nováčky zavádějící postupy. 


  • 2

#196 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 168 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 039

Publikováno 18 srpen 2015 - 18:17:42

Promiňte mi prosím můj názor. Ale nemáte zvládnuté teoretické základy exponometrie a proto jste nucen vymýšlet tyto nečisté, zbytečně složité a pro ostatní nováčky zavádějící postupy. 

Tady to nevypadá na snahu zvládnout exponometrii - "jen mi rychle řekni clonu a čas" :)


  • 0

#197 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Předplatitel
  • 339 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 167

Publikováno 18 srpen 2015 - 19:15:52

:-) Práve že ten jednoduchý expozimeter  s celoplošným meraním mi veľmi rýchle povedal clonu a čas... Často nie celkom správne a preto šiel do šupla. Na to, aby som vedel presnejšie posúdiť svetelné pomery na scéne, je treba mať možnosť merať svetlo bodovo. To som si uvedomil veľmi rýchlo a tak som hľadal techniku s možnosťou bodového merania. Zistil som, že trošku lepší expozimeter s bodovým meraním je drahší ako môj digitálny kompakt tiež s možnosťou bodového merania... A tak som začal ako expozimeter používať digitálny foťák. To, že mi tento presný a rýchly expozimeter naviac zaznamená obrázok včítane nastavenej expozície a nezapisujem si to do zošitka, nie je snáď také odsúdeniahodné :-) :-)

Nehovorím, že som v exponometrii borec a ani ju nejak hlboko neštudujem, fotografujem pre radosť. Len snaha čo najpresnejšie zmerať svetlo na scéne a nastaviť optimálnu expozíciu sa mi nezdá ako ignorovanie vedy, zvanej exponometria :-) :-) Ja viem, majster exponometrista privrie oko, pozrie, nastaví clonu a čas a nepotrebuje merať. Kým sa tam dostanem aj ja, tak holt musím používať takéto barličky :-)

Dovolil som si to napísať len preto, že takmer žiadny z predošlých komentov tu na otázku "aký expozimeter?" riešenie neponúkol. Pardon, ospravedlňujem sa Bzenčákovi, ten ponúkol školenie :-) Ponúkať staré kusy s neistým celoplošným meraním a neznámym uhlom meraného priestoru - začiatočníkovi by som si to nedovolil poradiť. Moja rada - zaobstarať si malý a slušný digitálny foťák s P,A,S,M režimami a možnosťou bodového merania expozície môže byť pre začiatočníka vhodné riešenie... Mimochodom, na ebay a aukru je ich celá kopa za pár šupiek :-)


  • 0

#198 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 352 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 289

Publikováno 18 srpen 2015 - 21:52:53

že takmer žiadny z predošlých komentov tu na otázku "aký expozimeter?" riešenie neponúkol

-

já mám dva drahé měřáky moderní konstrukce, ale kdybych šel někam do boje a potřeboval měřit zdaleka:

nikon f70 mě stál do 500,- a jakékoliv sklo na něj - dokonalé bodové měření odraženého světla a ještě si s ním můžete zmačknout záběry na zkoužku

ohledně světla dopadajícího pro tuto sestavu existuje taková finta s bílým víčkem dopředu na objektiv, tenkrát jsem ji vyčetl v zaniklém časopisu a kupodivu po chvilce ladění fungovala dobře, akorát to není kapesní sestava

= za málo peněz hodně muziky


  • 1

#199 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 470

Publikováno 19 srpen 2015 - 08:04:48

dodoxbb: 

 

:smile: Práve že ten jednoduchý expozimeter  s celoplošným meraním mi veľmi rýchle povedal clonu a čas... Často nie celkom správne a preto šiel do šupla.

 

.. z toho co jste zatím napsal usuzuji že máte Sekonic L308 a že ho neumíte správně používat. Měření odraženého světla je na tomto přístroji jen jako doplněk a užívá se jen v nouzi, když nejde použít měření dopadajícího světla. Kalota přístroje je přece ten nejpřesnější spot co existuje. 

 

Opravdu seriozně nabízím všem zájemcům školní. Stačí se přihlásit pes SZ.


  • 3

#200 Tomlib

Tomlib

    Nováček

  • Předplatitel
  • 63 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 38

Publikováno 19 srpen 2015 - 09:41:14

Já mohu s Bzencakem jen hlasitě souhlasit.Jako začátečník jsem fotil ruskou Směnou a expozici určoval podle tabulek přiložených u každého filmu. Byly situace, kdy se náročnější scény katastrofálně nepovedly, ale většinou byl výsledek uspokojivý. Později se mí nepříliš majetní rodiče opravdu praštili přes kapsu a obdarovali mě tehdy velmi populárním Zenitem E s vestavěným expozimetrem. K mému zděšení, negativy exponované podle tohoto přístroje byly zničujícím způsobem mizerné. Naštěstí jsem tehdy chodil ve škole do fotokroužku, kde mi zkušený fotograf vysvětlil měření dopadajícího světla, pohaněl způsob měření odraženého světla bez hlubších znalostí a poradil mi, abych při měření dal před čidlo expozimetru dlaň ruky, a k naměřené hodnotě přidal jednu clonu. Výsledky byly rázem mnohonásobně lepší. Později jsem si opatřil Seconic 398 a už přes třicet let měřím dopadající světlo, arciť člověk musí naměřenou hodnotu korigovat podle charakteru scény. Pokud je třeba proměřit stíny, je možné si opatřit spotmeter nebo si do toho stínu prostě dojít a změřit ho na místě, alespoň u krajinek, kde bývá času dost.

Mohu-li Vám přátelé poradit, využijte laskavosti Bzencaka a nechte si poradit.


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních