Patrik, on 25 Feb 2023 - 20:33, said:
Luboszz, on 25 Feb 2023 - 18:01, said:
Jasne, ze to neni problem. Ale jaky by pak melo smysl fotit na film? Mozna to cely "chapu spatne", ale do skenu uz temer nesaham (ok, vyretusuju chlupy z kocek). To je pro me smrt duse.
Já myslím, že tohle není správně položená otázka. Předpokládám, že všichni to děláme jako koníčka – a tam přece většinou rozhodují zcela mimoracionální kritéria. Prostě někoho to baví tak a někoho tak. Bez ohledu na to, zda to dává smysl. Krom toho pro každého tvůrce je technika něčím jiným: pro někoho čistě prostředkem k dosažení cíle, a volí tady takové prostředky, které ho nejméně obtěžují a kterými nejlépe vládne, pro někoho je klasicky cesta cílem a ta technika je pro něj mnohdy víc než výsledek. Což nehodnotím, jenom konstatuju. Já třeba na digitálem také nefotím vůbec, ačkoli mám k dispozici dost slušné vybavení. Prostě mě to nebaví, hlavně mi chybí ta fyzická podstata, negativ a zvětšenina; především ale ten negativ. V tomhle ohledu ten hybridní postup, tedy negativ a poté digitalizace, naprosto chápu a nemám s tím žádný problém. Pokud budu k sobě ale poctivý, musím si přiznat ještě jednu věc: zatímco klasickou fotografii jsem technicky zvládl a za ta léta se jí snad na dost slušné úrovni naučil, u toho digitálu bych musel začínat znova a učit se věci, do kterých prostě nemám chuť.